Per auto naar de Noordpool

Gecko

Well-Known Member
Na de landing van een helikopter op de top van de Mount Everest in 2005, is nu een tweede plek op aarde die voorheen alleen voor die-hard avonturiers bereikbaar was, een bestemming voor iedereen: de Noordpool. Jeremy Clarkson van BBC's TopGear reed in zijn pick-up naar de Noordpool.

Clarkson reed vrijwel probleemloos met een Toyota naar het Noordelijkste puntje op aarde, iets wat door velen voor onmogelijk werd gehouden. De noordpool kon je naar verluidt alleen bereiken per lichtgewicht hondenslee, onder meer over open water van nul graden. Dit was alleen weggelegd voor de allersterksten. Niet dus. Met de muziek aan en de verwarming op tien, reed Jeremy over de witte vlaktes. Soms kwam de wagen vast te zitten, maar een meereizend IJslands team (IJslanders zijn gespecialiseerd in ijsrijden) kreeg de wagen elke keer in een mum van tijd weer los. Het wachten is nu op reisorganisaties die dit op grote schaal gaan aanbieden.

Nog zo'n ruige plek op aarde die aan de bereikbaarheid moet geloven: in 2005 bereikte de eerste helikopter de top van de Mount Everest, tot grote spijt van veel bergbeklimmers. Weg is (een deel van) de glans van hun prestatie. Klimmen hoeft niet meer, je kan ook gewoon naar boven vliegen en je op de summit laten afzetten! De plannen van China om een snelweg aan te leggen naar het basecamp op 5364 meter, waardoor hordes toeristen de Mount Everest kunnen bezoeken, 'bezoedelt' 's werelds hoogste berg nóg verder.

Rest er nog één uitdaging die moeilijker blijkt dan verwacht: als toerist naar de ruimte. Vorige week claimde een ontploffing namelijk de eerste levens in het space-toerisme. Tijdens een test van een raketmotor voor Richard Branson's Virgin Galactic, explodeerde de motor. Het kostte drie mensenlevens. Aspirant-ruimtetoeristen zullen zich nu wel twee keer bedenken voor ze zich door Sir Richard de ruimte in laten schieten.
 
Bovenaan