Dansercoer naar Alaska voor overtocht Beringstraat

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Ik las juist dat Dixie Dansercoer weer vertrokken is voor een avontuurtje in Alaska.
Hier moet je ook veel moed voor heben vind ik. :shock:
Ik ben vandaag al bijna bevroren bij -5°C en daar is het -40°C :shock:


Dansercoer naar Alaska voor overtocht Beringstraat

De Belgische avonturier Dixie Dansercoer is woensdagochtend vertrokken richting Ancorage in Alaska. Hij gaat er samen met zijn Amerikaanse medereiziger Troy Henkels de Beringstraat oversteken en terugkeren, iets wat nooit eerder werd gedaan.
Tijdens de laatste etappe zal Dansercoer het gezelschap krijgen van zijn vrouw Julie Brown, hun jongste kind en acht mensen die via een wedstrijd de avontuurlijke reis wonnen.

De Beringstraat wordt gevormd door een strook van 90 kilometer water die het Noord-Amerikaanse Alaska van het Aziatische Siberië scheidt. Het doel van de expeditieleden is de tocht te voet over het ijs en mogelijk ook door water uit te voeren, al stappend, skiënd, zwemmend, peddelend en zeilend. De onderneming zou binnen de twee maanden afgelopen moeten zijn. De vertrekdatum vanuit Wales (Alaska) is voorlopig voorzien voor 15 maart. In geval de expeditie succesvol verloopt, zullen ze begin mei terugkeren.

bron : Gazet Van Antwerpen
 

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Start oversteek Beringstraat Dixie Dansercoer één dag uitges

De Vlaamse poolreiziger Dixie Dansercoer en zijn Amerikaanse medereiziger Troy Henkels hebben de start van hun oversteek van de Beringstraat, de negentig kilometer tussen Alaska en Siberië, met minstens één dag moeten uitstellen.
Hevige rukwinden verminderen de zichtbaarheid in die mate dat de twee avonturiers niet kunnen vertrekken. Ze zien geen hand voor de ogen.
Normaal zou het tweetal vandaag vertrekken.
Dat is nu verdaagd naar woensdag 19 uur Belgische tijd. Dan is het 9 uur 's morgens in Alaska, zegt Delphine de la Kethulle, woordvoerster van de expeditie in België.
Momenteel blaast er een krachtige zuidenwind over Alaska.
Die is wel goed om wat stabiliteit te brengen in de schuivende ijsmassa in de Beringstraat, maar de wind moet wat luwen om te kunnen vertrekken.
"Een lichte zuiderwind zou perfect zijn om hen wat wind in de rug te geven", zegt Michel De Meyer van het KMI.
Troy en Dixie werken met een zeil en een slee of vlot om hun materiaal gemakkelijker over het ijs te bewegen.

bron : Gazet Van Antwerpen
 

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Start expeditie Dixie Dansercoer opnieuw uitgesteld

De Vlaamse poolreiziger Dixie Dansercoer en zijn Amerikaanse medereiziger Troy Henkels hebben de start van hun oversteek van de Beringstraat opnieuw moeten uitstellen.
De reddingshelikopter die gedurende de hele expeditie standby zou staan, heeft een mechanisch defect. De nieuwe vertrekdatum is vastgelegd op vrijdag 25 maart.

Normaal gezien zouden Dansercoer en Henkels vorige week dinsdag aan hun avontuur beginnen.
Hevige rukwinden en een minieme zichtbaarheid verplichtten het duo evenwel te wachten.
Maandag 21 maart werd als nieuwe vertrekdatum vooropgesteld. Het defect aan de helikopter stak daar opnieuw een stokje voor.
Tenzij een ander helikopterbedrijf wordt gevonden, vertrekt het Belgisch-Amerikaanse expeditieteam vrijdag.

Dixie Dansercoer blijft naar eigen zeggen rustig bij de nieuwe problemen. "Ik verplicht me er steeds toe om in zulke situaties rustig te blijven en de zaak te reorganiseren", laat hij in een persbericht weten.
Dansercoer en Henkels zullen proberen de Beringstraat, de negentig kilometer tussen Alaska en Siberië, heen en weer over te steken. Bedoeling is de tocht te voet over het ijs, skiënd, zwemmend, peddelend en zeilend uit te voeren.

bron : Gazet Van Antwerpen
 

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Expeditie Dansercoer woensdagavond vertrokken

BRUSSEL - De expeditie van de Vlaamse poolreiziger Dixie Dansercoer en zijn Amerikaanse medereiziger Troy Henkel is gisteravond rond 20.00 uur vertrokken.
Dat bevestigt Delphine de la Kethulle, persmedewerkster van Bering Strait Odyssey, die Dansercoer gisteravond rond 18.30 uur nog aan de lijn had.

Dansercoer en Henkels zullen proberen de Beringstraat, de negentig kilometer tussen Alaska en Siberië, heen en weer over te steken.
Bedoeling is de tocht over het ijs, skiënd, zwemmend, peddelend en zeilend uit te voeren.
,,Ze gingen eerst nog stevig ontbijten'', zei de la Kethulle, die Dansercoer rond 18.30 uur nog aan de lijn had.

Rond 20.00 uur, 9.00 uur lokale tijd, verliet het duo het basiskamp in Wales, Alaska.
Geladen met 300 kilogram bevoorrading, bevestigd op twee speciaal ontworpen sledes, zullen de twee poolreizigers in westelijke richting stappen naar het eiland Little Diomede, dat pal op de internationale datumgrens ligt die tussen Alaska en Siberië loopt.

Min 27 graden

De duur van de expeditie is afhankelijk van de weersomstandigheden onderweg.
Het duo wil Siberië tegen midden april bereiken.
Bij hun vertrek was het weer in Alaska bewolkt met eerst krachtige, later matige wind uit het noorden.
De temperatuur lag in het begin van de dag nog rond min 27 graden Celsius en zal in de loop van de dag stijgen tot min 23 graden.

Normaal gezien had het duo dinsdag 15 maart aan zijn tocht moeten beginnen.
Hevige rukwinden en een minieme zichtbaarheid dwongen hen evenwel te wachten.
Maandag 21 maart werd als nieuwe vertrekdatum vooropgesteld.
Een defect aan de helikopter, die tijdens de hele operatie standby moet zijn, stak daar aan stokje voor en de vertrekdatum werd opnieuw uitgesteld tot vrijdag 25 maart.

Maar toen zat het weer niet mee.
Het KMI voorspelde voor het paasweekend hevige wind en sneeuwval in Alaska en Dansercoer vond het raadzaam het vertrek uit te stellen tot maandag of dinsdag.

bron : De Standaard
 

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Expeditie Dixie Dansercoer mislukt

Expeditie Dixie Dansercoer mislukt

Dixie Dansercoer en Troy Henkels zijn vandaag geëvacueerd per helikopter. Het duo wilde de Beringstraat, de negentig kilometer tussen Alaska en Siberië, heen en weer oversteken.
Het slechte weer stak echter een stok tussen het wiel.
De zuidoostelijke storm die de poolreizigers reeds van hun route had gebracht, haalt ondertussen enorme snelheden en het werd onmogelijk om de expeditie voort te zetten.
Dixie Dansercoer en Troy Henkels werden opgepikt door een evacuatieteam op 6 april, rond de middag lokale tijd, net na middernacht Belgische tijd.

bron : Het Nieuwsblad
 
Bovenaan