Cruise like in the good old days

Gecko

Well-Known Member
Antwerpen zag de viermaster "Star Flyer" een halve dag maar...het imposante zeilschip was op weg van de Baltische Zee naar de Middellandse Zee.

Meevaren met een klipper is een ander soort verhaal dan cruisen op zo'n gigantisch drijvend paleis. Hier kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken, als je wilt, natuurlijk.
Weinig andere cruises je dichter brengen bij de romantiek van het varen dan een week op een van de drie "Star Clippers". Zowel de "Star Flyer", de "Star Clipper" als de "Royal Clipper" zijn exacte kopieën van de grote zeilschepen van weleer. Uitgerust met alle hedendaags comfort, natuurlijk. Maar de inrichting is traditioneel gehouden, met veel koper en mahoniehout, zoals dat in een echte maritieme sfeer past. De bemanning loopt ook rond in karakteristieke matrozenpakjes of de klassieke blauw-witte strepen, al naargelang de rang.

Casual

Als je aan boord gaat van de in 1991 in België gebouwde "Star Flyer", je wordt verwelkomd door een breed lachende bemanning. Dit persoonlijke onthaal en dito service zijn kenmerkend voor elk verblijf op een van de "Star Clippers" . Met 74 bemanningsleden op een maximum van 170 passagiers ligt het voor de hand dat je mekaar na enkele dagen begint te 'kennen'.
Sleutelwoord voor het leven aan boord is casual , gemakkelijk en los. Geen verplichte seattings ( tijdstippen) voor het dinner, maar eten wanneer en met wie je wil. Alleen het captain's dinner verloopt iets formeler.
De kleinschaligheid van het zeilschip impliceert ook dat de bemanning tussen de gasten leeft. De kajuiten voor de crew bevinden zich niet op een apart dek onderin, maar tussen de gastenverblijven door. De bevoorrading van het ruim gebeurt ook onder je ogen. Je maakt alles van dichtbij mee, zelfs wanneer de loodsen aan boord komen om het schip van of naar een haven te leiden.

Fijn verleden tijd

De "Star Flyer" telt 85 cabines in 6 categorieën en op 4 dekken. Volgens de ene zijn ze een beetje oubollig, de andere houdt van de traditionele stijl. In ieder geval beschikken ze over alle modern comfort, van haardroger tot toiletartikelen. De tv is geen flatscreen, maar wie moet een flatscreen hebben als je de zee als tv hebt ?!
Buiten je kajuit kun je voor vertier terecht in de bibliotheek, twee zwembaden ( met plonsbadjes) op het zonnedek en twee bars op het 115 meter lange schip. De bemanning zorgt voor extra entertainment met ouderwetse gezelschapsspelletjes, demonstraties fruit snijden, zeemansknopen leggen of gym- en dansles. En dan zijn nog excursies op de verschillende bestemmingen en de watersporten in de Caraïben.

Doelgroep

Een gast van een van de drie "Star Clippers" is in de eerste plaats iemand die van rust houdt. Geen disco aan het zwembad, geen bioscoop, geen twintig restaurants. Wel lezen, zonnebaden, zeilen, gastronomisch dineren en een informele babbel.
Hou er rekening mee dat meevaren toch enige conditie vereist. De "Star Flyer " heeft veel trappen, maar geen lift. Op het dek is het soms laveren tussen de touwen en excursies in de Caraïben gebeuren vaak met een reddingssloep en een wet landing ( uitstappen in het water aan het strand ). Zeebenen hebben, is geen vereiste, maar hou toch maar een 'touristilleke' bij de hand. Zeker als je een etappe hebt in het ruime sop.

Cuba

Alhoewel je de "Star Flyer" zou kunnen typeren als een goedweer-boot ( weinig ruimte binnenin), zette het schip op vraag van zijn Noorse eigenaar, afgelopen zomer, toch voor het eerst koers naar de Baltische Zee. Met succes.
Momenteel wordt het schip gepositioneerd van noord naar zuid, vandaar de stop in Antwerpen.
Na een kort intermezzo op de Middellandse Zee in september, gaat het verder richting Costa Rica en het Panamakanaal voor de winter.
Nieuw voor de winter 2014 is Cuba, wegens het Amerikaanse embargo nog steeds een zeldzame cruisebestemming. Dat betekent dat de "Star Flyer" zich nadien nooit meer in Amerikaanse wateren mag begeven en dat er geen Amerikaanse passagiers meer aan boord zullen komen.
Maar welke bestemming u ook kiest, de "Star Flyer" hijst altijd de zeilen op de dramatische tonen van Vangelis uit de film "1492 : The conquest of Paradise ".
Fier als een pauw, sierlijk als een zwaan...een (kippenvel) moment om nooit te vergeten !

Info : www.starclippers.com
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan