Rond de wereld voor een appel en een ei

Gecko

Well-Known Member
" Nog nooit was alternatief reizen zo populair. Een klein decennium geleden gingen we met z'n allen meer kamperen. De reden is niet ver te zoeken. Het is een stuk goedkoper dan op hotel gaan. Maar vandaag zijn campings al lang niet meer de enige goedkopere manier van reizen.

1. WWOOFen

Is er budget voor een luxueuze reis ? Dan is het hotel ook niet meer de enige mogelijkheid. WWOOFing, Staycation, CouchSurfing, Poorism and Glamping : het zijn de nieuwste alternatieven in het reismilieu.

Willing Workers on Organic Farms oftewel Wide Opportunities on Organic Farms. Dat is in één adem wat WWOOFing betekent. Het concept is vrij simpel. Kort samengevat houdt deze reismethode in dat je op een biologische boerderij werkt voor kost en inwoon. Volgens ervaren WWOOFer Irene Herbers, moet je wel beschikken over enkele capaciteiten. Je beschikt over een gezonde dosis mensenkennis, je bent best sociaal en flexibel en je hebt een gezonde interesse in andere culturen. Dat klinkt allemaal nog niet zo buitengewoon voor een gezellige vakantie. Alleen zijn volgende ' vereisten ' net iets anders. Je moet over enige zin beschikken om te werken op vakantie, je moet inventief zijn en stevige interesse hebben in alles wat organisch is. Als je over al deze capaciteiten beschikt, neem je maar best je koffers om te gaan WWOOFen. Je wont in bij een gezien terwijl je alles leert over het gastland.

Deze manier van reizen heeft vandaag heel wat aan populariteit gewonnen. Oorspronkelijk is het ontstaan in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de jaren 70. Maar ondertussen kan je dit praktisch overal doen.

Uiteraard is het op sommige plaatsen populairder dan elders. Zo zijn er in Nieuw-Zeeland alleen al meer dan 800 WWOOF farms. Op gespecialiseerde websites kan je opzoeken waar er zulke boerderijen gelegen zijn. Zo kan je reizen van boerderij tot boerderij. Al blijven er altijd regels. Zo moet je bijvoorbeeld ouder zijn dan 18 en in conditie zijn om te helpen met het werk. Op een boerderij moet je minstens 2 nachten overnachten vooraleer je verder reist.

Er zijn ondertussen bijzonder veel verhalen te vinden van mensen die hun drukke leven hebben opgegeven om dit voortdurend te blijven doen. Zo vind je genoeg verhalen van mensen die al jaren bij hun gastheer inwonen en er, theoretisch gezien, nog steeds op vakantie zijn ! :)

Geïnteresseerd ? Begin dan maar met : http://www.wwoof.org/ ; http://www.hoedoe.nl/reizen-vakantie/budget/hoe-word-ik-een-wwoofer ; http://www.transitionsabroad.com
en ga verder op "Google" - massa's info :D


2. Thuis op vakantie

Het totale tegenovergestelde van het vorige besproken onderwerp is de Staycation. Zoals je merkt is het een combinatie van de Engelse woorden "stay" (blijf) en "vacation" (vakantie). En het woord zegt het helemaal.

De bedoeling is dat je met je gezin, familie of vrienden verzamelt om een bepaalde periode op vakantie te gaan in je eigen huis of in de woning van een andere vakantieganger. Staycation is ontstaan in de VS tijdens het begin van de huidige economische crisis. Vermits veel Amerikanen in 2008 slachtoffer waren van financiële tegenvallers hadden velen geen budget meer om een volwaardige reis te boeken. Daarom gingen veel gezinnen creatief op zoek naar een oplossing. Het enige wat in deze situatie nog moet meezitten is dat het goed weer is in je thuisland tijdens het houden van je vakantie.
Om deze vakantie volwaardig te maken moet je je gedragen zoals je zou doen wanneer je je in een ander land zou vertoeven. Je maakt met de hele bende uitstapjes naar musea, de dierentuin en openluchtzwembaden. Je maakt zomerwandelingen in dorpjes die dichtbij je woonplaats zijn en ga zo maar door.
Het leuke is dat je dit met vele mensen kan doen, omdat het zo simpel en dichtbij is. 's Avonds kan je dan met de hele bende barbecueën in de tuin of op restaurant gaan. Als het weer dan nog enigszins meezit, heb je voor je het weet een volwaardige vakantie beleeft die bovendien spotgoedkoop was. De essentie blijft hetzelfde. Je kan dagenlang genieten met vrienden en familie en in dit geval kost je geen financiële zorgen. Deze trend is ondertussen al fel gegroeid in het VK en Nederland.

Sites : www.cherrypicker.nl ; http://news.consumerreports.org ; http://www.forbes.com/sites/steveodland/2012/05/31/16-things-to-do-on-a-staycation/ ; en veeeeel meer in "Google", staycations over de hele wereld, alle seizoenen, welke vorm dan ook....:cool:


Gastvrijheidsprincipe

CouchSurfing zou wel een van de meest bekende alternatieve reismethode van het lijst kunnen zijn.

Dit fenomeen is gebaseerd op een bijzonder groot netwerk van gastvrijheid. In grote lijnen is dit een soort wereldwijde vereniging die ondertussen al meer dan 2 miljoen leden telt. Al deze leden zijn verzameld op een soort databank die op het internet te vinden is. Hier kan je aantonen dat je mee wilt participeren en een slaapplaats ter beschikking wilt stellen voor andere reizigers. Je vindt hier of er mensen wonen in de buurt van je favoriete bestemming die een kamer, zetel of tentje in de tuin willen beschikbaar stellen voor jou. Hierdoor overnacht je overal gratis tijdens je reis. Je spreekt op voorhand af met je gastheren welke dagen je bij hen langskomt om te overnachten.
CouchSurfing is zo'n 3 jaar geleden pas echt beginnen ontwikkelen. Ondertussen is deze reismethode voor vele mensen vanzelfsprekend geworden. Niet alleen jongeren, maar mensen van elke leeftijdscategorie doen er aan mee. De enige kostprijs van het CouchSurfen is dat je te pas en te onpas je eigen woning beschikbaar moet stellen voor andere reizigers. CouchSurfers met slechte bedoelingen komen op een lijst te staan, worden aangegeven en onmiddellijk uit het systeem verwijderd.

Nieuwsgierig ? om te beginnen : https://www.couchsurfing.org ; http://mijn-kijk-op.infonu.nl/reizen-en-recreatie ....en ga op bezoek bij "Google", hij weet véél meer...;)


Sloppenwijktoerisme

De meest bedenkelijke trend in het reizen is Poorism. Poorism is effectief een soort van sloppenwijktoerisme.

Het idee is dat buitenlandse toeristen bekende achtergestelde buurten gaan bezoeken. Zo zijn er al verschillende bussen met verzadigde Duitsers en Amerikanen aangespoeld in de Favelas van Rio De Janeiro en verscheidene stortplaatsen in Mexico. Het principe is op zijn zachtst gezegd vreemd, maar er zit een theorie achter zulke reizen. De reisorganisatoren vinden het geen slecht idee om te pas en te onpas oog te hebben voor delen van het vakantieland waar het minder goed gaat. Als je als toeristisch gezin je kinderen naar zulke plaatsen meeneemt, geef je je kinderen een stevige dosis wereldkennis.:frown:

"Joker Travels" is een organisatie, gespecialiseerd in avontuurlijke reizen. Zij organiseren zulke reizen naar achtergestelde buurten en beschouwen Poorism als een positieve beweging. Zo wordt de nadruk bij hen niet gelegd op armoede en miserie, maar op de creativiteit die de bewoners laten zien. "Joker Travels" vindt dat wanneer de ontmoeting op een gelijkwaardige en respectvolle manier gebeurt, het contact met de lokale bevolking verrijkend kan werken voor beide partijen.

Dit sloppenwijktoerisme blijft een veelbesproken manier van reizen. Maar zoals het enerzijds kan worden bekeken als een soort van ramptoerisme, kan het anderzijds worden beschouwd als een mooi initiatief waarbij totaal tegenovergestelde bevolkingsgroepen en culturen met elkaar in contact komen en van mekaar kunnen leren.
=========================================================
P.S. - Ik heb mijn bedenkingen ...wat hebben de minder gestelde mensen aan je reis ?! Worden projecten ten hun voordeel gefinancierd met een deel van de door je betaalde reis ? Ik betwijfel ...:frown: - Gecko
=========================================================


De reiscontradictie

Glamping is dan weer iets helemaal anders.

De kampeertrend is al een tijdje in stevige opmars. Gezinnen met een kleiner budget opteren vaker om hun vakanties kamperend te spenderen. Dit is uiteraard goedkoper en kan bovendien ook bijzonder leuk zijn. Men gaat zoals gewoonlijk op reis met de tent of caravan of men huurt een klein bungalowtje op een camping.

Vandaag de dag blijkt dat gezinnen met grotere budgetten ook zin krijgen in deze reisbeleving. Voor hen is Glamping een totaal nieuw gevonden begrip. Glamping is een combinatie van de Engelse woorden "glamorous" ( stijlvol) en "camping" ( kamperen). Glamping accommodaties zijn luxueus ingericht en bieden vaak een stuk meer voorzieningen. Campings spelen vandaag ook veel meer in op deze trend. Zo zijn er al bijzonder veel campings die buiten hun standaard huisjes en vrije plaatsen voor tentjes en caravans, speciaal ingerichte luxueuze lodgetenten voorzien. Deze huisjes bezitten voorzieningen die niet onmiddellijk met kamperen worden geassocieerd zoals een douche, bad, toilet, televisie of afwasmachine. Dit maakt dan dat het niet echt meer lijkt op een alledaagse kampeervakantie.

Glamping zit behoorlijk in de lift. Als dit iets voor je is, gaat het je geen grote moeite kosten om een glampingkakantie te boeken. Ondertussen beschikken de meeste campings over speciaal uitgeruste vakantiehuisjes, helemaal op maat van jouw comfort. "


Bron : Thema Nieuws, april-mei 2013==============================================================

P.S. - Belgisch voorbeeld van glamping : www.vacansoleil.be

===============================================================
P.S.S. - ik heb glamping getest in Praag; geen spijt...voor herhaling vatbaar :):) - Gecko

===============================================================
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan