Recordjaar voor luchthaven Schiphol

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
De luchthaven van Schiphol in Nederland heeft in 2005 meer passagiers dan ooit over de vloer gekregen. Ruim 44 miljoen mensen maakten gebruik van de luchthaven, 3,8 procent meer dan in het jaar daarvoor. De hoeveelheid vervoerde vracht viel echter tegen. Dat zei president-directeur G. Cerfontaine donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Ten opzichte van de drie grootste luchthavens van Europa (Londen, Frankfurt en Parijs) heeft Schiphol afgelopen jaar zijn marktaandeel en concurrentiepositie weten te handhaven. De belangrijkste klant van Schiphol, Air France-KLM, heeft daar in grote mate toe bijgedragen met een passagiersgroei van bijna 6 procent.

Hoge beveiligingskosten
Hoewel Cerfontaine repte van een succesvol jaar, sprak hij ook zijn zorg uit over de hoge beveiligingskosten. "Hoewel veiligheid heel belangrijk is, zijn ook wij niet blij met de stortvloed aan beveiligingsmaatregelen die vanuit Den Haag en Brussel over u en ons wordt uitgestort", zei hij tegen de aanwezigen op de receptie. "Ik heb al vaker gezegd dat het niet terecht is dat de kosten van al deze maatregelen eenzijdig worden neergelegd bij de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen en dat hierdoor onze concurrentiepositie negatief wordt beïnvloed."

Het versterken van de concurrentiepositie is volgens de topman noodzakelijk gezien de geplande bouw van grote luchthavens in het Midden en Verre Oosten. KLM-topman Van Wijk noemde het vliegveld in Dubai, dat de grootste ter wereld moet worden, eerder nog een grote bedreiging voor Schiphol.

Relatief minder vracht
De Nederlandse luchthaven heeft afgelopen jaar op het gebied van vracht terrein verloren op de concurrenten. Het vrachtvervoer op Schiphol is 2 procent gestegen. Het marktaandeel is daardoor licht gedaald, zei Cerfontaine, maar Schiphol neemt nog steeds de derde plaats binnen Europa in.

De toename van het totaal aantal vliegbewegingen viel ook tegen. De stijging bedroeg 0,5 procent tot bijna 405.000. Cerfontaine verwacht in 2006 ruim 46 miljoen passagiers te verwerken. Het vrachtvervoer zou ongeveer 4 procent toenemen. Schiphol investeert 360 miljoen euro in onder meer nieuwe faciliteiten voor het afhandelen van bagage en passagiers.

Biac, die de Belgische luchthaven van Zaventem beheert, komt op 20 januari met de passagiers- en vrachtcijfers van het afgelopen jaar.

bron : Het Laatste Nieuws
 
Bovenaan