25 veere reizen tips (ontdek het nieuwe reizen) !

Gecko

Well-Known Member
Laat ons beginnen met


* Je reis begint met de voorpret

We hebben het allemaal wel eens gezien op TV: vakantiegangers die een volledig verkeerde plaats op de aardbol aanwijzen op de vraag waar ze zich bevinden. Waarschijnlijk zou je dit niet overkomen, maar wat weet jij behalve de locatie verder van je bestemming? Heb je een idee wat de inwoners van je vakantieland gemiddeld verdienen ? En weet je welke religie de meerderheid van de bevolking aanhangt? Ben je op de hoogte van de omgangsvormen in het land? Weet je, bijvoorbeeld hoe mensen elkaar begroeten ?

Wie zich vooraf verdiept in het te bezoeken land zal zich op vakantie eerder op zijn gemak voelen. De lokale bewoners waarderen het erg als je een paar woordjes van hun taal spreekt.
Door het lezen van romans en het kijken naar documentaires en films over het land, kom je meer te weten over hun leven van alledag en de manier waarop mensen met elkaar omgaan.
Internet is uiteraard een goede bron om je te informeren over de actuele situatie in het land.
Als je een reisgids zoekt die wat verder gaat dan de gebruikelijke wetenswaardigheden zijn bijvoorbeeld de "insight Guides" een aanrader.
Voor wie in korte tijd een goed beeld van het dagelijks leven in een ver vakantieland wil hebben is "Te Gast In ..." heel geschikt.
Op dit site : Te Gast In
vind je bovendien extra tips voor de voorpret en kun je testen war jij van je vakantiebestemming weet.

* Een hartelijk welkom

In veel niet-westerse landen beschouwt men het als een plicht om goed voor gasten te zorgen.Kijk niet raar op als je wordt uitgenodigd door mensen die je nauwelijks kent; soms wordt alles uit de kast getrokken om het je naar de zin te maken. Dat betekent niet dat je alles moet accepteren. Krijg je bv. eten en drinken voorgeschoteld dat je hartgrondig tegenstaat, bedenk dan een goede reden om te kunnen weigeren.
Op bezoek bij de lokale bevolking is het prettig om te weten wat done en absoluut not done is. Door goed om je heen te kijken, kom je al een hoop te weten. Wees vooral niet bang om fouten te maken. Het gaat om de intentie. Lukt het niet om met woorden te communiceren, probeer het dan met gebaren.
Veelal is de gastvrijheid belangeloos en wordt er geen tegenprestaties verwacht. In die gevallen is het attent om een kleinigheid - bv.stroopwafels, drop, enz - aan de gastfamilie te geven. Maar het kan ook voorkomen dat je aan het eind van de avond het verzoek krijgt financieel bij te dragen aan het schoolgeld. Het is aan je om te bepalen of je hier wel of niet op ingaat. Voor wie zich verder wil verdiepen in de omgangsvormen en etiquette voor specifieke landen zijn de gidsen "Culture Shock!" een aanrader.

* Keep smiling !

Elektriciteit die urenlang uitvalt en openbaar vervoer dat niet rijdt. In ontwikkelingslanden gaan dingen vaak niet zoals je ze plant en loopt het anders dan je gewend bent. Je schiet er meestal niks mee op om dan boos te worden. Je bent het beste af met een flexibele en positieve instelling. en blijf vooral lachen.
Een 'open mind' levert je waarschijnlijk ook fijne contacten op met lokale bewoners. Door met hen te praten, kom je meer te weten over hun opvattingen en manier van leven. Als je een gelegenheid bezoek waar de lokale bevolking zich komt ontspannen, zoals een stadspark, festival of sportwedstrijd
heb je doorgans snel contact.
In gesprek met bewoners is het belangrijk je bewust te zijn van je 'westerse bril'. Er zijn legio zaken waar men in niet-westerse landen heel anders tegenaan kijkt. Dat geldt bv. voor onderwerpen als rolpatronen, seksuele geaardheid, religie en politiek.
Wees voorzichtig met het geven van kritiek. Mensen ervaren dat doorgaans als kwetsend. Houd er ook rekening mee dat in veel landen mensen niet vrij voor hun mening uit kunnen komen.
Zie http://www.amnesty.be/

* Wijs op reis

Als je op reis bent, kun je beter niet te koop lopen met je sieraden (ps. : ervaring mee gehad overdag in Caracas, toch niets kwijt-ik was sneller !) mobieltje of camera. Criminelen vind je immers overal ( ook ervaring in deze branche!) en zakkenrollers opereren het liefst op drukke plaatsen als bus-en metrostations en op markten.
Laat indien mogelijk reisdocumenten en kosbaaerheden achter in de kluis van het hotel; stop niet meer geld dan je op een dag nodig hebt; mocht je gerold worden, dan is de schade te overzien...
In veel verre bestemmingen is het niet verstandig om na zonsondergang aan de wandel te gaan ( ps: Venezuela is er een van-eigen ervaring). Voor elk land geldt bovendien dat er veilige en minder veilige gebieden zijn.
Vaak kunnen hotelpersoneel of taxichauffeurs je vertellen waar het veilig is. ( contacteer "Diplobel").
Laat je nooit in met drugs! In het buitenland is de wet veel strenger dan in België of Nederland ( bv in Maleisië, ongeacht van de kwantiteit die bij je hebt en zonder proces, wordt je gewoon opgehangen !, Thailand is ook zeer streng ) en geldt al voor het gebruik en bezit van een paar gram softdrugs een zware gevangenisstraf ( ps. de gevangenissen in Azië zijn niet echt comfortabel!) ; ook de uitvoer van stimulerende middelen als qat- en cocabladeren is verboden.


* Kleren maken de man

Een luchtige korte broek, een lekker los shirtje en slippers : voor westerse toeristen is het de ideale vakantieoutfit. Hoe hoger de temperatuur, des te minder kleren we dragen.
De gemiddelde inwoner van een ontwikkelingsland snapt daar niets van. Waarom lopen zulke 'rijke' mensen er zo armoedig en onverzorgd bij?

Onze vakantiekleding kan lokale mensen niet alleen verbazen, maar ook beledigen. In een groot aantal landen is het gebrikelijk dat vrouwen hun knieën en schouders bedekken. Minirokjes of korte broeken, diepe decolletés en mouwloze tops worden daar niet gewaardeerd; en een korte broek is voor jongens, niet voor mannen.
Wanneer je een bezoek brengt aan een moskee, tempel of kerk, is het belangrijk dat je je armen, benen en soms ook je haar bedekt.
Het dragen van een zwembroek of badpak kan alleen aan het strand of zwembad. Topless zonnen is not done, zelfs op het strand van Rio.

Op plaatsen waar veel toeristen komen, kijkt de lokale bevolking niet meer raar op van schaars geklede bezoekers; toch getuigt het van respect als je je aanpast aan de lokale normen door 'fatsoenlijk' gekleed te gaan; bijkomend voordeel is dat niets zo goed beschermt tegen de zon én tegen muggenbeten als bedekkende kleding.


* God is overal

"Jesus saves shop", "Glorious Glory fastfood", "Allah's First spectacle repairer", geloof is in veel niet-westerse landen alom aanwezig; het getuigt van respect als je hier rekening mee houdt.

Als toerist - gelovig of niet - heb je in veel gevallen toegang tot kerken, tempels en moskeeën. alleen als er een gebedsdienst is, heb je kans dat je als niet-gelovige niet toegelaten wordt.
Tijdens een bezoek aan gebedshuizen gelden er voorschriften zoals ten aanzien van kleding. Maar verder mag je meestal gewoon deelnemen aan de rituelen (ps. idd, als je op Bali bent, probeer een ritueel te vinden en je zal niet ontgoocheld zijn !).
Zo kun je in boeddhistische tempels wierookstokjes aansteken en lotusbloemen offeren (ps. meegedaan en alle Thai vonden het héél goed!). Maar er zijn ook dingen die je beter kunt laten zoals : je laten fotograferen voor een Boeddhabeeld. Als vrouw kun je een monnik beter niet aanraken ( ps. in Thailand kunt je iets geven aan de monniken, zelfs als je vrouw bent - ik heb het gedaan en hoe : je laat op het grond wat je hun wilt geven (geld, eten) en je gaat weg met de nodige reverentieweg!).
Doe je dat wel, dan moet een monnik zich onderwerpen aan een uitgebreid reinigingsritueel.
Evenals boeddhisten zijn hindoes heel tolerant naar buitenstaanders. Niet-gelovigen kunnen deelnemen aan de vele ceremonies en rituelen die er in en rond de tempels plaatsvinden (idd, in een hindoetempel in Kuala Lumpur...het was zeer mooi !). Alleen heeft men buitenstaanders liever niet in de buurt van de verbrandingsplaatsen van hun doden.

Op deze site : Wereld Feesten Almanak vind je de data van nationale en religieuze feestdagen. Houd er rekening mee dat op sommige feestdagen de bevolking er massaal op uit trekt. Treinen en bussen puilen dan uit en ook de hotels zitten barstensvol.

* Wat de boer niet kent...

Schapenogen, vissenkopen, stierenballen... Het is te begrijpen dat je niet elke lokale lekkernij wilt proberen. Maar elk land heeft ongetwijfeld specialiteiten die wel goed in de smaak vallen. Voor vegetariërs is India een paradijs, terwijl vleeseters in Latijns-Amerika en zuidelijk Afrika aan hun trekken komen. Welk soort vlees geserveerd wordt, verschilt per land of regio. Zo staat in Peru cavia op het menu en in bepaalde delen van China en Vietnam hondenvlees. In moslimlanden vind je geen varkensvlees en in hindoelanden is rundvlees taboe.
Als je wilt ontdekken wat de specialiteit van het land is, zoek dan lokale eetgelegenheden op. Daar waar veel lokale bewoners komen, is het eten doorgaans vers en lekker. Is er geen menukaart, wijs dan op gerechten van andere bezoekers. Ook kun je in steeds meer landen deelnemen aan kookcursussen. En wie thuis aan de slag wil, vindt bijvoorbeeld op www.smulweb.nl/recepten/keuken recepten en gerechten van alle wereldkeukens.

Het drinken van alcohol is niet overal vanzelfsprekend. Zo verbiedt de islam het nuttigen van alcoholische dranken en zijn er culturen waar alleen mannen alcohol mogen drinken. In Thailand verkopen winkels op boeddhistische feestdagen geen alcoholische drank. Vanuit gezondheidsoverwegingen wordt het drinken van lokaal gestookte brouwsels dringend afgeraden.


* Can I take a picture ?

Foto's zijn waardevolle herinneringen aan een verre reis; je doet je best om kindjes en etnische groepen in traditionele kledij te fotograferen.
Maar leg eens je camera aan de kant en ervaar de gebeurtenissen met je eigen ogen.

Niet iedereen vindt het fijn om een wandelend foto-object te zijn. Sommige etnische bevolkingsgroepen vinden niet fijn om voor dat buitenstaanders er met hun afbeelding vandoor te gaan; of zijn bang dat een stukje van hun ziel wordt weggenomen.
Daarom vraag altijd toestemming als je mensen wilt fotograferen.
Op deze site : Digitaal Op Reis - Vakantie Voorpret Online! vind je in 25 talen de tekst "Mag ik een foto van u maken"?
Soms zal men in ruil voor een foto om geld vragen; Ga je akkoord, spreek dan een prijs af; wil je niet betalen, ga niet stiekem op afstand fotograferen. Als je iemand fotografeert, het is fijn om het resultaat te laten zien op het scherm van je digitale camera. En men vindt het fijn ( en beschaafd ook) om een foto op te sturen.

In sommige situaties geldt een fotoverbod : vliegvelden, havengebieden, bruggen, tunnels, grensovergangen en kazernes. Respecteer je de fotoverbod niet, het kan gebeuren dat je camera wordt afgepakt, eventueel ook een boete en zelfs celstraf.

* Handje klap

Lekker winkelen en wandelen over markten en bazaars, hoort voor veel mensen bij de vakantie. Mooi handwerk, interessante t-shirts en dit allemaal voor weinig geld. Tenminste, als je goed kunt onderhandelen.

Afdingen is op veel plaatsen gebruikelijk. Het is gelijk een spel tussen koper en verkoper. Eerst, noemt de verkoper een hoge prijs. Niet om je een poot uit te draaien, maar omdat hij verwacht dat je gaat afdingen. Begin eraan alleen als je echt geïnteresseerd ben in iets. Neem vooraf een bedrag in je hoofd dat je acceptabel vindt. Maar zet in eerste instantie een stuk lager in, zodat je voldoende onderhandelingsruimte hebt. Is de handelaar akkoord met je eindbod, dan ben je verplicht het bedrag te betalen. Gaan jullie niet akkoord, dan gaat de koop niet door. Voel je daar vooral niet schuldig over.

Niet alleen op de markt, ook voor bepaalde diensten is het gebruikelijk om vooraf een prijsafspraak maken. Bv, voor een rit met de riksja of tuk-tuk, het inhuren van een gids of het laten poetsen van je schoenen.
Accepteer dat je als "rijke buitenlander" vaak wat meer betaalt dan lokale bewoners. Bedenk daarbij dat je inkomen vele malen hoger is dan dat van hen.
Maak je dus niet druk om die paar centen die je meer betaalt.

* Als blijk van dank

Lonen in niet-westerse landen is doorgaans laag, ook in het toerisme. een fooi. Waar wij in het Westen een fooi zien als 'extraatje'voor de goede service, is het in ontwikkelingslanden een onmisbare aanvulling op het lage salaris van bv. koffersjouwers, kamermeisjes en serveersters. Ook omdat het werk in de toerismesector vaak seizoensgebonden is. Buiten het toeristenseizoen is er geen ander inkomen en geen sociaal zorgstelsel om op terug te vallen.

Probeer achter te komen in welke gevallen fooien gebruikelijk zijn. Informeer je bij je reisleider of bij lokale bewoners. Om wat voor bedragen het gaat, verschilt per bestemming. In landen als Marokko, Egypte en India zullen mensen je vaak ongevraagd een dienst willen bewijzen en vervolgens om 'baksjiesj' vragen. Heb je geen zien om te betalen, geef dan aan dat je niet van hulp gediend bent.

Het is handig om altijd voldoende munten of kleingeld voor een fooi bij je te hebben. Geef het bij voorkeur direct aan de betreffende persoon. Op rondreizen is het gebruikelijk om na afloop, de reisleider en chauffeur met een fooi te belonen. Tegenover een goede fooi moet natuurlijk wel een tegenprestatie staan. Als de dienstverlening in gebreke blijft, kun je overwegen om minder fooi te geven. Maak in dat geval op een vriendelijke manier duidelijk waarom je niet tevreden bent over de geboden service.


* Logeren bij de boer

Toerisme is booming business. Er gaat een hoop geld in om. Helaas profiteren de meeste bewoners van ontwikkelingslanden er weinig van.

Volgens de UNEP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties, vloeit gemiddeld 80% van het bedraag dat je betaalt voor een all-inclusive pakketreis terug naar westerse landen. Dat komt omdat veel hotels in niet-westerse landen in handen zijn van westerse investeerders. Zij importeren westers eten en drinken omdat hotels hun klanten bij voorkeur bekende producten aanbieden. De lokale bevolking profiteert natuurlijk wel van werkgelegenheid. In de meeste gevallen gaat het hierbij echter om ongeschoold werk waarbij de lonen laag zijn.

Als toerist kun je er voor zorgen dat de lokale bevolking een graantje meepikt van het toerisme. Je kunt er bv. voor kiezen om in een familiehotel of homestay te slapen en lokale restaurants te bezoeken. Je ondersteunt de makers van souveniers door handnijverheid rechtstreeks bij hen te kopen. Je kunt deelnemen aan excursies waarbij locale bewoners je kennis laten maken met hun leefwereld. Dit wordt ook wel community-based toerisme genoemd. Het is een vorm van toerisme door en voor de lokale bevolking.

Zie : http://www.fairtourism.nl/ of
: http://www.gotrulylocal.com/ (op dit moment de site is "under construction".


* Werken zonder CAO

Het toerisme zorgt in ontwikkelingslanden voor de broodnodige werkgelegenheid. De best betaalde banen zijn doorgans voor buitenlanders of voor hoger opgeleiden van buitenaf. voor de takken die minder status genieten zoals het werk in de keuken, bediening, schoonmaak of onderhoud wordt meestal de lokale bevolking ingeschakeld.

Met de arbeidsomstandigheden van dit ongeschoolde werk neemt men het vaak niet zo nauw. Behalve dat het om tijdelijke contracten gaat, zijn de werkdagen lang, is de werkomgeving ongezond en het salaris laag. In veel gevallen krijgen kruiers, liftboys, serveesters en bewakers niet eens een salaris. Ze moeten genoeg nemen met kost en inwoning en zijn voor inkomsten afhankelijk van een fooi.

Bedroevend zijn de omstandigheden waaronder veel dragers in berggebieden als de Himalaya of de Andes moeten werken. Ze sjouwen vaak veel meer dan ze volgens de richtlijnen mogen dragen, verdienen een karig loon en gaan slecht toegerust de berg op. Volgens de Engelse organisatie "Tourist Concern", maken dragers 4 keer zoveel kans op een ongeluk dan toeristen. Daarbij gaat het om verschijnselen van hoogteziekte als gevolg van overmatige inspanning, bevroren ledematen vanwege slechte kleding e.d. Informeer dan ook bij je touroperator op welke wijze het welzijn van dragers gewaarborgd is. En mocht je tijdens een trektocht misstanden signaleren, meld het bij je reisorganisatie.
Kijk ook op : http://www.tourismconcern.org.uk/ .


* De handen uit de mouwen

Steeds meer mensen die naar een ontwikkelingsland gaan, willen niet alleen reizen, maar ook 'iets doen voor de lokale bevolking.Voor wie dat wil, zijn er speciale groepsreizen met een aantal dagen vrijwilligerswerk, of projecten waar je langere tijd kunt meewerken. Doordat je als vrijwilliger wat langer op een plaats verblijft, krijg je de mogelijkheid de bevolking beter te leren kennen.

Bij de keuze voor een organisatie of project, doe je er goed aan zorgvuldig te werk te gaan. Want je wilt natuurlijk wel op een plaats terechtkomen waar ze je hulp kunnen gebruiken. Kies voor een (reis)organisatie die samenwerk met lokale partners, een lokaal aanspreekpunt voor je heeft, weet waar ze het over heeft en waar je je thuis voelt. Ga naar een infodag of bel om goed in te kunnen schatten of het voor je een geschikte organisatie is. Probeer zoveel mogelijkinfo in te winnen over het project, met name omtrent de taken die verricht moeten worden. Vraag ook altijd waarom het werk dat je gaat doen niet door de bewoners zelf gedaan kan worden. Probeer in contact te komen met vrijwilligers die eerder bij het project gewerkt hebben zodat je hun ervaringen kunt horen. Raadpleeg ook publicaties zoals Vrijwilligerswerk in het buitenland geschreven door Annabeth Vis of raadpleeg de volgende sites :

- JoHo voor werken in het buitenland tot backpacken en emigratie tot vrijwilligerswerk

- Vrijwilligerswerk in het buitenland - Startpagina


* Hoe kan ik helpen ?

Een reis door een ontwikkelingsland confronteert je als toerist met armoede. Het laat veel mensen niet onberoerd. Maar wat kun je er aan doen? Sommige reisgezelschappen bezoeken onderweg een schooltje of ziekenhuis en doneren geld of materiaal. Dat kan als een reisorganisatie al langer contacten met zo'n instelling heeft.

Er zijn mensen die na hun reis een stichting oprichten om een project te financieren. Ze hebben onderweg met eigen ogen bepaalde noden geconstateerd en willen hier graag iets aan doen. Een nobel streven maar in de praktijk komt er heel wat bij kijken. Want hoe controleer je dat je geld goed terecht komt? En hoe waarborg je de continuïteit van het project?
Je vindt op internet Belgische organisaties (vrijwilligers) die met projecten bezig zijn.

Je kunt natuurlijk ook bestaande ontwikkelingsprojecten steunen. Dat kan direct door geld te geven aan ontwikkelingsorganisaties. Daarnaast kun je zelf op een duurzame manier sponsorgeld werven voor hun projecten. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een sportief evenement. Sommige van deze "events , de zogenaamde "Ban Poverty Classics" vinden plaats in een ontwikkelingsland zoals de "Kenya Classic", ten behoeve van AMREF Flying Doctors en de "Nicaragua Volcano Challenge" ten bate van WereldOuders. Tijdens de sportieve tocht breng je ook een bezoek aan het project.


* Seksueel misbruik

Prostitutie is zo oud als de wereld en komt in alle landen voor. Sekstoerisme is echter een jong fenomeen dat in de laatste decennia een grote vlucht heeft genomen, met met name in ontwikkelingslanden. Daardoor is het aantal minderjarigen in de prostitutie enorm gestegen.

Door armoede worden kinderen gemakkelijk geronseld. Sommige kinderen worden onder valse voorwendselen bij hun ouders weggehaald, al dan niet tegen betaling.Anderen worden ontvoerd en verhandeld. Veel kinderen en jongeren die seksueel worden misbruikt, krijgen ook te maken met geweld, fysieke en emotionele mishandeling, en drugsgebruik. Bovendien lopen zij een grote kans een geslachtsziekte op te lopen, of besmet te raken met HIV.

Om kindersekstoerisme te bestrijden, hebben België en Nederland extraterritoriale wetgeving. Dat wil zeggen dat degene die in het buitenland een kind seksueel misbruikt, daarvoor niet alleen in dat land berecht kan worden, maar ook in België of Nederland.
Wie waar ook ter wereld seksuele handelingen met minderjarige verricht, overtreedt de wet en kan hiervoor tot hoge straffen veroordeeld worden.
Daarnaast is er een internationale organisatie, ECPAT genaamd, die de strijd aanbindt tegen seksuele uitbuiting van kinderen.
Wanneer je prostitutie van minderjarige signaleert of activiteiten die duiden op seksueel misbruik, meld dit dan bij je reisorganisatie, politie, ECPAT.* Mag ik van jou...


"Wat een mooi shirt. Mag ik dat hebben?"De kleren worden je in veel Afrikaanse landen letterlijk van het lijf gevraagd. Maar niet alleen je kleren zijn gewild, ook je geld. Je bent immers de rijke westerling en je zult genoeg mensen tegenkomen die van je willen plukken, van bedelaars tot politieagenten.

De situaties waarin je gevraagd zal worden geld of spullen af te staan, zijn te divers om richtlijnen te kunnen geven. Zo zul je zeker bedelaars tegenkomen. Daar is niet aan te ontkomen in landen die geen sociaal zorgstelsel hebben. Wanneer lokale mensen geld geven, kun je ervan uitgaan dat de bedelaar echt hulpbehoevend is. Dan zijn er de opdringerige toeristenbedelaars. Hen kun je beter negeren. Door aan deze, vaak jonge, mensen geld te geven, help je mee aan de situatie dat bedelen lucrativer is dan naar school gaan of werk zoeken.

Om diezelfde reden kun je ook beter geen cadeaus weggeven. Tenminste niet zomaar aan mensen die je niet kent. Door als Sinterklaas snoep, pennen of ballonnen aan kinderen uit de delen, stimuleer je bedelgedrag.Als mensen om medicijnen vragen, moet je daar heel terughoudend in zijn. Je weet niet welke ziektes deze mensen hebben en door de taalbarrère, kunnen medicijnen gemakkelijk verkeerd gebruikt worden.* Beter een keer langer weg


Bij een stedentrip naar Parijs of Praag, zijn er genoeg alternatieven voor het vervuilende vliegtuig. Maar je verre vakantiebestemming kun je meestal alleen met het vliegtuig bereiken.

wanneer niet vliegen een optie is, zijn er een paar manieren om de CO2 uitstoot als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen te compenseren en te beperken. Op websites zoals GreenSeat CO2 compensatie - Reis ook groener en www.treesfortravel.be kun je uitrekenen voor welk bedrag je de CO2 uitstoot van jouw vlucht kunt compenseren; het bedrag dat je betaalt, wordt besteed aan duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Je beperkt de vervuiling van de atmosfeer door een directe vlucht te nemen.
Korte vliegreizen of reizen met veel tussenstops zijn slecht voor het milieu, aangezien het opstijgen en landen erg veel energie verbruiken. Ook kun je beter één keer wat langer ver op vakantie gaan, dan meerdere malen kort. Op バルトレックスは常備しておけ! kun je zien wat de CO2 uitstoot op een bepaald traject is voor verschillende transport transportmiddelen.

In veel landen kun je een binnenlandse vlucht nemen. Maar vanuit milieuoogpunt is een bus- of treinreis doorgaans te prefereren. Welke keuze je maakt is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare tijd, de toestand van het wegennet en de kwaliteit van de transportmiddelen.

Vast staat wel dat wie per bus of trein reist, meer van de omgeving ziet dan wie alleen maar vliegt.


* En als er geen elektra is...

Realiseer je eens hoe vanzelfsprekend het voor ons is om de tv of computer aan te zetten, het licht aan te doen en je mobiel op te laden. In veel landen is dit heel wat minder vanzelfsprekend, omdat er geen betrouwbaar elektriciteitsnetwerk is. Hoe verder je van de begaande wegen verwijderd raakt, hoe groter de kans dat je op plaatsen komt waar de stroom geregeld uitvalt of helemaal geen stroom is.

In landen waar stroom schaars is, is het van belang dat je er zuinig mee omgaat. Doe het licht uit als je de hotelkamer verlaat en zet de A/C alleen als dat echt nodig is. Bedenk dat sauna en zwembad energieslurpers zijn.

In dorpen die geen elektriciteit hebben, wordt vaak brandhout gebruikt. In veel gebieden is dat een schaars goed. Laat het hout dat er is over aan de bevolking zelf, en maak geen kampvuur.
Let er op dat bij bergtochten op kerosine wordt gekookt.
Voor de momenten dat je het zonder stroom moet doen, zijn een zaklamp of knijpkat en kaarsen en lucifers onmisbaar.
Eventueel kun je een zonne-oplader meenemen om je telefoon, iPod en zaklamp op te laden. Is er wel stroom, zorg dan dat je een wereldstekker of een Travel Adapter Kit bij je hebt zodat je batterijen kunt opladen.


* Kamperen in de bush

"Take only pictures, leave only footprints" is het motto dat bijdraagt om de natuur te sparen. Als de natuur je lief is, neem je niets mee uit natuurgebieden, houd je je aan de bezoekuren en laat je niets achter wat er niet hoort. Zeker in gebieden met kwetsbare vegetatie is het belangrijk dat je op de wandelpaden blijft. Ook de schuwe dieren krijgen op die manier rust en ruimte.

Laat geen voedsel achter voor wilde dieren. Ook geen brood of appelschillen. Ongewone kost kan spijsverteringsstoornissen of ziektes veroorzaken. Als dieren aan nieuw voedsel wennen, worden ze er afhankelijk van en verliezen ze hun aanpassingsvermogen. Wanneer bezoekers wegblijven kunnen de dieren doodgaan omdat ze niet meer gewend zijn om voor zichzelf te zorgen.

In veel verre landen, kun je nog vrij in de natuur kamperen. Ter berscherming van de flora en fauna is het belangrijk dat je enkele algemene regels in acht neemt :
- zorg dat je een plaats kiest waar je zo min mogelijk vegetatie vertrapt ;
- berg meegebrachte etensware en afval overdag en 's nachts goed op ;
- wees voorzichtig met het maken van een kampvuur ;
- maak zoveel mogelijk gebruik van zwerfhout of dode takken en doof het vuur voor het slapen en bij
vertrek ;
- als je een wc-kuil graaft, gooi bij vertrek weer goed dicht ;

Meer info op : http://ww1.wnf.be/* Racen in de natuur

Er zijn tal van sportieve activiteiten die een wissel trekken op het milieu en de natuur. Zo veroorzaken gemotoriseerde vervoermiddelen zoals jetski's, quadbikes en crossmotoren behalve veel lawaai grote hoeveelheden CO2-uitstoot. Quadbikes in zandduinen tast bovendien het fragiele ecosysteem in de woestijn aan en verjaagd dieren. Bij dit soort minder milieuvriendelijke sporten, is het raadzaam om dat bij een organisatie te doen die zich aan milieurichtlijnen houdt.

Wie een duikbrevet gaat halen, leert tijdens de cursus wat wel en niet geoorloofd is en waarom koraalriffen zo kwetsbaar zijn. Maar in de praktijk houden veel duikers en duikscholen zich niet aan de regels. Met als gevolg dat ze vaak onherstelbare schade aan het koraal toebrengen. Gelukkig worden er vanuit de duikerswereld initiatieven genomen om de onderwaterwereld beter te beschermen. Zie dit site : [DLMURL]http://www.projectaware.org/[/DLMURL] .

Er zijn meer dan genoeg activiteiten die minder impact hebben op het milieu, en die weinig tot geen geluidsoverlast of vernieling van ecosystemen met zich meebrengen. Wandelen, fietsen of mountainbiken liggen voor de hand als natuurvriendelijke activiteiten. Tenminste, als je op de paden blijft. Ook op het water zijn volop mogelijkheden zoals kanoën, zeilen en windsurfen. Het spreekt voor zich dat je daarbij buiten stiltegebieden en andere kwetsbare wateren blijft.


* Knuffelen met welpjes

Een afgebeuld ezeltje voor een kar, uitgemergelde zwerfhonden op straat en zieke jonge dieren als handelswaar op de markt. In veel landen heeft dierenwelzijn geen prioriteit. Ook in de naam van toerisme vindt dierenleed plaats: dansende beren, voetballende olifanten en aapjes aan de ketting.

Aan dierenleed kun je helaas niet veel doen. In ontwikkelingslanden houdt men er nu eenmaal andere gedachten op over hoe een dier behandeld moet worden. Er zijn plaatsen waar je wilde dieren kunt knuffelen. Op deze zogenaamde knuffelfarms mag je op de foto met schattige jonge leeuwen, cheeta's en luipaarden. Vaak wordt verteld dat de welpjes wezen zijn die moesten worden opgevangen. je kunt je afvragen of dat ook echt het geval is. En wat gebeurt er met de welpjes als ze groot zijn? Draag zo'n farm wel bij aan natuurbescherming?
Kijk voor meer info op : Home - Spots

Als dierenwelzijn je aan het haart gaat, heb je dan nog behoefte aan bush meat waarvoor bedreigde dieren als apen worden afgeschoten? Of schilpadsoep waarvoor de schilpadden levend worden gekookt? En als je ziet hoe berberaapjes behandeld worden, vind je het dan nog wel leuk om met zo'n aapje op de foto te gaan?

Ben je getuige van buitenproportioneel dierenleed, meld dat dan bij je reisorganisatie of bij dierenwelzijnorganisaties als WSPA of "stichting Aap".


* De laatste druppel

Acht liter water verbruiken we bij het doorspoelen van de wc, 80 liter om een was te draaien en 100 liter om het bad te vullen. Ons waterverbruik loopt hard op en bedraagt dagelijks al snel 150 liter. Op vakantie is dat nog veel meer. Zo verbruiken toeristen op Zanzibar dagelijks gemiddeld 450 liter water, 15 keer zoveel als de lokale bewoners.

Mede als gevolg van de klimaatverandering is water een schaars goed in veel ontwikkelingslanden. zelfs in de regentijd, heerst vaak een tekort aan schoon water. Dit komt doordat kanalen en leidingen verstopt raken en zuiveringsmogelijkheden ontbreken. Ga in gebieden waar gebrek is aan water bewust om met water. Neem een douche in plaats van een bad, gebruik je handdoeken een dag langer en spoel niet onnodig de wc door. Voorkom of beperk vervuiling van open water. Dit water kan immers drinkwater zijn voor mensen en dieren.

Onder toeristische attracties vallen ook waterverslinders als zwembaden en golfbanen. Om de green ook 'green' te houden, heeft een golfbaan van gemiddelde grootte net zoveel water nodig als een stad met 12 000 inwoners. terwijl populaire golfbanen op Bali dagelijks 3 miljoen liter water gebruiken, moeten dorpsbewoners uit bepaalde delen van het eiland 3 kilometer lopen om bij een waterbron te komen.
meer info : http://www.tourismconcern.org.uk/ .* Overal plastic


Plastic tasjes, plastic waterflessen, plastic verpakkingsmateriaal. Ontwikkelingslanden worden bedolven onder het plastic. De productie ervan is geen probleem, het plastic afval verwerken is dat wel. Omdat een afvalverwerkingsysteem vaak ontbreekt, wordt vuilnis maar op straat gegooid.

In veel ontwikkelingslanden zijn mensen zich nog onvoldoende bewust van de gevolgen van milieuvervuiling. je kunt het goede voorbeeld geven. Al bij het kopen van producten kun je er op letten door zoveel mogelijk recyclerbare of biologisch afbreekbare spullen te kopen. Als je een stoffen boodschappentas meeneemt hoef je niet steeds gebruik te maken van de plastic tasjes in winkels. Gebruik liever accu's in plaats van batterijen. Zit je toch met lege batterijen, of ander chemisch afval? Neem het mee terug naar huis zodat je er zeker van bent dat dit afval op een goede manier wordt verwerkt.

Het scheelt een hoop afval als je je plastic waterfles regelmatig kunt hervullen. Bijvoorbeeld met water uit een jerrycan of op een watertapplaats. Speciaal voor het hervullen van kraanwater is een duurzame fles, de dopper [DLMURL]http://www.dedopper.nl/[/DLMURL] ontwikkeld. Ook bestaat er een fles waarmee je zelf water kunt filteren. Deze "Aquapure Traveler" heeft een ingebouwd filter in de dop waarmee je 350 liter water kunt zuiveren.* Een mooie herinnering


Het strand van het tropische eiland ligt bezaaid met schelpen. Dan kun je die ene mooie, grote schelp toch gerust mee naar huis nemen? Of een klein stukje koraal misschien? Het antwoord is neen. Te veel gebieden zijn aangetast door toeristen die allemaal één schelp meenamen of een bosje inheemse bloemen plukten. De meeste natuursouvenirs zijn dan ook strikt verboden. Je riskeert een flinke boete door ze in te voeren.

Veel erger dan die boete is de schade die als gevolg van de verkoop van bepaalde souvenirs wordt toegebracht aan de natuur. Het duurt bijvoorbeeld jaren voordat een afgebroken stuk koraal zich herstelt. om nog maar te zwijgen van het groot aantal dieren dat wordt gestroopt om leuke souvenirs van te maken. Loop dus voorbij aan de winkels met ivoren beeldjes en krokodillenleder portefeuilles en koop liever lokaal gemaakte handnijverheid waar geen dieren of schaarse natuurproducten aan te pas zijn gekomen.
Meer info over foute souvenirs vind je op http://www.ifaw.org/nl/theme/21 van IWAF (International Fund for Animal Welfare en op Wereld Natuur Fonds | Geef de aarde door van het Wereld Natuur Fonds.

Behalve producten gemaakt van bedreigde dier-en plantensoorten is het in veel landen ook verboden cultuurgoederen zoals kunst en antiek mee te nemen. Ook de invoer van namaak artikelen is verboden, zie : Belastingdienst - Douane voor bedrijven

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En voor de rest...Prettige vakantie !

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bron : "Ontdek het nieuwe reizen - 25 verre reizen tips" (uitgave van "te gast in..")
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan