9 unieke natuurreizen

Gecko

Well-Known Member
Door: Columbus Redactie


"Je bent al op safari gegaan en hebt de nodige jungle trekkings gedaan. Nu ben je toe aan de volgende stap: een natuurreis waarop je landschappen en dieren niet alleen van een afstandje bewondert, maar er ook echt interactie mee hebt. En een reis die je de kans biedt een persoonlijke bijdrage te leveren aan het behoud van onze natuurlijke wereld. Laat je inspireren door onze favoriete ecot(r)ips!:)


Nummer 9. Ghana- Op het spoor van eerlijke chocola

Als we chocolade eten, is het aantal calorieën vaak onze enige zorg en niet waar het bruine goedje vandaan komt. We staan er niet bij stil dat er voor veel chocola kinderen worden ingezet, verkocht door hun ouders of door mensensmokkelaars geronseld om als slaaf op plantages te werken. Naar schatting van het internationale kinderarbeidforum Child Labor Coalition gaat het alleen al in Ivoorkust om vijftienduizend kindslaven. De kinderen worden gedwongen dag en nacht onbetaald bonen te plukken. Er zijn veel voorbeelden van kindslaven die ondervoed zijn en ’s nachts worden opgesloten om te voorkomen dat zij wegvluchten. Het keurmerk Fairtrade is geïntroduceerd om consumenten gerust te stellen dat ze ‘slavenvrije’ chocola in handen hebben, maar ook hier kleven nog veel vragen aan. Wat is Fairtrade precies? En hoe weet je zeker dat Fairtrade ook echt fair is? Een inspirerende reis door Ghana, de op één na grootste cacaoproducent ter wereld, biedt inzicht. Je wordt uitgenodigd zelf een kijkje te nemen op de cacaoplantages van Kuapa Kokoo, een coöperatief waarbij maar liefst 45.000 boeren uit 1100 dorpen zijn aangesloten. Het coöperatief werkt samen met Fairtrade International. Samen zien zij erop toe dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen en dat slavernij is uitgesloten. Ook worden de schouders gezet onder plaatselijke projecten om scholen te bouwen en schoon drinkwater en medicatie te verzorgen. Tijdens je reis krijg je niet alleen waardering voor het leven op de plantages, maar ook voor de geschiedenis en natuur van Ghana. Zo reis je bijvoorbeeld door Cape Coast, de kustregio dat dienstdeed als een belangrijk doorvoerpunt voor slaven op weg naar Amerika. In het binnenland bezoek je onder andere het regenwoud van Nationaal Park Kakum en Kumasi.

www.responsibletravel.comNummer 8. Birma – Undercover in de wilde dierenmaffia

Als reiziger is je vast opgevallen dat op menig markt illegaal (delen van) dieren worden aangeboden. Wereldwijd gaat hier een miljardenindustrie achter schuil. Vermaard dierenactivist en wildlifefotograaf Karl Amman ging undercover in de onderwereld van de traditionele Chinese medicijnenhandel, waarvoor op grote schaal neushoorns en tijgers worden afgeslacht.

De illegale dierenhandel neemt allerlei vormen aan, maar dient negen van de tien keer hetzelfde doel: de traditionele Chinese ‘medicijnkunst’. Berucht zijn de zogeheten bear farms, waar honingberen in kooitjes zijn opgesloten en aan de lopende band in de buikstreek worden geprikt in de blinde hoop de galblaas te raken. Het gal is in Zuidoost-Azië in trek als vermeende kuur voor onder andere koorts en leverklachten. Een ander populair product is de hoorn van de neushoorn, die wordt fijngemalen en opgelost in water als middel tegen koorts, reuma en jicht. De medische claims zijn fabeltjes, maar Aziatische consumenten willen daar niks van weten − er gaat jaarlijks naar schatting 14 miljard euro om in de wereldwijde illegale dierenhandel. Een kilo neushoorn brengt al gauw twintig- tot veertigduizend euro op. In de traditionele Chinese medicijnwinkeltjes in het oude centrum van Hanoi leggen we enkele transacties met de geheime camera vast. Verrassend genoeg winden de handelaars er in bepaald opzicht geen doekjes om: het is een fabeltje dat neushoorn als afrodisiacum gebruikt kan worden of als kuur tegen kanker kan dienen. We laten ons door een handelaar thuis uitnodigen. De man toont trots zijn verzameling tijgerbotten en -klauwen, olifantenhuiden en neushoorn. We krijgen van de vrouw des huizes een plastic tas met gemalen hoorn. Neushoornpresentjes zijn een manier om aan te geven dat je de top hebt bereikt.


De stukjes neushoorn stuur ik bij thuiskomst in Europa op naar het laboratorium voor een DNA-test. Het blijken allemaal stukjes waterbuffelhoorn te zijn. Op latere trips stel ik me tijdens undercover operaties dan ook gehaaider op. Ik vertel handelaars dat ik alleen geïnteresseerd ben in de real deal. Maar met mijn kleine portemonnee maak ik weinig indruk. Onderzoek maakt duidelijk dat ik weer net zo hard ben geflest. Het is erg lastig om nep van echt te onderscheiden. De illegale dierenhandel neemt steeds schrikbarendere vormen aan. Er wordt zelfs goud verdiend aan allerlei bizarre accessoires, zoals speciale gemotoriseerde apparaatjes die neushoorn tot poeder malen. Er lijkt geen enkele politieke wil te zijn om in te grijpen, ondanks internationale conventies die illegale dierenhandel tegen moeten gaan.
Nummer 7. Indonesië – in de bres voor schildpadden

De zeeschildpad zwemt al 120 miljoen jaar lang rond en is daarmee een van de oudste diersoorten op aarde. De mens dreigt nu een einde te maken aan zijn bestaan. Daar is ten eerste de jacht debet aan. Schildpaddeneieren worden in Azië als lekkernij gezien. Ook met het vlees van de reptielensoort, kan grof geld worden verdiend. Schildpadden worden daarnaast bedreigd door vervuild zeewater en oprukkende bebouwing, waardoor hun nestplaatsen verdwijnen of kleiner worden. En dan zijn er nog factoren die minder voor de hand liggen. Zo brengen de kunstlichten van naburige resorts en auto’s pasgeboren schildpadjes in gevaar. Ze verwarren het kunstlicht met het maanlicht en kunnen daardoor de zee niet meer vinden. Kortom, het gevaar ligt overal op de loer en snelle actie is geboden. Op veel plekken wordt men zich daar gelukkig bewust van. De schildpaddenbroedplaats Pulau Banyak wordt beschermd door locals en vrijwilligers, waar jij er een van kunt zijn. Jij kunt je als reiziger onder de eilandbewoners voegen en meehelpen. Een belangrijke taak is de dagelijkse strandpatrouille. Je houdt uiteraard het strand schoon, maar helpt ook mee de schildpadden te taggen en meten. Tussendoor mag je als vrijwilliger altijd een dagje vrij nemen om te snorkelen of met lokale gidsen op pad te gaan. Zo kun je kajakken of door de jungle hiken naar het strand en daar overnachten in een tentje.

www.acehturtleconservation.org
Nummer 6. Koraaldriehoek- de verborgen wereld van de mangrove

In de warme wateren van Raja Ampat, een afgelegen eilandengroep in het oosten van Indonesië, zweef je door een doolhof van lange wortels die zijn verankerd in de zanderige zeebodem. Zonnestralen dringen tot het water door en weerkaatsen hun licht op scholen jonge tropische vissen, fluorescerende garnalen, bizarre sponzen en zacht koraal. Je verkent een onderwaterwereld die de meeste duikers en snorkelaars links laten liggen: de mangroven. Deze bomen of struiken, die alleen in tropische gebieden met een getij voorkomen, vormen hun eigen unieke ecosysteem. ‘Vergeleken met barrièreriffen kunnen mangroven donker en somber overkomen,’ zegt duiker en fotografe Diana Himmelspach, ‘maar zodra je ogen zich hebben aangepast, zul je zien dat ze net zo onvergetelijk zijn.’ Himmelspach organiseert bootreizen naar de oostelijke eilanden van Indonesië, onder meer om zowel duikers als snorkelaars kennis te laten maken met de verborgen schoonheid van de mangroven. Het grootste gevaar voor de mangroven zelf vormt de mens. Ook houtkap is een probleem − mangroven moeten op veel plekken plaatsmaken voor garnalenkwekerijen of olie- en nikkelwinning in de mineraalrijke grond. Als ontdekkingsreiziger door de wereld van de mangroven draag je een steentje bij aan de bescherming van het ecosysteem door nergens afval achter te laten. ‘Maar vooral,’ zegt Himmelspach, ‘door andere mensen erop te wijzen dat mangroven niet waardeloos moerasland zijn. Ze vormen een verborgen wereld die meer aandacht verdient.’ Voor meer info over Himmelspachs ontdekkingstochten door mangroven zie

www.shakti-rajaampat.com.
Nummer 5. Canada – op pad met de berenfluisteraar

Als je je leven lang tussen de beren doorbrengt, dan voel je ze. Het is een zesde zintuig, je weet gewoon dat ze er zijn.’ Gary Zorn is de berenfluisteraar. Hij leidt al meer dan dertig jaar natuurliefhebbers door de wildernis van de Cariboo-bergen in het westen van Canada. Een waterrijk gebied dat dieren als de eland, veelvraat en adelaar trekt. Maar de koning van het dierenrijk is de grizzly, die zich hier het hele jaar door ophoudt. Met Zorn kun je de dieren van dichtbij bewonderen, in een boot of te voet. Als je de tekenen herkent − de sporen, de wind, de aan- of afwezigheid van andere dieren − dan is het volgens Zorn niet moeilijk de grizzly te vinden. Gevaarlijk is het evenmin. ‘Tenminste, als je weet wat je doet en de lichaamstaal van de dieren begrijpt,’ zegt Zorn. ‘Door kalm te blijven en zachtjes met de beer te praten heb ik veel potentieel gevaarlijke situaties weten te voorkomen.’ Als er eenmaal contact is met de reuzen, is dat een herinnering voor het leven. Zorn: ‘Mensen die hier naartoe komen, zijn reeds doordrongen van het belang van natuurbehoud. Maar ze vertrekken met een dieper begrip van alles wat leeft.’

www.ecotours-bc.com.
Nummer 4. Costa Rica – To the Bat Cave

Costa Rica staat steevast in de top-10 landen met de grootste biodiversiteit ter wereld. Het observeren van wildlife is er een makkie − je hoeft maar één stap in de jungle te zetten of je wordt omringd door een explosie van leven. Een intrigerende uitzondering daarop is de vleermuis, waarvan in Costa Rica een bijzonder groot aantal soorten voorkomt. De zoogdiertjes houden zich goed verstopt, bijvoorbeeld in Barra Honda, een nationaal park in het westen van het land. Hier ligt een uitgestrekt grottencomplex dat slechts voor de helft is verkend en grote vleermuiskolonies herbergt. Via vrijwilligersorganisatie Projects Abroad kun jij een van de pioniers zijn die het bijzondere gebied in kaart brengt. Belangrijkste doel is vleermuizen te vangen en gegevens als gewicht en grootte − en zodoende schommelingen in de populatie − te registreren. Dat is weer van belang om te achterhalen wat voor rol vleermuizen in het lokale ecosysteem spelen.

ww.projects-abroad.nl. Zie ook Baobab Reizen voor duurzame reizen naar Costa Rica

www.baobab.nl

Nummer 3. Congo-Kinshasa – Gorilla’s tussen de bloedmobieltjes

Je gebruikt het elke dag zonder er een seconde bij na te denken, maar doodt er apen mee die zesduizend kilometer verderop leven. Je mobieltje. Coltan, om precies te zien. Een zeldzaam erts dat een essentieel onderdeel vormt van de bedrading in telefoons, laptops en andere elektronische apparaten. Coltan wordt voornamelijk gewonnen in Congo Kinshasa, in al of niet ‘beschermde’ jungle. Met hulp van internationale organisaties wordt een poging gedaan om de natuur in Kahuzi-Biega te herstellen. Hier kun je gorilla trekkings maken met de Pole Pole Foundation, een lokale NGO die in het leven is geroepen om ecotoerisme in het park te stimuleren. Behalve gorilla’s opspeuren zul je ook dorpen in het park bezoeken en bij de lokale bevolking eten. Het ecotoerisme staat nog in de kinderschoenen, maar maakt locals duidelijk dat zij niet exclusief op coltan zijn aangewezen om te overleven.

www.polepolefoundation.org

Nummer 2. Brazilië- de strijd tegen soja

Elk jaar verdwijnt heel Nederland in de Zuid-Amerikaanse jungle. De regenwouden van Paraguay, Bolivia, Argentinië en Brazilië maken onder meer plaats voor sojaplantages. De peulvrucht die hier wordt verbouwd zit verwerkt in chocolade, kauwgum, melk en koekjes − als je niet oppast consumeer je de hele dag door soja.

In de bossen van Zuid-Amerika kun je met eigen ogen het belang van natuurbehoud zien. Bijvoorbeeld in de Pantanal in Mato Grosso, de Braziliaanse staat die het meest te lijden heeft van sojaplantages. De Pantanal-rivierdelta herbergt een van de grootste draslanden ter wereld. Het gebied wordt omringd door schitterende cerrado savanne, maar staat onder zware druk van de landbouw. Je kunt er op zoek gaan naar bedreigde diersoorten als de jaguar, de reuzenotter en laaglandtapir. De beste lokale ecotouroperator is Focus Tours, die wordt gerund door een Amerikaanse ecoloog die zich al meer dan dertig jaar inzet voor Braziliaans natuurbehoud.

www.focustours.com.

Nummer 1. Ecuador – de junglegeheimen van de Huaorani-indianen

n het oosten van Ecuador, diep in de Amazone, wacht je de unieke kans om een aantal dagen met de inheemse Huaorani op te trekken. Moi Enomenga, de leider van de Huaorani stam, zet zich al jaren in voor het welzijn van zijn stamleden en het behoud van hun rijke leefgebied. Hij heeft met de Ecuadoraanse reisorganisatie Waponi een ecolodge gebouwd waar reizigers kunnen verblijven en zelf kunnen ervaren hoe het is om tussen de Huarani in de jungle te wonen. De ene dag vaar je rivieropwaarts om bij het dorp uit te komen. De andere dag loop je uren achter Moi aan en sta je om de zoveel meter stil bij een stuk woud, Tijdens je verblijf bij de Huaorani kom je ook veel te weten hoe te overleven in deze vijandige omgeving. Hoe je bijvoorbeeld door een stuk liaan door te hakken altijd over vers drinkwater kan beschikken. Of hoe je moet speerwerpen, in bomen klimmen, vissen op piranha’s of schieten met giftige pijlen met een meterslange blaaspijp vanuit een boom."

www.allfornaturetravel.comBron : Columbus Nieuwsbrief, 11.04.2013
 
Bovenaan