Nog niet koud genoeg? Dan moet jij bij het Ijshotel zijn.

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Ieder jaar reizen 35.000 toeristen naar het uiterste noorden van Zweden om er op een ijsbed in een reusachtige iglo te slapen. Het ijshotel in het kleine stadje Jukkasjarvi, tweehonderd kilometer ten noorden van de poolcirkel, is een belangrijke bron van inkomsten voor een streek die dreigt leeg te lopen.

Het ijshotel, dat jaar na jaar in de herfst opnieuw opgebouwd moet worden uit drieduizend ton ijs en dertigduizend kubieke meter sneeuw, verschaft werk aan honderden mensen. Op die manier roept het een halt toe aan de exodus die al enkele decennia aan de gang is in Kiruna, de streek in Noord-Zweden waarvan ook Jukkasjarvi deel uitmaakt.

icehotel.jpg


De afgelopen twintig jaar is het inwonersaantal in deze streek, die ongeveer half zo groot is als Zwitserland, gedaald met ongeveer een derde tot 23.000. Jonge mensen ontvluchtten massaal de koude en het donkere leven op zoek naar een rooskleurigere toekomst in de meer dichtbevolkte streken in het zuiden van Zweden. ,,Ik ben ervan overtuigd dat nog meer mensen zouden wegvluchten uit Kiruna als we onze zaak niet geopend hadden'', zegt ook Yngve Bergqvist, de oprichter van het ijshotel aan Reuters.

Tien jaar geleden reisden nog maar weinig toeristen naar dit noordelijke deel in Zweden waar het soms niet warmer wordt dan vijfenveertig graden onder nul en waar de zon zich amper laat zien in de winter. Toch werd het ijshotel, opgericht in 1989, een succes, dé topattractie in Noord-Zweden.

Toeristen voelen er aan den lijve hoe het is om in een koud klimaat te leven en dat blijkt een onvergetelijke ervaring. Ze genieten van de ijzige koude in het hotel, waar constant een temperatuur van min drie tot min negen heerst. Een thermische slaapzak, hoeden uit bont en niet te vergeten de sauna houden hen warm. En voor wie dan nog steeds koude rillingen over zijn rug voelt lopen, is er altijd nog de drukbezochte bar waar wodka in speciaal ontworpen ijsglazen geserveerd wordt.

Ook de plaatselijke bevolking geniet van het succes van het hotel en ging erdoor beseffen hoe exotisch en uniek haar cultuur en natuur wel niet is in de ogen van buitenlandse bezoekers. Maar bovenal biedt het ijshotel hen de kans om hun brood te verdienen in hun geboortestreek.

Voor 1989 waren de LKAB, de plaatselijke mijnfirma, en het Zweedse ruimteagentschap de belangrijkste werkgevers. Nu leven steeds meer mensen van het toerisme. ,,Een taxichauffeur vertelde me dat hij nu in de winter tot zeven ritjes per dag kan maken. Voor de bouw van het hotel kon hij rekenen op één rit per dag'', vertelt Bergqvist. Het inwonersaantal in Jukkasjarvi is dan ook verdubbeld sinds het hotel elf jaar geleden voor het eerst uit sneeuw en ijs opgetrokken werd.

Bergqvist heeft bovendien grootse plannen met zijn hotel. ,,We ontwikkelen het hotel zodanig dat het meer en meer toeristen kan herbergen. Bovendien zullen soortgelijke hotels opgericht worden in de streek en Scandinavian Airlines is van plan om het aantal vluchten op Kiruna te verhogen, wat cruciaal is voor het toerisme. De toekomst ziet er mooi uit voor Kiruna.''

http://www.icehotel.com


bron : De Standaard
 
Bovenaan