Thailand, Myanmar, Laos en Cambodja in 100 dagen

Jochemvm

New Member
Hallo Allen,

Ik ben Jochem, 22 jaar en vertrek op 21 mei richting Bangkok om 105 dagen later terug te keren naar Nederland. Het wordt voor mij de eerste keer dat ik ga backpacken en ik ga dit voor een groot deel alleen doen. Ik ben van plan om in die 15 weken door Thailand, Myanmar, Laos en Cambodja te gaan reizen. In deze periode zal mijn vriendin voor 2,5 week(20 juni - 4 juli) met mij meereizen en een goede vriend komt 5 weken "langs"(1 juli - 5 augustus). Ondanks dat ik mij al goed heb ingelezen en veel dingen heb uitgezocht heb ik toch nog een aantal onduidelijkheden waar ik graag de mening van de "experts" over hoor, jullie dus ;)

Als ik mijn reis in grote lijnen moet omschrijven, dan bestaat hij eigenlijk uit de onderstaande vier delen:

22 mei - 19 juni
Op 22 mei zal ik aankomen in Bangkok en ik moet er voor zorgen dat ik 19 juni in Mandalay ben aangezien mijn vriendin dan daar aankomt. In deze 28 dagen ben ik van plan om het Noorden van Thailand te gaan ontdekken. Ondanks dat dit het begin is van mijn reis, is dit juist het gebied waar ik nog het minste "research" naar heb gedaan. Alle tips zijn dus welkom!

20 juni - 4 juli
Op 20 juni komt mijn vriendin aan in Mandalay en vervolgens vertrekt zij op 4 juli weer vanuit Bangkok. Wij zijn van plan om samen door Myanmar te reizen en hebben daarvoor een eerste opzet voor een reisschema gemaakt. Deze is hieronder te vinden:

20 juni: Mandalay
21 juni: Mandalay
22 juni: Mandalay - Kalaw
23 juni: 1e dag tocht Kalaw naar Nyuangshwe(Inle Lake)
24 juni: 2e dag tocht Kalaw naar Nyuangshwe(Inle Lake)
25 juni: 3e dag tocht Kalaw naar Nyuangshwe(Inle Lake)
26 juni Nyangshwe
27 juni: Nyangshwe - Bagan
28 juni: Bagan
29 juni: Bagan
30 juni: Bagan - Yangon
1 juli: Yangon
2 juli: Yangon - Bangkok
3 juli: Bangkok
4 juli: Bangkok (Op deze dag vertrekt mijn vriendin weer richting Nederland)

Zijn er mensen die al eens door Myanmar hebben gereisd die op- of aanmerkingen hebben over bovenstaand reisschema? Het is ziet er vrij druk uit en ondanks dat we veel willen zien, willen we ook niet te gehaast moeten reizen. Zijn er wellicht plekken die wij te ruim hebben ingeschat? Of zou het misschien praktischer zijn om in Yangon te beginnen en in Mandalay te eindigen?

4 juli - 5 augustus
In deze periode reis ik samen met een goede vriend. Hij komt 1 juli aan in Bangkok en dus zullen we de eerste dagen met zijn drieën Bangkok verkennen. Als mijn vriendin op 4 juli vertrekt dan willen wij twee verder reizen. Eerst richting Cambodja om vervolgens omhoog te reizen naar Laos. Wij hebben wel al een aantal bestemmingen genoteerd die wij willen aandoen maar van een reisschema is nog geen sprake.

De plekken die wij willen aandoen hebben wij onderverdeeld in drie categorieën: 1. De "must-see" plekken, 2. De interessante plekken die de moeite waard zijn, 3. De plekken die we mee willen pakken als dat zo uitkomt. Hieronder heb ik ze per land staan:

Cambodja:
1: Phnom Penh, Kratié, Siem Reap
2: Sihanoukville, Kampot
3: Battambang

Laos:
1: Luang Prabang, Vientiane.
2: Si Pahn Don, Ban Houayxay, Vang Vieng
3: Champassak, Pakse, Muang Sing.

Zijn dit inderdaad zo'n beetje de plekken die het meest interessant zijn? En wat zijn jullie aan- en afraders? En is het verstandiger/leuker om te beginnen in Cambodja en dan "omhoog" te reizen of eerst de doorsteek te maken naar Laos en vervolgens "afzakken" naar Cambodja?

6 augustus - 3 september
De laatste maand zal ik alleen reizen. Het kan zijn dat ik verder ga vanuit de plek waar ik met mijn maat was geëindigd maar als het beter uitkomt kan ik ook met hem mee terug reizen/vliegen naar Bangkok. Wat ik deze laatste maand ga doen weet ik écht nog niet. Ik heb dan al het meeste gezien van Thailand, Myanmar, Cambodja en Laos en terug gaan naar bepaalde plekken trekt mij niet echt. Mocht iemand een mooie tip hebben dan hoor ik dat dan ook heel erg graag!

Zoals jullie waarschijnlijk al hebben opgemerkt reis ik niet op de meest "logische" manier door Zuidoost-Azië. Dit komt onder andere doordat ik tot twee keer toe bezoek krijg. Waar ik overigens erg blij mee ben ;)
Ik zou willen vragen of jullie je licht over deze reis willen laten schijnen en alle tips, do's, don't, op- en aanmerkingen die je hebt met mij te delen!

Daarnaast heb ik nog een paar praktische vragen:
- Ik heb gelezen dat ik het visum voor Myanmar prima in Bangkok kan regelen. Heeft iemand hier ervaring mee en is dit inderdaad goed te doen?
- Raden jullie mij aan om echte bergschoenen mee te nemen of zijn stevige loopschoenen ook prima?
- Is het verstandig om een Creditcard aan te vragen of kan je je daar ook prima redden met een wereldpas van ING?

Gaandeweg dit topic zal ik vast nog met een hoop andere praktische vragen komen en ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen!

Ik hoop dat jullie de moeite willen nemen om met mij mee te denken en wil jullie daarvoor in ieder geval alvast bedanken!

Jochem
 

Gecko

Well-Known Member
Hi Jochem

Ik heb bijna heel Z-O Azië bezocht. Ik ben momenteel in Puerto Princesa, op Palawan Island, "the last frontier" van Filippijnen. Juist aangekomen na bijna 40 uren varen van Iloilo City - Panay Island, The Visayas. Redelijk moe. Het is buiten zeker 40 graden. Zelfs voor een zonliefhebbende reptiel is een beetje te veel. Nog 1 maand en ik kom terug thuis.
Nu, je reis : een afrader, geldig voor alle landen ter wereld : mijd de "must-see" 's. Het is een persoonlijke mening ! Alles erbuiten was veel meer de moeite waard dan de super- ultratoeristische plaatsen. Bv, "LonelyPlanet" en "Rough Guide" schrijven over "Milagrosa Shipping Line" als "slow" en "old". En 'guess wat'? juist met deze ben ik vertrokken van Iloilo City om 40 uren te varen naar Puerto Princesa, op Palawan Island. Maar dit is een persoonlijke keuze en mening over de "must-see" 's. Het was elke piso waard.
Geef me een beetje tijd ( om mijn schubben op een rijtje te zetten ;) ) en ik ga proberen vraag per vraag te beantwoorden, zoals ik het gedaan heb.

Groetjes:)
Gecko, Puerto Princesa, Palawan Island, Filippijnen.

Sorry, iets vergeten :rolleyes:: ik heb Burma ( Birma, Myanmar ) nog niet bezocht.
 

Gecko

Well-Known Member
Hi Jochem
Ik heb BKK ( Bangkok) met de trein verlaten, een gewone trein, het stopte om de 3 palmbomen, maar....ik zag veel dingen die ik nergens anders gezien had : mensen, gewoontes, landschappen...het was een lange reis, 's morgens vertrokken en 's avonds in Chiang Mai aangekomen. Daar heb ik de natte "Songkran" ( Thaise Niewjaar) gevierd. Big fun ! :ROFLMAO: Ik en de "locals" maakten elkaar kletsnat, met alle middelen : spuitpistolen, emmers water, spuitslangen, ..."name it"! :LOL:
Het is spijtig dat ik niet thuis ben...ik heb adressen, een prachtige tempel die ik bezocht had ( buiten Chiang Mai ), zowat info's om buiten de toeristische padden te blijven, activiteiten die je alleen kunt doen, zonder "hulp".

Als je stammen wilt zien, ga de mensen niet bij hun thuis bezoeken, alsof ze dieren zijn in een zoo :eek:. Dit soort "bezoeken" worden bijna overal georganiseerd en ze beloven je dat je stammen gaat zien. Het is waar, maar ik heb aan toeristen gevraagd hoe gaat zo'n "bezoek" te werk : de vrouwen moeten vóór hun huizen staan, met "souveniers" te koop, en klaar staan voor een foto. Het is niets authentiek, het is op en top super-toeristisch.
Ga naar de markt in Chiang Mai, daar gaat je ze vinden, koop iets van hun en als je absoluut een foto van hen wilt, vraag hun toestemming en alles gaat minder kunstmatig en iedereen is tevreden. Je kunt met de vrouwen praten, ze gaan je ook vragen stellen....alles op een normale en menselijke manier (y).

Je vertrekt op 21 mei en ik ben thuis op 13 mei. Toch nog tijd om alle info's die ik verzameld heb door te geven, :)
over Thailand, Laos en Cambodja.
Ik zou eerst naar Laos gaan om vervolgens naar Cambodja te gaan en van daar met de bus terug naar Thailand.

Ik had ook een credietcard bij.

Ik weet niet waar gaat je eten tijdens je reis, maar een afrader is de markt in Luang Prabang. Als ik ergens ben, ga ik eerst naar de markt, daar vindt je veel antwoorden op je vragen. Eens de markt van Luang Prabang bezocht, heb ik daarna enkel brood en water geconsumeerd, voor de rest van mijn verblijf. Dus, een advies en een afrader ! ;)

Hoe gaat je van Luang Prabang naar Vang Vieng ? Als je met de bus wilt gaan, informeer je eerst als het veilig is. Een paar dagen vóór mijn vertrek, is een lokale bus geplunderd en in brand gestoken met de passagiers nog in de bus...2 Zweedse fietsers die, "wrong time wrong place", voorbij fietsten, zijn dood geschoten. Ik wil je niet de schrik aanjagen, maar ik heb de verbrande bus met mijn eigen ogen gezien, een paar dagen later...het was gewoon de Laotiaanse guerilla.:eek:
Ik had de chauffeur dik moeten betalen, hij reed zeer snel en zonder te stoppen tot in Vang Vieng. Onderweg, zelfs kinderen ( vanaf 11 jaar, denk ik) waren met mitrailletten gewapend. De chauffeur vertraagde, nu en dan, om sigaretten uit te delen.
Het kan zijn dat nu de situatie totaal anders is geworden...wie weet ?!
Vang Vieng is een juweel. En de lagoon ook.

Als ik nog herrinneringen "vind", stuur ik ze terug naar je. Anders, alle info's komen op je af als ik thuis ben en zeer zeker vóór je vertrek.

Als je nog iets wilt weten en ik kan vanuit mijn herrinneringen antwoorden, geen probleem, graag zelfs.:)

Groetjes
Gecko :), Puerto Princesa, Palawan Island, Filippijnen.
 

Jochemvm

New Member
Hallo Gecko,

Hartstikke bedankt voor je uitgebreide reacties! Hier heb ik zeker wat aan! Ik kan goed begrijpen dat jij als ervaren reiziger niet meer uitgaat van "must sees" en het wat meer op zijn beloop laat. Maar ondanks dat ik ook van plan ben om de meeste dingen op de plek zelf te beslissen en mij daar te laten leiden door de ervaringen en aanbevelingen van anderen, is het toch wel prettig om een paar plekken in je achterhoofd te hebben die je graag wil bezoeken. Dit geeft toch iets van houvast.

Zoals ik beschrijf heb ik de eerste maand volledig vrij spel om, waarschijnlijk, Thailand te ontdekken. Het nemen van een gewone, tragere trein ipv een snellere optie is daarbij een leuke suggestie die ik zeker mee zal nemen. Wat de busreis tussen Luang Prabang en Vang Vien betreft: Ik weet nog niet hoe wij van de ene naar de andere plek zullen reizen maar deze informatie zal daarbij zeker worden meegenomen.

Als je thuis komt dan ontvang ik graag de overige informatie die je nog hebt!!

Een Creditcard is inmiddels aangevraagd dus dat is weer een "zorg" minder! Wel zit ik nu met een vraagje over mijn backpack. Ik ben zojuist bij twee outdoor winkels geweest en ben daar op een mooie backpack gestuit voor een mooie prijs. Nu is hij er alleen in twee varianten en weet ik momenteel niet zo goed hoe groot mijn backpack ongeveer moet zijn. Wat raden jullie aan voor mijn reis? Een 60L backpack met een 20L daypack of een 80L backpack met een 20L daypack. Het fijne aan deze backpack is dat er een travelhoes bijzit en dat de daypack op de rug van de backpack kan worden vastgezet.
 

Gecko

Well-Known Member
Hi Jochem

A, nog iets : de creditcard ...een tip gekregen van een Jamaicaan, tijdens de eerste reis van dit jaar : als je een transactie wilt doen met je creditcard, verlies het NIET uit het oog, want sommige "vriendelijke" handelaren hebben 2 machines om je kaart te lezen : een echte en éen dat lijkt een andere terminal te zijn.
Nu, normaal is het dat ze maar éen keer je kaart door de machine moeten laten lezen ; als ze zeggen dat je kaart "declined" is of "error" geeft of "contact your bank", het is iets mis. En dan stellen ze voor of doen ze het zonder je toestemming te vragen, via een andere machine proberen. NIET laten doen ! De 2e machine dient om alle je bankgegevens te copiëeren en een valse creditcard te maken, op je naam !:eek:

Na een tijdje, gaat je een uittreksel van je creditcard krijgen, vol met aankopen die je zou gedaan hebben in een land waar je nog niet eens geweest bent ( eigen ervaring - opgelicht van 2 235 €, aankopen gedaan in Australië, in een foto winkel...nog niet eens geweest, laat staan mijn eigen bankrekening plunderen :rolleyes: ; gelukkig, heeft BCC ( Bank Card Company - Visa, Mastercard en.) snel gezien dat er een fraude was en ik moest niets betalen ! :cool: ).

Wat doe ik : als met de eerste en dezelfde echte machine mijn transactie niet doorgaat ( het is mogelijk : slechte verbinding, banklimiet per dag, en ), vraag ik mijn card onmiddelijk terug en betaal ik contant. Ik laat niemand weggaan met mijn creditcard, om zo gezegd, naar de terminal te gaan en de transactie te laten gebeuren...ofwel ga ik met de persoon mee of moet hij/zij vóór mijn ogen de trasactie laten gebeuren.

ATM's : kijk zeer discreet rond als je "geschaduwd" wordt; om absoluut zeker te zijn dat je pincode door absoluut niemand kan gelezen worden ( niet alle kamera's van de ATM's zijn van de bank zelf...een kleine kamera kan snel en gemakkelijk gemonteerd worden ! ), verberg je rechterhand door je linkerhand boven te zetten en je vingers zeer discreet bewegen. Tel nooit je geld vóór de ATM's; neem je afschrift mee en bewaar het ! Het is je enige bewijs van je afhaling ( som, plaats, datum); ook eigen ervaring : in Vietnam is mijn creditcard geblokkeerd geweest door BCC; reden : fraude ; ik heb alle afschriften verzameld, en, per dag, per uur en plaats, een lijst gemaakt en naar mijn bank verstuurd via mail; 1 dag later was alles terug in orde. (y)

Eigen ervaringen....:rolleyes:

Groetjes
Gecko:), nog steeds in Bacuit Bay, El Nido, .......
 

Gecko

Well-Known Member
A, weer iets vergeten : over je rugzak en je traject Luang Prabang - Vang Vieng, ik ga morgen ( binnen 10 uren) mijn eigen ervaringen vertellen en eventuele opties. OK ?

Nu ga ik maffen ( niet omdat 11.45 p.m - locale tijd is ), want NU is het moment om te slapen, daarna begint het thermometer weer snel te klimmen tegen 40 en +...;)

Tot mails
Gecko:), same place...of wat had je gedacht ??;)
 

Gecko

Well-Known Member
Hi Jochem

Eerst, je traject Luang Prabang - Vang Vieng : als je Thailand verlaat om naar Laos te gaan, neem de boot ( geen "speed boat" ! :eek: er gebeuren regelmatig accidenten, zelfs met fatale afloop - ik heb de gewoone boot genomen...het was prachtig !) en vaar op de Mekong tot in Luang Prabang. De boot stopt in een dorp waar bijna niets te eten is...het is verschrikelijk arm ( daar heb ik rat gegeten, i.p.v. kip met look, mijn bestelling...:whistle: ). Na valavond wordt op de Mekong niet meer gevaren, omdat te gevaarlijk is. 's Morgens gaat je verder, de boot stopt bij een groot, vol met beelden van Boeddha, van alle kleuren en afmetingen.

Eens aangekomen in Luang Prabang, kun je je informeren over je traject Luang Prabang - Vang Vieng. Als te "risky" is, kun je terug naar Thailand, via de Mekong; hou je van avontuur, waag je kans...of beter geschreven....je leven ! :cautious:
Ik hou van wat avontuur en ik leef nog !;)
Dit wilt niet zeggen dat je mijn beslissing moet volgen...het was mijn eigen beslissing !

Wat je rugzak betreft : neem de strikt noodzakkelijke dingen mee ! In Thailand, de kleding is goedkoop, laten wassen idem dito en als het kapot gaat, koop je gewoon een andere T-shirt of...whatever...in Thailand vind je namaak van alle merken...kwaliteit, hmmm! maar het is goedkoop.

Ik neem, bv, geen medicatie mee...omdat onze Belgische / Nederlandse medicatie niet ontworpen is voor of tegen de microben en andere kwalen van daar. En mijn redenering klopt, bevestigd door mijn aarts. Nogmaals, dit is mijn beslissing !

Als je specifieke medicatie neemt, neem genoeg mee, beter te veel dan te weinig ! Voor je reisapotheek, kijk in het forum "Algemeen", daar vind je info's over inentingen, pillen, en. Opgesteld door de specialisten van het Instituut voor Tropische Ziekten, Antwerpen.
De site wordt jaarlijks vernieuwd.

Als je nog met iets zit, maak me wakker ! :)

Groetjes uit Caalam Beach, El Nido, Palawan Island, Filippijnen.
Gecko:)
 

Gecko

Well-Known Member
Hi Jochem

Ik ben op mijn gewone plaats : achter mijn laptop, aan mijn bureau. Nu, je hebt nog 6 dagen om alles op punt te zetten.
Nog vragen ? Ik sta ter je beschikking :)

Groetjes
Gecko
 
Bovenaan