Booking.com

Een verborgen Baltische parel - Riga (Letland)

Gecko

Well-Known Member
Letland doet bij velen amper een belletje rinkelen. Je denkt mogelijk spontaan aan een Russisch verleden en kille desolaatheid. Niets is minder waar, want de hoofdstad Riga is een voorlopig onontdekte schatkamer met een pracht die best kan wedijveren met andere wereldsteden. Vooral de gebouwen in "art nouveau" zijn van een zelden geziene schoonheid.

Het Baltische Letland en zijn 730 000 inwoners tellende hoofdstad Riga hebben een woelige 900-jarige geschiedenis achter de rug en dat laat zich in de stad voelen. Riga bezoeken is een duik nemen in die 900 jaar geschiedenis en het prachtige resultaat ervan zien. Het is geen toeval dat het stadscentrum sinds 1997 door UNESCO is erkend als werelderfgoed en zo verregaande bescherming geniet.

EEN DUITSE STAD

De geschiedenis van Riga begint wanneer de Duitse katholieke ridderorde der Zwaardbroeders onder leiding van bisschop Albert Buxthoevenden profiterend van een verzwakt Rusland in 1201 Riga stichten, een stad voor enkel Duitsers. De lokale bevolking mocht er niet in. Nadien zou de stad dan eens Zweeds en dan weer Russisch worden. Pas in 1991 werd Riga met Letland na een kort intermezzo tussen beide wereldoorlogen onafhankelijk.
Veel gebouwen in het grotendeels autovrije en beschermde centrum hebben dan ook een Duits, Zweeds of Russisch karakter. Waarvan veel ook gelukkig bewaard is.
Riga was zeer lang een der Duitse Hanzesteden en voerde zo ook handel met Brugge en de baksteengotiek van monumenten als het Huis der Zwartkoppen doet dan ook erg Vlaams aan. De religieuze gebouwen als de Sint-Jakobskerk en de 800 jaar oude Sint-Pieterskerk tonen dan weer volop hun Duitse invloed. Ook de Kleine Gilde, eigendom van de ambachtslui, en de Grote Gilde, tehuis der handelaars en de vlakbij gelegen indrukwekkende deels romaanse dom, zijn getuigen van die Duitse macht. De nu Lutherse dom werd in 1211 gebouwd onder bisschop Albert.
Ook de Zweedse invloed is merkbaar. Zo is er de Zweedse stadspoort die door de deels gerestaureerde stadswallen loopt met daarachter de pittoreske Jacobs Kazerne, de oude verblijven voor de Zweedse soldaten. Riga was toen de tweede grootste Zweedse stad. Wat verder staat dan de imponerende Poedertoren, de enige overgebleven vestingtoren.

RUSSISCHE SPOREN

En ook Rusland liet zijn sporen na. En die zijn overweldigend. Na de afbraak van de vestigingswallen kwamen er rond 1900 grote verbluffende herenhuizen in vooral "art nouveau"stijl. Grootmeester was architect Mikhail Eisenstein, vader van filmpionier Sergeï, die hier een serie gebouwen liet neerpoten die getuigen van een zelden geziene creativiteit. De man kan zo wedijveren met andere genieën als Victor Horta of een Antonio Gaudi. Straten als Alberta Iela bezitten pareltjes die wegens de vele spectaculaire details blijven verbluffen. De Belgische Ambassade is trouwens gevestigd in een gebouw van Eisenstein.
De Russische invloed is ook merkbaar in het Museum der Bezetting, waar de gruwelijke geschiedenis van het land onder vooral Stalin en Duitsland in WO II uit de doeken wordt gedaan. Met pal ernaast een groot standbeeld van Letse soldaten uit de Sovjetperiode die als lijfwachten van Lenin in 1917 mee de Sovjetunie hielpen stichten. Een opvallende verdeeldheid eigen aan Letland.

SCHITTEREND AAN DE ZEE

Op een half uur van de hoofdstad ligt Jurmala aan de Golf van Riga. Het is een oude badplaats die al in de 18e eeuw als kuuroord een internationale reputatie kreeg. Onder Russsische overheersing telde het op een bepaald ogenblik zelfs 105 sanatoria. Nu blijven er nog 5 over. Zowat alle serieuze hotels, zoals het mooi gerestaureerde "Hotel Jumala & Spa", bieden dan ook tientallen therapieën aan, gaande van therapeutische stoombaden met gekruide oliën tot modderbaden. Jurmala is zowat het Knokke van Letland en de vele prachtige en beschermde houten villa's zijn dan ook best prijzig. Het 32 km lange zandstrand is idyllisch. Het was in de Sovjettijd een van de populairste badplaatsen en wint geleidelijk aan zijn populariteit terug. Interessant is zeker ook Kermeri, het verst afgelegen stadsdeel midden de bossen. Je Kunt in Jurmala fietsen huren of wandelen door dit natuurpark.


* Praktische info

* Voor de Belgische toerist, is Riga vlot bereikbaar; zo vliegt"Baltic Air" dagelijks tweemaal vanuit Brussel op Riga; site : www.airbaltic.com

* Verder is de kennis van het Engels er vrij goed en zijn de wegen en de spoor- en busverbindingen uitstekend;

* Overnachten is evenmin een probleem en vooral goedkoop; hotels als "Dome" bieden alle luxe aan; info : www.domehotel.lv

* De Letse is vrij zwaar te noemen met sterke Duitse, Russische en Scandinavische invloeden; maar er zijn nu ook Italiaanse, Franse, Japanse en Chinese restaurants.

* De munt is de "lat" en die ketende men vast aan de euro; 1 lat = 1,43 euro.
 
World Nomads Travel Insurance
Bovenaan