Corsica - Ile de Beauté

Voor geïntresseerden: ik heb alle campings van Corsica in een excelspreadsheet staan. Dat zijn er 230. Van deze 230 hebben er ruim 100 een website. Daarnaast heb ik ze ook op mijn website in KAART gebracht.

Is dit het enige wat er te zien is: nee het staat er vol ervaringen en tips

Heb je vragen over Corsica? Meld ze hier!

Vriendelijke groet
Wilbert Geers - http://www.corsica-info.nl
 
Corsica

Prachtige site Wilbert :!: Heb inmiddels de campinglijst al gedownload. Succes met je site! Wij gaan in september en kijken er al erg naar uit. We hebben al een lijst met verzamelde tips op onze site staan. (www.bjusterbaarlik.nl) en na onze vakantie komen ons reisverhaal met foto's en eigen ervaringen op de site er bij te staan. Jouw link hebben we natuurlijk al op onze "tiplijst" vermeld, omdat er zoveel info instaat!
Gr Maaike
 
corsica - een drieluik

Corsica drieluik – deel 1Beste lezers van dit forum,In deze tijd denken veel mensen weer na over hun zomervakantie. Daarom start ik een drieluik over Corsica om je te informeren over dit mooie eiland. In deel 1 een algemeen deel, deel 2 gaat vooral over vervoer en deel 3 over het verblijf op ….Algemeen.

Corsica is een Frans eiland ten noorden van het Italiaanse eiland Sardinië. Het is een bijzonder aantrekkelijk eiland en velen hebben hun hart aan dit eiland van de schoonheid verpand. Niet voor niets wordt Corsica Ile de Beauté genoemd. Hoewel elke beschrijving gepoogd is te mislukken in vergelijking met de echte schoonheid toch een poging.De natuurlijke schoonheden van Corsica zijn vooral terug te vinden in de diversiteit. Men noemt Corsica ook weleens “Frankrijk in het klein”. Bezoek in plaats van de krijtrotsen van Normandië eens die van Bonifacio in het uiterste zuiden van Corsica; al waar je staande op de citadel ook nog eens een prachtig overzicht hebt over de kleinere eilandjes en de kustlijn van Sardinië. Of de rode rotspartijen en gebergte van de Provence en Luberon, ook die vinden we terug in omgeving van o.a. Porto alwaar het UNESCO wereldnatuurreservaat Scandola ligt. Werkelijk adembenemend mooi. En zo kan ik doorgaan: het alpenachtige gebergte dat we terug kunnen vinden in het hart van Corsica, maar ook de prachtige stranden die dan weer aan de Riviëra doen denken aan de oostkust vooral rond Porto Vecchio en de Biaritz achtige zee weer juist aan de golf van Valinco…. Een zee waar dolfijnen zwemmen en als het meezit je op een boottocht de walvissen kunt treffen.Alle adventure-achtige sporten kunnen worden beoefend op dit eiland. De zee, die dan weer geheel vlak voor waterskiën geschikt is en dan weer woest voor kitesurfen. De onderwaterpracht van de Middellandse zee die tijdens het snorkelen en duiken is te zien, kun je afwisselen met bezoekjes aan de kloven en dalen met de snelstromende beken die geschikt zijn voor canyoning en raften of de steile wanden voor het klimmen en abseilen. Immers zee en gebergte liggen slechts hooguit een 10-tal km uit elkaar.Als er dan wordt gevraagd waar je het beste naar toe kunt gaan, dan staan sommige mensen direct met hun antwoord klaar… daarheen, of daar… ik weet het dan gewoon niet…. Het is overal mooi… de citadellen van Corte, Ajaccio (=hoofdstad) Bonifacio en Calvi, het prachtige achterland van Balagne, de bergstadjes Vizavone en Zonza….. het geschiedkundige Filitosa, de vele watervallen, Genuese torens en bruggen , de westkust of de oostkust….Ja, de oostkust of de westkust die verschillen nogal van elkaar. De oostkust is wat vlakker, kent een lange weg van Noord(Bastia) – Zuid (Bonifacio), die maximaal 5 km uit de kust loopt. Deze weg is vlot te berijden, zodat je snel naar de stranden van Porto Vecchio kunt rijden of de kastanje achtige bossen rond San Nicolao. Of naar de watervallen die op een paar km afstand landinwaarts van deze N198 te vinden zijn.

Dit in tegenstelling tot de westkust waar elke weg hemelsbreed veel korter is dan de werkelijkheid met al zijn bochtjes en vergezichten. Weggetjes die met name voor campers en grotere caravans nog wel eens voor halsbrekende toeren zorgen. En kun je aardig met de motor sturen, dan zijn dit ook wel prachtige wegen voor de ervaren motorrijders. En dat zelfde geldt natuurlijk voor fietsers….. zonder conditie hoef je je fiets niet mee te nemen naar Corsica. Graag noem ik de GR20 nog even: de Grand Randonee 20, de mooiste onder de lange afstandwandelingen, die je zonder gedegen voorbereiding echt niet kunt lopen, maar met de juiste expertise de mooiste schijnt te zijn. Overigens zijn er meerdere lange afstands wandelingen!Wil je meer algemene informatie, dan kan ik je deze websites aan bevelen:

http://www.landenweb.com/corsica en http://www.hurktoilet.nl/corsica.htm

over mijn ervaringen kun je verder nog hier lezen:

http://www.corsica-info.nl/ervaringen/ervaringen.htmVolgende keer meer, dan deel twee over vervoer op en naar Corsica.Met vriendelijke groet

Wilbert Geers
 
Laatst bewerkt door een moderator:
deel 2

Corsica drieluik – deel 2

Beste lezers van dit forum,

In deze tijd denken veel mensen weer na over hun zomervakantie. Daarom startte ik een drieluik over Corsica om je te informeren over dit mooie eiland. Deel 1 was een algemeen deel, dit deel gaat vooral over vervoer en deel 3 zal gaan over het verblijf op ….

Dit deel zal dus gaan over vervoer. Ik splits het in 2-en,namelijk een deel over vervoer “NAAR” en een deel “OP” Corsica.

Vervoer naar Corsica.
Als je naar een eiland op vakantie gaat is het onvermijdelijk dat je of het vliegtuig neemt OF de boot.

Vliegen:
Wat betreft het vliegtuig: sommige mensen zijn in de waan dat een eiland als Corsica geen vliegveld heeft. Wel, het eiland heeft 4 grote vliegvelden en een paar kleinere sportvliegveldjes. De grote vliegvelden liggen bij Bastia, Calvi, Ajaccio en Figari in het zuiden. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen op het eiland, zoals de luchtvaartmaatschappij van Corsica: AirCorsica . De bekende prijsvechter Transavia vliegt met regelmaat op Calvi. Verder zijn er nog vele andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Corsica, oa. nog een prijsvechter uit Duitsland en natuurlijk Air France.

Veerdiensten:
Er zijn 3 grote veerdienstmaatschappijen die varen op de vele Corsica-havens. Ze vertrekken vanuit Franse en Italiaanse havenplaatsen. Zie [DLMURL="http://www.corsica-info.nl/overtocht/overtocht.htm"]
hier[/DLMURL] voor een handig kaartje. De maatschappijen zijn Corsica Ferries, Moby Lines en SNCM. Via hun website kun je de overtocht boeken. Je krijgt dan een e-mail en met die e-mail wapper je op het parkeerterrein en je kunt de boot op……. als je voor de eerste keer gaat dan denk je: kan dat allemaal op zo’n boot wat hier op het parkeerterrein staat? Het schijnt met gemak te kunnen, ook de campers, de dubbelassers en de grote bussen.

Van Corsica Ferries en Moby Lines staan de nieuwe timetables weer op de hun site. De prijzen hangen af van:
• grote/hoogte van auto’s en aanhangers
• snelheid van de boten
• afstand die de boot af moet leggen
• dag en tijdstip

Vervoer op Corsica.

De wegen op Corsica zijn behoorlijk verbeterd. Mocht je de verhalen kennen van smalle weggetjes met ravijnen aan de zijkant…. Ja, zeker die zijn er ook nog. Maar veel, heel veel wegen zijn verbeterd en veiliger geworden. Snelwegen kent het eiland niet. Als je van de boot in Bastia aankomt, dan heb je nog wel een stukje snelle weg, dat wil zeggen ook stukken tweebaansweg, maar veel harder dan 90 wordt ook daar niet gereden. Overigens voor de CAMPERS opgelet: als je van de boot komt in Bastia, dan ben je geneigd om de “stroom”auto’s te volgen en dan ga je mee het eerste beste tunneltje in en dan …, sta jij vast tegen het dak van de tunnel en de auto’s rijden rustig verder, behalve die achter je staan te toeteren……

Op [DLMURL="http://www.corsica-info.nl/links/michelinkaart.htm"]deze kaart van Corsica[/DLMURL] zie je heel duidelijk de hoofdwegen lopen. Toch is de weg van Bastia naar Bonifacio (de N198) een andere dan de rest van de hoofdwegen. De N198 is redelijk vlak, goed door te rijden en veel stukken kan er 90 gereden worden. Dat is bij de andere hoofdwegen wel anders: hier is het vaak draaien en keren met steile stukken. Voor een auto met caravan prima te doen als je tenminste een beetje ervaren bent. Grotere caravanners zullen een stevige auto er voor moeten hebben! De kleinere wegen kunnen nog veel steiler zijn met veel, heel veel bochten, ravijnen aan de ene kant, overhangende berghellingen aan de andere kant.

Er is een trein, die de status van boemeltrein past. Vooral tussen Calvi en Ile Rousse is het een speciaal treintje. Zie ook deze websites: [DLMURL]http://rail86.free.fr/TT/cfc/cfc1.htm[/DLMURL] en Chemin de Fer de la Corse Ook gaan er bussen op Corsica en je kunt hier de timetables vinden: http://www.corsicabus.com/ Voor motorrijders geldt hetzelfde als de andere voertuigen: je moet wel een beetje ervaring hebben! En voor fietsers geldt daar nog bovenop: een beregoede condititie! Zie deze website voor de fietsers: en [DLMURL="http://fotoboek.luiemotorfiets.net/"]deze[/DLMURL] voor de motorrijders: kies voor Corsica van Ria!

Eén van de mooiste manieren om jezelf te vervoeren over Corsica is de benenwagen….
Er zijn vele lange en korte wandelingen. Overbekend onder wandelaars zijn de Mare e Monti en De Mare e Mare. Nog bekender de GR20. Deze meerdaagse wandeltochten (hiking) zijn werkelijk fantastisch, zie hier voor meer info.

Een andere manier om je nog in en om Corsica te vervoeren is natuurlijk de boot. Vele jachten varen van haven naar haven en verkennen vanuit deze stadjes het (bergachtige) achterland. Een typisch dorpje dat alleen via het water te bereiken is, is Girolata nabij Scandola. Maar de mooiste havenstadjes zijn toch wel Bonifacio en Calvi. Ieder geheel op zijn eigenwijze…..

Meer tips over reizen vind je nog [DLMURL="http://www.corsica-info.nl/tips/tips.htm"]hier[/DLMURL] o.a. ook over het op de bonnefooi gaan naar Corsica.

Volgende en laatste deel van deze drieluik gaat over het verblijf op Corsica. Overigens heb je vragen? Stel ze gerust!

Groet
Wilbert
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Corsica drieluik – deel 3

Beste lezers van dit forum,

In deze tijd denken veel mensen weer na over hun zomervakantie. Daarom startte ik een drieluik over Corsica om je te informeren over dit mooie eiland. Deel 1 was een algemeen deel, dit deel 2 ging vooral over vervoer en dit deel zal gaan over het verblijf op ….

Wat voor de één een gruwel is, is voor de ander het toppunt van vakantievieren….. je kent het wel de discussies over kamperen versus hotel en alles wat daar tussen zit. En wat dat betreft kunnen we kort zijn: op Corsica is voor iedereen wel wat te vinden. Denk gewoon nog maar weer aan die zin uit deel 1: Corsica is Frankrijk in het klein. Hoewel, ik heb niet direct de grote budget hotelketens gezien op Corsica, maar wellicht zijn er daar ook wel wat van…..

Campings heb je in overvloed: ruim 230 . Ik heb alle campings in een Excelspreadsheet gezet met een “filter”. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet: je selecteert een plaats of streek en vervolgens rollen daar alle campings uit. Ook heb ik op de kaart van Corsica aangegeven waar alle campings zich bevinden: van kleine natuur /boerderijcampings tot de grote familiecampings. Terrassencampings, strandcampings, campings aan (snelstromende) beken en riviertjes met rotsen waar je af kunt springen, campings met en zonder zwembad, disco, animatie en sportactiviteiten.

Overigens zijn die grote familiecampings niet zo gigantisch als aan de Spaanse Costas. Ook is het zo dat er weinig campings (eigenlijk geen) zijn waar jongeren hun gehele vakantie bezig zijn met roes-uitslapen/kratjes-op-elkaar-stapelen . Ja, jongeren zijn er zat, en die lusten ook best een biertje, maar over het algemeen zijn het ook sportieve jongeren die sporten en adventure willen combineren met uitgaan, strand en luieren: Corsica is er ideaal voor! Het niet voor niks dat er in Calvi een camping is die door jongerenreisorganisaties wordt geboekt voor jongerenreizen: discos, gezellige stadje, vliegveld, veerdiensten, adventuresporten, watersporten en strand in overvloed! Die camping heet La Pinède. Overigens niet de enige camping in Calvi hoor. Er zijn er meerdere.

De plekken op de campings zijn wisselend, maar over het algemeen vind ik de grootte van de plaats behoorlijk. De prijzen zijn naar mijn idee niet veel hoger dan op het vaste land. Op het Corsica Prikbord (http://www.corsica-prikbord.nl/viewforum.php?f=27 ) en op Camping-Frankrijk http://www.camping-frankrijk.nl worden campings besproken. In ieder geval moet het wel erg gek lopen als er geen camping te vinden is waar je je niet thuis voelt…..

Caravans en campers: je ziet er heel wat staan. Voor de grote joekels is het lastig om naar de kleinere campings in het binnenland te gaan. Deze zie je over het algemeen dat ook meer op campings langs doorgaande routes.

Ten noorden van Calvi bevindt zich een Club Medvakantieoord in St Ambraggio. Een tweede Club Meddorp bevindt zich in Cargèse, wat weer wat ten zuiden van Calvi ligt.

Uiteraard is het ook mogelijk om één van de vele huizen die verhuurd worden op Corsica te boeken. Er zijn zowel nieuwe, als heel oude huizen te huur. In parken, maar ook gewoon losstaand in dorpjes of in de natuur, met en zonder zwembad, haven of wat je maar wilt…..
Op parken bevinden zich vaak allerlei vormen van huisjes, chalets, caravans enz…. soms gecombineerd op een camping.
Voor de GR20 en andere lange afstandwandelingen zijn er eenvoudige onderkomens om de nacht door te brengen. Ook is het daar vaak mogelijk om een tentje op te zetten.

Je kunt natuurlijk ook verblijven op je boot, de vele gezellige havens zorgen voor een prima vakantie.

Tijdens je verblijf kun je heerlijk genieten van alles wat een vakantie leuk kan maken:
 • rustig lezen in een strandstoel voor je tentje, op je balkonnetje of in de natuur
 • zandkastelen bouwen, beach- en volleyballen, luieren en spelen in de golven op de mooie stranden.
 • stenen stapelen in de beek of van rotsen afspringen in de rivier
 • dansen in de disco en bezoeken van gezellige strandtentjes
 • hiking en lange afstandswandelingen maken
 • paardrijden (er worden speciale paardrijdkampen georganiseerd!)
 • golfen op o.a. een prachtige 18 holes golfbaan Sperone nabij Bonifacio
 • adventure sporten beoefenen als raften, canyoning, klimmen, hanggliding, ULM en parachutespringen, mountainbiken/fietsen
 • watersporten zoals (zee-)kanoën, jetski, zeilen, kite-, wind- en gewoon surfen,
 • onderwatersporten als duiken en snorkelen. (Voor die laatste heb ik nog een aardige site: http://home.versatel.nl/toussaint.hesselmans/snorkelinfo/corsica/indexned.html )
 • wandelen, joggen of gewoon slenteren in natuur, dorpje of stadje
 • bezoeken van musea, oude (megalithische) plaatsen, vestingen en citadels, Genuese torens en bruggen.
 • en zelfs wintersporten!

Naturistisch verblijven. Dat kan ook. Aan de oostkust zijn een paar erg mooie campings. Aan de westkust zijn de gelegenheden wat minder bekend. Graag laat ik je hiervoor naar deze site surfen: [DLMURL="http://home.wanadoo.nl/irpp/"]http://home.wanadoo.nl/irpp/[/DLMURL]


Ik hoop dat ik een aardig idee heb gegeven van wat Corsica te bieden heeft. Ik schreef deze drieluik met plezier. Heb er zelf geen commerciële belangen bij en hoop dat het bijdraagt aan de inhoudelijke invulling van dit forum. Voor specifieke vragen sta ik open en surf regelmatig naar dit forum om te kijken wat hier zoal leeft…..

Tot een andere keer.
Wilbert
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ga één week van 14/06 tot 21/06 naar Camping Combola (Propriano/Olmeto) in het Zuiden en één week van 21/06 tot 28/06 naar Camping Campéole Le Belgodere (Belgodere) in het Noorden. Een goede keuze?
 
Ik ga één week van 14/06 tot 21/06 naar Camping Combola (Propriano/Olmeto) in het Zuiden en één week van 21/06 tot 28/06 naar Camping Campéole Le Belgodere (Belgodere) in het Noorden. Een goede keuze?

Gelieve niet op oude berichten te reageren, je kan hier een nieuwe discussie voor starten.
Dit bericht is van 2005!
 
Camping Combola ken ik niet, maar je zult camping Colomba bedoelen...
Ik ben er niet geweest, wel regelmatig langsgereden... maar dat zegt niet zoveel. Deze camping ligt niet aan het strand. Wij zijn in die streek op camping Lecce e Murta geweest. Ik zal niet gauw deze streek herhalen als het om de streek gaat....
Dan kies ik eerder iets in aan de andere kant, nabij Porto Vecchio (Camping La Vetta) of Bonifacio, of meer naar het noorden camping Merendella in Moriani Plage.

De streek waar Campeole ligt is prachtig en afwisselend. Wij zaten veel dichter bij het leuke stadje Calvi op Dolce Vita... en dan dus ook dichter bij de bergen. Campeole kennen we niet, ligt wel stuk van de kust.

Veel plezier en een goede vakantie op Corsica

Wilbert
 
Terug
Bovenaan