Dossier : Niet duur op avontuur - 6 verrassende budgetreizen in Europa

Gecko

Well-Known Member
1. Fietsen langs het Ijzeren Gordijn

In het vroegere niemandsland-met-mijnenvelden langs het Ijzeren Gordijn in Tsjechië, heeft nu de natuur vrij spel. Als eenzame fietser kom je er alleen de geschiedenis, vriendelijke Tsjechen en jezelf tegen (N.B. - ...en de vroegere douane uitkijkposten, waar de leger, met infrarood verrekijkers, zochten naar de illegale overstekers, die de Communistische regimes beu waren .-Gecko).

Het gekraak van de weg onder je wielen en je eigen adem, verder stilte. Al fietsend langs het voormalige Ijzeren Gordijn aan de zuidgrens van Tsjechië is de geschiedenis bijna voelbaar, als plots de zwijgende getuigen uit het communistische tijdperk opduiken. Een verdwaald bord met een dreigend "Pozor ! Statni Hranice!" ( "Opgelet ! Staatsgrens!"), kale stroken land, een verlaten roodwitte slagboom, vergeten wachttorens, doodlopende wegen over verre heuvels en eindeloze stukken uitgestorven sparrenbos. Hier moesten ooit hele dorpen wijken en werd jarenlang geen huis gebouwd.
Het Ijzeren Gordijn was een brede streep niemandsland met mijnenvelden, hekken onder hoogspanning en kilometers prikkeldraad.

Maar in plaats van wachters die ieder moment kunnen schieten - honderden mensen kwamen hier om bij vluchtpogingen - maken nu wilde zwijnen, herten en roofvogels de dienst uit in voortwoekerende natuur. Je kunt dagen langs de grens met Oostenrijk fietsen zonder een andere reiziger tegen te komen. En zonder veel uit te geven, want slapen doe je wild in je tentje. Avontuur gegarandeerd, van het natuurgebied Sumava naar het Tsjechisch-Oostenrijks grensstadje Znojmo. Soms stopt de weg ineens op. Dan kun je naar de top van een heuvel klimmen, tot je een volgend paadje ziet, en dan gaat je verder. Er heerst een heel griezelige sfeer, omdat je denkt dat misschien ze een mijn hebben laten liggen of zie je een bord staan van "Hier niet verder, anders schieten we je neer".
Dit is een de meest bijzondere fietstochten in Europa.
En het is er ook gewoon heel mooi, landschappelijk gezien. Afgezien van die paar snelwegen onderweg, fiets je door stille velden en bossen. Geen toeristen, alleen heel aardige en sportieve, fietsende locals.

Met een Schönes-Wochende-treinticket door Duitsland, sta je al 700 km verder op in het Duits-Tsjechische grensplaats Bayerisch Eisenstein, vlakbij het drielandenpunt met Oostenrijk en Tsjechië. Een paar kilometer verderop, over de grens, start je tocht in Zelezna Ruda. In dit dorpje, aan de rand van Nationaal Park Sumava, vind je de eerste resten van het Ijzeren Gordijn : een in tweeën gesplitst treinstation.
Volg op eigen houtje de grens met Duitsland en Oostenrijk naar het oosten, zo'n 300 km verderop. Enige benodigheden om een week later op station Wenen (Oostenrijk) of Brno (Tsjechië) te staan, op de terugweg naar huis : een stevige ( eventueel geleende) fiets met versnellingen, kampeermateriaal en een goede kaart en/of tomtom.
Kosten :
- fietskaart 1:100.000 ( gratis downloaden via www.cykloserver.cz ) ;
- 2 x Schönes-Wochende-ticket Duitsland = 140 euro ;
- 2 x fietstreinticket Duitsland = 40 euro ;
- 1 x treinticket + fietsticket Tsjechië (terugreis) = 30 euro ;
- 2 hotelovernachtingen = 100 euro ;
- 5 x wildkamperen = gratis
- eten = ongeveer 150 euro
-------------------------------------
Totaal p.p./week = 460 euro

=======================================================================


2. Geluidloos Griekenland

Op het Griekse schiereiland Pilion wordt een unieke vorm van vipassana, de boeddhistische meditatietechniek, bedreven. Onder de leiding van een Surinaamse goeroe breng je halve - in plaats van de gebruikelijke hele - dagen in volledige stilte door en kun je de rest van je tijd vakantie vieren.

Dagenlang zitten en rondlopen zonder ook maar één moment je mond open te doen. "Het klinkt niet bepaald aanlokkelijk, maar heeft diepe indruk op me gemaakt. De hele ervaring was een ware eye-opener". Rob Dreaming, een danser uit Engeland, bracht vorige zomer een weekje door in spiritueel centrum Kalikalos, aan de kust van het Griekse schiereiland Pilion. In het omgebouwde landhuisje worden allerlei workshops gegeven om lichaam en geest te reinigen. Een daarvan is een bijzondere versie van vipassana, een meditatietechniek die aan de Boeddha zelf wordt toegeschreven.
Tijdens een traditionele vipassanasessie dien je 10 dagen lang jezelf over te geven aan absolute stilte.
"Stilte is eigenlijk een soort vakantie voor je geest", zegt Dreaming. "De talloze gedachten, irritaties en stressmomenten die je in je dagelijks leven hebt, komen te vervallen. Je dringt door tot jezelf, beleeft alles intenser en wordt overmand door een gevoel van diepe, innerlijke vrede".
Veel beginners moeten eerst een zware mentale oorlog voeren om die innerlijke vrede te kunnen sluiten. Verhalen van vipassanadeelnemers die in angstzweet uitbreken en de volle 10 dagen niet doorkomen, zijn niet onbekend. Om de stap naar een volledige vipassana makkelijker te maken, biedt Kalikalos een zesdaagse workshop aan, waarvan alleen de helft van de tijd in absolute stilte wordt doorgebracht. Onder leiding van de voormalige boeddhistische monnik Gosh Pos, die opgroeide in Suriname en al jaren lesgeeft in India, besteed je de ochtend aan meditatie en kun je de rest van de dag allerlei andere workshops volgen of gewoon vakantie vieren. De omgeving biedt daarvoor legio mogelijkheden - Pilion is gezegend met prachtige bergen, talloze stroompjes en bronnen en stranden waar het massatoerisme nog niet is doorgedrongen.
"Absoluut hoogtepunt van mijn verblijf was mijn laatste meditatiesessie, op het strand van Fikastra", zegt Dreaming. "Met de Egeïsche Zee voor mijn neus en een overweldigende rust in mijn hart".

Kalikalos ligt aan de rand van het dorpje Kissos, zo'n 40 km van de havenstad Volos. Air Berlin vliegt in het hoogseizoen vanuit Düsseldorf rechtstreeks naar deze toegangspoort van Pilion. Vanuit Nederland kun je het beste op Thessaloniki vliegen en vandaar de bus naar Volos nemen. Hier stap je in een taxi of huurauto naar Kissos. De vipassanaworkshop vindt jaarlijks in juni plaats.
Ga naar : www.kalikalos.com

======================================================================
Vipawattes ?!

In de boeddhistische leer betekent 'vipassana' zoveel als 'inzicht in de werkelijkheid'. De meditatietechniek is de laatste tijd razend populair. Door jezelf aan absolute stilte te onderwerpen - en dagelijkse beslommeringen, irritaties en gedachten terug te dringen - train je de hersenen zich bewuster te worden van zichzelf. Je zintuigen en concentratievermogen worden langzaam maar zeker scherper, je hoofd rustiger. Vipassana wordt doorgaans beschouwd als een voortzetting van samatha, een andere belangrijke maar minder rigoureuze boeddhistische meditatieleer, waar onder andere yoga uit voort is gekomen.
Kijk voor meer informatie over wereldwijde meditatiecursussen op www.dhamma.org

=======================================================================


3.Op Belgische Spookhuizenjacht

Ze noemen zichzelf urban explorers : onverschrokken fotografen die de schoonheid van verlaten gebouwen op de gevoelige plaat willen leggen. Dat dat niet altijd zonder gevaar of met medewerking van de autoriteiten gaat, moge duidelijk zijn. Voor het lidmaatschap van deze ondergrondse beweging heb je slechts een internetverbinding en een treinkaart nodig.

Gewapend met een zaklamp en een camera loop je, stap per stap, het schemerdonker binnen van van een rijhuis in Doel. De deur staat open. Dat staan nagenoeg alle deuren van dit plaats onder de rook van Antwerpen. De meeste inwoners zijn onder luid protest hun huis uitgewerkt om plaats te maken voor meer industrie. Voordat de sloophamer valt, is de spookstad echter een prachtplaats voor urban explorers. Deze stedelijke avonturiers en gepassioneerde fotografen zien een grote schoonheid in stedelijk verval en leggen die minutieus vast op beeld. In het rijhuis komen ze ruimschoots aan hun trekken - de bewoners lijken hier in zo'n enorme haast weg te zijn gegaan, dat "Tsjernobyl" de eerste associatie is die te binnen schiet.
Overal liggen nog kleren op de grond. In een hoek staart een achtergelaten plastic pop de ruimte in, ook een oven was blijkbaar de moeite niet om mee te nemen. Boven ligt een oud bedframe, zonder matras, en wapperen gordijnen in de wind voor een opengeslagen raam. De eenzaamheid van deze plaats is acuut en betoverend.
"Er is inderdaad zoveel moois te ontdekken in verlaten en vervallen plaatsen", beaamt urban explorer Thierry Buysse uit Brugge. "Afgebladderde verf, rot hout, de penetrante geur van schimmel en duivenpoep. Ze zijn stille getuigen van het onomkeerbare feit dat alles in het leven vergankelijk is". Maar naast esthetische overwegingen gaat urban exploring vooral om het avontuur. Dat gevoel voor avontuur is fantastisch - je weet nooit wat je zult tegenkomen.
Daarbij is geen plek te gek : verlaten fabrieken, oude ziekenhuizen en tunnels en in onbruik geraakte kazernes en mijnen. Wel gelden er enkele gouden regels : je dient de toegang tot het gebouw niet te forceren en zo min mogelijk sporen achter te laten. " Take nothing but pictures, leave nothing but footprints", luidt het devies.
Het is vaak verrassend makkelijk om binnen te komen, maar een ontdekkingstocht is niet zonder gevaar. Sommige gebouwen verkeren in slecht staat. En soms heb je de beveiliging en de politie achter je omdat je verboden terrein betreed.
Verlaten gebouwen en andere plaatsen die interessant zijn voor urban explorers worden continu gesloopt of afgesloten terwijl nieuwe hotspots zich bijna dagelijks aandienen.
Om elkaar op de hoogte te houden van het laatste nieuws en verkenningstochten te organiseren, gebruiken explorers naast gespecialiseerde forums ( www.opacity.us, www.abandoned-places.com) ook populaire sociale netwerksites als flickr.com en facebook.com. De beweging is internationaal en kent ook in Nederland een schare trouwe fans. Een veelgehoorde klacht is echter dat ons land te strak georganiseerd is - verlaten gebouwen worden al snel hermetisch afgesloten of met de grond gelijk gemaakt.
Als urban explorer is België een schat, met zijn talloze industriele monumenten en braakliggende terreinen waar geen haan naar kraait. Neem je fiets mee.
Alles wat je nodig hebt is een zaklamp, een paar stevige schoenen en je gezonde verstand.
Ga naar www.opacity.us www.abandoned-places.com
=======================================================================


4. Eilandhoppen in de Hebriden

Op de Hebriden in Schotland zul je gegarandeerd uitwaaien. Midden op de ruige zee, op afgelegen eilanden met fantastische stranden en baaien en ....in de wigwam van een goedlachse Schot.

Plompverloren aan de westkust van de Schotse Highlands, nabij het dorpje Ardfern, staan een stel Sioux-wigwams en een yurt uit Mongolië. Aan het kampvuur wacht Rory Day, een goedlachse Schot met krulletjeshaar, je op. "Welcome in mijn home away from home". Rory is hier geboren en getogen, maar woont in Amsterdam en heeft lange tijd in Rusland gewerkt. "Daar zag ik veel eenvoudige woningen van riet. Ik dacht, zoiets simpels, dat wil ik ook. Ik kocht een paar tweedehands wigwams en the rest is history. Nog volgend jaar zeg ik Nederland vaarwel en keer ik hier terug."
Adfern Tipis, zoals Rory's wigwagkamp officieel heet, is een welkome tussenstop op een avontuurlijke route door het western van Schotland. Na een stevige fietstocht vanuit Glasgow, dwars door het groene heuvellandschap van de West Highland Way, wacht in het kamp een douche, wifi, een duizendtal boeken en een goede fles whiskey. De lochs ( meren) en diepe fjorden van dit stukje Schotland maken diepe indruk, maar de echte highlight van je week weg moet nog komen : de Hebriden.
Deze 500, merendeels onbewoonde eilanden, scheiden Schotland van de Atlantische Oceaan en zijn pure magie. Ook voor locals.
Rory : "Een van mijn eerste jeugdherinneringen was de overtocht van het vasteland naar het eilandje Jona. Als kind bracht ik elke zomer door. Je hebt namelijk alles : uitgestrekte zandstranden aan het noordeinde, vredige weidegronden in het westen en een mysterieuze abdij waar de eerste Schotse koningen begraven liggen, waaronder McBeth".
Een groot aantal eilanden wordt bediend door de ferry's van Caledonian MacBrayne (CalMac), waar je een voordelige weekkaart voor kunt kopen. Je fiets gaat gratis mee. In het kustplaatje Oban maak je de oversteek naar het eiland Mull. Bezoek daar in iedere geval de baai bij Calgary, met zijn brede zandstrand, groene heuvels, kasteel en het oude vakantiehuisje van Winston Churchill. Neem vervolgens de boot naar Rory's Iona., waar je kunt wild kamperen. Rory : "Op de Hebriden is het niet verboden om iemands privéterrein op te lopen. Je kunt overal je tentje opslaan, zolang je maar niets beschadigt".
De volgende dag vertrekt de boot naar het onbewoonde, vulkanische eiland Staffa, waar een zwartwitte deken van papegaaiduikers op neer lijkt te zijn gedaald. De grootste attractie is Fingal's Cave, een enorme, met water gevulde basaltgrot die de inspiratie vormde voor Die Hebrieden van de componist Felix Mendelssohn. Van een geheel andere aard zijn de eilanden Tiree, de zonnigste plaats van Groot-Brittannië en een ware surfshotspot, ,en Islay, waar de whiskeystokerij met zijn 12 man personeel de grootste werkgever is.
Helemaal weg van de wereld ben je op Jura. Het eiland ligt vlak voor de Schotse kust maar is alleen bereikbaar via Islay. Mobiel bereik of een internetverbinding kun je vergeten. Het landschap wordt gedomineerd door de Paps, die ruim 700 meter hoge bergen met een hoog Lord of the Rings-gehalte en fenomenale trails.
Maar misschien wel de grootste attractie van de Hebriden is het wildlife : de dolfijnen, zeehonden en walvissen in het water en de valken, adelaars en herten op het land. "En als je uitgekeken bent op de beesten en al het natuurschoon, knoop dan een gesprek aan met de eilandbewoners", raadt Rory aan. "Het zijn voornamelijk vriendelijke keuterboertjes die hier al generaties lang Atlantische stormen en strenge winters trotseren, maar voor geen goud ergens anders zouden willen leven".

Info : www.ardferntipis.co.uk

=======================================================================


5. Eten als God in Franktijk

Lyon staat bekend als de culinaire hoofdstad van Frankrijk. Lekkerbekken komen er voor een habbekrats aan hun trekken, eventueel onder het toeziend oog van een chef-kok.

De tweede stad van Frankrijk is een aangenaam allegaartje van Romeinse ruïnes,romaanse kerken en piekfijne musea en winkels. De belangrijkste attractie van de stad is echter de eetcultuur - buiten Parijs vind je nergens anders in Europa zoveel Michelinsterren op één hoop. Je hoeft echter niet diep in de buidel te tasten om als gourmand aan je trekken te komen.

Begin je culinaire week in Lyon op de markt. De enorme overdekte eettempel Les Halles is een must. Proef hier de kazen van Renée Richard en de taarten van Richard Seve. Nog fijner, want intiemer, is de markt van Saint-Antoine aan de oever van de Saône ( quai Saint-Antoine). Dan begint het echte werk. Koop voor 3 euro een weekkaart voor de Velo'v, de futuristisch ogende huurfiets die je op zo'n 250 plaatsen in de stad kunt ophalen en afzetten. Als je elke keer niet langer dan een half uur fietst, betaal je verder niets voor je vervoer. Je kunt een hele week vullen door alleen bouchons - de traditionele, huiselijke eetcafés van Lyon - af te fietsen. Een uitgebreid dagmenu kost niet meer dan 20 euro. Aanraders : "Le Morgon"( 2, rue Baraban) en "A ma vigne". Probeer in ieder geval de regionale specialiteiten gras-double a la lyonnaise ( gesauteerde reepjes pens), quenelles ( luchtige rolletjes van fijngemaakt vlees of vis), bugnes ( een soort beignets).
Wil je de handen uit de mouwen steken, dan kun je op verschillende plaatsen in de stad een middag op kookles. Een bijzonder populair programma is "Cuisine de Chef", waar je onder leiding van een chef-kok 3 uur mag kokkerellen voor een lunchmenu of diner, vanaf 60 euro. Aanrader : de workshops van Jean-Marc Villard, die je samen met zijn vrouw thuis verwelkomt en meer dan een aardig woordje Engels spreekt, www.cuisinedechef.com
Net zo fijn maar nóg voordeliger zijn de workshops van "Ateliers des Chefs". Hier kun je vanaf 17 euro een half tot 2 uur experimenteren met relatief eenvoudige gerechten als eendenborst of zalm met honingsaus. www.atelierdeschefs.com
Sluit je week af in het kasteel van het Institut Paul Bocuse, in Écully, net buiten Lyon. Op deze prestigieuze kookschool worden de Franse chefs van de toekomst opgeleid. Je kunt voor 96 euro een dag meedraaien. www.institutpaulbocuse.com

=======================================================================


6. Mediteren op volle zee

Voor de Atlantische kust van Portugal wordt liefhebbers een unieke combinatie van surfles, yoga en vegetarische haute cuisine voorgeschoteld. Op je gezondheid !

In Cascais, een elegante badplaats, op een 1/2 uur rijden van Lisabon, besloot Yasser Saiyad ( een Indiaas-Portugees ondernemer) een bijzonder initiatief op te starten : het "Atlantis Surf Project". Maximaal 6 man kunnen hier in een prachtig omgebouwd familiehuis in het natuurreservaat "Malveira da Serra" een week lang yogales volgen en leren surfen. Saiyad kreeg het idee toen hij voor zijn werk van het binnenland van Portugal voor een tijdje naar de Azoren verhuisde.
"In die paradijselijke omgeving nam ik een paar grote beslissingen", vertelt hij. "Ik raapte al mijn moed bijeen en ik ging op yoga- en surfles. Tegelijkertijd begon ik ook meer op mijn eten te letten - geen vet voedsel, alleen maar verse groenten en fruit". Het resultaat was verbluffend. Saiyad : Ik ben er een totaal nieuw mens van geworden en wil anderen nu de kans geven om een soortgelijke transformatie te ondergaan."
De yoga van het "Atlantis Surf Project" is een combinatie van de statische hatha en de meer dynamische ashtanga vinyasatraditie en vormt een integraal onderdeel van het surfprogramma. Saiyad : "Een yogasessie helpt je te ontspannen voordat je de golven trotseert en is essentieel om je spieren los te maken ná een surftocht. Maar bovenal helpt yoga om je flexibeler te maken en je balans op de plank te houden". De reacties van deelnemers zijn positief.
"Voor veel mensen is het "Atlantis Surf Project" een eerste stap op weg naar een gezondere levensstijl. We geven net dat ene zetje dat ze nodig hebben".
Beste reistijd : april - oktober.
Site : www.atlantissurfproject.com
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan