De wereld zien en betaald worden ! Uh ?!

Gecko

Well-Known Member
Door: Mariska Dekker" ‘Waar een wil is, is een weg!’ Hieronder komen 20 toffe reisjobs naar voren, waarbij je de hele wereld over kan reizen. Wie weet staat er wel iets voor jou tussen!


Freelance schrijver/fotograaf

Hierbij wordt vaak gedacht aan een baan waarbij je schrijft over reizen terwijl je op reis bent, maar dit hoeft niet per se. Laten we zeggen dat je een bankier bent; dan kan je financiële artikelen schrijven voor verschillende tijdschriften. Bij deze baan moet je er dan voor zorgen dat je niet voor één tijdschrift schrijft, maar voor meerdere en dan het liefst in verschillende landen. Het is hiervoor wel handig, dat je bijvoorbeeld ook teksten in het Engels of zeg Spaans kan schrijven.


ESL-leraar

Een ESL-leraar geeft les in Engels. Een baan als ESL-leraar is niet in elk land even makkelijk te vinden. De eisen variëren van een bacheloropleiding tot een master in het onderwijs plus een TESL-certificaat. Het vinden van een ESL-job in Korea is het makkelijkst (wanneer je kijkt naar levensonderhoud) en betaalt het beste. Japan, China, Thailand en Vietnam zijn ook populaire bestemmingen.

In Zuid en Centraal Amerika willen ze ook graag ESL-leraren, maar het krijgen van een visum is hiervoor iets lastiger dan als je naar Azië reist. Er zijn ook genoeg ESL-banen in Europa, maar hier zijn de opleidingseisen meestal strikter.

Rekruterende bedrijven als Footprint kunnen hulpvol zijn als je op zoek bent naar een ESL-baan. Een andere optie is om zelf te zoeken op internet via forums als bijvoorbeeld Dave’s ESL Cafe.


Reisverpleegkundige

Wie voldoet aan de eisen van een reisverpleegkundige? Volgens TravelNursing.com moet je sowieso één van de volgende beroepskundige zijn:

· Praktijkgerichte verpleegkundige
· Geregistreerd verpleegkundigen in verscheidene specialismen
· Dialyse verpleegkundigen
· Geavanceerde praktijkondersteuners
· LPN’ers/ LVN’ers met 6 jaar ervaring
· Radiologische technologen
· Fysiotherapeuten
· Ergotherapeuten
· Logopedisten
· Leidinggevende
· Andere paramedische zorg specialiteiten

De loonvoordelen zijn goed geregeld en je werktijd kan variëren van korte shifts tot lange shifts en in de meeste gevallen wordt er gezorgd voor onderdak.Tourgids

Dit is dé baan voor degenen die erachter zijn gekomen dat ‘thuis’ niet per se de plek is waar ze zijn geboren. Als je graag naar een land gaat, ver van je thuisland, omdat je gewoon iets hebt met de cultuur, de mensen, de muziek, het eten et cetera. Wat is dan een betere manier om geld te verdienen dan door deze passie te delen met anderen?

Een optie voor een ‘wannabe’ tourgids is het zoeken van een tourbedrijf in de buurt en gewoon solliciteren voor werk. In de meeste gevallen is het noodzakelijk dat je de taal vloeiend kunt spreken, maar ook als je alleen vloeiend Engels kunt spreken, maak je kans op een baan als tourgids. Een andere optie is om te gaan werken als freelance gids. Vooral als je een gespecialiseerde niche of gebied hebt, zoals bijvoorbeeld de keuken of buitenactiviteiten.


Reisagent

Omdat reisagenten als bemiddelaar werken tussen reizigers en hotels, vliegvelden en bureaus voor toerisme, moeten ze kennis hebben van wat ze verkopen. Dit betekent dat je verschillende plekken moet bezoeken om deze kennis te vergaren.

Toekomstige reisagenten hebben verschillende opties als het gaat om hun vooropleiding. Het is meestal zo dat als je als reisagent aan de slag wilt, je wel een vooropleiding gedaan moet hebben in bijvoorbeeld de sector toerisme. Deze kan worden gevolgd aan een MBO/HBO opleiding of op de universiteit.


Jachtzeeman

Weet je wel iets van boten maar wil je geen marinier worden? Word dan lid van een jachtcrew. Serieus, er zijn genoeg rijke lui met boten die zeemannen (en –vrouwen) nodig hebben om op hun jacht te werken. Zeil over de hele wereld en geniet van de plekken waar je komt. Je moet natuurlijk wel bestemd zijn tegen wat golfjes.Cruiseschepen banen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen idee hebt hoe je een boot moet bevaren. Tenzij je gevoelig bent voor zeeziekte, bieden cruiseschepen tientallen jobs waarvoor je zeer uiteenlopende vooropleidingen kan hebben gevolgd. Een aantal opties zijn:

· Geluidtechnicus
· Projectmanager
· Elektricien
· Casino-dealer
· Masseuse
· Chef
· Kok
· Barman
· Bediening
· Schoonmakers
· Inventarismanager
· Hotelmanager
· Duikinstructeur
· Pedagogische werker
· Muzikant
· Danser
· Entertainer

En er zijn nog veel meer opties. Daarom is de kans ook groot dat je hiertussen wel een baan vindt, waar jij je mee kan identificeren.Au pair

Een au pair is een oppas die ook wat schoonmaakdiensten doet voor een familie. De positieve kanten: families die zich dit kunnen veroorloven zijn vaak welvarend, wat betekent dat je zou kunnen ervaren hoe het is om een privé-chauffeur te hebben en mee gaat op vakanties naar prachtige resorts (oké als je geluk hebt!). Negatief puntje: zoals Shannon Davids zei: “Scooping soggy poo out of the bath”.

Als je werk wil vinden als au pair, kan je bij een agentschap in het land waar je naartoe wilt, aankloppen. Daarnaast kan je ook aankloppen bij International Au Pair Association voor hulp.Straatartiest

Een opleiding heb je hier niet voor nodig. Wat je wel nodig hebt: een serieus creatief talent. Het bespelen van een gitaar geeft je waarschijnlijk net niet genoeg aandacht (en dus geld), maar het bespelen van een gitaar terwijl je je gitaar op je rug houdt en terwijl je ook nog eens aan het hoelahoepen bent, dat kan je behoorlijk wat publiek opleveren.

Als straatartiest kan je echt wel wat geld verdienen, maar het ligt er natuurlijk wel aan wát je doet. Iemand die zo vals als een kraai zingt, kan beter niet gaan zingen op straat, want daar krijg je natuurlijk geen cent voor – hoogstwaarschijnlijk alleen wat rotte tomaten.WWOOFer (Worldwide Opportunities on Organic Farms)

Het betaalt niets, maar als je genoeg hebt aan alleen een dak boven je hoofd en eten, dan telt dit zeker als een baan. WWOOF is een organisatie die vrijwilligers aan boerderijen koppelt. In ruil voor een kamer en eten, werk je voor een aantal uren op de boerderij.

Zo kan je bijvoorbeeld beginnen bij een bloemenboerderij in Oregon en daarna doorgaan naar een veedrijverij in Montana. Je kan de hele lente werken op een koffieplantage in Hawaii, of je kan werken op een kastanjeboerderij in Frankrijk. De mogelijkheden zijn enorm.Peace Corps vrijwilliger

Nee, je salaris is niet hoog, maar je krijgt wel een ziekenkostenverzekering en een dikke vette bonus aan het einde van je vrijwilligerswerk. Het aanvragen kost wat moeite: je moet een essay schrijven, referenties aantonen, een transcript opsturen en een financiële en medische geschiedenis geven ter informatie. Daarnaast moet je ook nog een pittig interview overleven. Maar als je er dan doorheen komt, kan je wel iets ‘goeds’ doen en je komt op allerlei plekken waar de meeste toeristen niet snel komen. Naast het Peace Corps zijn er natuurlijk nog andere vrijwilligersorganisatie waarvoor je naar het buitenland kunt reizen.Steward

Als steward verdien je op zich wel ok, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een vooropleiding nodig hebt. In sommige landen geldt dit niet, maar in Nederland moet je wel een opleiding hebben gedaan voor steward. Als je deze opleiding hebt gedaan, heb je als beginnend steward wat minder opties als je kijkt naar je vlieguren, schema en de bestemmingen die je bezoekt, maar je vliegt wel overal heen. En hoe langer je in het vak blijft, hoe meer bestemmingen je kan bezoeken.Piloot

De opleiding voor piloot duurt lang en is duur, maar de reisvoordelen liggen voor de hand. De eerste gedachte die naar bovenkomt, als je aan deze baan denkt, is dat het gaat om een baan als commerciële vliegtuigenpiloot. Je kan echter nog veel meer. 34 procent vindt werk in, volgens de ‘Bureau of Labor Statitics’, het testen van vliegtuigen, het vliegen van passagiers en bagages naar bestemmingen waar normale vluchtmaatschappijen niet komen, criminelen begeleiden, monitoren van vliegtuigverkeer en het evacueren van gewonde passagiers. Je hoeft dus niet per se commercieel piloot te worden als je voor piloot studeert.

Als je wel wil werken als piloot moet je voor de meeste vliegtuigmaatschappijen een hoge opleidingsgraad hebben, een vergunning om te vliegen en meestal een aantal vlieguren op je naam hebben staan. Daarnaast moet je als piloot aan strenge eisen voldoen te maken met gezichtvermogen en gehoor.Gastvrouw/Gastheer

Eerlijk gezegd is dit geen eufemisme. Een gastvrouw/heer zijn, heeft niks te maken met seks… Je werkt in een bar en ja het kan wel eens zo zijn dat je flirt met je klanten. Je moet er namelijk voor zorgen dat klanten ergens gaan eten, meer drankjes kopen en vooral lang genoeg ergens blijven. Je voedt mensen hun ego’s en verder dan dat gaat het niet. Als gastvrouw/heer kan je in allerlei verschillende landen aan de slag. Daarnaast heb je altijd een lekker extraatje door de fooien.Tolk / vertaler

Er zit een groot verschil tussen een tolk en vertaler. Een tolk werkt met gesproken taal, terwijl vertalers zich bezighouden met geschreven taal. Afhankelijk van je werkgever, kan er gevraagd worden naar een bachelorgraad of hoger. Het is ook niet verkeerd om een taalkundediploma te hebben. Je kan hiervoor voor een bedrijf werken, maar ook als freelancer. Het belangrijkste is natuurlijk dat je vloeiend bent in twee talen.

Overheidsinstanties zijn ‘the-place-to-be’ als je op zoekt bent naar werk als een tolk of vertaler. Andere opties zijn maatschappelijke organisaties en ziekenhuis, maar dan moeten er wel internationale deelnemers bij betrokken zijn ( P.S. : ik weet alles van...jaaaaren "been there, done that";) - Gecko)


Etnomusicoloog

Etnomusicoloog… wat?! Een etnomusicoloog is iemand die zich bezighoudt met de studie naar muziek in verschillende culturen. Mensen die dit dan ook graag in het buitenland willen doen, houden zich voornamelijk bezig met het opnemen van geluiden en muziek als bron voor hun onderzoek. Kennis van en passie voor muziekgeschiedenis en geluidsopname is noodzakelijk voor deze baan.Diplomaat

Als diplomaat kan je salaris behoorlijk hoog zijn en de arbeidsvoorwaarden goed geregeld – vakantietijd, gesubsidieerd verblijf, belastingvrije producten en frequent reizen.

Afhankelijk van Buitenlandse Zaken in je eigen land, kan het verplicht zijn om een bachelor- of masterdiploma te hebben om diplomaat te worden. Heb je die? Dan dien je simpelweg je sollicitatiebrief en CV in en uiteindelijk zal je nog getest worden op je wereldkennis. Natuurlijk is er ook een grondige achtergrondcheck, maar verder ben je ‘good to go’.
Missionaris

Grootste eis: je bent een christen die graag wil reizen met het doel de Bijbel bekend te maken en het versterken van humanitaire diensten. Een opleiding kan verplicht zijn, maar dit ligt eraan waar je gaat solliciteren. Voor deze baan krijg je een salaris, maar verwacht niet dat deze bijster hoog is, omdat je voornamelijk bezig bent met geld ophalen voor eigen projecten. Daarnaast kan je er zelf voor kiezen hoe lang je dit werkt doet, omdat er verschillende missies zijn die lopen van een aantal weken tot een aantal maanden.Medewerker klantenservice op vliegveld

Het salaris voor deze baan is niet hoog, maar je krijgt er wel reisprivileges bij. Je helpt bij de ticketservice en werkt met passagiers met betrekking tot upgrades, het oplossen van klachten en het klaarmaken van papierwerk.

Eisen: je moet sowieso ouder dan achttien zijn, in het bezit zijn van een schooldiploma en in de meeste gevallen moet je degelijke typeskills hebben. (P.S. - geloof me gerust dat op de cargoafdeling veel meer geld te verdienen valt en de goederen werken niet op je zenuwen - je kunt in alle vrijheid een palette shotten of flink tegen vloeken - ...soms een collega of je baas:rolleyes: - ook jaaaaren ervaring ermee - Gecko)Online pokerspeler

Een voormalige ESL-docent verhuisde naar Thailand en via Facebook kwamen andere ESL-leraren erachter dat hij een leuk klein huisje had gekocht aan het strand met zwembad. Dat hij dat voor elkaar had gekregen als ESL-leraar! Echter bleek dat hij gestopt was als ESL-leraar om online poker te spelen…

Laten we duidelijk zijn, dit is een baan waar één hoge eis aan verbonden is, die je niet snel mag vergeten. Je moet zo goed spelen dat je sowieso 51 procent van al je spellen wint. Je kan misschien een ton verdienen en reizen waar je ook maar heen wilt, maar houd wel in gedachten dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren en je kunt alles weer kwijt zijn. Dan is het misschien toch verstandiger om een van de andere reisjobs te kiezen."


Bron : Columbus nieuwsbrief d.d. 28.03.2013
 
Bovenaan