Booking.com

Met de groeten van de Grote Leider ( deel 2)

Gecko

Well-Known Member
Onder blauwe parasols
In de hoofdstad Pyongyang nemen de bloedmooie traffic girls de taak van de verkeerslichten over. Ze regelen het verkeer onder blauwe parasols met robotachtige en pneumatische bewegingen. Juffrouw Kim, onze gids, zegt dat het spitsuur is. Er rijden inderdaad enkele bussen voorbij, maar voor de rest zijn de straten leeg en rustig.
De hoofdstad van de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea doet erg Sovjetachtig aan. Nu en dan zie je een winkeltje, maar absoluut geen aloverheersende commercie zoals in de buurlanden. Reclameborden of neonverlichting maken hier plaats voor borden met propaganda en foto's van de Grote Leider. Er loopt wel volk op straat : groepjes vrouwen die een paraplu gebruiken om zich tegen de zon te beschermen, mannen in hemdjes met korte mouwen.
Als toerist kan je de Noord-Koreanen zonder problemen aanspreken. Als we een sigaret rollen en die uitdelen, toveren we een brede glimlach op de gezichten. Trots poseren enkele inwoners voor een foto. De vrouwen dragen fleurige bloesjes. De mannen gaan casual gekleed en de kinderen dragen schattige pakjes. Wat opvalt : jeans of westerse merken zijn niet te bespeuren. En alle volwassenen dragen de obligate pin met de afbeelding van de Grote Leider.
Ook tijdens een riviercruise met lunch op de Taedong verbroederen we met de lokale bevolking. Ze genieten op hun dooie gemakje van de cruise op de rivier, vergezeld van veel eten en overgoten met nog meer bier en sochu. Van de speerpunt van de As van het Kwaad - zoals de vormalige Amerikaanse president George Bush het land omschreef - hebben we nog steeds geen spoor gezien.

Buiging met das
Nog een dag later staat een bezoek aan het mausoleum van Kim Il-Sung op het programma. Op voorhand krijgen alle mannelijke reizigers te horen dat ze een das moeten dragen, anders kom je er niet in. Een lange roltrap brengt ons samen met ontelbare, strak geklede militairen naar de heilige plek. Iedereen buigt netjes drie keer en brengt een groet uit.
Tijdens de vier uur lange rit van Pyongyang naar Star Kumgang Lake gaat het er veel minder officieel aan toe. We zien vooral onaangetaste landschappen : weinig industrie en veel landbouw. Groene rijstvelden, zeeën van ruimte en nu en dan een boerderij of dorpje en vooral geen auto's. Af en toe een fietser, vaak groepjes wandelende mensen, een os met kar of een ouderwetse tractor. Alsof de tijd er is blijven stilstaan.
Mount Kumgang is een schilderachtig gebergte met een mooi meer. We maken een urenlange trektocht door de natuur. En na deze hike gaat het richting kust. Hier geen gebouwen, geen pittoreske kustdorpjes, maar gewoon strand. Niets anders. Plus de obligate militairen natuurlijk, die te voet of al dobberend in kleine sloepen aan het patrouilleren zijn. Want aan de overkant loert Japan.
Wie wil, kan hier zwemmen of zonnebaden, gevolgd door een lunch in een restaurantje op het strand met verse, gegrilde octopus, eend en schaaldieren. In Noord-Korea eet je verrassend lekker : veel zeevruchten, rijst, gestoomde groenten.
Vervolgens gaat het naar de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Onderweg passeren we grenscontrole na grenscontrole op een snelweg waar zo goed als geen wagens rijden. Als toerist kan je tot dicht bij de fragiele grens tussen deze twee vijanden komen. We mogen zelfs een foto nemen van een bewaker die op 5 meter van de Zuid-Koreaanse grens staat. Als souvenir.

Spektakel met 100 000 man
De volgende dag staan de indrukwekkende Arirang of Mass Games op het programma. Honderdduizend gymnasten trainen 12 maanden om op te treden voor het volk en zijn Grote Leider. Aan de overkant van de publiekstribune zitten ook nog eens 20 000 mensen die hun nummertje opvoeren. Door synchroon een kleurboek te openen, laten ze patronen verschijnen.
De Noord-Koreaan zijn grote liefhebbers van deze opvoeringen. Maar ook toeristen kunnen dit massa-evenement bijwonen en fotograferen. De toeristenprijzen per avond gaan van 80 euro voor een derdecategoriestoeltje tot 300 euro voor een VIPzitje.
Dit jaar is het uitkijken naar de mass games in Pyongyang voor het grootste verjaardagsfeest van de eeuw. De Grote Leider van Noord-Korea, Kim Il-Sung, viert dan zijn honderdste verjaardag. Vanuit het graf weliswaar, want de man overleed in 1994.

====================
In Pyongyang kan je in het hotel e-mails versturen (niet ontvangen) vanaf een Noord-Koreaans e-mailadres.
 
World Nomads Travel Insurance
Bovenaan