Dossier : Tips voor een gezonde vakantie

Gecko

Well-Known Member
Met vakantie gaan is vaak een zware beproeving voor ons lichaam. Wilt u niet ziek worden, beperkt dan de risico's met deze tips !

Als u de risico's tot een minimum wilt beperken, begin dan minstens 4 - 6 weken vóór uw vertrek aan een grondige voorbereiding van uw vakantie. Het kan vele problemen nadien vermijden !

1. Bescherming voor een prik

Wie een verre reis plant, moet zich tijdig laten vaccineren. Welke vaccinaties u nodig hebt, hangt af van de plaats waar u heen reist en de manier waarop u zult reizen. Inentingen die voor bepaalde bestemmingen aanbevolen worden zijn : DTP ( difterie,tetanus en kinkhoest), tyfus, polio, hersenvliesontsteking, hepatitis A en B, hondsdolheid en gele koorts. Deze laatste is voor een aantal landen zelfs verplicht ( zie onze reisapotheek - Gecko) . Indien u zich in een erkend vaccinatiecentrum laat inenten, krijgt u meteen een officieel vaccinatieattest ( het gele vaccinatieboekje) ( zie grensformaliteiten Senegal, bv). Maak hiervan een kopie die u in België laat en berg het origineel op bij uw reisdocumenten.
Alle informatie in verband met vaccinaties kunt u krijgen bij de Travelfoon : 0900 101 10 ( 0,15 euro/20 sec) of bij het Tropisch Instituut Antwerpen : www.itg.be ( onze reisapotheek is een kopie van hun adviezen, het wordt jaarlijks vernieuwd - Gecko).

2. Tijdig slikken tegen malaria

Tegen malaria of moeraskoorts bestaat helaas nog geen vaccin. Aangezien deze ziekte wordt overgedragen door een mug, bestaat de beste preventie erin te voorkomen dat u door besmette insecten wordt gestoken. De malariamug slaat vooral toe tussen valavond en de ochtend. Draag daarom van bij de eerste schemering kleding met lange mouwen en broekspijpen, sokken en gesloten schoenen. Smeer eventuele onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend middel en gebruik 's nachts een muskietennet. (N.B.- koop een muskietennet voor 2 personen, al ben je alleen...op deze manier gaat je niet "plakken" tegen de net, en zo loop je geen risico om gestoken te worden - koop een muskietennet geïmpregneerd met permetrine, het betekent nog minder risico's; geen parfum - sorry, ladies - en ook geen after shave of parfum - sorry, guys - de muggen houden nu eenmaal van geuren.... ;)- Gecko). Malariamuggen houden niet van airconditioning. Ook die biedt dus een zekere bescherming. ( N.B. - dit betekent : een duurdere kamer en en polaire temperatuur ( onder 17 graden C), terwijl, als je buiten gaat, krijg je een tropische temperatuur op je hoofd ( + 30 en meer); het verschil is zeer ongezond voor je lichaam - Gecko).
Maar een insectenbeet is nooit helemaal te voorkomen. Daarom is in bepaalde gevallen noodzakelijk preventief geneesmiddelen tegen malaria te gebruiken. Welke tabletten u moet nemen, hangt af van het gebied waarheen u reist. Houd er rekening mee dat u de medicatie enkele dagen / weken vóór uw vertrek moet beginnen te nemen en de behandeling nog een tijd na uw terugkeer moet voortzetten. Maak u binnen de eerste maanden na uw terugkeer plots koorts, vergeet dan niet aan uw arts te melden dat u een tropisch land hebt bezocht. ( N.B. - ...en vergeet ook niet dat met de antimalaria pillen ben je niet 100% "safe":rolleyes:.- Gecko)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gedroogde plant moet malariaparasiet te slim af zijn

33072-mosquitoes2-460x250_1.jpg


Omdat de dodelijkste malariaparasiet telkens opnieuw resistent wordt tegen elk nieuw medicijn, willen Amerikaanse wetenschappers het over een andere boeg gooien. Ze stellen een nieuwe, goedkope strategie voor, op basis van een gedroogde plant. Hun studie verscheen in wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.
Deze lente raakte bekend dat de Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, steeds resistenter wordt tegen artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria. Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts, onder leiding van moleculair parasitoloog Stephen Rich, zeggen een nieuwe, veelbelovende strategie gevonden te hebben om de Plasmodium falciparum alsnog te slim te zijn.

Hun strategie maakt op een andere manier gebruik van de zomeralsem (Artemisia annua), de plant waaruit artemisinine wordt gewonnen. Het vertrekt van gedroogde bladeren van de zomeralsem. Daarin zitten honderden chemicaliën die niet in artemisinine zitten en toch effectief kunnen zijn tegen de parasiet. "Die kunnen de parasieten te slim af zijn omdat ze een complexer medicijn opleveren dan de gezuiverde vorm", zegt plantenbiochemica Pamela Weathers van het Worcester Polytechnic Institute (WPI), die aan het onderzoek meewerkte.

Het zou ook een goedkopere behandeling zijn dan die vandaag; de planten kunnen ter plaatse gekweekt en gedroogd worden. En het zou een antwoord bieden op het huidige artemisinine-tekort, aangezien de hoeveelheid zuivere artemisinine per zomeralsem zeer beperkt is.
Proeven met knaagdieren toonden dat dieren die met de gedroogde plant waren behandeld, aanzienlijk minder parasieten vertoonden dan dieren die het zuivere artemisinine hadden gekregen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3. Een bezoek aan de (tand)arts

Iedereen doet er goed aan vóór zijn vertrek even bij zijn huisarts langs te gaan. Velen laten zich immers tijdens hun vakantie verleiden tot (sportieve) activiteiten die zij nooit eerder deden. En dan hebt u er alle belang bij dat uw algemene gezondheidstoestand prima is. Uw arts is uitstekend geplaatst om u advies op maat te geven voor de samenstelling van uw reisapotheek. (N.B. - de reisapotheek die je op dit forum vindt wordt iedere jaar vernieuwd; ik heb ze niet samen gesteld, maar het Instituut van Tropische Ziektes uit Antwerpen; je mag hen vertrouwen ;) + een bezoek bij je huisarts = veiligheid; - Gecko). En ook je tandarts kan veel leed voorkomen. Kiespijn tijdens de vakantie kunt u missen als...kiespijn !

4. Haast en spoed...

Inderdaad, plan uw reis én de voorbereiding ervan goed op voorhand. Thuis en op het werk / school moeten een heleboel dingen geregeld worden vooraleer u met een gerust hart kunt vertrekken. Begin er tijdig aan. Doet u dat niet, dan vertrekt u oververmoeid op reis.

5. Een slechte staart

Reisziekte kan een flinke domper zetten op vakantievreugde. Duizeligheid, braken, zweten, slaperigheid... er zijn prettiger manieren om te reizen. Gelukkig bestaan er doeltreffende geneesmiddelen tegen reisziekte. Wacht echter niet tot u de eerste symptomen waarneemt, deze medicijnen moeten vóór het vertrek ingenomen worden.

6. Verwarring tussen dag en nacht

Wanneer er een aanzienlijk tijdsverschil bestaat tussen de plaatsen van vertrek en van aankomst, kan dit uw slaap-waakritme grondig verstoren. Het gevolg van zo'n jetlag is dat u zich moeilijk kunt concentreren en dat uw spijsvertering een beetje tegensputtert. Per tijdzone die u overschrijdt, heeft het lichaam één dag nodig om zich aan te passen. Vluchten van west naar oost geven meer problemen dan van oost naar west. Dagvluchten waarbij u 's avonds toekomt en meteen kunt gaan slapen, zijn het best. Blijf tijdens zo'n dagvlucht wel wakker. Zet van bij het vertrek uw horloge op de tijd van uw bestemming en tracht u ter plaatsen zo snel mogelijk aan het lokale ritme aan te passen. Vraag hierover raad aan uw arts. (N.B. - de Amerikanen nemen "melatonine" tegen jetlag; bij ons is het ook verkrijgbaar maar op voorschrift; dus het beste is bij je huisarts langs te gaan; voor mijn volgende reis, vertrek ik om 16 uur en ik 's andere daags aan om 18.40 = vluchttijd 21.40 uur; geen erg, als ik aankom, doe ik alsof ik daar woon, simpel niet ?:) - Gecko)

7. Vlieg veilig

Bij het opstijgen en landen kunnen de drukverschillen een pijnlijke druk op de trommelvliezen veroorzaken. Traag drinken, geeuwen en kauwgom kauwen kunnen dit probleem verhelpen. Gezien de geringe luchtvochtigheid in vliegtuigen, moet u voldoende drinken tijdens de reis. ( N.B. - geen koffie of alcohol, alleen water; waarom ? koffie en alcohol dehydreert je lichaam gewoon verder... - Gecko). Lensdragers doen er om dezelfde reden goed aan kunsttranen bij de hand te hebben. En al is de bewegingsvrijheid aan boord zeer beperkt, tracht toch af en toe de benen te strekken of maak wat cirkelbewegingen met de voeten om de bloedcirculatie in uw benen te stimuleren.( N.B. - ik heb nooit rekening gehouden met de stewardessen die ontevreden blikken naar mij werpen, ik wandel rustig door, zeker weten op langeafstandvluchten; nooit problemen gehad...tenzij ik mijn gordel moest dragen, dan ben ik een brave mens;) - Gecko). Houd er ook rekening mee dat alcohol deze bloedcirculatie zeker niet ten goede komt !

8. Voorzichtig met water

In sommige paradijselijke vakantieoorden moet u goed uitkijken wat u eet en drinkt. Het feit dat de lokale bevolking gretig het water van een fonteintje drinkt, biedt geen enkele garantie voor úw gezondheid. Zij kunnen resistent zijn tegen kiemen waar u wél behoorlijk van onder de voet raakt. Drink steeds water uit flessen die u zelf opent. Indien flessenwater niet voorhanden is, laat het (leiding-)water dan minstens 5 minuten doorkoken. In de apotheek zijn ook chloortabletten te koop om drinkwater te ontsmetten (N.B. - misschien niet fantastisch lekker, anders gebruik ORS tabletten, te koop bij "A.S. Adventure";) -Gecko). Gebruik veilig water om uw tanden te poetsen. Dit betekent dat u moet opletten met ijsblokjes, ijsjes en niet-gepasteuriseerde melk.(N.B. - bij het maken van ijsblokjes en ijsjes wordt nooit veilig water gebruikt, omdat het kost te veel en een kraan is nooit te ver en het kost niets ! - Gecko).
Eet uitsluitend fruit en groenten dat u zelf hebt geschild. (N.B. - ken je "peel it, cook it or leave it !" ? een gezonde gezegde...- Gecko). En wees op uw hoede voor rauwe voeding en onvoldoende doorbakken vlees of vis.

9. Als de reisduif pechvogel wordt

Al deze raadgevingen ten spijt, wordt nog steeds 30 tot 50% van de reizigers die (sub)tropische gebiedenopzoeken, het slachtoffer van de beruchte reizigersdiarree ( N.B. - of beter bekend "toerista"). Door deze diarree verliest u veel vocht, dat u absoluut moet compenseren om uitdroging te voorkomen.
Bereid daartoe een oplossing van 5 koffielepels suiker en een halve koffielepel zout per liter mineraalwater. Drink daar per 24 uur niet minder dan 3 tot 5 liter van. Eet daarbij wat rijst, deegwaren en/of geroosterd brood. Denk er wel aan dat u geneesmiddelen tegen de diarree nooit langer dan 48 uur mag gebruiken. Blijft de diarree aanhouden, dan raadpleegt u beter een arts.( N.B. - de medicamenten in de (sub)tropische landen zijn gemaakt tegen de microben en bacteriën van daar, dus veel krachtiger dan die gemaakt in België -;) Gecko).
==========================================================

Gezwollen Voeten

Voor velen onder ons is op reis gaan verbonden met gezwollen voeten krijgen. Wat valt daartegen te beginnen ?

We krijgen gezwollen voeten als het bloed in de bloedvaten stagneert. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we te lange tijd moeten staan of in dezelfde houding met gebogen benen moeten zitten. Ook warmte oefent een kwalijke invloed uit.

Tips vóór op reis

Gezwollen voeten tijdens een lange reis vermijden, is zeker geen onoverkomelijke zaak. Het kan onder meer door volgende tips :
* wandel zo kort mogelijk voor het vertrek een tijdje rustig rond;
* draag makkelijk zittende kleding zonder strakke riem of afknellende plooien in de lies of de knieholte; draag ook geen kousen met een spannende elastiek bovenaan; als uw handen makkelijk gaan zwellen, trek dan voor het vertrek uw ringen uit;
* voer regelmatig oefeningen uit met uw voeten; strek de benen zo ver mogelijk; beweeg uw voeten vanuit de enkels 10 keer rustig op en neer; vorm daarna met elke voet 10 cirkels naar binnen en 10 naar buiten; herhaal deze oefeningen elk halfuur; simpel, maar efficiënt !
* sta zo vaak mogelijk op voor een wandeling door de middengang van de bus of het vliegtuig;
* kies een comfortabele zithouding waarbij u de benen niet over elkaar hoeft te slaan; wissel regelmatig van positie;
* laat de rugleuning van uw zetel maximaal naar achteren hellen ( slaappositie) zodat uw bloedsomloop in de lies zo minimaal mogelijk gehinderd wordt;
* draag eventueel steunkousen die de bloedsomloop bevorderen; u kunt ze kopen in de apotheek, in zelfzorgwinkels en bij bandagisten;

Tips voor ná de reis

Licht oedeem dat ontstaan is op warme dagen of tijdens een lange trip trekt meestal na enkele dagen spontaan weg;
* om dit proces te versnellen, doet u er goed aan een flinke wandeling te maken en/of geregeld de voeten te bewegen; op dit manier activeert u de (kuit)spierpomp;
* rusten doet u bij voorkeur met de benen omhoog om te ontzwellen; wanneer u slaapt moet de positie van uw voeten hoger zijn dan die van uw hart; leg daarom één of twee hoofdkussens onder uw benen; zorg er wel voor dat de kussens niet duwen in de knieholte en zo de doorbloeding van uw benen bemoeilijken;
* Is de zwelling na enkele dagen niet verdwenen dan raadpleegt u beter een arts; waterafdrijvende middelen (diuretica) kunnen dan een uitkomst bieden.

P.S. - ik draag altijd losse broeken ( de cargobroeken, bv, hebben veel zakken en je hebt plaats voor je paspoort en andere kleine dingen die je wilt bij je hebben - GSM, pillen, pennen ( om formulieren in te vullen - sigaretten en aansteker en dergelijke) en comfortabele sandalen of flip-flops (slippers); nooit miserie gehad, hoe lang dan ook de vlucht zou zijn - Gecko.

========================================================================

Een zomer zonder steken of beten

Genieten van een uitstapje of een wandeling op reis kan heerlijk zijn. Tenminste, als kleine prikbeesten het plezier niet vergallen. Zo houdt u hen uit de buurt.

Wespen, hommels, bijen, muggen, bloedzuigers steken een angel door onze huid om zich te verdedigen en laten daarbij een druppel gif achter. (N.B. - behalve de bloedzuigers...niets is dommer dan in de jungle gaan wandelen met korte broeken, al is het zeer warm en vochtig; een lange broek en de pijpen in lange kousen gestoken, geef je minder kansen om kennis te maken met de bloedzuigers; en je ben toch niet 100% beschermd; controleer je benen regelmatig:); - Gecko).
Muggen en steekvliegen bijten door de huid heen om bloed op te kunnen zuigen. Beide laten ze een lichaamsvreemde stof achter en ook het resultaat is hetzelfde : een jeukende, rode en vervelende zwelling. Op zich zijn dat prik en de reactie die erop volgt vrij onschuldig. Maar sommige mensen zijn overgevoelig voor bijengif en reageren bijzonder hevig op een bijensteek. Als daarbij niet meteen ingegrepen wordt, kan dit zelfs een fatale afloop kennen.

Muggen

Ze komen 's nachts tot leven.
De mannetjes zijn braaf: zij voeden zich enkel met plantensappen. Maar de vrouwtjes hebben eiwitten uit mensenbloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Tijdens het bloedzuigen brengen zij speeksel in ons lichaam dat bepaalde chemische stoffen bevat, die ons afweersysteem dan tracht op te ruimen. Dit geeft een plaatselijke ontstekingsreactie : het jeukende bultje dat na enkele uren tot dagen spontaan verdwijnt. Alleen wanneer we te vaak krabben en de insectenbeet geïnfecteerd raakt, is de tussenkomst van een arts nodig.
Ons zweet is een mengsel van stoffen die muggen vanop een afstand van 30 tot 100 meter kunnen ruiken. Iets dichterbij sporen ze met hun antennes warmte en vocht op. En met hun mond kunnen ze de CO2 in de adem van mensen waarnemen. Dat de ene persoon meer zweet dan de andere of de zweetsamenstelling verschilt, verklaart waarschijnlijk waarom de ene persoon steeds gestoken wordt en de andere niet.

Hoe houdt u ze uit de buurt ?

* hebt u een vijver, zet er dan vissen in die zich voeden met muggenlarven zodat het aantal muggen zo klein mogelijk blijft ;
* mijd de schaduw van bomen, vochtige bossen en de omgeving van een regenton ;
* natuurlijke middelen om ze op een afstand te houden zijn eucalyptus-, lavendel- en citronella-ollie; ook een citroen of sinaasappel met kruidnagels erin, stoot muggen af;
* een kaars geeft warmte en CO2 af en trekt de muggen aan; zo kunt u ze bij u uit de buurt houden;
* plaats horren voor ramen en deuren of sluit de ramen voor zonsondergang, wanneer de muggen actief worden;
* draag 's avonds kleding met lange mouwen en lange pijpen; muggen houden het minst van witte, groene of beige kleding;
* denk eraan dan wanneer u sport, u meer zweet en dus ook meer muggen aantrekt;
* chemische insecticiden werken, maar zijn schadelijk voor de mens; een rookspiraal met pyrethrum is nog de minst erge;
* de meest doeltreffende methode om niet gestoken te worden is de onbedekte huid volledig insmeren met een repellent op basis van DEET; tal van producten - gels, sprays, rollers,... - bevatten dit product dat belet dat de mug haar prooi vindt; let wel op dat u elk plaats insmeert, ook die lichaamsdelen die slechts door een dun stof bedekt worden; DEET biedt ongeveer 8 uur bescherming, maar mag niet gebruikt worden bij jonge kinderen.

Dazen

Ze "werken" vooral overdag.
Sommige vliegen (zoals dazen) kunnen steken. In tegenstelling tot muggen, zijn dazen overdag actief. Ze worden niet aangetrokken door een bepaalde geur, maar herkennen hun prooi op het zicht. In tegenstelling tot de muggenbeet waarbij de jeuk pas na enige tijd optreedt, is de steek van een das al pijnlijk op het ogenblik zelf. Hij jeukt feller en blijft langer hinderlijk. Met dezelfde middelen als bij muggen kunt u trachten de jeuk en de zwelling draaglijk te maken.

Hoe houdt u ze uit de buurt ?

* Mensen vormen niet de belangrijkste prooi van dazen, daarom komen ze vooral voor in de weiden of nabij bossen, zeker wanneer paarden of runderen in de buurt zijn.
* De agressiviteit van dazen neemt beduidend toe bij warm en overtrokken weer, bijvoorbeeld net vóór een onweer losbarst.
* Dazenbeten voorkomen doet u door bij een wandeling door bossen of weiden kleding te dragen met lange mouwen en pijpen, en gesloten schoenen; dazen houden niet van lichtgekleurde kleding;
* U kunt deze bloedzuigers net zoals muggen op afstand houden met een product op basis van DEET maar dat moet u ook onder uw kleding aanbrengen.

Bijen, hommels, wespen

Ze steken pas wanneer ze zich bedreigd voelen.
Bijen, hommels en wespen zijn geen bloedzuigers. Ze steken hun vlijmscherpe angel door de huid en spuiten tegelijk een druppel gif in. Wespen en hommels trekken hun gladde angel daarna terug en leven vrolijk verder, bijen slagen daar niet in en overleven de aanval niet.
Het gif van bijen, wespen en hommels geeft in de meeste gevallen een pijnlijke, jeukende zwelling. Zowat 5% van de mensen reageert echter uitzonderlijk hevig op het gif van vliesvleugelingen. In korte tijd treden over hun hele lichaam galbulten ( urticaria) op; ze krijgen buikkrampen, voelen zich benauwd, het gebied rond de oogleden en de lippen zwelt op, ze voelen zich zwak en duizelig. In dit geval moet meteen medische hulp gezocht worden. Als reactie op het gif gaan alle bloedvaten in het lichaam immers wijdopen staan, waardoor de bloeddruk plots tot een heel laag peil zakt. Indien dan niet snel een adrenaline-injectie gegeven wordt, kan het slachtoffer het bewustzijn verliezen en zo kan de bijensteek zelfs een dodelijke afloop kennen. De meeste mensen met een gekende allergie voor bijengif hebben tijdens de zomer trouwens steeds zo'n inspuiting op zak.
Ook wanneer iemand in de streek van de mond of de keel door een bij of een wesp gestoken wordt, moet zo snel mogelijk de hulp van een arts ingeroepen worden.
Een bijensteek heeft nog een andere onaangename bijkomstigheid : de angel moet zorgvuldig verwijderd worden ! Dat kunt u het beste doen door hem met een zuivere vingernagel tegen de steekrichting in, uit de huid te lichten. Tracht de angel niet tussen twee vinger nagels of met een pincet vast te nemen. De kans is dan immers groot dat u de gifblaas, die samen met de angel achterblijft in de huid, verder leegknijpt.

Hoe houdt u ze uit de buurt ?

* de kans om door wespen gestoken te worden, is groter in de namiddag, wanneer ze actiever zijn; maak geen bruuske bewegingen, dat maakt ze agressiever ;
* zowel bijen als wespen worden aangetrokken door zoete geuren en bijgevolg ook door parfums, haarsprays, zonnecremes en andere verzorgingsproductenmet zoete geuren; ook fel gekleurde en zwarte kleding trekken deze insecten aan;
* de reactie op een bijen- of wespensteek kan verzacht worden door een koud kompres of ijsblokjes in een handdoek;
* vindt u in de tuin een bijennest, laat die dan verwijderen door een imker; voor de vernietiging van een wespennest kunt u een beroep doen op de gemeentediensten;
* loop in de zomer nooit blootsvoets : bijen houden van klaver, veel wespen leven in de grond;
* wespen zijn voortdurend op zoek naar suikerhoudend en eiwitrijk voedsel; zorg er dus voor dat u deze voedingsmiddelen zo goed mogelijk afsluit, ook tijdens een picknick;
* denk eraan dat u nooit zomaar in een stuk fruit bijt en zeker niet in afgevallen fruit; kijk eerst goed of er geen wesp inzit;
* drink nooit onachtzaam aan een fles of een blik; gebruik een rietje om te voorkomen dat u een wesp in uw mond krijgt; (N.B. - een wespensteek in je keel kan je dood betekenen ALS je niet onmiddellijk en zeer snel naar de spoedafdeling gebracht wordt; je keel zweelt op en je kunt niet meer ademen; - Gecko)

Teken

Ze duiken steeds talrijker op.
Teken zijn geen insecten. Ze behoren tot de spinachtige, te herkennen aan de vier paar poten. Sedert een aantal jaren duiken de teken in ons land steeds talrijker op. Ze houden zich graag op in hoog gras, varens, struikgewas of kreupelhout. Van daaruit liggen deze kleine, bruinzwarte vrouwtjes op de loer. Een volwassen teek wordt tot 4 mm groot, maar wanneer ze zich volgezogen heeft met bloed - wat 3 tot 4 dagen duurt - kan ze meer dan 1 cm zijn. Teken bijten zich vast in de huid van mens en dier. Daarbij brengen ze een lichtjes verdovend speeksel in de huid, zodat de beet nauwelijks voelbaar is. Hij is herkenbaar als een klein hard plaats, omgeven door een rood cirkeltje. Vaak is de teek op dat ogenblik nog aanwezig.
Op zich stelt een tekenbeet geen problemen. Teken kunnen echter besmet zijn met ziekteverwekkers die samen met het speeksel bij de gastheer terecht komen. Eén van de meest voorkomende - en tegelijk bedreigende - ziekten die door teken op de mens kan worden overgedragen is de ziekte van Lyme. Ze wordt in eerste instantie gekenmerkt door het opduiken van griepachtige symptomen, soms pas weken of maanden na de tekenbeet. Denk hieraan wanneer u zich grieperig voelt een tijdje nadat u een tekenbeet hebt gehad. Meld het aan uw arts want de ziekte van Lyme kan gewrichtontstekingen en verlamming veroorzaken, maar is behandelbaar met antibiotica. Ongeveer 10% van de teken in ons land is met deze ziekte besmet maar lang niet iedereen die gebeten wordt, ontwikkelt de ziekte.

Hoe houdt u ze uit de buurt ?

* de beste manier om problemen te voorkomen is erop toezien dat u teken zo snel mogelijk verwijdert; de besmetting gebeurt immers pas wanneer de teek meer dan 12 uur de kans krijgt om bloed te zuigen; controleer dus na een wandeling in de natuur steeds uw hele lichaam;
* krab nooit aan een tekenbeet, hoe hard hij ook jeukt; u loopt in dat geval het risico dat de kop van het insect afbreekt en in de huid blijft zitten;
* teken verwijderen gaat het best met een tekentang, die u kunt kopen in de apotheek. (N.B. - ...of in geval dat je in een afgelegen streek bent - je hoeft ze niet effectief bij te hebben -, een verbandkistje bij hebt, gekocht bij "A.S. Adventure" - er zijn 3 maten; koop de grootste want het is ook de best uitgeruste doosje - Gecko);
* ontsmet de beetplek daarna zorgvuldig; dit is overigens een raad die geldt voor elk wondje dat u oploopt, hoe klein het ook is !

==================================================================
Andere tips :

* vertrek uitgerust op reis ;
* bijen houden niet van wit ( N.B. - de muggen ook niet, remember ? - Gecko);
* bijen komen meestal in het voorjaar voor; wespen ontmoet je vooral in het najaar, hommels het hele jaar door;
* deppen met citroensap en azijn verlicht pijn, jeuk en zwelling;
* wordt je zot van de jeuk, dan brengt een zemelenbadje verlichting; doe een handvol zemelen in een katoenen doek (bv, een grote zakdoek), knoop hem dicht en breng hem in water aan de kook; de doek kun je als een soort spons gebruiken bij het nemen van een lauwwarm bad ;
* een arts kan een hydrocortisonezalf of een histaminezalf voorschrijven ( let wel op: sommige mensen reageren er allergisch op); maar er bestaan ook zalfjes die de jeuk verzachten en die je zonder voorschrift kunt kopen ( N.B. - een wondermiddel heet "Euceta"- helemaal op basis van planten, onder andere arnica; die neem ik altijd mee op reis, tegen muggenbeten, mierenzuur,etc; het is ook niet duur en het is te vinden in alle apothekers, verkocht zonder voorschrift - ;)Gecko)
* let op muggen in kelders;
* de oogstmijt is een minuscuul diertje dat enkel in de vrije natuur voorkomt, waar u het kunt tegenkomen bij een wandeling door hoog gras; net zoals de teek, hecht het zich aan de huid om bloed te zuigen en veroorzaakt het hevige jeuk (N.B. oplossing : "Euceta" - Gecko); dit zeer kleine diertje ( 0,3 mm) met oranje stipjes komt vooral voor in het zuiden van het land, ten zuiden van Charleroi en bij voorkeur in kalkrijke gebieden;
* mieren zijn over het algemeen niet agressief maar als ze in het nauw gedreven worden, kunnen ze wel bijten; dan spuiten ze met hun achterlijf een druppel mierenzuur in het wond; dat kan een stekend, branderig gevoel geven en een rode plaats; gevleugelde vrouwelijke mieren bijten nooit; in Amerika komen mierensoorten voor die ernstige allergische reacties kunnen uitlokken, maar bij ons zijn ze onschuldig ( N.B. - ik had een nare ervaring met mieren in Bali; ze hebben mijn beide voeten "aangevallen"; resultaat : een nooit meegemaakte jeuk; schuldenaar: ik, door gras te lopen, blootsvoets; oplossing: "Euceta"; conclusie: sinds toen, nooit en nergens meer blootsvoets gelopen, een uitzondering : op het strand; zelfs in het water niet : vergeet niet de zee-egels, stukken koraal, en dergelijke "verassingen" - :rolleyes: Gecko).
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gecko

Well-Known Member
Waarom steken de muggen mijn lief en mij amper 1-2 keer ?

Iedereen denkt onmiddellijk aan het bloed, zoet bloed...mis ! Een mug komt op je geur af EN op wat je pas gegeten hebt...straf, hé ?

Trouwens, alleen de "dames" steken; ze hebben je bloed nodig om hun eieren te leggen. Ze steken liefst tijdens de schemering. De geurstoffen zijn bepalend. Ze kunnen je van ver ruiken. Een van de bepalende geurstoffen is de koolstofdioxide, en de conclusie : ademhaling en zo vindt de mug een ademhaling wezen. Lichaamstemperatuur en zweet zijn ook bepalend.
En om juist te weten als een dier is of een mens, dan gaan muggen verder af op de geur van je huid: melkzuur uit zweet, vetzuren uit talgklieren en ammoniakverbindingen spelen daarbij allemaal een rol. Samen zorgen ze voor de typische mensengeur.

Individuele verschillen in die geurstoffen maken dat iedereen net iets anders ruikt. De ene is voor muggen aantrekkelijker dan de andere.

"We zijn niet helemaal zelf verantwoordelijk voor onze geur. Onze huid wordt bewoond door allerlei bacteriën, gisten en andere micro-organismen. Die leven van onze uitscheidingen en afschilferingen, en zetten dat materiaal om in weer andere stoffen. Ze bepalen voor een goed deel onze geur. "

Wat doen ? zoals ik nog ergens anders tips gegeven heb...bv, geen parfum of after-shave, lange broek met een lange mouwen hemd / blouse ; en om te vermijden dat ze je toch vinden (enkels, onder je broek kruipen), gebruik een antimuggen lotions; als je buiten wilt zitten, zet de kaarsen ergens anders en zo blijf je in het donker; pyrethrum "stinkt" verschrikkelijk slecht voor een mug; pyrethrum is te vinden op de kartonnen spiralen die je moet aansteken ; eucalyptusolie werkt ook goed en het zit verwerkt in antimuggen lotions, sprays, crèmes.

Als je niet allergisch bent aan DEET, gebruik het, maar met mate want het is niet zo gezond. Maar het werkt perfect.

Zo. Nu weet iedereen dat zoet bloed een mythe is.


Bron : Knack Nieuwsbrief, 08.08.2013

Door : Marleen Finoulst
 
Bovenaan