Dossier : Cuba

Gecko

Well-Known Member
Havana op het ritme van de salsa Wie gelooft dat tijdreizen niet mogelijk is, heeft duidelijk Havana nooit bezocht.
In de Cubaanse hoofdstad waan je je in de jaren '50 van de vorige eeuw : koloniale gevels, statige herenhuizen met smeedijzeren balkons, glimmende oldtimers en sigaren rokende mamacitas.
Wie het Cuba van Fidel Castro nog wil zien, wacht best niet te lang meer.

Het stadsbezoek staart aan het imposante Capitolio, het presidentiële paleis dat gemodelleerd werd naar het voorbeeld van het Capitool in Washington DC. Ronkende oldtimers, aftandse bussen, fietstaxi's en straatventers kleuren het immer drukke straatbeeld. Op Parque Central voert een tiental Cubanen verhitte discussies.

La Habana Vieja - de beschermde oude stad - binnen, langs nauwe autovrije straten, afgezoomd door koloniale gevels. Het is een drukte van jewelste. Het leven van de gastvrije en warme Cubanen speelt zich af op straat. Op iedere straathoek weerklinken vrolijke Caribische deuntjes. Cuba is dan ook de wieg van de salsa, een meeslepend mengsel van Afrikaanse klanken en instrumenten.
" Sin la musica la vida sería un error" - zonder muziek zou het leven een vergissing zijn, zo luidt het gezegde niet voor niets.

Plaza de la Catedral

In tegenstelling tot wat z'n naam doet vermoeden, is Plaza Vieja een van de meest gerestaureerde pleinen van de Cubaanse hoofdstad. Aan de rand vind je luxueuze hotels, gezellige restaurants en kleurrijke bars. Via de levendige Calle Obispo, kun je naar het Plaza de Armas gaan, het oudste en drukste plein van de oude stad. Hier vind je vele tientallen boekenstallen. Tweedehandsboeken en vergeelde ansichtkaarten dragen de beeltenis van vrijheidsstrijder Ché Quevara. Naar de grote leider Fidel Castro zoek je langer, al komt dat vooral omdat het verboden is op Cuba om foto's te publiceren van personen die nog niet overleden zijn.

Plaza de la Catedral is een pareltje, zonder twijfel het mooiste plein van Havana. Het fotogenieke plein - in Havana kan je geen slechte foto nemen - wordt gedomineerd door de verweerde San Cristobal de la Habana kathedraal die een barokke façade bezit met asymmetrische torens. Op het plein vind je gezellige bodega's waar je kan genieten van een lekkere mojito of cuba libre terwijl de locals zorgen voor een exotische sfeerschepping.

Hemingway

De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway bracht liefst 20 jaar van z'n leven door op Cuba. Het is hier dat hij z'n beroemdste werk "The Old Man and The Sea " schreef. Hemingway bracht uren door op zijn boot, de Pilar, voor de kust van de badplaats Cojimar. La Bodeguita del Medio, Vlak in de buurt van Plaza de la Catedraal, was z'n stamcafé. Het aantal mojito's dat er nog iedere dag geserveerd wordt, loopt ongetwijfeld in de vele honderden. Een andere favoriet van Hemingway was El Floridita ( Calle Obispo), eveneens in het oude centrum van Havana. 's Avonds zoeken de Habaneros verkoeling op de Malecón, de legendarische kilometerslange zeedijk. Spelende kinderen, verliefde koppeltjes en straatventers vervolledigen het plaatje terwijl hoge golfen klotsen tegen de zeekade.

Topcabaret onder de sterren

De uitgaansmogelijkheden in Havana zijn legio. Je kan 's avonds terecht in tal van salsa bars, voor live optredens zijn Casa de la Música en Casa de la Amistad sterke aanraders. La Tropicana is de mooiste show op Cuba. En dat is niet gelogen. La Tropicana staat voor topcabaret onder de sterren. 150 kleurrijk uitgeruste dansers voeren er een indrukwekkend spektakel op op het ritme van mumba en rumba. De opzwepende latino-ritmes laten zelfs het talrijk opgekomen publiek niet onberoerd.

Oldtimers


Laat op Cuba de kans niet liggen om een taxi te nemen. Taxichauffeurs - die te arm zijn om zelf een auto te kopen- krijgen vaak een oldtimer in bruikleen van de staat. Om er zelf genoeg geld aan over te houden, betekent het dat de Cubanen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op zoek zijn naar klanten. Daarom is het verstandig om een prijs af te spreken voor je vertrekt, zo vermijd je onaangename verrassingen achteraf.

Paradijselijke stranden

Na enkele dagen cultuur, kun je naar Varadero gaan, waar je de mooiste zandstranden op Cuba vindt. Varadero is een 22 km lange landstrook op amper 2 uurtjes rijden van Havana.
In de jaren '50 was Varadero de speeltuin van de elite.
Vandaag spreekt het een breed publiek aan waar je kan genieten van platte rust op hagelwitte zandstranden, duiken naar scheepswrakken of onderwatergrotten of gewoon snorkelen tussen de kleurrijke koraalriffen. Maar ook cultuur is in Varadero op z'n plaats want van hieruit zijn eeuwenoude steden als Cienfuegos, Santa Clara, Matanzas en de koloniale suikerhoofdstad Trinidad vlot bereikbaar. Dan heb je Cayo Blanco zelf ( "witte eiland"); het staat voor zonnebaden op het hagelwitte strand, zwemmen in de azuurblauwe zee en genieten van wat de zee verder te bieden heeft : vis, garnalen, calamaris en langoest. Meer hoeft dat echt niet te zijn !

========================================================

Vergeet de sigaren, de salsa en de stranden !
Want achter die toeristische clichés gaat een weelderige natuur schuil. Maak kennis met de Cubaanse krokodil, ontdek de inheemse orchideeën en palmen en duik naar zwart koraal.
Cuba is een paradijs voor veel diersoorten, zoals de hutia, een groot knaagdier.
De Cubaanse krokodil is te herkennen aan zijn korte, stompe snuit; een volwassen exemplaar wordt meer dan 3 meter lang.
De schoonheid van Boca de Yumuri, dicht bij Baracoa, is ongekend; een weelderige tropische plantengroei, watervallen van 180 meter hoog en prachtige natuurlijke 'zwembaden', wachten op je.
Het "Parque Nacional 'Alejandro de Humboldt' " strekt zich uit van de zee tot aan de hoogste bergtoppen van het eiland; het omvat talrijke ecosystemen en er groeien veel inheemse orchideeënsoorten.
"De Vallei van Viñales is bijzonder mooi; in de suikerbroodbergen, die uitsteken boven de tabaksvelden, vind je de "Grot van de Indiaan".

Info's : site : http://www.havanatour.co.uk/

site : http://www.cubadiplomatica.cu/en/Home.aspx

=========================================================
Nog meer info :

http://www.hetwereldvenster.nl/cuba/

=========================================================

Reisverslag Cuba -
door Fred.


Reisverslag Cuba - rondreis - Ontdekking van Cuba Cuba is bij mij heel goed meegevallen.
We hadden een rondreis genomen van 7 dagen + nog enkele dagen strandvakantie in Varadero

Als we daar aankwamen na 12 uur vliegen wand we hebben een tussenlanding gemaakt in Cancun (Mexico) brachten ze ons met zo een klein rammel busje naar ons hotel in Havana.
Was al een hele beleving op zich...
Dit was s'avonds... dus we hebben niet veel meer gedaan, nog iets gaan eten en wat rondgelopen en gaan slapen.

De volgende morgen kwamen ze ons weer ophalen met dat kleine rammel busje omdat we een rondreis hadden geboekt.
Onder dat busje zat geen vering onder denk ik.
Dus wij met dat busje naar Cienfuegos waar we dan in de late namiddag aankwamen... en ons de rest van de dag nog goed geamuseerd hebben in het
hotel.

De 3e dag hebben we een uitstap gedaan naar Trinidad en de vallei van de suikermolens.
Trinidad was zeer mooi. Als je naar Cuba gaat moet je dat zeker gezien hebben.
Echt een oud mooi stadje.
De vallei van de suikermolens was ook niet slecht... daar hebben we ons ook geamuseerd.

De volgende dag zijn we naar het dorpje Cumanayagua geweest, gelegen op de hellingen van het bergmassief van Escambrey.
In een open vrachtwagen zij we door de bergen gereden en konden we de prachtige panorama's bewonderen. Echt de moeite!
Na het eten, In de namiddag keren we terug naar Cienfuegos voor een bezoek aan het historisch centrum van de stad.

De 5e dag zijn we s'morgens terug vertrokken naar Havana
Daar hebben we te voet het historische centrum van Havana bezocht : de Spaanse koloniale wijk, de Plaza de Armas, de Plaza de la Catedral en zijn
omgeving waar talrijke oude paleizen, herenhuizen, oude forten en barokke kerken de tijd trotseren. Aan boord van Amerikaanse collectieauto’s
rijden we vervolgens langs de 14 km lange Malecón, de beroemde boulevard aan de Atlantische oceaan, naar Miramar waar de luxueuze villa’s prijken.

De 6e dag hebben we in het Moderne Havana met de fiets rond gereden.
En zo hebben we verschillende dingen gaan bekijken met die fiets.
We zijn ook naar een sigaren fabriekje gaan kijken waar de mensen allemaal op bankjes de sigaren rollen.

dag 7 meteen de laatste dag van de rondreis hebben we terrasjes gedaan
icon_smile.gif
en s'avonds gaan hebben we met de hele groep gaan eten op een groot
terras in het hartje van de oude stad, op een Cubaans feest.
Daarna hebben we nog iets gedronken in de lobby van het hotel..
Waar ze mijn digitale camera gejat hebben... :(

De volgende dag Hebben ze ons met een Grote bus naar Varadero gebracht
Waar we ons direct thuis voelden in dat luxe hotel
icon_smile.gif

Daar kwamen we dan s'midags aan en zijn we eerst iets gaan eten, met Cubaanse wijn uiteraard...
Na het eten hebben we ons aan de bar gezet en zijn we ons beginnen te verdiepen in de Cubaanse wonderen.
icon_smile.gif

Rum , en we hebben het lijstje met cocktails afgelopen
icon_smile.gif

Daarna, ondertussen al de volgende dag hebben we ver moeten lopen om onze hotelkamer terug te vinden.
Was nochtans niet zo ver... ;-)
Eens in de kamer black out...

De volgende dag heb ik s'morgens niet gegeten... had opeens gen honger meer
icon_lol.gif
icon_rolleyes.gif

s'middags een klein beetje gegeten en daarna hebben we een wandeling gemaakt over het prachtige witte strand.
Daarna hadden we natuurlijk dorst
icon_smile.gif
en zijn we weer aan de bar beland. Waar we ons netjes gedragen hebben Zonder al te veel rum.
Tijdens de avond hebben we in de buurt van het hotel nog wat rondgelopen.

De laatste dag hebben we s'morgens nog gegeten en rond de middag kwamen ze ons al ophalen om terug naar huis te vertrekken. :(


Tip:

Als je voor strandvakantie gaat moet je in Varadero zijn, ook als je graag rum drinkt tot je er bij neervalt.
Als je graag de historische gebouwen ziet moet je zeker in Havana geweest zijn.
Daar moet je eigenlijk zeker geweest zijn als je naar Cuba
gaat.
En Trinidad mag je ook zeker niet vergeten, dit is een prachtig oud stadje.


dit is ondertussen al bijna 2 jaar geleden bij mij... ik heb in het kort samengevat wat ik nog weet.
De dagindeling kan iets anders zijn geweest, maar dat weet ik niet meer juist.

Foto's

IMG_0821.jpgoverzichtje van Havana
IMG_0820.jpgnog een overzichtje van Havana
IMG_0851.jpgCapitolio in Havana

IMG_0850.jpg


De bussen van Cuba , wij hadden er één met airco
icon_cool.gif

IMG_0867.jpg


op rondreis.. de vallei
IMG_0847.jpg


Mooie auto's daar, de laatste nieuwe modellen
icon_smile.gif

IMG_0837.jpg


IMG_0838.jpg

Toen we in Trinidad waren was er juist en trouw bezig


IMG_0862.jpg

Sigaren rollen

IMG_0884.jpg

Mooie witte strand en zee

Zoals ik al zij mijn digitale camera is daar gestolen, deze foto's komen van een kennis die met mij mee is geweest.
Daarom zijn het zo weinig foto's.

==========================================================
 
Laatst bewerkt:
Cubanen hoeven geen vergunning meer om naar buitenland te reizen

Cubanen hoeven komend jaar niet langer een speciale vergunning aan te vragen om naar het buitenland te reizen. Het staatspersbureau Prensa Latina melddt dat een geldig paspoort en een visum voor het land waar de reis naartoe gaat, volstaan vanaf 14 januari 2013. Dat is de datum dat de communistische staat belangrijke hervormingen doorvoert op het gebied van reizen van en naar Cuba.

De strenge beperkingen die nu gelden en die het voor veel Cubanen onmogelijk maken het economisch gestagneerde eiland te verlaten, worden volgens de autoriteiten in 2013 "aangepast aan de omstandigheden van vandaag en de nabije toekomst".
 
Terug
Bovenaan