Gecko
Well-Known Member
TREINRIT - Tussen groene muren
Geen leuker vervoermiddel dan de trein om een land te leren kennen. In treinen hebben romances plaats, avontuur, bijzondere ontmoetingen en allerlei verwikkelingen. In Thailand is dat niet anders.
Chiang Mai en de giraffevrouwen
In het noorden grenst Thailand aan Laos en Myanmar. Het gebied was lang berucht om zijn opiumteelt, maar vandaag gaat het er een stuk vrediger aan toe. Een goede uitvalsbasis is Chiang Mai, de Roos van het Noorden. Van hieruit worden avontuurlijke trekkings georganiseerd, te voet of op de rug van een olifant, of je kan kennis maken met mysterieuze bergvolkeren.Vanuit Chiang Mai kan je op dagtrip naar de bergvolkeren van het noorden. In totaal zijn ze met 450.000, met hun eigen taal, religie, kleding en bouwstijl. Bekendst zijn de 'langnek- of giraffevrouwen', met hun halzen die in koperen ringen gehuld zijn. Zij behoren tot de stam van de Padaung en leven vooral in de provincie Mae Hong Son, maar kleine groepjes kunnen ook worden bezocht in de heuvels rondom Chiang Mai.
Overigens hebben die vrouwen geen langere nek dan andere stervelingen. Wel drukt het gewicht van de ringen het sleutelbeen en de bovenste ribben naar beneden.
De Giraffevrouwen :http://www.youtube.com/watch?v=6eKrV65aypU
De zware cirkels rond hun nek dient als bescherming in de bos tegen luipaardsaanval ( de luipard valt z'n prooi eerst aan de nek ); ( P.S.- ik heb een andere dorp bezocht, en de spiraal is inderdaad zwaar; zelf de kinderen krijgen het, en jaarlijks wordt een cirkel of twee bij gezet - Gecko
)
Chiang Mai is zelfs 500 jaar ouder dan Bangkok. De stad ligt in een vruchtbare vallei, helemaal omringd door rivieren en groene heuvels. Chiang Mai is eerst en vooral een walhalla voor lekkerbekken. Aan elk straatstalletje van de stad kan je wel een pittige Khao Soi (rijstnoedelsoep), een heerlijke Phad Thai (gebakken noedels) of een zalige Tom Kha Gai (kokossoep met kip) eten voor amper 2 euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise kookcursussen hier zo populair zijn bij de westerlingen.
Nachtmarkt
Er is geen markt in Thailand zo fameus als de night bazaar in Chiang Mai. Het wordt gehouden op de drukke Thanon Chang Klan. Krampjes en overdekte hallen tonen je alle producten van Noord-Thaise handwerkkunst : doeken en kleren, houtsnijwerk, sieraden, paraplu's antiek en namaakkunst. Ook daar gaat je de stammen van Noord-Thailand ontmoeten. Tegenwoordig, is de markt uitgegrooid en alles is verkrijgbaar.
Info : www.chiangmainews.com
Hier kun je virtueel zelf een bezoek brengen : http://www.youtube.com/watch?v=b1IHVi4Ol7c
De geur van Chiang Mai snuif je het best op tijdens een wandeling langs een van de talrijke markten die elke dag her en der in de stad gehouden worden. Laat je met een fietstaxi tot bij de Sompat-markt brengen, een klein maar uitstekend geassorteerde groente-, fruit- en vismarkt waar alles kraakvers is.
De talloze kraampjes op de dagelijkse bazaar van Chiang Mai zijn dan weer geschikt voor elke klasse van souvenirjagers: je vindt er goedkope T-shirts, jeans, horloges, juwelen en andere hebbedingetjes, maar ook het betere houtsnijwerk, vlechtwerk en allerlei andere ambachtsproducten die vaak door de bergstammen uit de regio zijn vervaardigd en hier door de kleurrijk uitgedoste vrouwen aan de man worden gebracht.
Voor authentieke shoppers: mis het Celadon-aardewerk niet, waarvan het oppervlak door het bakproces gecraqueleerd is. En ook de handbeschilderde parasols van Bo Sang zijn een omweg waard.
Wellness
Op de Night Bazaar zie je ook talloze Thai en toeristen die zich vakkundig onder handen (of voeten) laten nemen. Voor 10 euro laat een masseuse je een uur genieten van een massage waarop de Thai dat al duizend jaar doen. Wie het wat luxueuzer wil, kan in zijn hotel terecht. Een aanrader is het boetiekhotel RarinJinda. Aan het hotel is een wellness- en spagedeelte om u tegen te zeggen. Wie een behandeling precies op maat wil laten maken, kan een beroep doen op de kuurdokter. Een Vitality of Life-behandeling van een halve dag bestaat uit een Guava-voetenscrub, bodyscrub, aromatherapie, oliemassage, stomende kruidencompressen en een luxueuze gezichtsmassage die alle stress en vermoeidheid uit je lichaam doen vloeien. De specialistes van het huis omringen je met alle zorgen, draven af en aan met kruidentheetjes en hapjes en leggen je in de watten alsof je tot de koninklijke familie behoort.
De grootste trekpleister van de stad zijn de tempels of 'wats': meer dan 300 en vooral binnen de grachten van de oude stad is het heerlijk om je in een fietsriksja te laten rondrijden van de ene tempel naar de andere en te genieten van de sereniteit van bijvoorbeeld Wat Prah Sing (uit de 14de eeuw) of Wat Chedi Luang, met 9 meter hoge boeddha's en reuzenolifanten.
********************
Vlak voordat de trein het station van Chiang Mai verlaat, worden de wagons nog even gewassen en staan de stewardessen klaar om de reizigers te verwelkomen. Voor de reis van Thailands noordelijke station naar Bangkok staan slechts 4 wagons klaar. Meer zijn niet nodig om alle passagiers te vervoeren. Normaal is de trein langer.
Na een korte toeter van de locomotief zetten de 4 wagons zich keurig op tijd in beweging. Chiang Mai is sinds 1922 aan het Thaise spoor gekoppeld. Een route dwars door de jungle heeft er voor gezorgd dat de stad economisch is ontsloten. Dat is te zien als je uit het raam kijkt : fabrieken en winkelcentra sieren het uitzicht de eerste paar kilometer. Maar het duurt niet lang voordat de fabrieken worden verruild voor dikke, ondoordringbare jungle.
Chiang Mai telt meer dan 300 tempels.
Met donkerbruin uniform, glimmend koperen knopen en een strenge pet controleert de conducteur de kaartjes. De stewardessen lopen in kaki pakjes achter hem aan en delen lunches uit en schenken drinken in. De trein zucht door de - nog beboste - bergen. Toenemende ontbossing is een probleem in Noord-Thailand. Gelukkig is er nog veel diepgroene jungle over, waardoor het bij vlagen lijkt alsof de trein tussen twee groene muren rijdt.
Langzaam daalt de trein af en rijd je de centrale vlakte van Thailand in. Eindeloze rijstvelden in vele kleuren groen, liggen als puzzelstukken rond het spoor. Spierwitte ibissen pikken eten uit de velden, ooievaars cirkelen boven de bomen en blauwe ijsvogels zitten op de elektriciteitskabels en kijken naar de trein. Een enkel spoor voert dwars door de velden. Pas bij stationnetjes is er even een stukje dubbelspoor, zodat treinen elkaar kunnen passeren. Het gevolg is dat er bij de meeste stations even gewacht moet worden.
Na 10 uur in de trein dalen de wolken neer over het overstroomde land en begint het te regenen. Kort daarop wordt het donker en bereik je de oude hoofdstad Ayutthaya, waar je uitstap om de trein naar Bangkok te nemen.
Alleen al 15 treinen rijden dagelijks het 80 kilometer lange traject tussen de vroegere en de huidige hoofdstad van Thailand. Duur : anderhalf tot twee uur. Dan bereik je de buitenwijken van Bangkok. De wielen knarsen over de rails. Huisjes met golfplaten daken zijn vlak langs het spoor gebouwd. Mannen, vrouwen en zwerfhonden zitten op de rails. Langzaam breidt het aantal sporen zich uit. Van twee tot uiteindelijk veertien als je het Hua Lamphong, het hoofdstation van Bangkok, binnenrijdt.
Hua Lamphong is het grootste en oudste station van Thailand en in 1916 gebouwd naar het ontwerp van een Italiaanse architect. Alle vier de Thaise treintrajecten ( noord, noordoost, oost en zuid) beginnen of eindigen in het centrum van Bangkok.
Je kunt alles bezoeken per riksja (tuk-tuk) of per fiets.
==============================================
Info
In Thailand zijn vier treinhoofdroutes te onderscheiden: noord naar Chiang Mai, zuid naar Hat Yai en Maleisië, noordoost naar Laos en oost richting Khorat ( volgende artikel gaat over "Tempels in Khorat"). Alle routes beginnen of eindigen in Bangkok.
Ieder station in Thailand kan voor ieder traject plaatsen reserveren tot wel 60 dagen vooruit; daarnaast is het mogelijk via internet te boeken (www.railway.co.th).
De reis van Chiang Mai tot Bangkok kost 611 baht ( ongeveer 12 euro) voor een zitplaats in de tweede klasse met aircon ditioning, inclusief lunch. De 22 uur durende rit van Bangkok tot Butterworth kost 1210 baht ( ongeveer 24 euro) voor een bed in de tweede klasse met airco. Wie tot Hat Yai in de eerste klasse reist, krijgt een eigen kamertje op wielen voor 1494 baht ( ongeveer 30 euro).
Reizen per trein is veilig. Alleen dit nog : let op je bagage, er zijn inderdaad zakkenrollers en dieven actief.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Met de luxe E & O Express
Naast de reguliere treinen rijdt er tussen Chiang Mai, Bangkok, Kuala Lumpur en Singapore ook de uiterst luxe "Eastern & Oriental Express".
De E & O Express is sinds 1993 de exotische variant op de beroemde Oriënt Express.
In de E & O Express reis je in een airconditioned compartiment langs rijstvelden en door charmante dorpjes. De trein is gerestaureerd met authentieke materialen naar een idee van containermagnaat James B. Sherwood. Door het gebruik van koper en hout ontstaat de bijzondere sfeer van lang vervlogen tijden.
De trein heeft 22 rijtuigen en 66 stijlvolle privé-compartimenten, 3 restauratiewagons, een barrijtuig en een observatierijtuig. Topkoks verzorgen verfijnde maaltijden aan boord. Er is een kledingadvies en de hoge servicegraad geldt 24 uur per dag.
De Eastern & Oriental Express rijdt de route van Singapore via Kuala Lumpur in Maleisië naar Bangkok en Chiang Mai in Thailand en terug. De gehele route is ruim 2 000km lang. Er zijn diverse excursiemogelijkheden.
Kijk verder op de website www.orient-express.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. - ik reisde dezelfde traject zoals boven beschrijven, maar vanaf Bangkok naar Chiang Mai, om daarna, via Chiang Rai, naar Chiang Khong, de rivier Mekong over, tot aan de Laotiaanse kant; daarna verder per boot op de rivier Mekong tot in Luang Prabang (Laos).
De traject ( per trein) Bangkok - Chiang Mai is een aanrader !
"Reis" nu zelf : http://www.youtube.com/watch?v=4JdwmCReAF0 ( deel 1)
http://www.youtube.com/watch?v=4JdwmCReAF0 ( deel 2)
Chiang Mai : http://www.youtube.com/watch?v=zEavpLIxARY
Geen leuker vervoermiddel dan de trein om een land te leren kennen. In treinen hebben romances plaats, avontuur, bijzondere ontmoetingen en allerlei verwikkelingen. In Thailand is dat niet anders.
Chiang Mai en de giraffevrouwen
In het noorden grenst Thailand aan Laos en Myanmar. Het gebied was lang berucht om zijn opiumteelt, maar vandaag gaat het er een stuk vrediger aan toe. Een goede uitvalsbasis is Chiang Mai, de Roos van het Noorden. Van hieruit worden avontuurlijke trekkings georganiseerd, te voet of op de rug van een olifant, of je kan kennis maken met mysterieuze bergvolkeren.Vanuit Chiang Mai kan je op dagtrip naar de bergvolkeren van het noorden. In totaal zijn ze met 450.000, met hun eigen taal, religie, kleding en bouwstijl. Bekendst zijn de 'langnek- of giraffevrouwen', met hun halzen die in koperen ringen gehuld zijn. Zij behoren tot de stam van de Padaung en leven vooral in de provincie Mae Hong Son, maar kleine groepjes kunnen ook worden bezocht in de heuvels rondom Chiang Mai.
Overigens hebben die vrouwen geen langere nek dan andere stervelingen. Wel drukt het gewicht van de ringen het sleutelbeen en de bovenste ribben naar beneden.
De Giraffevrouwen :http://www.youtube.com/watch?v=6eKrV65aypU
De zware cirkels rond hun nek dient als bescherming in de bos tegen luipaardsaanval ( de luipard valt z'n prooi eerst aan de nek ); ( P.S.- ik heb een andere dorp bezocht, en de spiraal is inderdaad zwaar; zelf de kinderen krijgen het, en jaarlijks wordt een cirkel of twee bij gezet - Gecko
Chiang Mai is zelfs 500 jaar ouder dan Bangkok. De stad ligt in een vruchtbare vallei, helemaal omringd door rivieren en groene heuvels. Chiang Mai is eerst en vooral een walhalla voor lekkerbekken. Aan elk straatstalletje van de stad kan je wel een pittige Khao Soi (rijstnoedelsoep), een heerlijke Phad Thai (gebakken noedels) of een zalige Tom Kha Gai (kokossoep met kip) eten voor amper 2 euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise kookcursussen hier zo populair zijn bij de westerlingen.
Nachtmarkt
Er is geen markt in Thailand zo fameus als de night bazaar in Chiang Mai. Het wordt gehouden op de drukke Thanon Chang Klan. Krampjes en overdekte hallen tonen je alle producten van Noord-Thaise handwerkkunst : doeken en kleren, houtsnijwerk, sieraden, paraplu's antiek en namaakkunst. Ook daar gaat je de stammen van Noord-Thailand ontmoeten. Tegenwoordig, is de markt uitgegrooid en alles is verkrijgbaar.
Info : www.chiangmainews.com
Hier kun je virtueel zelf een bezoek brengen : http://www.youtube.com/watch?v=b1IHVi4Ol7c
De geur van Chiang Mai snuif je het best op tijdens een wandeling langs een van de talrijke markten die elke dag her en der in de stad gehouden worden. Laat je met een fietstaxi tot bij de Sompat-markt brengen, een klein maar uitstekend geassorteerde groente-, fruit- en vismarkt waar alles kraakvers is.
De talloze kraampjes op de dagelijkse bazaar van Chiang Mai zijn dan weer geschikt voor elke klasse van souvenirjagers: je vindt er goedkope T-shirts, jeans, horloges, juwelen en andere hebbedingetjes, maar ook het betere houtsnijwerk, vlechtwerk en allerlei andere ambachtsproducten die vaak door de bergstammen uit de regio zijn vervaardigd en hier door de kleurrijk uitgedoste vrouwen aan de man worden gebracht.
Voor authentieke shoppers: mis het Celadon-aardewerk niet, waarvan het oppervlak door het bakproces gecraqueleerd is. En ook de handbeschilderde parasols van Bo Sang zijn een omweg waard.
Wellness
Op de Night Bazaar zie je ook talloze Thai en toeristen die zich vakkundig onder handen (of voeten) laten nemen. Voor 10 euro laat een masseuse je een uur genieten van een massage waarop de Thai dat al duizend jaar doen. Wie het wat luxueuzer wil, kan in zijn hotel terecht. Een aanrader is het boetiekhotel RarinJinda. Aan het hotel is een wellness- en spagedeelte om u tegen te zeggen. Wie een behandeling precies op maat wil laten maken, kan een beroep doen op de kuurdokter. Een Vitality of Life-behandeling van een halve dag bestaat uit een Guava-voetenscrub, bodyscrub, aromatherapie, oliemassage, stomende kruidencompressen en een luxueuze gezichtsmassage die alle stress en vermoeidheid uit je lichaam doen vloeien. De specialistes van het huis omringen je met alle zorgen, draven af en aan met kruidentheetjes en hapjes en leggen je in de watten alsof je tot de koninklijke familie behoort.
De grootste trekpleister van de stad zijn de tempels of 'wats': meer dan 300 en vooral binnen de grachten van de oude stad is het heerlijk om je in een fietsriksja te laten rondrijden van de ene tempel naar de andere en te genieten van de sereniteit van bijvoorbeeld Wat Prah Sing (uit de 14de eeuw) of Wat Chedi Luang, met 9 meter hoge boeddha's en reuzenolifanten.
********************
Vlak voordat de trein het station van Chiang Mai verlaat, worden de wagons nog even gewassen en staan de stewardessen klaar om de reizigers te verwelkomen. Voor de reis van Thailands noordelijke station naar Bangkok staan slechts 4 wagons klaar. Meer zijn niet nodig om alle passagiers te vervoeren. Normaal is de trein langer.
Na een korte toeter van de locomotief zetten de 4 wagons zich keurig op tijd in beweging. Chiang Mai is sinds 1922 aan het Thaise spoor gekoppeld. Een route dwars door de jungle heeft er voor gezorgd dat de stad economisch is ontsloten. Dat is te zien als je uit het raam kijkt : fabrieken en winkelcentra sieren het uitzicht de eerste paar kilometer. Maar het duurt niet lang voordat de fabrieken worden verruild voor dikke, ondoordringbare jungle.
Chiang Mai telt meer dan 300 tempels.
Met donkerbruin uniform, glimmend koperen knopen en een strenge pet controleert de conducteur de kaartjes. De stewardessen lopen in kaki pakjes achter hem aan en delen lunches uit en schenken drinken in. De trein zucht door de - nog beboste - bergen. Toenemende ontbossing is een probleem in Noord-Thailand. Gelukkig is er nog veel diepgroene jungle over, waardoor het bij vlagen lijkt alsof de trein tussen twee groene muren rijdt.
Langzaam daalt de trein af en rijd je de centrale vlakte van Thailand in. Eindeloze rijstvelden in vele kleuren groen, liggen als puzzelstukken rond het spoor. Spierwitte ibissen pikken eten uit de velden, ooievaars cirkelen boven de bomen en blauwe ijsvogels zitten op de elektriciteitskabels en kijken naar de trein. Een enkel spoor voert dwars door de velden. Pas bij stationnetjes is er even een stukje dubbelspoor, zodat treinen elkaar kunnen passeren. Het gevolg is dat er bij de meeste stations even gewacht moet worden.
Na 10 uur in de trein dalen de wolken neer over het overstroomde land en begint het te regenen. Kort daarop wordt het donker en bereik je de oude hoofdstad Ayutthaya, waar je uitstap om de trein naar Bangkok te nemen.
Alleen al 15 treinen rijden dagelijks het 80 kilometer lange traject tussen de vroegere en de huidige hoofdstad van Thailand. Duur : anderhalf tot twee uur. Dan bereik je de buitenwijken van Bangkok. De wielen knarsen over de rails. Huisjes met golfplaten daken zijn vlak langs het spoor gebouwd. Mannen, vrouwen en zwerfhonden zitten op de rails. Langzaam breidt het aantal sporen zich uit. Van twee tot uiteindelijk veertien als je het Hua Lamphong, het hoofdstation van Bangkok, binnenrijdt.
Hua Lamphong is het grootste en oudste station van Thailand en in 1916 gebouwd naar het ontwerp van een Italiaanse architect. Alle vier de Thaise treintrajecten ( noord, noordoost, oost en zuid) beginnen of eindigen in het centrum van Bangkok.
Je kunt alles bezoeken per riksja (tuk-tuk) of per fiets.
==============================================
Info
In Thailand zijn vier treinhoofdroutes te onderscheiden: noord naar Chiang Mai, zuid naar Hat Yai en Maleisië, noordoost naar Laos en oost richting Khorat ( volgende artikel gaat over "Tempels in Khorat"). Alle routes beginnen of eindigen in Bangkok.
Ieder station in Thailand kan voor ieder traject plaatsen reserveren tot wel 60 dagen vooruit; daarnaast is het mogelijk via internet te boeken (www.railway.co.th).
De reis van Chiang Mai tot Bangkok kost 611 baht ( ongeveer 12 euro) voor een zitplaats in de tweede klasse met aircon ditioning, inclusief lunch. De 22 uur durende rit van Bangkok tot Butterworth kost 1210 baht ( ongeveer 24 euro) voor een bed in de tweede klasse met airco. Wie tot Hat Yai in de eerste klasse reist, krijgt een eigen kamertje op wielen voor 1494 baht ( ongeveer 30 euro).
Reizen per trein is veilig. Alleen dit nog : let op je bagage, er zijn inderdaad zakkenrollers en dieven actief.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Met de luxe E & O Express
Naast de reguliere treinen rijdt er tussen Chiang Mai, Bangkok, Kuala Lumpur en Singapore ook de uiterst luxe "Eastern & Oriental Express".
De E & O Express is sinds 1993 de exotische variant op de beroemde Oriënt Express.
In de E & O Express reis je in een airconditioned compartiment langs rijstvelden en door charmante dorpjes. De trein is gerestaureerd met authentieke materialen naar een idee van containermagnaat James B. Sherwood. Door het gebruik van koper en hout ontstaat de bijzondere sfeer van lang vervlogen tijden.
De trein heeft 22 rijtuigen en 66 stijlvolle privé-compartimenten, 3 restauratiewagons, een barrijtuig en een observatierijtuig. Topkoks verzorgen verfijnde maaltijden aan boord. Er is een kledingadvies en de hoge servicegraad geldt 24 uur per dag.
De Eastern & Oriental Express rijdt de route van Singapore via Kuala Lumpur in Maleisië naar Bangkok en Chiang Mai in Thailand en terug. De gehele route is ruim 2 000km lang. Er zijn diverse excursiemogelijkheden.
Kijk verder op de website www.orient-express.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. - ik reisde dezelfde traject zoals boven beschrijven, maar vanaf Bangkok naar Chiang Mai, om daarna, via Chiang Rai, naar Chiang Khong, de rivier Mekong over, tot aan de Laotiaanse kant; daarna verder per boot op de rivier Mekong tot in Luang Prabang (Laos).
De traject ( per trein) Bangkok - Chiang Mai is een aanrader !
"Reis" nu zelf : http://www.youtube.com/watch?v=4JdwmCReAF0 ( deel 1)
http://www.youtube.com/watch?v=4JdwmCReAF0 ( deel 2)
Chiang Mai : http://www.youtube.com/watch?v=zEavpLIxARY
Laatst bewerkt: