Patras Europese culturele hoofdstad van 2006

Vera

Active Member
De vierde grootste Griekse stad, Patras, is sedert 1 januari Europese culturele hoofdstad 2006. Maar dat wordt niet onmiddellijk gevierd. De officiële inwijding is voor 10 januari met een tentoonstelling over Leonardo da Vinci.

"Het is voor ons belangrijk onze stad in heel Europa bekend te maken als een cultuurcentrum", aldus artistiek directeur Thanos Mikroutsikos. De musicus en componist is er naar eigen zeggen niet in geïnteresseerd spectaculaire evenementen op te zetten. Hij wil "de basis voor een betere toekomst van onze stad" leggen.

De circa 164.000 inwoners tellende havenstad ligt in het uiterste noordwesten van het schiereiland Peloponnesus en staat sedert de Griekse en Romeinse oudheid bekend als de poort van Griekenland op het westen en als de onofficiële hoofdstad van het schiereiland.

Patras heeft culturele manifestaties gepland rond uiteenlopende onderwerpen. Behalve de tentoonstelling over Leonardo da Vinci worden Griekse drama's, tragedies en komedies opgevoerd in een Romeins amfitheater (19 mei tot 4 juni). Een thema dat in november aan bod komt, is kunst en religie met Byzantijnse ikoon- en schilderkunst. De periode van 27 april tot 13 mei staat in het teken van po‘zie en muziek.

Het hoogtepunt van het programma is het carnaval, dat zes weken lang, van 21 januari tot 5 maart, gevierd wordt. Al eeuwenlang hebben de Venetiaanse en Italiaanse cultuur hun stempel gedrukt op de stad. In Patras wordt het enige carnaval naar westers voorbeeld in Griekenland gevierd. Elk jaar wordt eraan deelgenomen door circa 50.000 inwoners en bezoekers.

bron : Het Laatste Nieuws

large_95403.jpg
large_95405.jpg
large_95404.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan