10 onvergetelijke souvenirs

Gecko

Well-Known Member
Souvenirs zijn een uitstekende manier om herinneringen aan een bijzondere reis te koesteren of vrienden en familie die het ongeluk hadden thuis te moeten blijven, te plezieren. Echter, niet alle souvenirs zijn geschikt om mee te nemen: sommige zijn te zwaar of kunnen breken, andere mag je niet meenemen. We geven je enkele ideeën voor onvergetelijke souvenirs.

1. Maak foto's

Voor wie niet veel geld op zak heeft, zijn foto's de ideale oplossing om toch je herinneringen vast te leggen en te bewaren. Neem foto's van die aardige receptionist van het hotel, de markt waar je het lekkerste eten vond of het café waar je dat leuke gesprek had. Fotografeer typerende culturele zaken - denk aan kamelen achterop een truck in Jordanië of schapen in Nieuw-Zeeland. Juist die typerende plaatjes zullen je het gevoel van je reis ook thuis teruggeven.

2. Kies voor handgemaakte souvenirs

Wat is het perfecte souvenir? Op markten en bij kraampjes word je bedolven onder magneetjes, pennen en allerhande prullaria. Wil je echt een bijzonder aandenken, neem dan eens een kijkje buiten het toeristische centrum en bezoek lokale winkeltjes. Ook hier zul je bijzondere handgemaakte souvenirs vinden, die soms verkocht worden door de maker zelf wat het aandenken toch net iets meer bijzonder maakt, en betaal je waarschijnlijk een stuk minder dan op de toeristenmarkt.

3. Ga langs bij liefdadigheidsinstellingen

Weeshuizen, hulporganisaties en opvangcentra starten vaak projecten om de hulpbehoevenden afleiding te geven en tevens een zakcentje te verdienen om de boel draaiende te houden. De kunstwerken worden verkocht aan geïnteresseerden. Zo zijn er in Cambodja liefdadigheidsinstellingen die wezen en slachtoffers van landmijnen ondersteunen. Zij maken vaak mooie kunst en breiwerken tegen een betaalbare prijs. Je hebt bovendien de kans de kunstenaars te ontmoeten en hun verhalen te horen. Zo wordt een simpel souvenir een aandenken met een diepere betekenis.

4. Kies voor kleding of accessoires

Hoe leuk een souvenir er ook uitziet wanneer je het op de lokale markt tegenkomt, veel dingetjes zullen eenmaal thuis op een plank belanden en verstoffen. Je kunt, om dit tegen te gaan, kiezen voor iets draagbaars. Denk aan een mooie sandalen uit Ecuador, een satijnen jurk uit China of handgemaakte haarbanden uit Afrika. Leren riemen en portemonnees zijn ook handige accessoires om je reis altijd bij je te dragen.

5. Stuur jezelf een kaartje

Postkaarten zijn een mooie herinnering aan je reis als je geen fototoestel bij de hand hebt of net niet dat stralende zonnetje hebt op het moment dat je dé must-see van je bestemming bezoekt. Kies enkele mooie kaarten en stuur ze naar jezelf of naar je vrienden. Op deze manier breng je de groeten over aan je familie en vrienden en heb je foto's van een bestemming die je misschien zelf niet kunt nemen omdat het bijvoorbeeld vanuit de lucht geschoten is en daardoor een beter beeld oplevert dan je ooit zelf had kunnen schieten.

6. Altijd handig: de magneet

Een souvenir wat je vrijwel altijd en overal kunt vinden, is de magneet. Niet verrassend, want magneten zijn goedkoop, licht van gewicht en erg nuttig. Hang bijvoorbeeld de menukaart van de plaatselijke meeneem-Chinees aan je koelkast met een herinnering aan je reis naar Hongkong. Zo wordt je koelkast ook meteen opgevrolijkt.

7. Houd een dagboek bij

Op reis word je constant beladen met indrukken, die op dat moment overweldigend kunnen zijn, maar eenmaal thuis je binnen no-time weer bent vergeten. Wanneer je dagelijks de moeite doet je ervaringen in een dagboek bij te houden, bied je jezelf altijd de kans je reis te herbeleven door het schrift weer eens open te slaan. Vergeet ook niet grappige quotes en anekdotes erin te vermelden: juist de grappige opmerkingen zullen je ongetwijfeld weer doen glimlachen.

8. Herbeleef je reis met geur en smaak

Breng de geuren en smaken van je reis mee naar huis. De beste souvenirs zijn de dingen die je meteen terugbrengen naar de plaats waar je het kocht. Kruiden, wijnen en goederen zijn hier een goed voorbeeld van. Volg eventueel een kookcursus op je buitenlandse bestemming en leer meteen met die kruiden te werken. In Marokko kun je bijvoorbeeld op veel plekken de lokale keuken leren na te bootsen. Zo voel je je bij iedere maaltijd altijd een beetje in het buitenland.

9. Houd het lokaal

Ga naar huis met traditionele accessoires. Koop iets waarvoor een land bekend staat; denk aan de matroesjka of baboesjka - de beschilderde houten poppetjes uit Rusland of een handgeweven poncho uit Peru. Soms kun je ook een souvenir van een local zelf kopen in plaats van in een winkel, als je bijvoorbeeld een tijdje met iemand hebt opgetrokken. Pas wel op dat je niet als een rijke Westerling met geld gaat smijten, alsof je ervan overtuigd bent dat je daarmee alles ter wereld eigen kunt maken.

10. Minder is beter

Natuurlijk zijn souvenirs als aandenken hartstikke leuk, maar onthoud: less is more. Kies liever voor een paar bijzondere souvenirs dan een hele rits aan waardeloze prullaria, die je in iedere winkel hier ook zou kunnen schaffen. Investeer in enkele hoogwaardige artikelen waar je later nog iets aan hebt, zoals een handgeweven deken uit Mexico in plaats sombrero's of valse snorren. Die snorren zijn dan wel heel grappig, maar uiteindelijk draag je het hoogstens één keer per jaar tijdens carnaval.
 
Bovenaan