Egypte: vraag?

regenboog

New Member
Hallo,
ik vertrek binnenkort naar Luxor voor 8 dagen.
Nu is mijn vraag: Welke uitstappen zijn aanraders?
En zijn er ook uitstappen buiten Luxor die interessant zijn en hoe moeten we die bereiken + eventuel kosten?

Alvast bedankt
 
Hoe ga je daar naar toe? Groepsreis of eigen gelegenheid? Heb je alleen een vliegticket geregeld of ook een hotel?

Op onze site www.bjusterbaarlik.nl vind je een indruk van onze reis naar Egypte. Er staat in ieder geval een lijst met veel tips.

Vanuit Luxor kun je bijv. ook:
- vallei der koningen (graf van Tutanchamon)
- vallei der koninginnen
- tempel van Hatsepsut
- tempel van Karnak
- naar de Rode Zee (in konvooi)
- met een boot de Nijl afvaren
- naar Aswan (per trein/bus)
- naar Cairo (per trein/bus)
- Abu Simbel

In heel Luxor vind je talrijke touroperators die uitstapjes verzorgen. Houd er rekening mee dat de prijzen per t.o. kunnen verschillen. Bovendien moet je nog afdingen van de prijzen waarvoor de trips worden aangeboden. Hieronder enkele onderhandelingstips.

Hieronder een aantal gouden tips van ene Lukiam. Ik heb ze zelf uitgeprobeerd en echt waar het werkt! Het uitgaan 's avonds wordt en blijft een plezierige aangelegenheid. Je ergert je gelijk een stuk minder aan de handelaren op straat. Afdingen is een spel, en indien het inderdaad respectvol gespeeld wordt is het nog een ontzettend leuk spel ook.

Tip 1: Oriënteer je op de prijzen her en der. Informeer eerst eens bij diverse winkeltjes wat zoal de vraagprijs is voor het artikel waar jij belangstelling voor hebt. Zo krijg je enig inzicht in de vraagprijzen her en der.
Tip 2: Neem de tijd. Dat doet de verkoper en dat doe jij dus ook. Indien je gehaast bent zul je nooit tot een goede prijs komen. Ga er rustig bij zitten, neem de thee die men je aanbiedt (dat verplicht niet tot een koop overigens) en praat over koetjes en kalfjes. De Egyptenaar zal je altijd vragen waar je vandaan komt, en in welke accommodatie je verblijft en hoe Egypte je bevalt. Uiteraard kent de verkoper ook wel iemand die in NL heeft gewerkt of familie die er woont. Misschien is hij er zelfs zelf wel geweest. En anders is het Nederlandse voetbal altijd nog een geliefd gespreksonderwerp voor de doorsnee-verkoper. Pas na een tijdje zal de verkoper gaan praten over het artikel waar je belangstelling voor hebt. Begin nooit direct over de prijs, dat is in de ogen van de verkoper bijzonder onbeschoft.
Tip 3: Gebruik humor. De verkoper neemt jou natuurlijk in de maling met zijn belachelijk hoge vraagprijs. Jij gebruikt jouw humor om te laten merken dat je het spel doorziet. Zo blijf je respectvol naar de verkoper, maar laat je tevens blijken dat je niet op je achterhoofd gevallen bent.
Tip 4: Het bieden. Hou altijd in je achterhoofd wat je zélf over hebt voor het product waar je belangstelling voor hebt. Zorg dat je uiteindelijk nooit uitkomt boven 50% van de vraagprijs. Je eerst bod ligt op zo'n 20% van wat de verkoper je vraagt. Uiteraard komt de verkoper in verzet tegen jouw bod: goede kwaliteit, veel werk om het product te maken, etc., etc. Maak hem duidelijk dat zijn vraagprijs veel te hoog is. Indien de verkoper zelf niet naar beneden gaat met zijn prijs doe jij er een klein bedrag bovenop: je gaat b.v. naar 25% van de vraagprijs. Hiermee laat je zien dat er met jou ook te onderhandelen valt over de prijs. De volgende zet is dan weer voor de verkoper.
En zo gaat het proces verder: jij biedt wat meer, de verkoper haalt er wat af. En uiteindelijk kom je tot een acceptabele prijs voor zowel de verkoper als jezelf. Een eindbedrag van 50% van de vraagprijs is nog aan de hoge kant, maar als je dat er voor over hebt is het prima. Het is tenslotte geven en nemen. (Zelf lukt het me vaak op een bedrag van zo'n 35% uit te komen, maar ik ben dan ook een echte “die-hard” met heel veel plezier in het spel. Echter: ook bij mij staat respect voorop: respect voor de verkoper maar zeker ook respect van de verkoper voor mij. Daarbij: ik hoef niet altijd het onderste uit de kan te krijgen en ik neem er heel veel tijd voor, soms doe ik er wel dagen over en gaat het merendeel van het gesprek niet eens over de prijs maar veeleer over het leven in Egypte, etc).
Tip 5: Overbluf de verkoper. Zeg rustig dat je het bij zijn concurrent al voor een veel lager vraagprijs hebt gezien terwijl je met die andere verkoper nog niet eens aan het onderhandelen was geslagen. Geef ook duidelijk aan: "take it or leave it". Daarmee bedoel je: ik heb belangstelling voor je artikel, maar niet voor elke prijs. Ga je niet akkoord met mijn aanbod: jammer voor jou (= de verkoper), maar dan ga ik wel naar iemand anders.
Tip 6: Praat over de prijs in LE (Egyptische ponden). Voor ons is het omrekenen niet zo'n probleem, voor veel Egyptenaren vaak wel. Ook een vorm van respect dus. Mocht je nu helemaal geen zin hebben in onderhandelen: er zijn ook winkels waar de artikelen voor een vaste prijs verkocht worden. Dan ben je wat duurder uit dan dat je met onderhandelen zou kunnen bereiken, maar dan heb je het artikel toch nog voor een schappelijke prijs (vooral gezien het prijspeil in NL).
 
Laatst bewerkt door een moderator:
In de onmiddellijke omgeving:
  • Tempel van Luxor uiteraard
  • Tempel van Karnak
  • Dal der Koningen / Koninginnen
  • Tempel van Hatchepsut
  • Memnos kolom
  • eventueel van daaruit een korte cruise boeken naar Edfu, Esna, Kom Ombo, Aswan
  • de soukhs (zeker doen, maar ver genoeg doorlopen en niet na de eerste straat al stoppen - het is pas aan 't einde van de soukh dat je de échte soukhs te zien krijgt. Daar word je ook niet meer constant lastig gevallen.)
  • iets gaan drinken op het terras van het Old Winter Palace (en binnen eens een kijkje gaan nemen).
Je gaat je daar zeker niet vervelen !!
 
Ik heb nog een vraag. Ik ben wel maar 8 dagen in Egypte.Zou het te doen zijn om vanuit Luxor een excursie naar Caïro te maken met de trein? Hoelang duurt het, heen en terug? Kosten?
 
Prijzen staan op de site die Fred doorgegeven heeft:
65 Eg. pond (10 US$) enkele reis in 1ste klas (met airco). 2de klas wordt blijkbaar niet verkocht aan buitenlanders.
Je kan ook de slaaptrein nemen tegen US$ 53 pp enkele reis voor een coupé met 2 of US$ 74 voor een single coupé. Allebei inclusief diner en ontbijt.

Hier nog twee sites met info (blijkbaar worden alleen de slaaptreinen aangeboden): [DLMURL]http://www.osoris.com/sleeping_train_services.htm[/DLMURL]
Index of /

Vliegen tussen Luxor en Cairo kan met EgyptAir en qua prijs is het misschien zelfs goedkoper dan de trein. Dit kan je vast en zeker opvragen bij een van de hierboven vermelde reisagenten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan