Aruba

ik heb even wat informatie gezocht voor jou over Aruba

Aruba is het meest westelijk gelegen eiland van de Benedenwindse Eilanden. De oppervlakte van het eiland is ruim 193 km2. Qua omvang is het te vergelijken met het eiland Texel.
Aruba bestaat uit een kern van oude gesteenten dat zich meer dan honderd miljoen jaar geleden door o.a. onderzeese uitbarstingen gevormd heeft. Ongeveer zestig miljoen jaar geleden verscheen dit gesteente boven zeeniveau. Daarna werd het omgeven door veel jongere afzettingen in de vorm van koraalkalksteen.
Het oudste, vulkanische gedeelte van Aruba bevindt zich dan ook in het midden van het eiland. Hier bevinden zich ook de hoogste toppen van het eiland, de 189 meter hoge Jamanota en de 188 meter hoge Arikok. De noordkust is steil en rotsachtig. Door de noordoostpassaat beukt de zee constant met grote kracht tegen de kust. Het zuidoostelijke deel van het eiland bestaat uit kalksteenformaties. Aan de westkant is een kilometers lang zandstrand, die tot de mooiste van de wereld gerekend worden. Hier staan ook bijna alle hotels. In tegenstelling tot de noordkant is de zee hier kalm en zeer helder.

Klimaat

Aruba heeft een tropisch klimaat en het is er altijd zonnig. De gemiddelde temperatuur is er bijna 28° C. graden en er waait altijd een noordoostpassaat. Het verschil tussen zomer en winter is gemiddeld slechts 3,6° C. en het verschil tussen dag en nacht is gemiddeld 5,5° C.
De gemiddelde regenval is ongeveer 60 cm per jaar, en de regen valt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. De meeste regen valt in de maanden november, december en januari. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Tropische stormen en tornado's komen op Aruba niet voor.

Planten en dieren

Dividivi Aruba Door het tropische klimaat met z'n beperkte regenval is de plantengroei op de droge grond beperkt, ongeveer 500 soorten. Er komen voornamelijk struikgewassen, agaven en boomsoorten als de typische dividivi voor. Deze boomsoort wordt door de wind gevormd. Meest opvallende plantenfamilie zijn de cactussen die verspreid over het eiland in een groot aantal soorten voorkomen.
Er komen zeven soorten hagedissoorten voor, waarvan de leguaan de bekendste is. Verder komen er twee slangensoorten voor, de Santanero en de giftige Cascabel.
Aruba heeft ongeveer 174 vogelsoorten. De meeste komen echter alleen om te overwinteren of zijn op doortocht naar een andere broedplaats. Ongeveer 50 soorten broeden op het eiland.

Zoogdieren zijn vooral geiten en ezels. Omdat geiten alles eten zijn ze zeer bedreigend voor de toch al kwetsbare plantengroei.
De levende organismen van het koraal behoren tot de holtedieren. Verder komen er in zee o.a. barracudas, inktvissen, haaien, krabben, kreeften, roggen, schildpadden, zeepaardjes en zeesterren voor.

http://dutch.aruba.com/home.htm
http://www.arubatravelinfo.com
 
Martine zei:
Je kan een Quick-travelkaart aanvragen via

http://www.dewereldiskleinerdanjedenkt.com

Deze kaart geeft je de eerste informatie over Arbuba en erg goed te gebruiken voor orientatie
Met dank voor de suggestie. Het aanbod aan (gratis) algemene informatie op het internet is mij meer dan voldoende. Zoniet koop ik mij liever een degelijke reisgids.
Waar ik eigenlijk naar op zoek ben is eerstehands informatie van reizigers die de streek al bezocht hebben.
 
hallo, wij zijn enkele jaren (3 ) naar Aruba geweest en ' k moet zeggen dat dit niet de beste bestemming was die we aangedaan hebben . Ik had de indruk dat we daar als Europeaan niet graag gezien waren . alles wat ik op internet gezien had vond ik in 't echt veeeeel minder , vb . gesnorkeld op baby beach geen vis te zien , problemen gehad om terug naar het hotel te keren omdat de taxi niet graag mensen met zand in hun kleren vervoeren enz ,we hadden een all-incl. hotel (divi -Aruba ) en toen het personeel aan de bar niet op z'n minst 10 US-dollar kreeg bekeken ze ons gewoon niet , ze lieten ons staan. Later gehoord dat dit in veel hotels zo was , misschien is het ondertussen anders . toch leuke reis toegewenst groetjes
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan