Fiets op het vliegtuig? Ja, het kan zonder problemen

Gecko

Well-Known Member
De meeste vliegtuigmaatschappijen maken het mogelijk om je fiets mee te kunnen nemen, maar daarvoor moet je zeker betalen. Soms betaal je de prijs voor een extra stuk bagage, bij andere carriers een richtprijs volgens gewicht. Er zijn zelfs maatschappijen die de beide tarieven samen aanrekenen. ER is een ding die voor alle vliegtuigmaatschappijen telt : de fiets moet altijd als een aparte bagagestuk worden aangegeven en op één of andere manier worden verpakt. Met wie je ook wilt vliegen, het is aangeraden om lang genoeg op voorhand te reserveren. Het aantal fietsen dat mee kan in het vliegruim is beperkt. (N.B. - ...of ze sturen je samen met je fiets naar de cargoafdeling van de maatschappij zelf...als er iemand in zo'n situatie terecht komt, ik kan je vertellen hoe het moet...:)Gecko).

Eerste stap : je fiets inpacken. Als je op een deftige manier wilt doen - zowel de fiets te beschermen EN voldoen aan de richtlijnen van de maatschappij waarmee je vliegt - dan kost je heel zeker wat tijd. Daarom moet je zoveel mogelijk inpakwerk thuis te doen. Je hoeft je dan niet te haasten op je vertrekdag en je hebt minder last van de drukte om je heen. Gaat het niet, maak dat je minstens 3 uur voor vertrektijd in de luchthaven bent. Die tijd kun je gebruiken om je fiets te demonteren. Volgende 3 handelingen zijn bij zowat elke luchtvaartmaatschappij verplicht : laat je fietsbanden leeglopen, demonteer de pedalen ( en kleef ze met tape op je bagagedrager) en draai je stuur 90 graden ( zodat het parallel komt te staan met het kader van je fiets).

Hiervoor heb je natuurlijk gereedschap nodig. Het lijkt evident, maar vergeet niet dat het verboden is om dit materiaal mee te nemen als handbagage ! Steek je gereedschap bij het inchecken in je gewone bagage. En omdat je de banden moest laten leeglopen, is het aangeraden om ook een pompje mee te nemen. Pompen met CO2-patronen zijn meestal niet toegelaten op het vliegtuig. (N.B. - Dangerous Goods Regulations ! -Gecko). Neem dan een handpompje.

Na het demonteren, moet je de fiets inpakken. Alle luchtvaartmaatschappijen eisen dit. De 3 meest gebruikbare verpakkingen zijn een fietsdoos, een fietshoes en een fietskoffer. Sommige maatschappijen zijn flexibel en laten de keuze aan je. Dan kun je je fiets ook verpakken in, bv, bolletjesplastiek. Andere maatschappijen zijn strenger en aanvaarden alleen fietsdozen of fietskoffers. ( N.B. - om zeker te spelen, bel even met de luchtvaartmaatschappij en stel je vragen i.v.m. de verpakking van je fiets, wat het kost, etc...-:vliegtuigGecko).
Wat is nu het verschil tussen die 3 verpakkingsmanieren en wat zijn de voor- en nadelen ervan ?

Een fietsdoos is, zoals het woord al zegt, een doos om je fiets in te stoppen. Reken op ongeveer 20 euro, hoewel je ze vaak voor niets kan krijgen als je een beetje vriendelijk bent tegen je fietsenmaker ( vooral die van Koga en Giant zijn groot). Zo'n fietsdoos is stevig en biedt een goede bescherming tegen beschadiging tijdens het transport. Daarnaast kun je - naast je fiets - nog wat extra bagage kwijt in de doos ( maar houd je aan het maximum toegelaten gewicht !! ).
Belangrijke nadelen zijn de moeilijke hanteerbaarheid als je fiets eenmaal verpakt is en het feit dat het bagagepersoneel niet kan zien wat er in het pak zit (N.B. - plak labels met "fragile" op, al is je fiets niet van porselein gemaakt ! -;)Gecko). Je kunt zo'n doos ook niet vaak hergebruiken. En wat doe je met zo'n doos bij aankomst ? ( N.B. - als je de mogelijkheid hebt, laat het op de luchthaven in bewaring, als zo'n service bestaat, natuurlijk; je kunt het voor je vertrek weten door de site van de desbetreffende luchthaven op te zoeken - Gecko;))

Een fietshoes of -tas is een zak uit kunststof waarin de fiets kan worden opgeborgen. Belangrijke voordelen zijn het vrij blijven van je wielen ( waardoor transport van en naar de luchthaven gemakkelijk is en je dus bijna alles op voorhand thuis kunt doen), de fiets is herkenbaar als zijnde fiets voor het luchthavenpersoneel ( waardoor ze eventueel voorzichtiger kunnen zijn) en je kunt je fietshoes makkelijk meenemen tijdens je fietstocht.
Een belangrijk nadeel is dat je fiets niet goed beschermd is en dat niet alle vliegtuigmaatschappijen een fietshoes toelaten. Bij KLM en Qantas, bijvoorbeeld, is het verplicht je fiets te verpakken in een doos. Informeer je dus op voorhand !

Ten slotte is er nog de fietskoffer, een soort van ergonomische, herbruikbare fietsdoos. Fietskoffers bieden de beste bescherming tijdens het vervoer, maar hebben ook een aantal nadelen. Een fietskoffer is zwaar ( minstens 7 kg), onhandig ( je moet beide wielen demonteren), enorm duur ( vanaf 225 euro) en het is zelden evident een fietskoffer op te bergen tijdens je fietsvakantie. Fietskoffers worden daarom minder gebruikt voor het transport van mountainbike's, maar veeleer om professionele fietsen uit lichte materialen ( bijvoorbeeld carbon) te vervoeren, omdat deze kaders makkelijker breken bij een ruwe bagagebehandeling.

Ervaren reizigers hebben verschillende meningen over de verpakkingen. Ze vinden wel nodig dat je een aantal dingen moet doen om de schade tijdens het vervoeren van je fiets te beperken : fiets in de lichtste versnelling zetten, zadel zo laag mogelijk plaatsen, ketting van het voorblad halen ( zodat het wiel niet vastloopt wanneer men er achteruit mee aan de hand rijdt), achterderailleur en remmen beschermen met karton en tape of met bolletjesplastiek, een blokje isomo tussen de achterderailleur, fiets niet op slot doen want anders kunnen de spaken verbuigen en/of breken tijdens het transport,....

Daarnaast moet je rekening houden met slecht geïnformeerd check-in personeel of mensen die gewoon moeilijk willen doen, zelfs als je je aan alle vervoersvoorwaarden houdt. Print de vervoersvoorwaarden van de vluchtmaatschappij en zorg dat je goed geïnformeerd bent, zodat je enige discussie in de luchthaven kan snel opgelost geraken.

Tijdens de reis

Right, je bent op tijd in de luchthaven, je hebt je fiets gedemonteerd, je hebt je fiets verpakt, ingecheckt en je bent uiteindelijk aangekomen op je bestemming ( en hopelijk je fiets ook). Controleer je fiets en fietsverpakking dan eerst op beschadigingen en meld eventuele schade onmiddellijk in de luchthaven (N.B. - ...aan de balie van de vluchtmaatschappij, ter bestemming - Gecko). Monteer je fiets en zoek een manier om de verpakking te stockeren. Dit kan, afhankelijk van je verpakkingsmateriaal, een hele uitdaging worden. Een fietstas kun je makkelijk opvouwen en meenemen op tocht, maar bij een fietsdoos en fietskoffer is het moeilijker.

Weggooien dan maar ? Dat is niet echt verstandig, want op de meeste buitenlandse luchthavens zijn geen fietsdozen te koop. En je fiets moet op de terugweg ook opnieuw verpakt worden. Je kunt op de luchthaven eventueel gratis stockeermogelijkheden proberen te vinden. Je kunt het bijvoorbeeld vragen bij de afdeling "gevonden voorwerpen", bij een autoverhuurmaatschappij,...
Op de meeste plaatsen gaat je een 'neen' krijgen, maar het is de moeite waard. Wie niet waagt, niet wint.
Wil je betalen, dan kun je op de meeste luchthavens je fietsverpakking achterlaten tegen een vergoeding. Dit is meestal tegen een prijs per dag, wat een duur grapje kan worden ( N.B. - lang leve internet...wie zoekt, vindt ! -;)Gecko).

Een andere mogelijkheid is je fietsverpakking opsturen naar de plaats waar je het laatst overnacht, voor je opnieuw naar huis vertrekt ( of voor je een andere vlucht neemt). Reserveer voor je laatste nacht een hotelletje dicht bij de luchthaven en stuur de verpakking bij aankomst op. In of rond de meeste luchthavens is wel een pakketdienst te vinden. (N.B. - op Zaventem (Brucargo) zijn er verschillende firma's die verpakking doen - Gecko). Breng dan wel even het hotelletje van je laatste overnachting op de hoogte.

Budgetreizigers die hun verpakking niet kwijt kunnen op de luchthaven, moeten dus op zoek naar andere oplossingen. Sommige reizigers vouwen hun fietsdoos mooi samen, wikkelen hem in een plastieken folie en plakken het met tape ergens achteraan tegen een billboard. Andere reizigers rekenen op het vertrouwen van de plaatselijke bevolking. Op veel plaatsen in de wereld wonen mensen dicht bij luchthavens, dus kun je proberen om je fietsverpakking achter te laten bij een plaatselijk restaurantje, bij een schoenmaker, bij iemand thuis,.. Natuurlijk doe je dat tegen een vergoeding. Spreek het op voorhand af en maak goede afspraken voor het ophalen van je verpakking. Stel je voor dat het restaurantje gesloten is op je vertrekdag...


Brussels Airlines

Fietsen vallen onder de bagagecategorie " sport- en muziekuitrusting" en de reiziger heeft de keuze wat de verpakking betreft. Het tarief hangt af van de grootte, gewicht en bestemming. De meeste fietsen zullen vallen onder de sportartikelen van 'medium' grootte, waarvoor je 70 euro per traject betaalt voor vluchten binnen Europa, naar Tel Aviv, Marrakechen en Agadir. De prijs voor internationale vluchten is meer dan het dubbel, d.w.z.150 euro per traject.

KLM en Qantas

Bij deze maatschappijen is je fiets bekeken als een bagagestuk. Je betaalt het overbagagetarief wanneer je de fiets bovenop de standaard bagagevrijstelling meeneemt en / of als je fiets meer weegt dan 23 kg. Fietsen moeten worden verpakt in een fietsdoos, die je kunt aanschaffen aan de balie van de maatschappij ( prijs : ongeveer 20 euro). Heb je zelf een fietsdoos, hou je dan aan de maximale afmetingen en gewicht. Een doos weegt ongeveer 3,5 kg. Bij KLM is de maximale afmeting 170 x 23 x 100 cm en bij Qantas 140 x 30 x 80 cm. Bij Qantas gaat je waarschijnlijk je voorwiel moeten afnemen ( plaats het dan in de doos naast het achterwiel).

Lufthansa, Air France en British Airways

Hier geldt dezelfde regels als bij KLM, maar je bent niet verplicht om een fiets doos te gebruiken. Bij Lufthansa tellen dezelfde tarieven als bij Brussels Airlines. Air France vraagt een meerprijs van 100 euro per traject per fiets, ongeacht de bestemming. British Airways is nog goedkoper en rekent 39 euro per traject als je fiets en verpakking lichter zijn dan 23 kg en 48 euro als het gewicht tussen 23 kg en 32 kg ligt.

Ryanair, Wizz Air en Transavia

Fietsen moeten bij Ryanair in een beschermende fietsdoos of fietstas worden gestopt en het is niet verplicht je banden te laten leeglopen. Bij Ryanair wordt alle bagage apart aangerekend. Je fiets kan mee voor 40 euro per traject bij een on line boeking en 50 euro bij een boeking in het call center of in de luchthaven. Wanneer je fiets meer weegt dan 30 kg ( inclusief doos !), dan wordt een extra toeslag per kilo aangerekend.
Bij Wizz Air zijn de prijzen gelijk, maar moeten je banden afgelaten worden en er is geen maximumgewicht.
Transavia raadt aan een fietsdoos te gebruiken, maar dit is geen verplichting.

Easyjet

Easyjet heeft een fietsvriendelijk systeem uitgewerkt. Je koopt een bagagetoelage voor sportuitrusting voor de prijs van 30 euro ( als je op voorhand betaalt) of 35 euro ( bij betaling op de luchthaven). Daardoor mag je in totaal 32 kg meenemen, 12 kg meer dan een gewoon bagagestuk. De gewichtsverdeling tussen de stukken bagage is hier vrij. Bijvoorbeeld, als je fiets en verpakking 20 kg weegt en je stuk bagage 12kg, dan is dat geen probleem.

Transat

Een fietsvriendelijke luchtvaartmaatschappij voor trans-Atlantische vluchten. Hier betaal je geen 150 euro, maar ongeveer 25 euro per traject. Een enorm verschil met sommige andere maatschappijen.


Suggesties en ervaringen zijn altijd welkom, dan wordt de inhoud van dit dossier ermee gewoon rijker.
Bedankt! - Gecko:)
 
Laatst bewerkt:
huur-fietskoffer.jpg

Bij http://www.wiel-rent.nl/fietskoffer-verhuur kun fietskoffers huren voor mountainbikes en racefietsen om te dealen met de hoge aanschafprijs De fietskoffers vouw je niet zo maar op, maar daar is de koffer juist ook voor bedoeld. Met een tas heb je aanzienlijk meer kans op schade, maar daar ben je dan wel weer flexibeler mee.
 
Hi Boudewijn & Co,

Het zijn natuurlijk algemene tips en manieren we zulke cargo op de luchthaven behandelen. De site + foto die je verstuurd hebt is nog een nuttige tip bovenop. (y)
Spijtig genoeg, sommige luchtvaarmaatschappijen hebben andere regels voor fietsen dan bv. voor ski's. Beide worden per volume getaxeerd en niet per kilo...
En andere nemen de ski's gratis mee maar de fietsen niet...

Groetjes uit een miserabele ( het weer, bedoel ik ) Ella (Sri Lanka)
Gecko :)
 
Terug
Bovenaan