Nuttige Informatie over de Canarische Eilanden

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
CANARISCHE EILANDEN

De Canarische Eilanden liggen ruim 1000 kilometer ten zuiden van hun moederland Spanje en zijn 155 kilometer verwijderd van de westkust van Afrika. De vulkanische oorsprong van de zeven eilanden en hun bijzondere ligging in de Atlantische Oceaan hebben ervoor gezorgd dat zowel de geologie als de begroeiing kenmerken vertonen die je elders in Afrika of Europa niet tegenkomt. De karakteristieke natuur heeft ook gezorgd voor een zacht klimaat met milde temperaturen.

De Canarische Eilanden zijn een groep eilanden ongeveer 100 kilometer westelijk van de kust van Marokko. Deze eilanden behoren tot Spanje.De eilanden groep bestaat uit 7 eilanden met nog een paar kleine rotsen erbij. Op de eilanden heerst een tropisch klimaat, zelfs in de winter komt de temperatuur maar zelden onder de 15 graden. 3 eilanden zijn zeer in trek bij toeristen uit vele delen van de wereld, deze eilanden zijn voornamelijk Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote
andere eilanden zijn:
La Palma, La Gomera, Fuerteventura, El Hierro

Klimaat
De gemiddelde temperatuur op de eilanden is 21
graden, zonder grote seizoenschommelingen.

Cultuur
Van oudsher vormen de Canarische Eilanden een brug tussen Europa, Afrika en Amerika. De vriendelijke bevolking is dan ook van gemengde afkomst. De verschillende emigratiegolven na de verovering van de Canarische Eilanden door Spaanse kroon in 1496 hebben de inheemse cultuur van de Guanches verrijkt met mensen uit Castilië, Andalusië, Portugal, Genua, Vlaanderen, Normandië en Engeland, en met berbers en joden.

Communicatie
Alle eilanden hebben vliegvelden, behalve (vooralsnog) La Gomera. Internationale vluchten gaan vooral naar Tenerife en Lanzarote. Vanaf de Spaanse havenstad Cadiz vaart wekelijks een veerboot naar de Canarische Eilanden. De eilanden worden met elkaar verbonden door veerboten en relatief goedkope binnenlandse vluchten. Bussen worden 'guaguas' genoemd en hebben een vrolijk Zuid-Amerikaans uiterlijk. Ze brengen je op de meeste bestemmingen, maar rijden helaas niet al te vaak. Vooral op de kleinere dunbevolkte eilanden kun je soms erg lang wachten. Auto's zijn overal te huur en bieden een betaalbaar en efficiënt alternatief, maar kijk uit voor lokale beunhazen. Taxi's rijden er ook, maar zijn 'n stuk duurder.

Feestdagen
6 januari: Driekoningen 19 maart: San Jose april: Pasen 1 mei: Dag van de Arbeid mei: Pinksteren 12 okt.: Dia de la Hispanidad 1 nov.: Allerheiligen 6 dec.: Dag van de Grondwet 8 dec.: Maria Onbevlekte Ontvangenis 25-26 dec.: Kerstmis

Geld
Eurocheques kunnen in grotere plaatsen bij de banken verzilverd worden. Girobetaalkaarten liggen wat moeilijker maar zullen bij de grotere postkantoren geaccepteerd worden. Creditcards worden ook op veel plaatsen geaccepteerd, met name Amex, Euro/Mastercard en in mindere mate Dinners Club.

Verkeer
De wegen zijn erg smal en vaak onverhard. Het openbaar vervoer is goed geregeld. De meeste bussen rijden om het half uur. Daarnaast rijden er ook veel taxi's die niet duur zijn.

Eilanden

Gran Cararia
Het ene moment wandel je door verrukkelijk geurende pijnboombossen, om vervolgens je voeten te branden aan het hete zand van een onwerkelijk woestijnlandschap. Zo kijk je van steile kliffen naar een diepblauwe oceaan en dan waan je je weer in de Grand Canyon. Dit zijn slechts enkele van de vele gezichten van Gran Canaria, het westelijk van Noord-Afrika gelegen subtropische eiland, dat ondanks zijn massatoeristische reputatie ook een ideale wandelbestemming blijkt te zijn.
De landschappelijke variatie op Gran Canaria is verbazingwekkend. De ruige, vulkanische bergwereld van het hooggebergte is fascinerend, de verstilde schoonheid van het omringende binnenland nog onontdekt. Witte dorpjes liggen er temidden van een magnifieke natuur. Biologen noemen het eiland een mini-continent, reden waarom de Spaanse overheid er maar liefst dertig beschermde gebieden instelde. Voeg hieraan toe dat het net van wandelpaden even veelomvattend als onbekend is, de weersgesteldheid altijd dermate mild en aangenaam dat men dit 'Eiland van de Eeuwige Lente' het mooiste klimaat ter wereld toeschrijft. En je zult het met ons eens zijn dat Gran Canaria een eldorado voor wandelaars is.
Zeker het bezoeken waard is het huis van Columbus. Hij heeft een tijdje in Las Palmas gewoond ter voorbereiding op zijn reis naar Amerika. De kathedraal van Las Palmas laat het zeevaartverleden van de stad goed zien.
Ongeveer 50 van de 236 kilometer kust op Gran Canaria bestaat uit verschillende soorten stranden. Maspalomas, met 250 hectare duinen, is bijvoorbeeld heel bijzonder. Naast deze rustige zandstrook beschikt Gran Canaria ook over woeste en steile gebieden waar nog altijd ongerepte plekken te vinden zijn. De meeste stranden vind je aan de zuidkant van het eiland waar het klimaat droger en zonniger is. Omdat de bergen in het midden van het eiland de uit het noorden aandrijvende wolken tegenhouden is het in het zuiden vrijwel elke dag onbewolkt.
Het ongelooflijk afwisselend landschap van Gran Canaria heeft het eiland de bijnaam 'miniatuurcontinent' bezorgd. Inderdaad biedt het eiland naast de stranden en de toeristische infrastructuur een toegankelijke natuur met verrassend verschillende aspecten. Ideaal dus voor natuurwandelingen en bergsporten.
Op het eiland zijn een aantal grote discotheken te vinden. De beste en de meeste vind je in de hoofdstad Las Palmas. Als je het massatoerisme wilt ontlopen kun je in achterafstraatjes een knus restaurantje of barretje zoeken.

La Palma
La Palma wordt door zijn bewoners liefkozend 'la isla bonita' genoemd. En terecht. De parel van de Canarische Eilanden staat bekend om zijn schone luchten en lichtgroene bossen die prachtig contrasteren met de zwarte sintelwoestijnen. Het eiland rijst steil op uit de oceaan en heeft bijna geen stranden. In het midden van La Palma ligt de krater Caldera de Taburiente, die begin jaren tachtig werd uitgeroepen tot nationaal park. Het klimaat wordt gekenmerkt door hoge temperaturen gedurende het hele jaar en weinig neerslag.
In het hoofdstadje Santa Cruz de Palma staan veel monumenten die herinneren aan een rijk verleden. Santa Cruz was tijdens het Spaanse wereldrijk één van de belangrijkste havens, bijna net zo groot als Antwerpen. Ook leuk zijn de oude ambachtslieden die nog steeds handgedraaide sigaren maken.
Je zult geen grote stranden aantreffen op La Palma. Als je goed zoekt kun je wel enkele gitzwarte lavastrandjes vinden, maar als je voor zon en zwemmen komt dan zit je op het verkeerde eiland. La Palma is vooral interessant voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Als je de weelderige natuur van La Palma ziet is het makkelijk te begrijpen waarom de inwoners dit "het mooie eiland" noemen. De overvloed aan water en de vruchtbare jonge vulkaangrond verzekeren de overlevingskans van de bossen, die vanuit botanisch oogpunt gezien van groot belang zijn. De begroeiing is omvangrijk en rijk gevarieerd. Door de geïsoleerde ligging van het eiland komen er plantensoorten voor die je nergens anders in de wereld zal aantreffen.
Op het eiland zal je geen grote discotheken treffen, wel een aantal kleine danstentjes. Het uitgaansleven moet het meer hebben van gezellige barretjes en restaurants.

Tenerife
Het grootste eiland van de Canarische eilanden,met de Pico del Teide(de hoogste berg van Spanje). Het zuiden is een droog en woest landschap met de bekende toeristenplaatsen, Playa de las Americas en Los Cristianos. Playa de las Americas met de meeste zonuren en veel uitgaansmogelijkheden en Los Cristianos waar de authentieke sfeer nog steeds aanwezig is, en waar U goed vis kunt eten.
Als U de echte Spaanse sfeer nog wilt proeven dan kan dit het beste in Puerto de la Cruz in het noorden van Tenerife. Veel goede restaurants en een gezellig uitgaansleven.

Lanzarote
Een van de vreemdste eilanden van de Canarische Eilanden.Diverse goudgele stranden,grote vlaktes met lavagesteente wat lijkt op een maanlandschap, en in de binnenlanden vele mooie wit geschilderde huisjes. Op Lanzarote vindt U ook geen hoogbouw zoals flats of hoge hotels.
Timanfaya het vulkaanpark is een van de interessantste bezienswaardigheden van het eiland. Puerto del Carmen de bekendste en drukste toeristen stad van Lanzarote is erg gezellig en er valt veel te beleven aan de boulevaard. Erg goed eten en gezellig uitgaan.
De kunstenaar Cesar Manrique heeft grote invloed gehad op dit eiland. Hij heeft gezorgd dat Lanzarote de staat die het nu heeft behoud.

Fuerteventura
Op nog geen 100 km van Marokko ligt dit eiland met kilometers lange zandstranden. Er is altijd wind in overvloed aanwezig waardoor het hier een paradijs is voor windsurfers en zeilers.
De binnenlanden zijn erg droog met hier en daar een palmbomengroep en diverse wit geschilderde dopjes. Erg veel bezienswaardigheden zijn bij mij niet bekend, maar voor de mensen die een ongedwongen strandvakantie zoeken zijn op dit eiland op de goede plaats.
De beste plaatse om te windsurfen zijn Corralejo en Playa Barca,niet alleen voor de getrainde surfers maar ook voor de beginners. Verder is er wel in elke vakantieplaats watersport te beoefenen.

La Gomera
Veel wilde natuur en romantisch landschap, ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Robuust berglandschap wordt afgewisseld met prachtige bossen en daardoor ook ideaal voor wandelaars.
Nationaalpark Garajonay is een van de mooiste plekken van het eiland. Met ongeveer 60 uitgestippelde wandelroutes.
In Valle Gran Rey en/of in San Sebastiaan kunt U de typische Spaanse tapas proeven en genieten.
Columbus begon vanuit La Gomera zijn reis naar Amerika, iets wat niet erg veel mensen weten.

El Hierro
Het best bewaarde geheim van de Canarische Eilanden.Ook het meest zuidelijk gelegen eiland, waardoor het ook het meest tropische eiland is.
Er komen hier erg weinig toeristen en daardoor ook nog erg authentiek.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan