Het Grote Amerika Informatie Topic

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Verenigde Staten

ALGEMEEN

Oppervlakte: 9,8 miljoen km2
Aantal inwoners: 270 miljoen
Hoofdstad: Washington, 625.000 inwoners
Taal: Engels
Munt: Dollar
Godsdienst: Christenen Joden


De Verenigde Staten van Amerika (officieel: United States of America), is een federale republiek in Noord-Amerika, en omvat het District of Columbia en 50 staten, waarvan 49 op het vasteland van Noord-Amerika en één (Hawaï) in de Stille Oceaan. De totale landoppervlakte van de Verenigde Staten bedraagt 9.809.155 km2 (228x Nederland) en het is daarmee na Rusland en Canada het grootste land ter wereld.
De Verenigde Staten grenst in het noorden aan Canada (8.893 km, inclusief 2.477 km grens met Alaska), in het zuiden aan Mexico (3141 km), in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Stille Oceaan. De landgrens met Mexico wordt voor de helft gevormd door de Rio Grande. De afstand van New York naar Los Angeles bedraagt bijna 5000 kilometer.
Onder jurisdictie van de Verenigde Staten vallen: de Commonwealth of Puerto Rico (Porto Rico), de Virgin Islands, Guam, Amerikaans Samoa, een aantal kleine, vaak onbewoonde eilandjes in de Grote Oceaan, het Trust Territory of the Pacific Islands en de Commonwealth of the Northern Marianas (Noordelijke Marianen), in totaal ca. 11.155 km2.
Een deel van Californië in het zuidwesten ligt precies op de St. Andreas breuklijn. Hierdoor heerst er in dit gebied een verhoogd risico op aardbevingen.

TAAL

De officiële taal is het Engels. Daarnaast wordt op veel plaatsen (ook door officiële instellingen) Spaans gesproken.

Vanwege de enorme immigratie zijn er veel gemeenschappen waar men bijvoorbeeld nog Italiaans, Pools, Duits, Frans, Chinees of Nederlands spreekt.

REISDOCUMENTEN

Voor een bezoek aan de Verenigde Staten dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na aankomst nog minimaal 90 dagen geldig moet zijn. Aan boord van het vliegtuig op de heenvlucht krijgt u van het cabinepersoneel een visum-ontheffingsformulier uitgereikt. Dit formulier dient u correct en volledig in te vullen en op de luchthaven van aankomst aan de 'immigartion-officer' te overhandigen. Denkt u eraan dat u zonder pardon wordt teruggestuurd naar het einde van de rij indien het formulier niet goed is ingevuld of indien er iets niet klopt met de gegevens in uw paspoort.

Gaat u naar Amerika voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen, dan hebt u wel een visum nodig. ( zie ESTA + een reispas met machine-leesbare zone.)

Bent u niet in het bezit van de Nederlandse of Belgische Nationaliteit, dan dient u bij de Ambassade van uw thuisland te informeren welke documenten u nodig heeft.

Voor meer informatie gaat u naar de site van The U.S. Embassy
Voor Nederland : System Dashboard - sum.cumo Tickets
Voor België : United States Embassy in Belgium

TIJDZONES

De 48 aan elkaar grenzende staten kennen 4 tijdszones. Eastern (6 uur vroeger), Central (7 uur vroeger), Mountain (8 uur vroeger) en Pacific (9 uur vroeger). De staat Alaska kent voor het overgrote deel een tijdsverschil van 10 uur (vroeger) met Nederland. En Hawaii 11 uur (vroeger).

timezone_us.gif


De tijd van dit moment kunt u zien op de wereldklok

KLIMAAT

De U.S.A. bestaan uit 50 staten die ieder zo'n beetje hun eigen klimaat hebben. Om u een idee te geven van de verschillen, is in onderstaande tabel een overzicht van de gemiddelde temperaturen in de laatste jaren opgenomen.

Maand Florida Oostlijn Middenlijn Westlijn
jan./feb. + 20 + 00 - 13 + 06
mrt./apr. + 24 + 10 + 07 + 12
mei/juni +25 + 16 + 16 + 18
juli/aug. + 28 + 25 + 25 + 27
sept./okt. + 25 + 17 + 15 + 18
nov./dec. + 23 + 04 - 09 + 06

Het weer op dit moment in de staat van uw keuze kunt u zelf opvragen uit het weeroverzicht.

GEZONDHEID

De Verenigde Staten hebben geen bijzondere gezondheidsrisico's, vaccinaties zijn dus niet verplicht. U dient wel absoluut een goede reisverzekering af te sluiten. Geen verzekering is synoniem aan geen hulp! Neem dus een goede verzekering met werelddekking.

Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling en garantie kunnen zorgen. Houdt de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, welk telefoonnummer e.d.) bij de hand als u contact opneemt met de verzekeringsmaatschappij.

ETEN EN DRINKEN

In de Verenigde Staten komt u overal restaurants tegen. In de steden en langs de autowegen zijn een enorm aantal 'fast-food"restaurants te vinden, zoals McDonalds, Burger King, Pizza Hut, Taco Bell, Wendys, Jack in the Box en Kentucky Fried Chicken.

Houdt u er rekening mee dat in veel restaurants de prijzen worden aangegeven exclusief tax en bediening. Bij de meeste service-restaurants kunt u niet zelf een plaats zoeken maar wordt u naar uw plaats gebracht. Het afrekenen gaat ook anders: meestal krijgt u van de kelner een bon die u aan de kassa dient te betalen. Kijk goed op de bon of er een service-charge is berekend, anders verwacht men dat u die (min. 10% al naar gelang de kwaliteit van de bediening) op tafel achterlaat.

GELD

De Dollar is de nationale munt, onderverdeeld in 100 cents. Er zijn bankbiljetten van 1,2,5,10,20,50,100 en 500 Dollar. De munten hebben een waarde van 1,5,25 en 50 cents.

Het allergemakkelijkst en het beste is een creditcard mee te nemen (VISA en MASTERCARD worden bijna overal geaccepteerd). Betalen met een creditcard is volledig ingeburgerd en in de Verenigde Staten de normaalste betalingswijze. Voor veel zaken is een creditcard zelfs vereist: het huren van een auto, motor, camper e.d., gebruik van de minibar in uw hotelkamer etc. Tevens kunt u met een creditcard geld opnemen bij de banken en in veel geldautomaten.

Een alternatief is Travellercheques in US-dollars, het beste zijn de cheques van American Express en Cooks. U kunt er op veel plaatsen mee betalen en ze bij de banken tegen contant geld inwisselen. Bovendien zijn ze verzekerd tegen diefstal en verlies. Neemt u in ieder geval wat contante dollars mee voor de eerste uitgaven aan kruiers, hotelportiers, taxichauffeurs.

Steeds meer ingeburgerd raken de geldautomaten. Hieruit kunt u met uw bankpas geld opnemen indien de pas is voorzien van het Cirrus en Maestro-logo.

De openingstijden van de banken zijn over het algemeen van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Fooien
Het fooienstelsel schijnt in de Verenigde Staten uitgevonden te zijn, en af en toe is het knap irritant. Maar ja, het hoort bij de cultuur en als toerist zult u er niet onderuit komen. Het begint al op de luchthaven met de kruier (meestal vast tarief per colli), de taxichauffeur (10%), de hotelportier (min $ 1,- per colli, vaak vast tarief), het overige hotelpersoneel (ca. $ 1,- per dag voor bijv. het kamermeisje) en bedienend personeel in restaurants (10% over de rekening). Zorgt u er dus altijd voor wat losse dollars in uw zak of tas te hebben. In de meeste Fast Food restaurants is het aannemen van fooien door het personeel echter niet toegestaan.

De koers van de Dollar fluctueert nogal. Voor de koers van vandaag kijkt u op de currency-converter.

FOTO & FILM

U mag bijna overal filmen en fotograferen, neem echter wel de beleefdheidsregels in acht indien u mensen fotografeert. Op de plaatsen waar fotograferen en filmen niet is toegestaan, ziet u daarvoor duidelijke aanwijzingen.

Foto-, film- en videoartikelen zijn overal te koop. Ontwikkelen is over het algemeen van uitstekende kwaliteit en niet duur.

Op een groot aantal luchthavens gebruikt men stralingsapparatuur die uw films beschadigen kan. In de betere fotozaak zijn loden tasjes te koop waarin u de films veilig kunt opslaan.

VERVOER

Er is een kolossaal netwerk van wegen en spoorwegen in de Verenigde Staten. Daarnaast is het heel gewoon om van de ene naar de andere plaats te vliegen en luchthavens lijken wel stations.

Vliegtuig
Bent u van plan om in een korte tijd grote afstanden af te leggen, dan loont het de moeite voordat u de vlucht naar de Verenigde Staten boekt, te informeren naar vliegpassen. Deze zijn in de meeste gevallen alleen maar met speciale prijzen geldig indien u ook de intercontinentale vlucht met die bepaalde luchtvaartmaatschappij heeft gemaakt. Het loont dan misschien wel om intercontinentaal iets meer te betalen en het continentaal dubbel en dwars terug te verdienen.

Trein
Amtrak heeft een uitstekend, uitgebreid spoorwegennet. Voor de grote afstanden is het mogelijk een slaapplaats te boeken. Voor toeristen zijn er speciale railpassen te koop.

Bus
Greyhound is zonder twijfel de bekendste busmaatschappij ter wereld. Met de Greyhound-bussen kunt u de hele U.S.A. doortrekken en uitstappen waar u wilt. Voor toeristen zijn er speciaal geprijsde buspassen te koop. Tegenwoordig is "Megabus" bij gekomen en het is veel goedkoper : www.megabus.com en Trailways ( www.trailways.com).

Autohuur
Een auto huren in de Verenigde Staten is het voordeligst indien u reeds in Nederland of België reserveert. De prijzen zijn alleszins redelijk, de benzine is goedkoop en de (auto)wegen zijn van uitstekende kwaliteit en er wordt rechts gereden! Denk wel aan de maximum-snelheid (variërend van 30 tot 65 mph), overtreders worden streng gestraft!

Bij het in ontvangst nemen van de auto probeert het personeel heel vaak om u aanvullende, onnodige verzekeringen aan te smeren, vaak zijn dit verzekeringen die reeds in uw reisverzekering zijn opgenomen. Heeft u een goede reisverzekering en een all-in autohuur (bijv. Goldplan), dan hoeft u geen aanvullende verzekeringen af te sluiten. Het kan zijn dat men toch doorzet, teken dan het huurcontract met de vermelding 'under protest'. Anders heeft u bij terugkeer in Nederland geen verhaal op het reisbureau. Indien de door u gereserveerde categorie auto niet beschikbaar is, dan heeft u recht op een GRATIS ophoging naar de volgende categorie. Betaal daar dus niet voor of vermeld weer 'under protest' op het huurcontract dat u tekent.

Camperhuur
Voor velen de ultieme manier om de Verenigde Staten te doorkruisen. Campings zijn van uitstekende kwaliteit, schoon en goed betaalbaar voor de faciliteiten die u geboden krijgt. KOA is een bekende keten waarbij u van camping tot camping kunt reserveren. Wilt u de grote steden bezoeken, kies dan een camping buiten de stad en maak gebruik van de excursiebussen om de stad te bekijken. Ook voor camperhuur geldt dat u dit het beste vooraf in Nederland of België kunt doen. Het rechtstreeks reserveren bij een maatschappij in de Verenigde Staten kan risico's met zich meebrengen en u heeft niets om eventueel op terug te vallen.

Motorhuur
Stijgend met stip in populariteit. Wat dacht u van een rit over de Route 66 met een echte Harley Davidson. Het reisbureau kan u verder helpen.

Een handige routeplanner geeft u de gelegenheid om on-line de route tussen 2 plaatsen op te vragen.

KAMPEREN

* www.koa.com - KOA campgrounds;

* www.woodalls.com - Woodall's Campground Guide

* www.gocampingamerica.com

* www.campusa.com

* www.recreation.gov


HOSTELS & YMCA


*
www.hostels.com

* www.hihostels.com - Hostelling International

* www.ymca.net


TELEFONEREN

Het makkelijkst telefoneren is met een telefoonkaart die u overal kunt kopen. Ook het bellen met de creditcard is op heel veel plaatsen mogelijk. Het bellen vanuit uw hotelkamer kan forse toeslagen opleveren op het normaal geldende tarief, dat kunt u dus beter niet doen.

Als je met je eigen GSM wilt telefoneren moet je even kijken of jou toestel een triband toestel is. Dit wil zeggen dat hij zowel op 900,1800 en 1900MHz werkt.

Men gebruikt de 1900-meter band, in Nederland & België de 900- en 1800-meter band.
Houd u er wel rekening mee dat het GSM-net niet zo uitgebreid is als in Nederland & België.
In de meeste steden werkt het in ieder geval perfect.

FEESTDAGEN

Houdt u rekening met onderstaande feestdagen:

1 januari : New Year's Day
3e maandag in januari : Martin Luther King Junior's Birthday
3e maandag in februari : Presidents Day
laatste maandag in mei : Memorial Day
4 juli : Independance Day
1e maandag in september : Labor Day
2e maandag in oktober : Columbus Day
4e donderdag in november : Thanksgiving Day
25 december : Christmas Day

Naast de National Holidays zijn er per staat ook nog State-Holidays, van staat tot staat verschillend.

VOLTAGE

Het stroomnet in de Verenigde Staten is niet hetzelfde als dat in Nederland & België. In ons land gebruiken we 230 volt echter in de Verenigde Staten is dat 110 volt. Het is belangrijk te weten of uw elektrische apparaten die u mee wilt nemen naar Amerika, ook bruikbaar zijn op 110 volt. In de meeste gevallen zal dit wel het geval zijn. Sommige apparatuur moet men middels een schakelaar omschakelen naar het gewenste voltage. Meestal kunt u duidelijkheid krijgen in de gebruikershandleiding van het apparaat. Verder dient u er rekening mee te houden dat de stekker van onze elektrische apparatuur niet in de wandcontactdoos past in Amerika. Een speciale verloopstekker, waarmee u de stekker geschikt maakt voor Amerika, is bij elke goede elektronicazaak te krijgen. Mocht uw apparatuur overigens niet geschikt zijn voor 110 volt dan kunt u bij de betere elektronicazaak ook daarvoor een omvormer kopen. Vraag de vakhandel om advies.

E-MAIL & INTEERNET

Email en Internet zijn niet meer weg te denken onderwerpen in ons dagelijkse leven. Mocht u op vakantie niet zonder kunnen dan heeft u in de Verenigde Staten een paar mogelijkheden. U kunt uw eigen laptop meenemen en op de hotelkamer uw mail ophalen. Echter u kunt ook gebruik maken van de Public Library die in de meeste gevallen gratis toegang bied tot het internet. In de grote steden is er gegarandeerd een bibliotheek, maar ook de kleinere steden hebben vaak een bieb waar u kunt internetten. Soms moet u voor een uurtje internetten enkele dollars betalen maar meestal is het gratis. U kunt ook gebruik maken van Internet cafés maar die zijn in ieder geval fors duurder dan een bieb.

DIVERSEN

In de Verenigde Staten vindt u een groot aantal "shopping-malls", meestal enorme complexen met een ontelbare hoeveelheid winkels en warenhuizen. Deze malls hebben over het algemeen zeer ruime openingstijden.

In de Verenigde Staten wordt nog steeds het metrisch stelsel gebruikt. Onderstaand een hulpmiddel om terug te rekenen:

1 inch : 2,54 cm.
1 foot : 30,5 cm.
1 yard : 91,4 cm.
1 mile : 1,6 km.
1 ounce : 28 gram
1 pound : 0,45 kg.
1 quart : 0,946 liter
1 gallon : 3,78 liter

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Nationale Parken

[DLMURL="http://www.travelwest.net/parks/brycecanyon/"]Bryce Canyon[/DLMURL]
Canyonlands
Death Valley
Everglades
Grand Canyon
Grand Teton
Horseshoe Canyon
Joshua Tree
Rocky Mountains
Yellowstone
Yosemite park
Yosemite NP
Zion NP
Monument Valley NP

Alle Nationale Parken

Diverse

Alcatraz Island
Universal Studios
...

INTERESSANTE LINKS

Amerika info, tips, reizen, vakantie - USA4ALL brengt Amerika dichterbij!
Verenigde Staten - Wikipedia


Deze informatie is samengesteld uit diverse informatie die op het internet te vinden is en uit eigen ervaringen van mensen die ter plaatse zijn geweest.
Heeft u ook nog informatie waarvan je vind dat die zeker niet mag ontbreken? Laat ons iets weten!
Deze Topic word regelmatig bijgewerkt.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan