TV-Reisprogramma's week 16.08 - 22.08.2014

Gecko

Well-Known Member
16.08.2014


EEN
- 18.10 - Vlaanderen Vakantieland - Onderweg naar Flanders Fields: martelaarsstad Leuven en expo 'Ravage' in M. - Rondreis in zuidelijk Afrika: puur Namibië (1).


CANVAS
- 20.10 - Vranckx - Extreme Beuty Queens ; Een onberispelijke huid, perfecte maten en een slanke lijn. Voor veel meisjes in Venezuela is het een obsessie. De hoogdag van het perfecte lichaam is de verkiezing Miss Venezuela. Billie J.D. Porter reist naar Caracas en volgt enkele kandidates in de aanloop naar hun grote dag. Een van de kandidates is Mayer. Ze helpt haar ouders in hun kruidenierswinkel in een gevaarlijke sloppenwijk. 'Ik wil beroemd worden en bewijzen dat mensen uit de sloppenwijken ook succesvol kunnen zijn. Maar ik wil vooral een mooie toekomst voor mijn ouders en mezelf, zodat we deze wijk kunnen verlaten.' Maar het gevecht voor de kroon kost geld. De familie van Mayer gaf al 8 000 euro uit aan operaties en kleren, nog voor de wedstrijd goed en wel begon. 'Ik had mijn borsten en neus al laten opereren, maar het geld was op nog voor mijn tanden aan de beurt waren. We hebben dan maar een tombola georganiseerd.' Mayer wil nu meer dan ooit het geld terugverdienen. De man die alle meisjes keurt, is Osmel Sousa. De zogenaamde Tsar of Beauty wil na lang aandringen met Billie praten.
Zachtaardig kan je hem moeilijk noemen. 'Sommige vrouwen zijn niet goed bedeeld door de natuur. Als een meisje een neuscorrectie nodig heeft, zorg dan dat ze er een krijgt. Dit is een industrie. We streven naar perfectie, matig is niet goed genoeg.'


VTM
- 12.05 - The Zoo - Itam, de gibbon, moet totaal onverwacht onder het mes. De vleermuizen krijgen een verrassing om middernacht. De nieuwe jachtluipaarden brengen hun eerste dag in de Auckland Zoo door.

- 18.00 - Border Security Australia - In Melbourne observeert douanier John twee Maleisische toeristen die zich verdacht gedragen. Ze zouden maar vijf dagen blijven, maar ze hebben elk meer dan twintig hemden en onderbroeken bij. In een staalfabriek in Sydney gaan douaneofficiers op zoek naar drie illegale arbeiders. In het postsorteercentrum springt een pakket uit India in het oog. De inhoud zouden kleren voor een lokale winkel moeten zijn, maar ze stinken uren in de wind. De douaniers ontdekken een nieuwe manier om drugs te smokkelen.

- 18.25 - The Zoo - De vier welpjes van leeuwin Kura ontmoeten hun papa. Zes kleine pinguïns verhuizen van Napier naar de Auckland Zoo. Ze zijn nog net op tijd voor de grote opening van de afdeling. Sheeka, de leeuwin, bevalt van enkele kleine wondertjes.


ACHT
- 11.30 - James May's Man Lab - In deze eerste aflevering leert hij de kijker een laars poetsen, een bom uit WO II onschadelijk maken, een aanrecht uit beton bouwen, een modelspoorweg aanleggen, een broodje fishstick bereiden, vrouwen verleiden en... een telegeleide picknicktafel bouwen. (Gast: acteur-komiek Alexander Armstrong.)

- 12.30 - James May's Man Lab - In deze aflevering demonstreert James hoe je zelf een bar bouwt, hoe je duelleert met pistolen, hoe je op zee navigeert met behulp van 'powder of sympathy'-magie en een hond, hoe je nooit meer zonder wc-papier valt en hoe je een orkest samenstelt uit niets dan topmuzikanten.


OP 12
- 20.00 - All Areas : Live vanop Pukkelpop 2014.

DISCOVERY CHANNEL
- 11.25 - Wildest Indochina - Malaysia ; Maleisië beschikt over een grote diversiteit aan natuurlijke rijkdommen. Op Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld, leven orang-oetans en zoutwaterkrokodillen.

- 12.15 - Wildest Indochina - Vietnam ; Vietnam ligt langs de oostkust van het Aziatische schiereiland Indochina. In de bruisende jungle leeft zo'n 10% van alle diersoorten ter wereld.

- 13.05 - Wildest Indochina - China ; ongeveer de helft van de Chinese vogel- en zoogdiersoorten leeft in een klein gebied in het zuidwesten van China. Verken een wereld van besneeuwde bergtoppen en tropische jungles.

- 13.55 - Wildest India - Thar Desert: Sacred Sands ; verken de kleurrijke dierenwereld en de ongelofelijke schoonheid van de Indiase natuur, van het imposante Himalayagebergte tot de machtige rivier de Ganges.

- 14.45 - Wildest India - Ganges: River of Life ; verken de kleurrijke dierenwereld en de ongelofelijke schoonheid van de Indiase natuur, van het imposante Himalayagebergte tot de machtige rivier de Ganges.

- 15.40 - Wildest India - Himalayas: Surviving the Summits ; het ruige Himalaya-gebergte biedt een thuis aan sneeuwluipaarden, blauwschapen en Indische ganzen, die een hoogte van 3000 meter kunnen bereiken. Hoe overleven ze hier?

- 17.55 - Rise of the Machines - Super Airship ; het $35 miljoen kostende luchtschip ‘Dragon Dream’ heeft het drijfvermogen om negen SUV's te tillen, beschikt over motoren met het vermogen van een racewagen en kan overal landen.

- 18.45 - How It's Made - Swiss Army Knives/Oil tankers/Racing Wheels ; we nemen weer alledaagse voorwerpen onder de loep en ontdekken hoe Zwitserse legermessen, olietankers en racewielen worden gemaakt.

- 19.10 - Australia Dive Wars - Er naderen winterse stormen, waardoor er mogelijk wekenlang niet gedoken kan worden. De duikers moeten op een andere manier aan zeeoren zien te komen om geld te verdienen.


BBC 2
- 11.45 - Great British Railway Journeys - Wallsal to Bournville ; Michael Portillo takes to the tracks with a copy of George Bradshaw's Victorian Railway Guidebook. In a series of four epic journeys, he travels the length and breadth of the country to see how the railways changed us, and what of Bradshaw's Britain remains.

His journey takes him from Buxton along one of the first railway routes south to the capital, London. This time, Michael meets the queen's saddler in Walsall, learns how to cook an authentic Indian curry in Birmingham and visits Bournville, rumoured to be the best place to live in Britain.

- 12.15 - Animal Park - Ben Fogle and Kate Humble explore life behind the scenes at Longleat Estate and Safari Park. Mayhem has broken out in the aviary - the spoonbills are at war and the casualties are mounting. Longleat House's precious artefacts and treasures face a vicious enemy - bugs. And spy cameras spend the night with gorillas Nico and Samba.


NED 2
- 13.40 - O' Hanlons Helden - De Koppensneller van Genua (deel 1); O'Hanlon neemt in Italië zangles om zijn held Luigi D'Albertis na te kunnen reizen.


NED 1
- 14.00 - We zijn er Bijna ! - Marina di Nicotera - Avola ; de reisgroep kampeert met uitzicht op vulkaan Etna, waarna ze met de ferry oversteken naar Sicilië.

- 21.28 - Ik Vertrek - Arnold van Dongen (48) is gek op de Spaanse mentaliteit. Als hij met zijn vrouw Ingrid (38) op een prachtig stuk land nabij Alicante stuit, is de keuze om met hun kinderen te vertrekken, snel gemaakt.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 08.20 - Rise Of The Animals With Sir David Attenborough - Dawn of the Mammals ;

- 09.30 - The Happenings - Sixth Sense ; Barry en Stuart gaan naar Athens, Georgia, om de inwoners ervan te overtuigen dat Athens de meest paranormale stad van Amerika is.

- 10.25 - Witness - Tornado Swarm 2011 ;

- 18.00 - Acces 360 World Heritage - Prague ; De oude kathedralen en kastelen van Praag trekken ieder jaar miljoenen bezoekers... en onder de stad ligt een geheime wereld waar verhalen worden verteld over dit momument door de jaren heen. Maar tijd en natuurkrachten dreigen dit monument, dat duizenden jaren heeft overleefd, te vernietigen. Nu probeert een team van ontdekkers, ontwerpers en bouwers in de meest geheime plekken van Praag te komen om de bouwwerken te bewaren. Beleef hoe onderzoekers, ingenieurs en vaklieden de verborgen wereld onder Praag proberen te beschermen tegen natuurkrachten.

- 20.00 - Die Trying - Polars vs Grizzlies ; volg een team berenkenners dat op zoek gaat naar een levend exemplaar van de 'superbeer': half ijsbeer, half grizzlybeer.

ARTE
- 06.35 - Arte+7 - Per Vliegtuig - Italië, Toscane ;

- 08.00 - Géo - Bacchus in Bali ;

- 08.50 - Arte+7 - Pyrenees - een herdersschool ;

- 09.45 - Arte+7 - Auvergne, messenoorlog ;

- 12.05 - Rond de Wereld in een Zeppelin - de reisjournaal van Lady Hay ;

- 13.35 - Geo - Abu Dhabi ;

- 14.30 - Per Vliegtuig - IJsland, een grond van ijs en vuur ;

- 15.25 - Arte+7 - Een Kilometer te voet - Stevenson pad ;

- 16.10 - Arte+7 - Kreta, spleten en passen ;

- 16.50 - Een Kilometer te voet - pad van uitgedroogde stenen ;

- 20.00 - Géo - Koala's Ziekenhuis ;

- 20.50 - De Supervulkaan van Toba ;

- 21.35 - De Dodelijke Wolk ;
17.08.2014

EEN
- 13.30 - Half Uur Natuur - De Arabische wereld is uniek, tegelijkertijd vijandig en fascinerend. De eindeloze woestijnen, de volkeren en de cultuur prikkelen ieders verbeelding. Sinds de 19de eeuw is het land niet langer 'terra incognita'. Desondanks blijft het schiereiland gehuld in mysterie.

- 13.55 - Wild Colombia with Nigel Manson - Nigel bezoekt de Sierra Nevada de Santa Marta, het hoogste kustgebergte ter wereld en thuisbasis van vele dieren die nergens anders ter wereld voorkomen.

- 17.15 - Vlaanderen Vakantieland - her van 16.08.2014 ;

- 18.10 - Bill Connolly's Route 66 - van Oklahoma City naar Monument Valley, Utah ; Billy vergezelt enkele hedendaagse cowboys naar de grootste rundveeveiling ter wereld, in Oklahoma City. In Texas bezoekt hij het spookdorp Glenrio en het Devil's Rope Museum, dat volledig gewijd is aan... prikkeldraad. Daarna heeft hij een ontmoeting met twee mannen die hielpen bij het ontwikkelen van de atoombom in Los Alamos, New Mexico. In Arizona staat een rodeo op het programma en in Monument Valley staat Billy middenin het landschap dat het decor was van de westerns uit zijn jeugd. Tenslotte gaat hij een oudere Navajo-indiaan opzoeken, die met een traditioneel genezingsritueel Billy's gebroken rib probeert te behandelen.

- 20.00 - The Zoo - In het olifantenverblijf hebben de verzorgers hun handen vol, nu een paar koeien drachtig zijn. De roedel hyenahonden wordt uitgebreid met twee nieuwe leden. En ook het giraffenverblijf verwelkomt een nieuwe, jonge bewoner.

- 23.05 - Richard E. Grant Hotel Secrets - Berlin ;


CANVAS
- 18.55 - Swamplands U.S.A. - Atchafalaya, Louisiana ; Atchafalaya is het grootste riviermoeras ter wereld, langs de oevers van de gelijknamige rivier op zijn weg naar de Golf van Mexico.


VTM
- 11.55 - The Zoo - Nisha staat voor een grote verandering wanneer er voorbereidingen getroffen worden om een nieuw vriendje een thuis te geven in de Auckland Zoo. Babyzebra Bakari vindt een speelkameraadje wanneer hij voor het eerst kennis maakt met de de babygiraf. Andrew gaat op bezoek bij de meest zeldzame vogel van Nieuw-Zeeland. De kleine jachtluipaarden verkennen hun nieuwe omgeving.

- 18.00 - Border Security Canada ;


ACHT
- 10.35 - Paul Merton in Europe - Ierland ; Paul trekt dieper Ierland in en bezoekt het huis van Father Ted, een dorp vol salsadansende Brazilianen, een kluizenaar die een stuk moeras heeft omgetoverd tot een tropische zoo en twee broers die tonnen Ierse turf verkopen aan nostalgische Amerikanen.

- 13.30 - Earth, Cracks of Rage - Volcanos ; de eerste aflevering focust op een vulkaanuitbarsting en een aardbeving uit 2010: de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in IJsland, die duizenden tonnen vulkanisch stof in de atmosfeer blies en wereldwijd de luchtvaart in de war stuurde, en de tragische aardbeving op Haïti, die 200.000 levens kostte, 300.000 gewonden en een miljoen daklozen.

- 14.30 - Earth, Cracks of Rage - Fire ; jaarlijks gaat er zo'n 40 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is ongeveer zoveel als de oppervlakte van Duitsland en Zwitserland samen. Deze aflevering doet het verhaal van twee grote bosbranden uit 2009, toen zowel Marseille als Los Angeles machteloos stonden tegen een verwoestende vuurzee, met zware gevolgen voor mens en milieu.

- 15.30 - Earth, Cracks of Rage - Floods ; deze aflevering blikt terug op twee overstromingsrampen uit het recente verleden, meer bepaald in het Franse departement Var in juni 2010, en op Madeira in februari van dat jaar.


VIER
- 18.40 - Luchthaven Australia ;
- 19.10 - Dierendokter Australia ;


VITAYA
- 19.55 - Floortje naar het einde van de wereld - Karasjok - Noorwegen ; Floortje bezoekt de 19-jarige Sara. Zij leidt een traditioneel Samibestaan in het hoge noorden van Noorwegen. Floortje reist met Sara en haar familie mee tijdens de halfjaarlijkse rendierenmigratie. Over de verlaten en besneeuwde vlakten, trekt de grote kudde rendieren van hun winterweiden naar de kust.


DISCOVERY CHANNEL
- 06.25 - Survivorman - Arctic Tundra ; Les Stroud trekt met een vouwkano, vistuig, een CB-radio en walvisspek naar het Canadese Baffin-eiland en probeert de barre weersomstandigheden van de pooltoendra te overleven.

- 07.15 - Raging Planet - Hurricane ; we onderzoeken de indrukwekkende kracht van orkanen. Rond het oog van de storm kan de wind snelheden van 350 km per uur bereiken, met enorme verwoestingen als gevolg.

- 08.05 - Railroad Alaska - Kijk mee hoe deskundige vakmensen, waaronder bouwvakkers, monteurs en machinisten, de 800 km lange spoorlijn door Alaska tijdens de extreme wintermaanden berijdbaar te houden.

- 08.55 - How the Earth Works - The Rockies built the Atom Bomb ; biologe Liz en geoloog Martin gaan op zoek naar antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken. Wat is het verband tussen de Rocky Mountains en de atoombom?

- 09.45 - Wildest Islands - Japan ; Japan bestaat uit een archipel die 6852 eilanden omvat, met sterk verschillende klimaatzones. Maak kennis met de unieke diersoorten die in dit fascinerende gebied voorkomen.

- 10.35 - Off The Hook : Extreme Catches - Hook, Line and Gator ; Eric zoekt in Florida de confrontatie met het gevaarlijkste roofdier dat daar voorkomt. Hij is van plan met alleen een hengel, een spoel en een grote haak een alligator te vangen.

- 11.00 - Off The Hook : Extreme Catches - Beard in the Big Blue Water ; gewapend met een harpoengeweer en een diepe teug adem gaat Eric vrijduiken op vis in de haaienrijke wateren op zo'n 40 kilometer voor de kust van Porto Rico.

- 11.25 - Dangerous Flights - Ice Breaker ; Cory en Pete vliegen een Cessna Caravan naar Kenia. Voordat ze echter zelfs maar bij de Amerikaanse grens zijn, komt hun vlucht in gevaar door een zware sneeuwstorm en ijsvorming.

- 12.15 - River Renegades - Down And Dirty ; serie over mensen bij wie de rivier in het bloed zit; ze verdienen hun brood met jagen en vissen, ondanks verraderlijke weersomstandigheden en de oprukkende verstedelijking.

- 13.05 - Dual Survival - Out of Air ; survivalexperts Dave en Cody volgen in Belize het survivalscenario van duikers die vastzitten in onderwatergrotten. Met alleen hun duikuitrusting moeten ze een uitweg vinden.

- 17.00 - Don't Drive Here - Andrew Younghusband bezoekt de meest chaotische steden ter wereld en probeert er in een week tijd het autorijden onder de knie te krijgen. Hoe vergaat het hem in Mexico-Stad?

- 20.00 - Outback Truckers - Australische truckers trotseren extreme weersomstandigheden en talloze gevaren. Telkens wanneer ze achter het stuur kruipen, zetten ze hun baan en hun leven op het spel.

- 21.00 - Dangerous Flights - Cold Comfort ; na een vlucht over zee met een haperende motor, besluiten Marcio en Kerry een survivaltraining te doen. Ze trotseren het koude IJslandse water, wat een ontnuchterende ervaring is.

- 22.00 - Hardcore Heroes - De wereld is vol echte helden die John Rambo, John McClane en Indiana Jones doen verbleken. Wees getuige van hun indrukwekkende daden van moed en zelfopoffering.

- 23.00 - River Monsters - Sportvisser en bioloog Jeremy Wade gaat op zoek naar legendarische vleesetende riviermonsters. Welke angstaanjagende monsters zal hij in de duistere diepte aantreffen?


BBC 2
- 18.30 -Great Continental Railways Journeys - Amsterdam to Northern France ( part 2) ; using his 1913 railway guide, in the second part of his journey through the low countries and France, Michael Portillo travels to the French sector of the Western Front. From 1914, trains carried a new cargo of artillery shells and the Edwardian tourists of 1913 were replaced by soldiers facing the horrors of the trenches.

Michael also visits the forest of Compiegne to hear how, after four years of conflict, the Armistice was finally signed in a railway carriage.

- 20.00 - Tropic of Capricorn - Australia ; Simon Reeve travels the Tropic of Capricorn, the line of latitude that cuts across South Africa, South America and Australia. On the Australian west coast, Simon witnesses the migration of the humpback whale. He meets a tough outback couple refusing to leave an asbestos-polluted ghost town and a farmer attempting to eke a living out of a dustbowl. He visits one of many Aboriginal communities in a deperate state, blighted by alcoholism, child abuse and poverty.


BBC1
- 12.00 - Wanted Down Under - Kay Stephen believes her family could enjoy a better life and future in Australia. However, her husband Murray could face the prospect of giving up the career he loves in order to make that dream come true. They spend a week in Melbourne discovering if Australia could offer enough to make that sacrifice worthwhile.

- 19.05 - Deadly on A Mission : from Pole to Pole - Caribbean ; Steve's journey has reached the Bahamas. Using the latest time-slice technology he reveals the science of a shark bite, and has a hair-raising encounter when a tiger shark gets a little too friendly.

Back on the mainland, deep underground, Steve faces one of his innermost fears as he enters one of the deadliest environments on the planet - a flooded cave system. The team then head south once again, arriving in Cuba. There they go in search of a giant bat-eating snake and then plunge into the water with a lethal prehistoric predator, the American crocodile.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 09.30 - The Happenings - Haunted Town ; Barry en Stuart willen de inwoners van Whitstable, Engeland ervan overtuigen dat er een fictieve geest in hun woonplaats rondwaart.

- 10.25 - Ultimate Survival Alaska - Over The Falls ; de vier teams nemen de kano om over meren, rivieren en de open oceaan te varen, op weg naar het eindpunt op Admiralty Island.

- 19.05 - Ultimate Survival Alaska - River of Fury ; de teams trekken per vlot over de Skwentna-rivier. Ze staan voor een woeste stroomversnelling bij een plek die Hell's Gate wordt genoemd.

- 20.00 - Science of Stupid - Presentatrice Ymke Wieringa laat zien hoe en waarom een avontuur kan uitlopen op een nachtmerrie;

- 20.30 - Science of Stupid - Presentatrice Ymke Wieringa laat zien hoe en waarom een avontuur kan uitlopen op een nachtmerrie;

- 21.00 - None Of The Above - Spitting Fire ; een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

- 21.30 - None Of The Above - What Goes Up ; een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

- 22.00 - The Happenings - Vampire's Curse ; Barry en Stuart bezoeken het prachtige stadje Savannah in Georgia, om de inwoners ervan te overtuigen dat ze een vampier in hun midden hebben.

- 22.55 - Cosmos : A Spacetime Odyssey - The Lost Worlds of Planet Earth ; terwijl het schip van de verbeelding haar reis vervolgt, zien we hoe de geschiedenis van de aarde in alle atomen en organismen is vastgelegd.


ARTE
- 06.00 - La Douce France - Franche-Comté ;

- 06.55 - La Douce France - Loirestreek ;

- 08.25 - Kleine dieren - de gazelle ;

- 13.25 - Koala's Ziekenhuis ;

- 14.10 - Douce France - Languedoc-Roussillon ;

- 15.05 - Douce France - Corsica ;

- 15.55 - De Dodelijke Wolk ;

- 16.45 - De Supervulkaan Toba ;


NED 3
- 19.55 - 3 op Reis - deze week grote contrasten in 3 op reis. Terwijl Floortje in haar reis van Amsterdam naar Alaska is aangekomen in Pennsylvania en daar met een Amish op pad gaat, is Dennis in het Oekrainsche Lviv waar in een plaatselijke kroeg ter ere van Dr Sacher Masoch (DHR S.M.) de zweepslag terug op het menu is...


NED 2
-18.00 - Wildpark Nederland - Programmamakers Emil Andel en Kim Brand gaan op zoek naar de oernatuur in ons kleine, natte land. In deze aflevering duikt Kim de polderbossen in met Igor.
18.08.2014


EEN
- 16.45 - Riviers van de Wereld - Mekong ;


CANVAS
- 15.07 - Swamplands USA - Atchafalaya in Louisiana ; Atchafalaya is het grootste riviermoeras ter wereld, langs de oevers van de gelijknamige rivier op zijn weg naar de Golf van Mexico.


VTM
- 12.25 - Vinger aan de Poot - Dierenarts Bart ontfermt zich over het egeltje dat Henriëtte in haar tuin heeft gevonden. Zonder speciale zorgen heeft het diertje weinig overlevingskansen. Vogelspecialist Björn krijgt Lopke over de vloer. De papegaai is kortademig en blijkt een ernstige longontsteking te hebben. Op de Skyfarm is Shana bevallen van een schattig veulentje. Maar toch zit Bert met de handen in het haar, want de boreling wil niet drinken. Dierenarts Guy moet twee mankende patiënten behandelen: een kalfje met scheve voorpootjes en een uiterst zeldzaam schaap met rotkreupel.

- 18.00 - Border Security Australia - Ronald is een transseksueel uit de Filippijnen die in Sydney op bezoek komt bij familie. De douane twijfelt aan dit verhaal, omdat er in zijn bagage een hele stapel studentenkaarten, verschillende documenten van officiële instanties en een hoop medicatie zijn gevonden. Zal Ronald de luchthaven mogen verlaten of wordt hij teruggestuurd naar de Filippijnen? In de luchthaven van Brisbane krijgt een oudere vrouw uit Libanon bijna een beroerte omdat de voedselpakketten die ze heeft meegebracht voor haar familie in beslag worden genomen. Haar schoonzoon, die al ettelijke jaren in Australië woont, is zo mogelijk nog meer overstuur en dreigt met een internationaal incident. In de luchthaven van Sydney wordt de bagage van een deejay, die een wereldreis gemaakt heeft, onder de loep genomen. De douaniers willen er immers zeker van zijn dat de kerel geen drugskoerier is.


ACHT
- 22.05 - The Cost Of Sushi - Emptying The Seas - 'Drijvende goudmijnen', zo worden ze wel eens genoemd, want op de visveilingen van Tokio kan één blauwvintonijn tot 20.000 euro opbrengen. Maar de internationale opmars van sushi heeft deze vissoort naar de rand van de uitroeiing gedreven. In de voorbije 40 jaar is het blauwvinbestand in de Westelijke Atlantische Oceaan met 82 procent geslonken. Vele andere tonijnsoorten zijn nagenoeg verdwenen en nu komen ook de 'broedplaatsen' in de Middellandse Zee onder druk te staan. Roberto Mielgo, die jaren voor de sushi-industrie werkte, gooit vandaag zijn kennis en contacten in de strijd voor de bescherming van de blauwvin. Hij is op de hoogte van elke verdachte beweging van de tonijnvaarders en slaat alarm zodra er visquota overschreden worden. Ondertussen werken er echter miljoenen mensen in de sushi-industrie... Deze documentaire brengt de wereldwijde impact van de sushivangst in kaart en gaat na of er zoiets bestaat als duurzame sushi.


VIER
- 19.55 - Bondi Rescue : Bali ;


VITAYA
- 07.20 - The Hotel Inspector - African Queen ; Alex trekt in deze aflevering naar het African Queen hotel, dat gelegen is op een boot. Slechts 30 procent van de beschikbare kamers worden bezet, wat een groot inkomstenverlies betekent voor eigenaars Bonny en Andy. Kan hotel inspector Alex hier iets aan veranderen?

- 10.10 - Ik Vertrek - Gert-Jan Paauwe (48) is zijn werk als planner bij een transportbedrijf zat. Hij droomt er al jaren van om een chambres d'hotes in Frankrijk te beginnen. Zijn vrouw Elly (45) is verkoopster bij de plaatselijke bakkerij en heeft het hier prima naar haar zin, maar besluit haar echtgenoot toch te volgen. In Braize hebben de Zeeuwen een oude boerderij met grote schuur en paardenstal gekocht. Dit gaan ze verbouwen tot chambre d'hotes, een studio en drie gîtes. Elly wil daarnaast dolgraag een camping beginnen op het grasveld rondom de boerderij. Maar de vergunning hiervoor laat nog op zich wachten. Elly en Gert-Jan vertrekken samen met hun twee jongste zoons Renaldo van 11 en Raymond van 7. De 24-jarige Robert blijft in Nederland. Ook laat de familie een hechte Zeeuwse gemeenschap achter.

- 16.05 - The Hotel Inspector - Glangrwyney ; Alex Polizzi neemt vandaag hotel Glangrwyney Court in de Black Mountains onder de loep. Dit hotel beschikt over vijf sterren, maar slaagt er toch niet in om voldoende gasten te lokken. Hoe komt dit? Dat is wat hotel inspector Alex Polizzi uitzoekt.

- 19.05 - Ik Vertrek - Het is 'Ik vertrek', maar dan goed voorbereid!' Chris (36) en Loes (36) zijn ervan overtuigd dat ze hun emigratie goed geregeld hebben. Samen met hun kinderen Thije (4) en Jilke (2) verhuizen zij naar Frankrijk om een luxecamping (glamping) op te zetten, speciaal gericht op gezinnen met jonge kinderen. Alles is tot in de puntjes gepland en hun grote vriendengroep is opgetrommeld om de hele vakantie te komen klussen. Terwijl Loes nog een half jaar met de kinderen in Nederland woont, klust Chris in zijn eentje in Frankrijk hard door aan hun droom. Alles lijkt in kannen en kruiken, de zomer komt in zicht, en dan opeens blijkt de campingvergunning maar niet rond te komen. Hoe vergaat het Chris en Loes een half jaar zonder elkaar, gaan zij in Frankrijk hun Nederlandse vrienden niet heel erg missen en krijgen ze de vergunning nog voor het zomerseizoen?

- 23.25 - A Place in the Sun : Home or Away - London / Marbella ; Jonnie en Jasmine helpen vandaag Susie Verrico, een voormalige deelneemster aan Big Brother in Groot-Brittannië. Susie is op zoek naar een eigen stekje in West-Londen, maar wil daarnaast ook een vakantiewoning in Marbella kopen. Dat klinkt allemaal makkelijk, maar Suzie is een moeilijke klant en weet precies wat ze wil. Slagen Jonnie en Jasmine erin om twee huizen te vinden op de twee meest glamoureuze plaatsen ter wereld?


DISCOVERY CHANNEL
- 06.00 - How It's Made - Dinnerware/Air Brake Tanks/Frosted Cereal ; we nemen alledaagse producten zoals bumpers, zuurstokken, brandgels en stoommodellen onder de loep.

- 06.25 - How It's Made - Clay/Pitted Prunes/Spurs ; ontdek hoe alledaagse voorwerpen zoals paraplu's, zilveren couverts, rolmaten en buitenboordmotoren worden gemaakt.

- 06.50 - The Real Hustle - Het team probeert weer nietsvermoedende voorbijgangers op te lichten met slimme trucs, waaronder het ruilen van vals geld voor echt geld en het stelen van koffers van hotelgasten.

- 08.05 - Alaska : Surviving The Last Frontier - Porcupine Stew ; de uitgehongerde vrijwilligers vechten om te overleven in Alaska. Om door te mogen gaan, moeten ze jagen op het op een na grootste knaagdier in Noord-Amerika: het stekelvarken.

- 11.25 - Dangerous Flights - Cold Comfort ; na een vlucht over zee met een haperende motor, besluiten Marcio en Kerry een survivaltraining te doen. Ze trotseren het koude IJslandse water, wat een ontnuchterende ervaring is.

- 12.15 - Hardcore Heroes - De wereld is vol echte helden die John Rambo, John McClane en Indiana Jones doen verbleken. Wees getuige van hun indrukwekkende daden van moed en zelfopoffering.

- 13.05 - Dirty Jobs - Asphalt Paver ; Mike reist naar Nebraska om straten te leggen. Vervolgens vertelt hij over zijn ervaring met zijn favoriete dier, een lijger (een kruising tussen en leeuw en een tijger) uit Texas.

- 13.55 - How It's Made - Tasers/Canned Soup/Diving Boards ; Scalpels, olieverf, Britse politiehelmen en ijsbijlen zijn enkele van de alledaagse voorwerpen die we in deze aflevering onder de loep nemen.

- 14.20 - How It's Made - Navajo Rugs/Crude Oil/Kaleidoscopes ; heb je je ooit afgevraagd hoe alledaagse producten zoals bacon, sneeuwblazers en luxe auto's worden gemaakt? Kijk mee hoe deze bekende producten worden gefabriceerd.

- 21.00 - Shark Of Darkness : Wrath of the Submarine - Een boot met toeristen vaart uit om walvissen te spotten. Als de boot omslaat in wateren waar het wemelt van de haaien, moeten de opvarenden vechten voor hun leven.

- 22.50 - Yukon Men - Tragic Spring ; de inwoners van Tanana zetten een grote reddingsactie op touw als George Roberts, een plaatselijke jager, vermist wordt in de wildernis van Alaska. Wordt hij ongedeerd gevonden?

- 00.40 - Naked and Afraid - Island from Hell ; twee survival-experts moeten op een afgelegen locatie 21 dagen lang zonder voedsel, water of kleding zien te overleven. Kunnen ze zich redden in een wildernis vol roofdieren?


BBC 2
- 08.50 - Animal Saints and Sinners - Three-legged Rescue Dog and Fly-grazing Horse Rescue ; animal welfare officers investigate horses that are being illegally fly-grazed on local land. Plus the animal heroes of the Metropolitan Police and the three-legged dog who has given a young boy with a rare syndrome the confidence he had lost.

- 13.00 - Fred Dibnah's Magnificent Monuments - Forts and Castles ; Steeplejack Fred Dibnah tours Britain's engineering marvels. This edition visits Warwick, Edinburgh and Conwy to explore the development of the fortress.

- 16.30 - Coast - London to Antwerp ; The Bafta-winning Coast returns with another journey around the edge of the British Isles and beyond to see how shared seas unite us with our European neighbours. The latest adventure begins in the historic heart of London, continues along the south coast of England and out across the channel to explore the curious coast of Belgium.

Nick Crane discovers why the world's biggest cargo ships are on course for London as he joins the struggle to construct a new mega-port as a gateway to the capital. Nick's epic new voyage then takes a strange turn as he crosses the channel to Belgium where he rides one of the longest tramways in the world, the Kusttram, which runs the entire length of Belgium's coastline. Nick also hunts down a forgotten masterpiece of Surrealist artist Rene Magritte.

Alice Roberts uncovers the surprising story behind the rise and fall of the seaside landlady, formidable female pioneers who began businesses long before women had the vote. In Margate, Alice learns the secrets of being a successful landlady.

In the fabulously preserved medieval city of Bruges, Mark Horton unearths why our ancestors came there 700 years ago to rediscover the forgotten art of making bricks, skills that were lost to Britain for centuries after the Romans left these shores.
Miranda Krestovnikoff is on the Belgian coast to meet the last few men who still use heavy horses to fish for shrimp.

- 17.15 - Great Continental Railway Journeys - Madrid to Gibraltar ; armed with his 1913 railway guide, Michael Portillo returns to his native Spain to discover what the intrepid tourists of the Belle Epoque experienced on their travels through the fading Spanish Empire. Hard on their heels in Madrid, he visits the scene of a grim assassination attempt at the royal wedding of a British princess and a Spanish king.

Striking south to historic Cordoba, Michael dances with an unusual partner and enjoys all the fun of the feria. Heading further into Andalusia, Michael arrives in Seville, the city he has made his Spanish home and where, in the city's tobacco factory, he learns about a gypsy girl named Carmen.

After sipping sherry in Jerez, he traces Winston Churchill's tense diplomatic mission to Algeciras on Spain's Costa del Sol and finishes with tales of British espionage on the Rock of Gibraltar.

- 20.00 - Hairy Bikers' Asian Adventure - Japan : South to Kyoto ; the bikers head off into the heart of traditional Japan to find out about the historic roots of Japanese cuisine.

Dave puts his Strictly fancy footwork into action, kneading noodle dough the artisan way. The duo then take an awe-inspiring bike ride to see Mount Fuji, spend a night at a Buddhist temple and are entertained by one of Kyoto's geisha, complete with traditional drinking games.


BBC 1
- 12.00 - Animal Saints and Sinners - Jessi Cat, Medical Detection Dog and a Roaming Pit Bull ; the dog control officers encounter a dog that looks suspiciously like a pit bull, but will it be returned to its owner?
Plus the cat that made a selectively mute young boy come out of his shell and the dog that is trained to help a father and son cope with diabetes.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 08.00 - Caught in The Act 2 ;

- 09.30 - Air Crash Investigation - Queens Catastrophe ; de crash van vlucht 587 van American Airlines in New York werd beschouwd als een terreurdaad, tot het tegendeel kon worden bewezen.

- 10.25 - None Of The Above - Spitting Fire ; een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

- 10.50 - None Of The Above - What Goes Up ; een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

- 11.15 - The Happenings - Vampire's Curse ; Barry en Stuart bezoeken het prachtige stadje Savannah in Georgia, om de inwoners ervan te overtuigen dat ze een vampier in hun midden hebben.

- 12.05 - Cosmos : A Specetime Odyssey - The Immortals ; Neil de Grasse Tyson onderzoekt de bedreiging van ons ecosysteem. Hij ziet een betere toekomst als we bereid zijn van de wetenschap te leren.

- 12.55 - Caught in The Act - Unexpected Ennemies ;

- 14.50 - Air Crash Investigation - Into The Eye Of The Storm ; onderzoek moet uitwijzen waarom een team ervaren stormjagers bijna het leven laat, wanneer er tijdens de vlucht brand ontstaat in de motor.

- 16.40 - Science Of Stupid - Ymke Wieringa laat zien hoe je blessures kunt oplopen en jezelf op diverse manieren voor gek kan zetten met scooterstunts en breakdancing.

- 22.00 - Ultimate Survival Alaska - Vice Grip ; de teams naderen het extractiepunt. Ze komen voor drijfzand te staan; door een ongeluk dreigt een van de deelnemers te worden uitgeschakeld.

- 22.55 - Die Trying - Crossing The Ice ; het Australische team probeert een record te vestigen voor een reis naar de Zuidpool en terug, zonder hulptroepen.

- 00.45 - Air Crash Investigation - Cleared For Disaster ; tijdens een drukke avond op LA International in 1991 vloog een Boeing 737 tegen een gebouw. De onderzoekers staan voor een zware taak.


OP 12
- 21.30 - Convoi Exceptionnel - vorige week hebben geneeskundestudenten Ben, Toon en Sam Saskia en Freya ontmoet, twee Vlaamse vrouwen die zich inzetten voor straatkinderen. Vandaag laten die weldoeners de drie avonturiers kennismaken met de traditionele geneeskunde van de Masai. Ze ontmoeten enkele Masai op straat die poedertjes verkopen tegen buikpijn én tegen hiv. Ben, Toon en Sam zijn gechoqueerd en komen te weten dat het 'wondermiddel' gemaakt wordt door Babu. Babu is een heel gekende wonderdokter die op vierhonderd kilometer van de dichtstbijzijnde stad woont. Met de hulp van een Masaigids gaan ze naar hem op zoek. Na een lange tocht door een onherbergzaam gebied ontmoeten de drie dokters in spe de wonderdokter. Babu wijdt hen in in de geheimen van zijn mirakelmedicijn. Ben, Toon en Sam vinden het wansmakelijk. Na de ontmoeting belanden de drie in het aards paradijs van Tanzania, met prachtige zichten en wilde dieren. Maar dan loopt het mis: Ben, de meest ervaren chauffeur van de drie, rijdt vast in een zandweg.


NED 1
- 22.10 - We zijn er bijna ! - Avola - Agrigento ; De groep staat op een camping bij Avola, aan de oostkust van Sicilië. Behalve een excursiedag naar het historische centrum van de stad Syracuse, staat er weinig op het programma.


ARTE
- 06.55 - Arte+7 - Italië : Emilia-Romagna ;

- 07.20 - Arte+7 - Pyrenees, levensgroot ;

- 07.50 - Arte+7 - Algarve ;

- 08.30 - X : enius - Wat betekent 'verzamelzucht' ?

- 10.30 - Dringende missie : de amfibieën ;

- 11.15 - Per Vliegtuig - van Neuchâtel naar Fribourg ;

- 12.50 - Het Drijvend Ziekenhuis van de Amazone Rivier ;

- 15.15 - De Baai van Mont-Saint-Michel ;

- 18.55 - Een Reis naar Polen ( 1/3) ;
19.08.2014

EEN
-16.40 - De Rivieren van de Wereld - Orinocco ; home to anacondas, the Orinoco river slithers through Venezuela, sustaining an amazing array of creatures, including the world's largest rodent.

- 21.55 - Reizen Waes - Transnistrië, Zuid-Ossetië en Abchazië ; aan de zuidwestelijke grenzen van Rusland bevinden zich een paar vreemde landjes: Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië. Naast hun vreemde namen hebben ze nog iets anders gemeen: eigenlijk bestaan ze niet. Ze hebben hun eigen onafhankelijkheid uitgeroepen, maar verder erkent de internationale gemeenschap hen niet. Hun regering zal nooit ergens uitgenodigd worden, je zal hen nooit aan een sportwedstrijd zien deelnemen en er op vakantie gaan, is altijd een avontuur, want je kan er ook geen visum voor aanvragen. Tom waagt het er toch op en komt op drie vreemde plekken terecht. Drie landen waar de bevolking heel erg gelooft in haar eigen zaak, maar die ook gevangen zit in haar eigen land. Tom heeft drie gidsen gevonden die hem hun 'land' en zijn schoonheid proberen te tonen. Met wisselend succes...

- 23.40 - Tot Aan de Maan en Terug - Madagascar ; Benjamin is bioloog en dan kan je nergens beter wonen dan in Madagaskar. Maar voor zijn zus Deborah is het niet zo evident om daar een week te gaan logeren. Hoewel ze mekaar doodgraag zien, liggen hun werelden heel ver uiteen. Terwijl het bij Ben een en al natuur is en hij in een hut woont, timmert Deborah aan een carrière in de musicalwereld en verblijft ze het liefst in comfortabele hotels. Annick brengt hen weer samen.


CANVAS
- 15.55 - Arm & Rijk - Los Angeles ; als geen andere plek in de VS, belichaamt Los Angeles de American Dream: het geloof dat wie hard werkt en doorzet rijk en succesvol kan worden. Maar achter de mooie façade van L.A. schuilt een heel andere realiteit. Kimberly Moore, een glamoureuze weldoenster, laat Jan de wereld van de arme Mexicaanse immigranten zien. Sommigen slagen er wel in om hun droom te verwezenlijken. Jan bezoekt het atelier van een flamboyante kunstenares die populair is bij de jetset van L.A. en op het punt staat door te breken. Hij brengt ook een dag door met Trevor, een jonge filmregisseur die zonder budget aan zijn debuutfilm werkt. Op het strand van Santa Monica draait Trevor undercover - want zonder dure filmtoelating - de openingsscène en schakelt hij Jan in om de patrouillerende politie te verschalken. In een voorstad van Los Angeles heeft een eigenzinnige dominee een opvangcentrum voor daklozen gebouwd. Pastor Drake is tegen elke vorm van overheidsbemoeienis gekant en probeert Jan te overtuigen dat alleen de kerk de oplossing biedt. In het centrum leert Jan een Vietnamveteraan kennen die ondanks zijn ontgoochelingen een vurig verdediger van de Amerikaanse idealen blijkt. Jan maakt ook kennis met een gezin dat volledig aan de grond zit. Met zijn zessen wonen ze in hun auto, het enige wat ze nog hebben. Op zijn laatste dag in Los Angeles ziet Jan de weldoenster Kimberly opnieuw. Ze vertelt hem over haar eigen moeilijke verleden en vertrouwt hem toe dat van haar geloof in de Amerikaanse belofte van vrijheid niet veel meer overblijft.

- 21.10 - De Wereld en Ik - Hicham Daoudi - Bomen Planten voor Virunga ; het oosten van de Democratische Republiek Congo is een regio die al decennialang geteisterd wordt door burgeroorlogen, etnische conflicten en rebellieën. Sofie leeft er een week mee met Hicham Daoudi, een 35-jarige Gentenaar die er strijdt tegen de ontbossing van het befaamde Virunga National Park. Hicham is bio-ingenieur en leidt het Ecomakala-project, dat lokale boeren aanspoort om eucalyptusplantages aan te leggen in de zone rond het natuurpark. Op die manier creëren ze een duurzaam alternatief voor de welig tierende illegale houtkap en houtskoolproductie in het park. Sofie trekt mee met Hicham naar het park, waar ze op zoek gaan naar de uiterst zeldzame berggorilla's, die nog maar op twee plaatsen in de wereld leven.


VTM
- 18.00 - Border Security Australië - in de luchthaven van Melbourne controleren de douaniers de bagage van een man die terugkeert uit Colombia. Vermoed wordt dat hij een drugssmokkelaar is en er wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten. Twee Canadese jongedames worden tegengehouden omdat ze een deel van hun bagage niet hebben aangegeven. De vriendinnen kunnen niet maskeren dat ze op het vliegtuig alcohol hebben gedronken. Ondertussen staat in Sydney een team klaar om een fabriek binnen te vallen en uit te pluizen of er illegalen aan het werk zijn.


ACHT
- 08.35 - Cheerleaders - An American Myth ; documentaire van Olivier Joyard die het oer-Amerikaans fenomeen van de cheerleaders onder de loep neemt.

- 09.35 - The Cost of Sushi - Emptying the Seas ;
'Drijvende goudmijnen', zo worden ze wel eens genoemd, want op de visveilingen van Tokio kan één blauwvintonijn tot 20.000 euro opbrengen. Maar de internationale opmars van sushi heeft deze vissoort naar de rand van de uitroeiing gedreven. In de voorbije 40 jaar is het blauwvinbestand in de Westelijke Atlantische Oceaan met 82 procent geslonken. Vele andere tonijnsoorten zijn nagenoeg verdwenen en nu komen ook de 'broedplaatsen' in de Middellandse Zee onder druk te staan. Roberto Mielgo, die jaren voor de sushi-industrie werkte, gooit vandaag zijn kennis en contacten in de strijd voor de bescherming van de blauwvin. Hij is op de hoogte van elke verdachte beweging van de tonijnvaarders en slaat alarm zodra er visquota overschreden worden. Ondertussen werken er echter miljoenen mensen in de sushi-industrie... Deze documentaire brengt de wereldwijde impact van de sushivangst in kaart en gaat na of er zoiets bestaat als duurzame sushi.

- 15.25 - Cheerleaders - An American Myth ( her. van 08.35 uur ) ;

- 16.26 - The Cost of Sushi - Emptying the Seas ( her. van 09.35 uur ) ;


2BE
- 22.35 - Festivalitis - Pukkelpop 2014 ;


VIER
- 20.00 - Bondi Rescue - Australia ; een nieuwe zomer breekt aan op het Bondi-strand. Duizenden Australiërs maken zich klaar voor een dagje pure ontspanning in de buurt van zon, zee en strand. De drukste periode van het jaar wordt al meteen ingezet met een groepje jongeren dat besluit om te gaan surfen. De 18-jarige Stephanie is met enkele vrienden in zee aan het zwemmen, wanneer ze met haar hoofd tegen een zandbank terechtkomt. De redders treffen het meisje bewusteloos aan en halen haar meteen uit het water. Ze moeten al snel overgaan tot een intensieve reanimatie.


VITAYA
-07.20 - The Hotel Inspector - Glangrwyney ; Alex Polizzi neemt vandaag hotel Glangrwyney Court in de Black Mountains onder de loep. Dit hotel beschikt over vijf sterren, maar slaagt er toch niet in om voldoende gasten te lokken. Hoe komt dit? Dat is wat hotel inspector Alex Polizzi uitzoekt.

- 10.10 - Ik Vertrek - 'Het is 'Ik vertrek', maar dan goed voorbereid!' Chris (36) en Loes (36) zijn ervan overtuigd dat ze hun emigratie goed geregeld hebben. Samen met hun kinderen Thije (4) en Jilke (2) verhuizen zij naar Frankrijk om een luxecamping (glamping) op te zetten, speciaal gericht op gezinnen met jonge kinderen. Alles is tot in de puntjes gepland en hun grote vriendengroep is opgetrommeld om de hele vakantie te komen klussen. Terwijl Loes nog een half jaar met de kinderen in Nederland woont, klust Chris in zijn eentje in Frankrijk hard door aan hun droom. Alles lijkt in kannen en kruiken, de zomer komt in zicht, en dan opeens blijkt de campingvergunning maar niet rond te komen. Hoe vergaat het Chris en Loes een half jaar zonder elkaar, gaan zij in Frankrijk hun Nederlandse vrienden niet heel erg missen en krijgen ze de vergunning nog voor het zomerseizoen?

- 16.15 - The Hotel Inspector - Hotel du Repos ; Alex reist deze keer naar Zwitserland, waar ze het gastenverblijf van Liz en Michael onder de loep neemt. Het koppel emigreerde een jaar geleden naar Zwitserland om er hun grote droom na te jagen: het runnen van een eigen guest house. Hotel du Repos slaat echter niet aan bij het publiek en daar wil Alex verandering in brengen.

- 19.10 - Ik Vertrek - Paul en Audrey, van oorsprong Surinaams, wonen al hun halve leven in Nederland. Beiden hebben het erg naar hun zin in Nederland, maar na hun pensioen willen ze graag in Paramaribo gaan wonen. Als Audrey een paar jaar geleden het gevecht tegen borstkanker wint, willen ze niet meer wachten. Paul en zijn broer Roy sleutelen in hun vrije tijd aan auto's en omdat ze altijd al graag hadden willen samenwerken, besluiten ze samen een garagebedrijf te beginnen in Paramaribo. Roy laat hiervoor zijn gezin in Nederland achter. Audrey's dochter Chiavelli (16) voelt er niets voor om Nederland, waar zij is opgegroeid, te verruilen voor een 'achtergesteld land', zoontje D'Angelo (4) lijkt er wel zin in te hebben. Vindt Chiavelli er uiteindelijk toch haar draai en krijgt Paul, die zo gewend is aan de Nederlandse cultuur, een bedrijf in Suriname van de grond?

- 00.00 - A Home in the Sun : Home or Away - Isle of Arran / Paphos ( Cyprus) ; Michael en Susan Hyett uit Gloucestershire willen zo snel mogelijk met pensioen gaan. Susan heeft onlangs kanker overwonnen en na deze moeilijke periode willen de twee zoveel mogelijk van elkaar genieten. Maar dat is dan ook het enige waarover ze het eens zijn. Michael wil namelijk van het schilderachtige landschap en de rustige levensstijl genieten op the Isle of Arran, aan de westkust van Schotland. Maar Susan heeft haar zinnen gezet op een verhuis naar het zonnige Cyprus. Jonnie en Jasmine gaan op zoek naar een oplossing om de wensen van het koppel te vervullen.


DISCOVERY CHANNEL
- 06.00 - How It's Made - Tasers/Canned Soup/Diving Boards ; scalpels, olieverf, Britse politiehelmen en ijsbijlen zijn enkele van de alledaagse voorwerpen die we in deze aflevering onder de loep nemen.

- 06.25 - How It's Made - Navajo Rugs/Crude Oil/Kaleidoscopes ; heb je je ooit afgevraagd hoe alledaagse producten zoals bacon, sneeuwblazers en luxe auto's worden gemaakt? Kijk mee hoe deze bekende producten worden gefabriceerd.

- 06.50 - The Real Hustle - De hustlers demonstreren een truc waarbij andere restaurantgasten met hun rekening worden opgezadeld. Ze laten een truc met een nepserveerster zien en proberen een sms-truc uit.

- 08.05 - Alaska : Surviving The Last Frontier - Crash Landing ; in deze strijd tussen mens en natuur moeten gewone mensen voor zichzelf zorgen in de mooie maar gevaarlijke wildernis van Alaska. Kunnen ze in deze barre omstandigheden overleven?

- 11.25 -Shark of Darkness : Wrath of the Submarine - Een boot met toeristen vaart uit om walvissen te spotten. Als de boot omslaat in wateren waar het wemelt van de haaien, moeten de opvarenden vechten voor hun leven.

- 13.05 - Dirty Jobs - Rum Distiller ; Mike is in de Newport Distillery en helpt mee om van melasse rum te maken. Koper schuren, werken met kokendhete vloeistoffen en slangen verslepen horen allemaal bij het zware werk.

- 13.55 - How It's Made - Space Pens/Reef Aquariums/Metal Caskets ; we nemen weer alledaagse producten onder de loep en ontdekken hoe autotransmissies, miniatuur zilverwerk, manden voor heteluchtballonnen en dartpijlen worden gemaakt.

- 14.20 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe rubberhandschoenen, zeepsnijwerken, vliegtuigkasten en ABS voor motoren worden gemaakt.

- 20.10 - Super Skyscrapers - Verken de grenzen van de technologie en het design van wolkenkrabbers. Nieuwe gebouwen worden steeds groter, hoger, groener, sterker, slimmer en luxueuzer dan hun voorgangers.

- 21.00 - Monster Hammerhead - Enkele haaiendeskundigen gaan naar de Florida Keys om bewijs te vinden van het bestaan van Old Hitler, een reusachtige hamerhaai die wel zeven meter lang zou zijn.

- 21.55 - Jaws Strikes Back - Greg Skomal en het SharkCam-team zijn in Florida, de stad met de meeste aanvallen van haaien ter wereld. Ze onderzoeken de invasie van enorme haaien langs de kust van Florida.

- 00.40 - Naked and Afraid - The Jungle Curse ; twee survival-experts moeten op een afgelegen locatie 21 dagen lang zonder voedsel, water of kleding zien te overleven. Kunnen ze zich redden in een wildernis vol roofdieren?


BBC 2
-08.05 - Animal Saints and Sinners - Jessi Cat, Medical Detection Dog and a Roaming Pit Bull ; the dog control officers encounter a dog that looks suspiciously like a pit bull, but will it be returned to its owner?
Plus the cat that made a selectively mute young boy come out of his shell and the dog that is trained to help a father and son cope with diabetes.

- 13.00 - Fred Dibnah's Magnificent Monuments - Houses and Palaces ; Steeplejack Fred Dibnah tours Britain's engineering marvels. In this programme, he visits Hampton Court Palace and Cragside, one of the first homes to have electric lighting. He also examines restoration work on a 15th-century manor house.

- 16.30 - Coast - Devon and Cornwall ; the team's journey continues around the stunning shores of Devon and Cornwall.

Nick Crane is on a fishing expedition on board one of the last remaining Brixham trawlers - the beautiful sailing boats built in Devon over a hundred years ago that gave birth to fishing on an industrial scale. On his trip back in time aboard the Brixham boat, Nick discovers why the trawlermen of today have to work 17 times harder to land the same catch as their counterparts did around a hundred years ago. He also explores how Henry VIII, fearing attack after his famous divorce, built a string of cleverly positioned forts all along the south coast to keep countries loyal to the pope at bay.
Testing his sea legs to the limit, Nick then embarks on one of the greatest voyages in British waters - an exhilarating ferry ride taking on the full force of the Atlantic out to the Isles of Scilly some 30 miles off Land's End.

Dick Strawbridge learns the surprising secrets of the global steam power revolution pioneered in the tin mines of Cornwall some 200 years ago. Dick rides on the 'Puffing Devil', invented by brilliant Cornish engineer Richard Trevithick, a high-pressure steam engine on wheels that was the world's first passenger-pulling self-propelled vehicle.

With the aid of some big wind machines, Alice Roberts creates her own 'Perfect Storm' inside a swimming pool to discover how wild weather far out in the ocean generates the rhythmic regular waves that travel a thousand miles to crash against our shores. Off the Cornish coast, Alice also ventures out into the pounding surf to get some expert tips on how to capture a big breaking wave on camera.

- 17.15 - Great Continental Railway Journeys - Turin to Venice ; steered by his 1913 railway guide, Michael Portillo takes the train from the former political capital of Italy, Turin, to Casanova's capital of romance, Venice.

Along the way, he recreates the famous Italian Job on an historic Fiat test track and follows fashion in Milan before investigating the early 20th-century British love affair with Lake Como in a seaplane. In Verona, Michael discovers the 'House of the Capulets', bought to attract Edwardian tourists to the scene of Shakespeare's Romeo and Juliet. He then heads over the rail bridge across the lagoon to Venice, where he finds a microcosm of pre-First World War Europe in the Venice Biennale art exhibition.

- 21.00 - Coast - Winter ; in a dramatic, storm-lashed climax to the latest series of Coast, the team explore what becomes of our coast in winter. In this secret season our shore is battered by wild weather - but teeming with life if you know where to look.

Nick Crane visits Cornwall, the storm central of Britain's rugged coastline. Nick explores the tragic events remembered as the Penlee lifeboat disaster, the worst such tragedy within the last 60 years. How did hurricane conditions claim the lives of eight lifeboat men in the week before Christmas 1981 and have such a devastating impact on the close-knit community of the tiny village of Mousehole?
But Nick also discovers that wild winter seas bring surprising benefits to this Cornish coast. How do Cornish farmers within the so-called Golden Mile use the microclimate created by relatively warm seawater and moist winds to grow cauliflowers and potatoes in frost-free conditions? And how do they manage to do so throughout the winter months?

Neil Oliver experiences the extraordinary Viking Fire Festival on Shetland. Every January the islands throw one of the greatest outdoor parties in Europe, when massed ranks of Viking warriors parade, braving wild weather to carry flaming torches through streets thronging with visitors from around the world. Neil Oliver gains behind-the-scenes access to investigate the proud Viking heritage of Shetland - but is their spectacular winter ritual of burning a Viking longship as authentic as it appears?

Far into the Atlantic on the edge of the wild western isles of Scotland a feral flock of sheep, untouched for thousands of years, battle to the death as winter approaches. On the isles of St Kilda, Andy Torbet throws himself into the fray as the rams fight to breed with the ewes.

- 22.00 - Super Senses : The Secret Power of Animals - Sight ; our human senses are pretty incredible - but we only see, hear and smell a tiny fraction of what's out there. There is a hidden world that animals across the globe can experience. This episode explores the extraordinary sense of sight in the animal world. We travel through the colours of the rainbow, across the spectrum of light our eyes can see - and beyond.

Presenters Helen Czerski and Patrick Aryee reveal how caribou use UV light to avoid wolves, discover how seeing in slow motion lets dragonflies make a kill in the blink of a human eye and show how one animal can see in pitch-darkness - without using its eyes.

- 01.20 - John Bishop's Australia - The first in a three-part series following comedian John Bishop as he sets off on an Australian adventure, cycling from Sydney to Cairns. John first made this journey back in 1992 and in 2014 he is back to see how this incredible country has changed. Along the route John meets extraordinary people, hears fascinating stories and experiences some true natural wonders.

In this episode, John tests his nerves with a death-defying abseil in the stunning Blue Mountains, gets hands-on with the most dangerous snakes on the planet and finds out about the surprising bedtime habits of the most Australian animal of all: the koala.


BBC 1
- 12.00 - Animal Saints and Sinners - Army Dogs, Pit Bulls and a Parrot Seized ; two suspected pit bulls and a parrot are seized from a flat in London. Plus the man who rescues dangerous and wild animals in Essex and the dogs who give hope and comfort to British forces in Afghanistan.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
-08.00 - Caught in The Act ;

- 09.30 - Air Crash Investigation - Into the Eye of the Storm ; onderzoek moet uitwijzen waarom een team ervaren stormjagers bijna het leven laat, wanneer er tijdens de vlucht brand ontstaat in de motor.

- 11.15 - Ultimate Survival Alaska - Vice Grip ; de teams naderen het extractiepunt. Ze komen voor drijfzand te staan; door een ongeluk dreigt een van de deelnemers te worden uitgeschakeld.

- 12.05 - Cosmos : A Spacetime Odyssey - The World Set Free ; astrofysicus Neil de Grasse Tyson brengt een laatste heerlijke dag door op Venus, voordat de zeeën gaan koken en de hemel geel kleurt.

- 12.55 - Caught in The Act - Diving with Sharks ;

- 14.50 - Air Crash Investigation - Massacre over The Mediterranean ; een toestel uit Italië explodeert boven de Middellandse Zee. Na dertig jaar wordt eindelijk vastgesteld of het vliegtuig werd neergeschoten. ( N.B. - het klinkt familiair, huh ? o_O )

- 16.40 - Science of Stupid - Ymke Wieringa laat zien hoe je blessures kunt oplopen door bijvoorbeeld gebouwen te slopen, sleetje te rijden en airbags te misbruiken.

- 20.00 - The Happenings - Alien Invasion ; illusionisten Barry en Stuart bezoeken Stamford in Engeland, om de bevolking ervan te overtuigen dat ze al jaren door aliens worden geobserveerd.

- 22.55 - The Happenings - Haunted Town ; Barry en Stuart willen de inwoners van Whitstable, Engeland ervan overtuigen dat er een fictieve geest in hun woonplaats rondwaart.

- 00.45 - Air Crash Investigation - Target is Destroyed ; in 1983 stortte een toestel van Korean Airlines in zee. Er ontstond een internationaal incident toen de Russen de verantwoordelijkheid opeisten. ( N.B. - Tja, nog zoiets ...ik bedoel neerhalen van een burgerlijk vliegtuig...fouten maken is menselijk, maar zoiets is onmenselijk en niet echt een fout, als je weet dat niet moeilijk is om een onderscheid te maken tussen een militaire vliegtuig en een burger jet...:eek:, zelfs op 10 000 m hoogte... )


NED 2
- 10.30 - Baardmannetjes - De Biesbosch ; de heren gaan op pad naar De Biesbosch. Hans hoopt hier de zeearend te spotten.

- 11.30 - De Groeten van Max - Zonnepanelen en een auto-ongeluk in Zuid-Afrika ; rondvliegende zonnepanelen en het verhaal van de familie De Kool: hun vakantie verandert door een ongeluk met hun huurauto in een nachtmerrie.


NED 1
- 20.30 - Floortje naar Het Einde van de Wereld - Floortje reist naar een ongebruikelijke bestemming, naar de hoofdstad van Afghanistan, Kabul: een plaats die te beschouwen is als het figuurlijke einde van de wereld.


ARTE
- 06.50 - Arte+7 - Per Vliegtuig - Italië, Toscane ;

- 07.15 - Arte+7 - Canigou, de heilige berg ;

- 07.45 - Arte+7 - Costa Brava ;

- 10.50 - Per Vliegtuig - van Cap Juby naar Dakhla ;

- 11.15 - Per Vliegtuig - van Valais tot kanton Vaud ( Zwitserland ) ;

- 12.50 - Géo - Cambodja en de zijde ;

- 13.45 - Good Bye, Lenin ! ;

- 15.40 - Khasi, het land van de vrouwen ;

- 17.45 - Elzas, een familiereis ;

- 18.10 - Een Kilometer Te Voet : Sarre-Hunsrück pad ;

- 18.55 - Een reis in Polen ( 2/3) ;

- 20.50 - Haaienaanval rond La Réunion : onderzoek ;
20.08.2014

EEN
- 16.40 - De Rivieren van de Wereld - Urubamba ( Peru ) ;

- 21.55 - De Baard van Bartel - De thuiskomst en de kater ; en uiteindelijk, na een reis van honderd dagen, komt Bartel thuis. Hij vertrok op 1 oktober 2012 en landt op Zaventem op 8 januari 2013. Het is tijd voor Bartel om zijn bevindingen af te toetsen aan de wetenschap. En wie is er beter geplaatst om dat voor hem te doen dan professor Jean-Pascal van Ypersele? Hij is klimatoloog en vicevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties. Hoe zit het nu concreet met het smelten van de Groenlandse ijskap? Waarom zouden we ons zorgen maken over een migratie van vlinders? Bestaat het Great Barrier Reef nog over vijftig jaar? Professor Van Ypersele kadert niet alleen Bartels bevindingen, maar ook zijn tocht. In de laatste aflevering krijgt Bartel te horen welke impact zijn reis zelf heeft gehad op de wonderen. En - dankzij de hulp van CO2logic - hoe die impact kan gecompenseerd worden. Een samenvatting, een terugblik, een waarschuwing. Omdat de natuur in 'De baard van Bartel' bewezen heeft wat ze waard is.


CANVAS
-15.52 - Arm & Rijk - Johannesburg ; in de tijd van de Apartheid, waren de dingen in Johannesburg simpel: wie rijk was, was blank en wie arm was, was zwart. Maar hoe liggen de kaarten vandaag, in het democratische Zuid-Afrika? Is het echt zo dat huidskleur niet langer je plaats op de maatschappelijke ladder bepaalt? Jan verbroedert met de Eagles Bikers, een motorclub die uitsluitend uit succesvolle zwarte middenklassers bestaat. Samen rijden ze naar Soweto. Daar blijken de herinneringen aan het gehate regime nog springlevend. In het nieuwe Zuid-Afrika gaan velen erop vooruit, maar tegelijk neemt het aantal armen schrikbarend toe. Jan bezoekt Diepsloot, de grootste sloppenwijk van Johannesburg, waar mensen in wraakroepende omstandigheden leven. Haat en wrok hangen er tastbaar in de lucht. Om te weten wat de blanke elite daarover denkt, trekt Jan naar een exclusieve golfclub in de stad. Dat in Zuid-Afrika blank niet langer synoniem is voor welvarend, ervaart Jan in Coronation Park, waar berooide blanke Afrikanen in tenten en hutten wonen. Zij beklagen zich over de nieuwe politiek van 'black empowerment', die zwarten op de arbeidsmarkt bevoordeelt en blanken weert. Op zijn laatste dag in Johannesburg maakt Jan kennis met Gayton MacKenzie, ooit een gangster en vandaag een succesvol zakenman. MacKenzie denkt te weten waarom zwarten zoveel moeite hebben om in de zakenwereld op te klimmen. Hij geeft Jan ook een niet mis te verstane waarschuwing: als het er in Zuid-Afrika niet gauw rechtvaardiger aan toegaat, komt er een revolutie.

- 19.30 - De Wereld en Ik - Hicham Daoudi: bomen planten voor Virunga ; het oosten van de Democratische Republiek Congo is een regio die al decennialang geteisterd wordt door burgeroorlogen, etnische conflicten en rebellieën. Sofie leeft er een week mee met Hicham Daoudi, een 35-jarige Gentenaar die er strijdt tegen de ontbossing van het befaamde Virunga National Park. Hicham is bio-ingenieur en leidt het Ecomakala-project, dat lokale boeren aanspoort om eucalyptusplantages aan te leggen in de zone rond het natuurpark. Op die manier creëren ze een duurzaam alternatief voor de welig tierende illegale houtkap en houtskoolproductie in het park. Sofie trekt mee met Hicham naar het park, waar ze op zoek gaan naar de uiterst zeldzame berggorilla's, die nog maar op twee plaatsen in de wereld leven.

- 21.10 - Arabische Liefde - Palestina ; in deze aflevering neemt Majd Senne mee naar het Palestina waar zijn familie vandaan komt. Senne maakt er kennis met de tradities van het Arabische huwelijk. De twee vrienden worden uitgenodigd op een traditionele Palestijnse bruiloft.

- 00.10 - Pukkelpop 2014 - Met massa's muziek, verrassende ontmoetingen, pittige interviews en veel ambiance vanop de festivalwei in Kiewit, Hasselt.


VTM
- 18.00 - Border Security Australia - In de luchthaven van Melbourne krijgen de douaneagenten te maken met een boze bankier. De man maakt het controleren van zijn bagage onmogelijk en hij weigert halsstarrig de vragen te beantwoorden. Na een tijdje wordt officier Steven opgetrommeld om de reiziger te kalmeren. Ondertussen wordt er een tolk opgeroepen om een Maleisiër te kunnen ondervragen. De jongeman zit in moeilijkheden wanneer blijkt dat hij niet over een geldige werkvergunning beschikt. In het postsorteercentrum wekt een pakket kookpotten de aandacht van de douaniers en ze beslissen dan ook om het keukengerei te scannen.


VIER
- 20.00 - Bondi Rescue - Het is Kerstmis op het strand van Bondi. De redders maken zich klaar voor een drukke dag, want verschillende toeristen zakken naar het strand af om de kerstman te ontmoeten. De speciale gast vergezelt het reddingsteam zelfs tijdens een jetskipatrouille op zee. Stagiair Maxy verrast zijn collega's met een overheerlijke kalkoen. Een Chinese student komt in de problemen wanneer hij plotseling het bewustzijn verliest.


VITAYA
- 07.25 - The Hotel Inspector - Hotel du Repos ; Alex reist deze keer naar Zwitserland, waar ze het gastenverblijf van Liz en Michael onder de loep neemt. Het koppel emigreerde een jaar geleden naar Zwitserland om er hun grote droom na te jagen: het runnen van een eigen guest house. Hotel du Repos slaat echter niet aan bij het publiek en daar wil Alex verandering in brengen.

- 10.10 - Ik Vertrek - Paul en Audrey, van oorsprong Surinaams, wonen al hun halve leven in Nederland. Beiden hebben het erg naar hun zin in Nederland, maar na hun pensioen willen ze graag in Paramaribo gaan wonen. Als Audrey een paar jaar geleden het gevecht tegen borstkanker wint, willen ze niet meer wachten. Paul en zijn broer Roy sleutelen in hun vrije tijd aan auto's en omdat ze altijd al graag hadden willen samenwerken, besluiten ze samen een garagebedrijf te beginnen in Paramaribo. Roy laat hiervoor zijn gezin in Nederland achter. Audrey's dochter Chiavelli (16) voelt er niets voor om Nederland, waar zij is opgegroeid, te verruilen voor een 'achtergesteld land', zoontje D'Angelo (4) lijkt er wel zin in te hebben. Vindt Chiavelli er uiteindelijk toch haar draai en krijgt Paul, die zo gewend is aan de Nederlandse cultuur, een bedrijf in Suriname van de grond?

- 16.05 - The Hotel inspector - Artist Residence ; Bed & Breakfast 'Artist Residence' in Brigton wordt gerund door de 21-jarige student Justin. De negen kamers blijven echter meer dan eens leeg. Justin heeft voor de inrichting van zijn zaak gekozen voor een mix tussen hotel en kunstgallerij en misschien is dat wel de oorzaak van de tegenvallende inkomsten.

- 19.05 - Ik Vertrek - Zijn eigen kleine 'Dynasty' aan de Spaanse Costa del Sol, dat is waar stylist Remco Trap (45) al jaren van droomt. Hij is geboren om gasten in de watten te leggen en 'net dat beetje extra' te geven. Als hij verliefd wordt op André Been (32) is het kiezen of delen. Zijn kersverse partner mag of mee naar Spanje of Remco vertrekt alleen. André is herstellende van lymfeklierkanker en toe aan een nieuwe start. In het dorpje Frigiliana willen de twee meer genieten van het leven en van elkaar. Voor het zo ver is, moeten de handen uit de mouwen. Over een paar maanden al staan de eerste gasten op de stoep en die hebben hoge verwachtingen.

- 00.00 - A Place in the Sun : Home or Away - Lancashire / Larnaca ; Cathy en Steve Austen uit Preston hebben twee grote toekomstperspectieven: ze willen met pensioen gaan en dromen van een verhuis naar Larnaca, in het zuidoosten van Cyprus. Het koppel wil daarnaast ook een woning in Lytham, zodat ze hun kinderen en kleinkinderen probleemloos kunnen bezoeken. Jonnie en Jasmine zoeken het perfecte huis uit voor het koppel, zowel ver weg als dichtbij.


DISCOVERY CHANNEL
-06.00 - How It's Made - Space Pens/Reef Aquariums/Metal Caskets ; we nemen weer alledaagse producten onder de loep en ontdekken hoe autotransmissies, miniatuur zilverwerk, manden voor heteluchtballonnen en dartpijlen worden gemaakt.

- 06.25 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe rubberhandschoenen, zeepsnijwerken, vliegtuigkasten en ABS voor motoren worden gemaakt.

- 06.50 - The Real Hustle - Jess slaagt erin om computerwinkels voor honderden euro's aan software af te troggelen en Alex laat zien hoe oplichters anderen laten opdraaien voor hun hoge telefoonrekeningen.

- 08.05 - Alaska : Surviving The Last Frontier - Bringing the Big Gun ; gewone mensen nemen het op tegen de prachtige maar gevaarlijke wildernis van Alaska en proberen een bestaan op te bouwen. Zijn ze uit het juiste hout gesneden om te overleven?

- 11.25 - Monster Hammerhead - Enkele haaiendeskundigen gaan naar de Florida Keys om bewijs te vinden van het bestaan van Old Hitler, een reusachtige hamerhaai die wel zeven meter lang zou zijn.

- 12.15 - Jaws Strikes Back - Greg Skomal en het SharkCam-team zijn in Florida, de stad met de meeste aanvallen van haaien ter wereld. Ze onderzoeken de invasie van enorme haaien langs de kust van Florida.

- 13.05 - Dirty Jobs - Hair Fairy ; er gaat een wereld voor ons open als presentator Mike Rowe ons laat kennismaken met bijzondere mannen en vrouwen die hun brood verdienen met zeer onsmakelijk werk.

- 13.55 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Kijk mee hoe kruithoorns, handgemaakte mallen, pierogi en binnenbanden worden gemaakt.

- 14.20 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe kant, replica's van antieke lijsten, orchideeën en naven van eenwielers worden geproduceerd.

- 21.00 -Air Jaws : Fin of Fury - Colossus, een grote mensenhaai, werd in 2011 voor het laatst gezien en sindsdien is hij spoorloos. Enkele haaienexperts bundelen hun krachten om de enorme haai op te sporen.

- 21.55 - I Escaped Jaws 2 - Bloedstollende verhalen van mensen die oog in oog kwamen met het meest gevreesde roofdier van de zee en het geluk hadden om de confrontatie te overleven.

- 22.50 - Dukes of Haggle - Buttin’ Heads ; Fred en Andy vechten om een stel geiten. Jimmy is eraan gewend zijn zin te krijgen, maar Nicki neemt de leiding als een koelkast op tijd voor de veiling gerestaureerd moet worden.

- 23.15 - Dukes of Haggle - Cowboys and Engineers ; door Roberts interesse voor een Winchester-geweer sluit Gene een deal waarmee hij volledig mis kan schieten als het wapen niet werkt. Ron strijdt met Fred en Andy om een Chevy.

- 00.40 - Naked and Afraid - Breaking Borneo ; twee survivalexperts proberen eenentwintig dagen lang zonder voedsel, drinkwater of kleding in de wildernis te overleven. Kunnen ze zich staande houden in een gebied vol gevaren?


BBC 1
- 12.00 - Animal Saints and Sinners - Dogs Saving Lives and Suspected Pit Bulls Next Door ;
In Newham, two suspected pit bulls are getting loose and in Kirklees a dog is kept chained up in the garden in the wet weather.
Also, the dogs trained to detect cancer and the pet trained to help its young owner battle post-traumatic stress disorder.

- 22.00 - Operation Wild - For the first time ever, a vet attempts to treat a moonbear using keyhole brain surgery, deep in the jungle. Vets try to remove an elephant's massive tusk after he develops an infection. Will a prosthetic tail help a dolphin called Fuji swim again?


BBC 2
- 08.00 - Animal Saints and Sinners - Army Dogs, Pit Bulls and a Parrot Seized ; two suspected pit bulls and a parrot are seized from a flat in London. Plus the man who rescues dangerous and wild animals in Essex and the dogs who give hope and comfort to British forces in Afghanistan.

- 10.00 - Coast - The Channel ; Coast returns with fresh discoveries both around home shores and far beyond. In this first adventure, the team explores surprising stories on both sides of our shallowest, narrowest and busiest seaway - the English Channel.

Nick Crane is on the Channel's French coast to experience the secret life of Mont St Michel. This incredible rocky outcrop attracts over a million tourists a year, yet, high in a hilltop monastery, how do the monks still manage to live an elevated ecclesiastical life? At the historic walled citadel of St Malo, Nick discovers how a remarkable network of sea forts foiled repeated raids by the Royal Navy. Nick also witnesses the fearsome power of the Channel's tides, whose daily rise and fall sets the clock for coastal folk on both sides.

Neil Oliver uncovers the tragic tale of the wreck of the troop ship SS Mendi. Why did no-one save more than 600 black South African soldiers who drowned in the Channel while heading to France during the First World War to fight for the British Empire? Neil explores how the wreck of the SS Mendi in British waters would become a potent symbol of racial inequality in Nelson Mandela's South Africa.

Mark Horton reveals how, some two centuries ago, French mapmakers unwittingly gave birth to Britain's Ordnance Survey. How did an Anglo-French project, undertaken in the 18th century to measure the exact distance across the Channel, result in the accurate maps of the UK that we rely on today?

Miranda Krestovnikoff is on patrol with the 'referees of our seas' - the sea-borne inspectors who, backed up by the Royal Navy, must police the international fishing fleets who compete for catches in the Channel.

And on the D-Day beaches of Normandy, Coast discovers a poignant memorial to all those who lost their lives during the campaign to liberate Europe just 70 years ago - The Fallen.

- 13.00 - Fred Dibnah's Magnificent Monuments - Places of Worship ; Steeplejack Fred Dibnah tours Britain admiring some of its engineering marvels. This edition takes in Preston, County Durham, St Paul's Cathedral and York Minster.

- 16.30 - Coast - Western Isles and Shetland ; on Eriskay, Nick Crane explores the unique nature of the island's close-knit communities and on the Isle of Lewis he meets the leader of the 'Guga Hunters', a small band of men following the age-old tradition of catching guga, young gannets which perch precariously on the sea cliffs of a remote and rugged lump of rock far out in the wild Atlantic.

Neil Oliver explores the tragic shipwreck of the Iolaire. On New Year's Eve 1918, over 200 servicemen returning home from the First World War drowned within sight of their homes on the Isle of Lewis, as the Iolaire was torn apart in ferocious seas. The disaster is little known outside the Western Isles, but the community of Lewis still grieve in private nearly 100 years later. Neil seeks out the last witness, who shares her first-hand memories of the Iolaire tragedy, giving a unique personal insight into this rarely-told tale.

Miranda Krestovnikoff travels north to Shetland to search for the shy otters which struggle to survive on this wild coast. Tessa Dunlop is on a deep-sea survey ship to see how the epic voyage of HMS Challenger, the greatest scientific expedition of the 19th century, first revealed the astonishing secrets of life in the depths of the world's oceans, a global quest that began with surprising discoveries of mysterious creatures deep in Scottish seas in the 1860s.

- 17.15 - Great Continental Railway Journeys - from Dresden to Kiel ; steered by his 1913 railway guide, Michael Portillo explores Germany, the powerhouse of today's European Union and learns how tourists in the early 20th century would have been visiting quite a new country, which they admired and envied but also feared.

Beginning in Dresden, Michael explores the city of one of his favourite opera composers, Richard Wagner. He learns about the health craze of the time and attempts the equivalent of a 1913 Jane Fonda workout. He travels to Leipzig on a historic railway line built by British engineers in 1839. In Brunswick, he learns how the arrival of the railway added its own flavour to the local beer before moving on to Hamburg, where he discovers model railway making on the grandest of scales.

In Kiel, Michael learns about the intense rivalry between Kaiser Wilhelm of Germany and his uncle, Britain's King Edward VII, at the Kiel Week yacht races. Michael boards an early 20th-century yacht to experience the thrill for himself and learns how British yachtsmen spied on the German navy.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 08.10 - Caught in The Act - Diving with Sharks ;

- 10.00 - Access 360 World Heritage - Prague ; beleef hoe onderzoekers, ingenieurs en vaklieden de verborgen wereld onder Praag proberen te beschermen tegen natuurkrachten.

- 12.30 - Cosmos : A Spacetime Odyssey - Unafraid of the Dark ; de reis loopt ten einde. Maak je klaar voor een gedachte-experiment. Als je slaagt, wordt het mysterie van de kosmos geopenbaard.

- 13.20 - Caught in The Act - Cannibal Octopus ;

- 15.05 - Air Crash Investigation - Deadly Test ; een ervaren bemanning test een commercieel toestel boven Frankrijk. Vlak voor de landing verliest de gezagvoerder de controle over het toestel.

- 16.50 - Science of Stupid - Ymke Wieringa laat zien hoe je blessures kunt oplopen en jezelf op diverse manieren voor gek kan zetten met karate en snowboarden op water.

- 22.00 - War on Witches ;

- 22.55 - Ultimate Survival Alaska - Hell Hole ; Sean wordt geconfronteerd met zijn hoogtevrees en Grady ziet de dood in de ogen. De teams wagen hun leven op de beruchte Hayes Glacier.

- 00.45 - Air Crash Investigation - Cold Case ; in maart 1989 vertrokken de piloten van Air Ontario-vlucht 1363 onder grote tijdsdruk. Het leidde tot een vliegramp in de sneeuw.


ARTE
- 06.50 - Arte+7 - Per Vliegtuig - Italië : Lombardije ;

- 07.15 - Arte+7 - Cévennes, zwervende grond ;

- 07.45 - Arte+7 - Noord Spanje ;

- 08.30 - X : enius - 80 jaar en topfit !

- 08.55 - Het geheugen van de vulkanen ;

- 10.25 - Arte+7 - Toba, de supervulkaan ;

- 11.15 - Per Vliegtuig - Duitsland : het Harz gebergte ;

- 12.40 - Géo - Op huwelijksreis in China ;

- 15.15 - Kleine hoeken voor Kibera - een ware gezondheidsuitdaging ;

- 16.30 - Arte+7 - Dodelijke Wolk ;

- 17.45 - Het Hautes Vosges-gebergte ;

- 18.15 - Een Kilometer te voet - het pad van de uitgedroogde stenen ;

- 18.55 - Een Reis door Polen ( 3/3 ) ;
21.08.2014


EEN
- 16.40 - From The Sky - Los Angeles vanuit de hemel ;

- 18.10 - Rick Stein's Far Eastern Odyssey - Sri Lanka & Bali ; Rick Stein bezoekt Sri Lanka, waar hij een weelde aan pikante groentecurry's ontdekt. In Colombo ontmoet hij chef Publis, een van de meest gerespecteerde koks van het land, en in een klein Tamil-eethuisje proeft hij een onvergetelijke chilikrab. In Galle ontdekt Rick de geneugten van theeplantages en buffelstremsel. Hij maakt er vanop de eerste rij mee hoe kaneel wordt gemaakt. Thuis maakt hij een heerlijke cashewnotencurry om herinneringen op te halen aan zijn tijd in Sri Lanka. Dan trekt hij verder naar het vulkanische eiland Bali, waar voedsel bijna van religieus belang is. Rick neemt er een hapje van het beste gegrilde varken dat hij ooit heeft geproefd. Hij koopt er vis die recht van de boot komt en grillt die op een barbecue op het strand. Rick sluit zijn trip naar Bali af met een ceremonieel dorpsfeest. ( N.B. - wat Rick ervaren heeft...ik kan jullie verzekeren dat het zeer de moeite waard was !(y) maar blijf weg van de homo toeristicus enclave - Nusa Dua en Kuta-Legian, Seminyak (n) ).

- 21.55 - Inside Gatwick - The Airplane ; de kijkers krijgen een blik achter de schermen van twee vliegtuigen van British Airways die Londen als thuisbasis hebben. Hoe ziet het dagelijkse leven van de piloten, stewards, ingenieurs en laden en lossen verantwoordelijken eruit? En welke obstakels moeten zij tijdens hun dagtaak overwinnen? ( N.B. - nog nooit zo actueel ;) ) ;


CANVAS
- Arm & Rijk - Havana ; meer dan 50 jaar geleden ontketenden Fidel Castro en Che Guevara in Cuba een communistische revolutie die tot op vandaag standhoudt. Jan wil weten hoe mensen zich voelen in een land waar het verschil tussen arm en rijk officieel is afgeschaft. Bij de voorzitster van een wijkcomité ervaart hij het enthousiasme en de trots over de grootste verwezenlijkingen van de revolutie: gratis onderwijs en gratis medische zorg. De meeste inwoners van Havana leven een karig bestaan en eten wat in de rantsoenwinkel om de hoek te krijgen valt. Alleen wie familie in het buitenland heeft en dollars opgestuurd krijgt, kan zich meer veroorloven. Voor vele jongeren in Havana is dat niet genoeg. Ze voelen zich gefnuikt en beknot, en laten dat complexloos blijken. Een jonge taxichauffeur die geen blad voor de mond neemt, wordt door de omstanders gewaarschuwd dat hij voor zijn woorden de gevangenis in zal vliegen. Sinds enige tijd versoepelt het communistische regime zijn strikte beleid en mag je in Cuba een eigen zaak beginnen. Jan bezoekt een populair kapsalon en een succesvol restaurant en ziet de eerste verschillen ontkiemen tussen wie heeft en niet heeft. Om te achterhalen waar het regime op termijn naartoe wil, trekt hij naar twee staatseconomen. Zij geven toe dat het gelijkheidsideaal niet langer werkt en dat de inkomensverschillen in Cuba alleen maar zullen toenemen. Jan bezoekt ook het bejaardentehuis Santovenia, dat aanvoelt als Cuba in het klein: een plek zonder luxe, maar waar je zonder stress aan je eigen tempo bezig blijft en de dingen die er toe doen gratis zijn. Maar Cuba evolueert snel en wie over tien jaar oud en hulpbehoevend zal zijn, woont wellicht in een totaal ander land.

- 18.35 - Red Star Line - Het Vertrek ; Ellis Island, het eiland voor New York waar destijds alle migranten aankwamen en werden gekeurd alvorens ze de VS mochten betreden, is vandaag een prestigieus museum. Hier worden de banden bewaard van het Oral History Program: meer dan 2.000 interviews met mensen die vertellen over de belangrijkste reis van hun leven. Met een aantal van die geluidsopnames, bezoeken de cineasten de nazaten in Amerika van deze Red Star Line-passagiers. Zij horen die getuigenissen van hun ouders of grootouders voor het eerst. Samen met hen herbeleven we de persoonlijke levensweg van de migranten en ontdekken we waarom zij geen andere uitweg zagen dan hun vertrouwde Europese grond te verlaten.

- 19.30 - Arabische Lente - Tunesië ; Senne en Majd reizen door naar het westen van de Arabische wereld. Vindt Senne de Arabische vrouw van zijn leven in Tunesië? De missie lijkt op een succes af te stevenen. Senne slaagt erin een date te versieren met een Arabisch meisje...

- 21.10 - Natuur op 2 - Nature's Microworlds : Galápagos ; in deze eerste aflevering reizen we naar een van de beroemdste en vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt belangrijkste archipels ter wereld: de Galápagoseilanden. Het krioelt er van de bizarre, unieke wezens die alleen hier leven. Maar hoe zijn ze er terechtgekomen en hoe komt het dat ze zo goed aarden op deze wonderlijke eilanden? We krijgen niet alleen inzicht in het geheim van het leven op de Galápagos, maar vernemen ook hoe Darwin hier de sleutel vond van zijn evolutietheorie.

- 21.40 - Panorama - United States of Secrets ; driedelige documentaire over de handel en wandel van het NSA, het Bureau Nationale Veiligheid van de VS, die een ander licht werpt op de recente geschiedenis van 11 september tot nu. 9/11 was een schok. Ook voor het Amerikaanse intelligentiesysteem. Het was, en is, een geldverslindende machine in het leven geroepen om dit soort dingen voor te zijn, maar ze wisten van niets. Na eerdere afluisterschandalen opereerde de NSA aan de hand van strikte procedures, procedures die uiteindelijk levens hebben gekost volgens analisten zoals Edward Loomis. Hij leeft met de last dat hij misschien meer moeite had moeten doen bij zijn oversten om de procedures te versoepelen voor 11 september. 'Ik geloof echt dat we het hadden kunnen voorkomen, als onze manier van werken zou zijn herzien voor 9/11.' Groot is dan ook de verbazing van NSA-ers met een staat van dienst als Wiebe en Loomis, als ze merken dat in de maanden na 11 september er dingen gebeuren die voordien niet mogelijk waren en waar bovendien het wettelijke kader voor ontbreekt. Een gevaarlijk spel van geheimen en leugens begint. ( N.B. - vraag aan Michael Moore hoe het eigenlijk met 9/11 zit of aan de redders die ondertussen kanker gekregen hebben...en van kerosenedampen krijg je geen kanker !! :( :mad: Zeker weten ! ).


VTM
- 18.00 - Border Security Australia - Een Vietnamese vrouw met opvallende schoenen gedraagt zich vreemd op de luchthaven van Melbourne. Dit ontgaat de douaniers niet en ze halen de vrouw uit de rij. Ondertussen wacht de vriendin van John angstig af of hij Australië binnen zal mogen. John is immers een ex-gedetineerde met een drugsverleden. In de bagageruimte stoot de douane op giftige schildpadschelpen die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de Australische fauna en flora.


ACHT
- 08.40 - Paul Merton in Europe - Italië ; in Milaan, groot in voetbal en mode, bezoekt Paul een warenhuis waar een halfnaakte voetballer tussen de winkelrekken eet, slaapt, doucht en zelfs zijn Porsche parkeert. Hij woont er ook een brutale middeleeuwse voetbalmatch bij. In Toscane verbroedert hij met een vereniging van huismannen die zo hun redenen hebben om fluitend de was en de plas te doen. En hij verkent het andere Rome, met onder meer een bezoek aan het kattenasiel waar Julius Caesar werd vermoord. En hij maakt kennis met een collega-tv-maker: 'tv-terrorist' Paolini, die al 20.000 keer de ether kaapte om safeseks te promoten.

- 15.25 - Paul Merton in Europe - Italië ( her. - zie boven ).


2BE
- 22.40 - Festivalitis - Pukkelpop 2014 ;

- 23.50 - Ice Road Truckers - Ice Road Rage ;


VIER
- 20.00 - Bondi Rescue - De 18-jarige stagiair Max krijgt er een nieuwe concurrent bij. Jake Nolan is één van zijn beste vrienden en zal het reddingsteam de komende maanden versterken. Wanneer hoofdredder Hoppe duidelijk maakt dat slechts één van hen aan het einde van de stage in het team zal kunnen blijven, barst de onderlinge strijd los. Jake onderneemt al meteen actie en snelt een grote man te hulp die in een noodsituatie verkeert.VITAYA
- 07.25 - The Hotel Inspector - Artist Residence ; Bed & Breakfast 'Artist Residence' in Brigton wordt gerund door de 21-jarige student Justin. De negen kamers blijven echter meer dan eens leeg. Justin heeft voor de inrichting van zijn zaak gekozen voor een mix tussen hotel en kunstgalerij en misschien is dat wel de oorzaak van de tegenvallende inkomsten.

- 10.10 - Ik Vertrek - Zijn eigen kleine 'Dynasty' aan de Spaanse Costa del Sol, dat is waar stylist Remco Trap (45) al jaren van droomt. Hij is geboren om gasten in de watten te leggen en 'net dat beetje extra' te geven. Als hij verliefd wordt op André Been (32) is het kiezen of delen. Zijn kersverse partner mag of mee naar Spanje of Remco vertrekt alleen. André is herstellende van lymfeklierkanker en toe aan een nieuwe start. In het dorpje Frigiliana willen de twee meer genieten van het leven en van elkaar. Voor het zo ver is, moeten de handen uit de mouwen. Over een paar maanden al staan de eerste gasten op de stoep en die hebben hoge verwachtingen.

- 16.00 - The Hotel Inspector - Sandygate House Hotel ; Alex Polizzi trekt naar het Sandygate Hotel nabij Rotherham, waar het aantal reservaties aan een sneltempo daalt. Mogelijk ligt de oorzaak bij uitbater Dave Elliot, want hij lijkt meer interesse te hebben in de uitbating van zijn restaurant dan in zijn hotel.

- 19.05 - Ik Vertrek - Valentijn, lid van de horecafamilie Van der Valk, ziet zijn toekomst niet in een van de familiehotels, maar zoekt zijn geluk het liefst in de natuur. Samen met zijn vrouw Yvonne ging hij een paar jaar geleden per fiets de wereld rond om een plek te zoeken om te wonen. Pas op de terugweg, twee jaar later, vinden ze deze plek, in de Franse Alpen. Vrienden van hen runnen er een camping en chalet, maar kunnen het met z'n tweeën niet aan en zijn dringend op zoek naar zakenpartners. Yvonne en Valentijn besluiten de samenwerking aan te gaan en zich in het kleine bergdorpje te vestigen. De camping loopt niet goed genoeg en met het contract met de gemeente kunnen ze nog maar een seizoen draaien. Mag de camping na de zomer nog blijven bestaan? En lukt het ze om samen met hun vrienden een succes te maken van de camping en het chalet? Vinden de reislustige Yvonne en Valentijn uiteindelijk hier hun thuis?

-00.30 - A Place in the Sun : Home or Away - compilatie ; terugblik op de hoogtepunten van het voorbije seizoen. Jonnie bezoekt de koppels die hij hielp bij de zoektocht naar een droomhuis in Groot-Brittannië en kijkt hoe het nu met hen gaat.


DISCOVERY CHANNEL
- 06.00 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Kijk mee hoe kruithoorns, handgemaakte mallen, pierogi en binnenbanden worden gemaakt.

- 06.25 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe kant, replica's van antieke lijsten, orchideeën en naven van eenwielers worden geproduceerd.

- 06.50 - The Real Hustle - Om de aandacht te vestigen op een steeds vaker voorkomende vorm van oplichting, gaan Jess, Paul en Alex in Piccadilly Circus in Londen gelijktijdig zakkenrollen.

- 08.05 - Alaska : Surviving The Last Frontier - Bear Hunt ; de groepsleden vermageren snel. Als hun eerste poging om een beer te vangen mislukt, zijn ze vastbesloten om nogmaals de ijzige wildernis in te trekken voor een tweede poging.

- 11.25 - River Renegades - Down And Dirty ; serie over mensen bij wie de rivier in het bloed zit; ze verdienen hun brood met jagen en vissen, ondanks verraderlijke weersomstandigheden en de oprukkende verstedelijking.

- 12.15 - Air Jaws : Fin of Fury - Colossus, een grote mensenhaai, werd in 2011 voor het laatst gezien en sindsdien is hij spoorloos. Enkele haaienexperts bundelen hun krachten om de enorme haai op te sporen.

- 13.05 - Dirty Jobs - Scrapple Maker ; er gaat een wereld voor ons open als presentator Mike Rowe ons laat kennismaken met bijzondere mannen en vrouwen die hun brood verdienen met zeer onsmakelijk werk.

- 13.55 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe externe harde schijven, diepvriesgarnalen, Thaise rijstdozen en papieren handdoekjes worden geproduceerd.

- 14.20 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Kijk mee hoe thee, dakversieringen, kunstbloemen en metalen velgen worden geproduceerd.

- 20.10 - Deadly Islands - Grizzly Bear Island ; bioloog en roofdierenkenner Dave Salmoni reist naar een bergachtig eiland in de Noordoost-Pacific, dat het leefgebied is van een groot aantal grizzlyberen.

- 21.00 - Spawn of Jaws : The Birth - Dr. Michael Domeier probeert twee grote mysteries van de oceaan op te lossen. Waar paren de grootste roofdieren op aarde en waar brengen ze hun jongen ter wereld?

- 21.55 - Zombie Sharks - Kun je een haai met een simpele handbeweging in een zombie veranderen? Duiker Eli Martinez beweert dat hij een manier heeft gevonden om haaien in een trance te brengen.

- 22.50 - Treasure Quest - Lusitania Revealed ; de bemanning van de Odyssey doet archeologisch onderzoek naar het scheepswrak van de Lusitania. Maar het schip is bedekt met visnetten en verkeert in zeer slechte staat.

- 00.40 - Naked and Afraid - Beware the Bayou ; twee survivalexperts proberen eenentwintig dagen lang zonder voedsel, drinkwater of kleding in de wildernis te overleven. Kunnen ze zich staande houden in een gebied vol gevaren?BBC 1
- 12.00 - Animal Saints and Sinners - Shocks the Donkey and a Serial Roaming Dog ; dog control officers are on the trail of a roaming dog who is found by a familiar face.
Plus the donkey who has helped young twin girls with disabilities.BBC 2
- 08.05 - Animal Saints and Sinners - Dogs Saving Lives and Suspected Pit Bulls Next Door ;
in Newham, two suspected pit bulls are getting loose and in Kirklees a dog is kept chained up in the garden in the wet weather.
Also, the dogs trained to detect cancer and the pet trained to help its young owner battle post-traumatic stress disorder.

- 13.00 - Fred Dibnah's Magnificent Monuments - Places of Work ; Fred Dibnah continues his tour of Britain's great building feats with a look at our places of work. In Chatham he visits one of our oldest dockyards, while at Armley Mills in Leeds he discovers an early form of fireproofing. His journey takes him from a 1,000-year-old tithe barn in Sussex, where he tries his hand at thatching, to the symbol of modern architecture, the Lloyd's building.

- 16.30 - Coast - Swanage to Land's End ; the Bafta-winning Coast journeys around the British Isles and beyond to see how shared seas unite us all.
The voyage continues along England's south-west coast from Dorset, through Devon and onwards to the tip of Cornwall.

Neil Oliver performs the lead role in an extract from Shakespeare's The Tempest on the stage of a remarkable coastal amphitheatre near Land's End. Neil discovers how this unique theatre was built thanks to the obsession of one woman determined to stage the bard's famous play in the open air next to the sea at her home in Cornwall.

Nick Crane ventures out into the infamous Portland Tidal Race to see how this fearsome tidal surge creates some of the roughest waters in Britain, surprisingly close to the tourist beaches and Georgian splendour of Weymouth.

Mark Horton has privileged access to the historic dockyards at Devonport to see where the wooden ships of Nelson's navy were built and reveals how the steel fleet of the modern Royal Navy still relies on the age old skills of woodworking. Alice Roberts is following her nose to discover what gives the sea its distinctive smell. It's the unmistakable whiff we associate with holidays, but for many animals it's a smell that spells the difference between life and death.
Neil Oliver tours the province of Finistère, which is battered by some of the wildest waters in the world, meeting a lighthouse keeper made famous by one of the world's most reproduced photographs. The image shows him about to be swallowed up by mountainous seas, so how did he manage to survive? Neil also visits Île de Sein, a tiny 'island of heroes' which was honoured with a prestigious military award by President de Gaulle after the islanders took to their boats at the start of the Second World War to fight with the Free French forces. The last survivors relive these moving events.

Nick Crane joins the Onion Johnnies, who provide the stereotypical image of a Frenchman in stripy T-shirt and beret on a bicycle laden with onions. For nearly 200 years these bulb sellers have peddlled their produce around the homes of Britain. Nick finds out what's so special about their onions and meets a Johnny who picked up a Geordie accent and married a Newcastle girl.

Alice Roberts reveals the life-saving chemical element that's locked away inside seaweed as she recreates the remarkable accidental discovery of iodine. At Carnac, Mark Horton moves among the mysterious lines of standing stones erected thousands of years before Stonehenge to investigate their age-old connection to Britain. Miranda Krestovnikoff dives for a seafood delicacy - she's in search of a rare mollusc with a beautiful shell that fine diners pay a fortune to eat.

- 17.15 - Great Continental Railway Journeys - from Copenhagen to Oslo ; armed with his 1913 railway guide, Michael Portillo explores Scandinavia and discovers the royal roots of early 20th-century British travellers' close dynastic ties with the kingdoms of Denmark and Norway. After braving one of the world's oldest rollercoasters in Copenhagen's famous Tivoli Gardens, Michael takes the train across the Oresund Bridge linking Denmark to Sweden, where he retraces the tracks of a train which carried a revolutionary Russian passenger on an epic voyage.

In Lund, he samples a smorgasbord before having a Highland fling in Gothenburg, where he test-drives a vintage Volvo. Crossing the border again into Norway, Michael discovers how in 1913 this young nation expressed its own distinctively modern identity in plays, paintings and polar exploration.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 08.00 - Caught in The Act - Cannibal Octopus ;

- 09.30 - Air Crash Investigation - Deadly Test ; een ervaren bemanning test een commercieel toestel boven Frankrijk. Vlak voor de landing verliest de gezagvoerder de controle over het toestel.

- 11.15 - War on Witches ;

- 12.05 - Cosmos : A Spacetime Odyssey - Standing Up in the Milky Way ; astrofysicus Neil de Grasse Tyson bestuurt het schip van de verbeelding en brengt een legendarische tv-serie naar het publiek van de 21ste eeuw.

- 12.55 - Caught in The Act - Dangerous Games ;

- 14.50 - Air Crash Investigation - Terror in Paradise ; een vlucht naar Tahiti stort neer, waarbij alle inzittenden omkomen. Het onderzoek brengt een opmerkelijke toedracht aan het licht.

- 16.40 - Science of Stupid - Presentatrice Ymke Wieringa laat zien hoe en waarom een avontuur kan uitlopen op een nachtmerrie.

- 20.00 - Wicked Tuna - The Wicked Return ; vissers uit Gloucester, Massachusetts varen naar Jeffrey's Lodge in de hoop de eerste blauwvintonijn van het seizoen te vangen.

- 23.55 - Ultimate Survival Alaska - Over the Falls ; de vier teams nemen de kano om over meren, rivieren en de open oceaan te varen, op weg naar het eindpunt op Admiralty Island.

- 00.45 - Air Crash Investigation - Doomed to Fail ; in 1992 vloog Air Inter-vlucht 148, een computergestuurd toestel, tegen een berg. Beleef de hectische zoektocht naar overlevenden.


NED 1
- 20.30 - EarthFlight - Noord-Amerika ; we vliegen boven Noord-Amerika tussen miljoenen sneeuwganzen die zich het doelwit weten van de nationale vogel van de Verenigde Staten, de Amerikaanse zeearend.

- 21.32 - Hello Good Bye - Klaas Drupsteen spreekt op Schiphol met vertrekkende passagiers of juist met degenen die staan te wachten op hun dierbaren. Het resultaat is meeslepende levensverhalen en ontroerende anekdotes.


NED 2
- 10.33 - Fresco's Paradijs - De geheimen van de zee ; Louise Fresco reist af naar Noorwegen waar de kabeljauwvangst dit jaar overvloedig is en men zelfs experimenteert met het kweken van kabeljauw.

- 11.18 - Metropolis - Bloot ; de lokale correspondenten van VPRO's Metropolis gaan iedere week wereldwijd op zoek naar opvallende verhalen uit het dagelijks leven van mensen in hun land.

- 23.53 - 2Doc - The Bengali Detective ; een nieuwe kijk op de middenklasse van het moderne India en de misdaadbestrijding van Calcutta.


ARTE
- 06.05 - Vergeten Volkeren - de Hoetsoeli's in Oekraïne ;

- 06.50 - Arte+7 - Per Vliegtuig - van Chichester tot Wight-eiland ;

- 07.15 - Arte+7 - De Cévennes, levensgroot ;

- 08.30 - X : enius - De Oceanen - een ongekende wereld ;

- 08.55 - Arte+7 - Het geheim van de reuze olifanten ;

- 09.50 - De Witte Haaien - een grote misverstand ?

- 10.50 - IJsland , vuur en aarde ;

- 11.55 - Duitsland - de Ruhr ;

- 11.45 - Arte+7 - Een Zomer in Siberië - het leven op de oevers van de Baïkalmeer ;

- 12.45 - Géo -Dakar ;

- 15.10 - Finistère, einde van de wereld ;

- 15.40 - Oman, rustig lopen ;

- 16.25 - Op zoek naar buitenaardse leven ;

- 17.45 - Elzas, een industriële erfenis ;

- 18.15 - Een Kilometer te voet - Stevensonweg ;

- 18.55 - Het Wilde Polen ;
22.08.2014

EEN
- 16.40 - From the sky - Mexico Vanuit de Hemel ;

- 18.10 - Rick Stein's Far Eastern Odyssey - Bangladesh ; Rick eindigt zijn culinaire rondreis in Bangladesh, het land dat aan de oorsprong ligt van de duizenden 'Indische' restaurants die Groot-Brittannië vandaag rijk is. Curry staat niet toevallig bovenaan zijn lijstje van dingen die hij er wil proeven. Rick start zijn tocht in Dhaka, waar hij leert hoe je een echte 'biryani' maakt. In de meeste Bengaalse gerechten staat vis centraal. Wanneer Rick door een plaatselijke familie uitgenodigd wordt om 's middags 'fish dampokht' mee te eten, een traditioneel gerecht in Bangladesh, hoeft hij dan ook niet lang te twijfelen. Daarna trekt hij noordwaarts, richting Sylhet, een stad die nauwe banden heeft met de Britse curryrestaurants. Hij bezoekt ook een Khasidorp vlakbij de Indiase grens en proeft er een onvergetelijke curry van varken en zwart sesamzaad. Wanneer hij thuiskomt, maakt hij in bananenbladeren gestoomde vis met mosterdmassala klaar.


CANVAS
- 15.05 - Orbit : Earth's Extraordinary Journey - Path ; in deze tweede aflevering volgen we de reis van de aarde om de zon van januari tot de equinox van maart. We zien wat de gevolgen zijn van onze eeuwige reis om de zon, hoe de aarde letterlijk uit haar lood is geslagen in haar baan om de zon en hoe veranderingen in die baan onze planeet vorm hebben gegeven.

- 15.57 - Arm & Rijk - Peking ; dertig jaar geleden liberaliseerde China zijn economie. In mensentaal: het was voortaan niet langer verboden om geld te verdienen. Jan Leyers wil weten wat het betekent om te leven in een land waar je vrij mag ondernemen en consumeren, maar waar de alomtegenwoordige Communistische Partij nog altijd de wet dicteert. In de oude havenbuurt van Peking bezoekt Jan een gigantische werf, waar de CEO van de privébouwonderneming niet uitgepraat raakt over de wijsheid en daadkracht van de Chinese overheid. De moeder van de CEO, madame Chan, is een van de twintig rijkste Chinezen. Ze leidt Jan rond in haar privémuseum en verklapt hoe ze tijdens de culturele revolutie haar kostbare sandelhouten meubelen van de vernielzucht van de Rode Gardes wist te redden. Bijna de helft van de inwoners van Peking zijn migrantenarbeiders die van het platteland komen. Jan ontdekt de miserabele omstandigheden waarin de arbeiders leven, maar is tegelijk verrast door hun optimisme. In een park interviewt hij een gepensioneerde militair die zich vrijwel meteen zorgen maakt dat hij te veel heeft gezegd. Jan wil ook zien waar de migrantenarbeiders vandaan komen en trekt naar een arm plattelandsdorp. Daar heersen gelatenheid en berusting. Terug in Peking legt een investeringsbankier Jan uit dat een autoritaire regeringsvorm voor China de enige oplossing is. Jans laatste ontmoeting is ook de meest intense: Holly is een jonge journaliste die haar droom heeft opgegeven om ooit aan echte journalistiek te kunnen doen. Daarvoor is de Chinese censuur te verstikkend.

- 18.35 - United States of Secrets - Driedelige documentaire over de handel en wandel van het NSA, het Bureau Nationale Veiligheid van de VS, die een ander licht werpt op de recente geschiedenis van 11 september tot nu. 9/11 was een schok. Ook voor het Amerikaanse intelligentiesysteem. Het was, en is, een geldverslindende machine in het leven geroepen om dit soort dingen voor te zijn, maar ze wisten van niets. Na eerdere afluisterschandalen opereerde de NSA aan de hand van strikte procedures, procedures die uiteindelijk levens hebben gekost volgens analisten zoals Edward Loomis. Hij leeft met de last dat hij misschien meer moeite had moeten doen bij zijn oversten om de procedures te versoepelen voor 11 september. 'Ik geloof echt dat we het hadden kunnen voorkomen, als onze manier van werken zou zijn herzien voor 9/11.' Groot is dan ook de verbazing van NSA-ers met een staat van dienst als Wiebe en Loomis, als ze merken dat in de maanden na 11 september er dingen gebeuren die voordien niet mogelijk waren en waar bovendien het wettelijke kader voor ontbreekt. Een gevaarlijk spel van geheimen en leugens begint. ( N.B. - ... vooral leugens, massa's...:( )

- 19.27 - Nature Op 2 - Nature's Microworlds - Galápagos ; in deze eerste aflevering reizen we naar een van de beroemdste en vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt belangrijkste archipels ter wereld: de Galápagoseilanden. Het krioelt er van de bizarre, unieke wezens die alleen hier leven. Maar hoe zijn ze er terechtgekomen en hoe komt het dat ze zo goed aarden op deze wonderlijke eilanden? We krijgen niet alleen inzicht in het geheim van het leven op de Galápagos, maar vernemen ook hoe Darwin hier de sleutel vond van zijn evolutietheorie.


VTM
- 18.00 - Border Security Australia - In de luchthaven van Sydney lijkt surfer Rusty niet te beseffen dat hij geland is. Douanier Maurice vermoedt dat de man onder invloed is van cocaïne en onderwerpt zijn surfplanken aan een grondige controle. Ondertussen wordt in het postsorteercentrum een lading pillen en vreemde antieken beeldjes gevonden. In Melbourne wordt een Chinese studente zwaar op de rooster gelegd omdat ze het vlees in haar bagage niet heeft aangegeven.


VIER
- 20.00 - Bondi Rescue - Om de vier à zes jaar wordt het strand van Bondi overspoeld door metershoge golven. Dat is ook vandaag het geval. Redders zetten meteen alle middelen in om de zwemmers naar de veilige gebieden te leiden. Voor het eerst in twaalf jaar tijd dwingt de intensiteit van de golven hen er echter toe het strand te sluiten. Intussen loopt de temperatuur op tot 33 graden, waardoor de meeste toeristen de regels negeren. Dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen.


ACHT
- 21.00 - James May Man Lab - In deze aflevering toont James hoe je een oude film maakt, hoe je een bioscoop bouwt, hoe je met sabels vecht en hoe je je dient te gedragen op een eerste afspraakje. Tot slot organiseert hij een concert in de beroemde Londense kerk St Martin-in-the-Fields met het toporkest dat hij in de vorige aflevering samenstelde.

- 22.00 - James May Man Lab - In deze aflevering ontsnappen James en zijn makker de wijncriticus Oz Clarke samen uit de gevangenis van Princetown en zoeken ze op kompas hun weg door heidevlakten van Dartmoor. James bouwt ook een pooltafel, tekent een portret en toont hoe moeilijk het is om de namen van de gasten op een feest te onthouden.


VITAYA
-07.20 - The Hotel Inspector - Sandygate House Hotel ; Alex Polizzi trekt naar het Sandygate Hotel nabij Rotherham, waar het aantal reservaties aan een sneltempo daalt. Mogelijk ligt de oorzaak bij uitbater Dave Elliot, want hij lijkt meer interesse te hebben in de uitbating van zijn restaurant dan in zijn hotel.

- 10.10 - Ik Vertrek - Valentijn, lid van de horecafamilie Van der Valk, ziet zijn toekomst niet in een van de familiehotels, maar zoekt zijn geluk het liefst in de natuur. Samen met zijn vrouw Yvonne ging hij een paar jaar geleden per fiets de wereld rond om een plek te zoeken om te wonen. Pas op de terugweg, twee jaar later, vinden ze deze plek, in de Franse Alpen. Vrienden van hen runnen er een camping en chalet, maar kunnen het met z'n tweeën niet aan en zijn dringend op zoek naar zakenpartners. Yvonne en Valentijn besluiten de samenwerking aan te gaan en zich in het kleine bergdorpje te vestigen. De camping loopt niet goed genoeg en met het contract met de gemeente kunnen ze nog maar een seizoen draaien. Mag de camping na de zomer nog blijven bestaan? En lukt het ze om samen met hun vrienden een succes te maken van de camping en het chalet? Vinden de reislustige Yvonne en Valentijn uiteindelijk hier hun thuis?

- 16.05 - The Hotel Inspector - Windsor Hotel ; het Windsor Hotel in Chertsey is een bistro en wijnbar, maar telt eveneens zes slaapkamers. Toch geraken die slaapkamers haast nooit gevuld. Eigenares Melanie White schakelt de hulp in van Alex Polizzi.

- 19.05 - Ik Vertrek - In deze eerste aflevering van 'Ik vertrek' maken we kennis met de familie Smakman, een Nederlands gezin dat beslist om naar Frankrijk te verhuizen. Matthieu en Helmie Smakman gaan de uitdaging aan en vertrekken met hun drie kinderen naar Frankrijk. Ze hebben er zeer veel zin in, maar al gauw blijkt hun verhuis niet vlekkeloos te verlopen. De vrouw van wie ze het huis kopen, is heel gehecht aan het huis en maakt het de familie Smakman niet gemakkelijk. De kinderen moeten naar een Franse school, maar ze spreken amper de taal. Ook de ouders hebben het moeilijk met de nieuwe taal. Zullen ze erin slagen hun droom waar te maken?

- 23.30 - A Place in the Sun : Home or Away ; compilatie - Jasmine Harman blikt terug op de hoogtepunten van het voorbije seizoen. Ze bezoekt de koppels die ze hielp bij de zoektocht naar hun droomwoning in het buitenland en kijkt hoe het nu met hen gaat.


Op 12
- 21.55 - Missie Monsango - Spoedverpleger Gertjan en thuisverpleegster Iris vertrekken in alle vroegte uit het ziekenhuis van Mosango. Samen met dokter Luigi gaan ze muskietennetten leveren in de gezondheidspost van Kinsamba. Maar de weg is zo moeilijk bereikbaar dat ze er alleen met de motor kunnen geraken. Gertjan ondervindt al snel dat de motoren in Congo niet zo betrouwbaar zijn, en de chauffeurs al evenmin. Ook geneeskundestudenten Kobe en Stéphanie gaan aan de slag buiten het ziekenhuis. Zij trekken naar Kasai om er aan seksuele voorlichting te doen. Kobe heeft een grote kunstpenis bij als pedagogisch materiaal en is benieuwd hoe de Congolese jongeren daarop zullen reageren. Kinesist Kevin heeft zijn stagiair Junior nu op een niveau gekregen dat die zelfstandig aan het werk kan. Terwijl Junior werkt met een man die een hersenbloeding heeft overleefd, probeert Kevin Nicaise op krukken te laten lopen. Het been van de 18-jarige Nicaise werd geamputeerd nadat hij uit een boom was gevallen. Op de spoedafdeling komt opnieuw een ernstig ziek kind aan, maar de vader weigert elke behandeling. Kobe en Stéphanie zijn razend. Als er kort nadien een auto stopt met een meisje met een open beenbreuk, doen ze er alles aan om haar been te redden.


DISCOVERY CHANNEL
- 06.00 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe externe harde schijven, diepvriesgarnalen, Thaise rijstdozen en papieren handdoekjes worden geproduceerd.

- 06.25 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Kijk mee hoe thee, dakversieringen, kunstbloemen en metalen velgen worden geproduceerd.

- 06.50 - The Real Hustle - De jongens doen zich voor als undercover politieagenten en gebruiken hun aangenomen identiteit om de auto van een voorbijganger te stelen.

- 08.05 - Alaska : Surviving the Last Frontier - Trophy Hunter ; gewone mensen nemen het op tegen de natuur en proberen te overleven in de prachtige maar gevaarlijke wildernis van Alaska. Een nieuwe groep vrijwilligers gaat de ijzige strijd aan.

- 11.25 - Don't Drive Here - Andrew Younghusband bezoekt de meest chaotische steden ter wereld en probeert er in een week tijd het autorijden onder de knie te krijgen. Hoe vergaat het hem in Mexico-Stad?

- 12.15 - Zombie Sharks - Kun je een haai met een simpele handbeweging in een zombie veranderen? Duiker Eli Martinez beweert dat hij een manier heeft gevonden om haaien in een trance te brengen.

- 13.05 -Dirty Jobs - Blueberry Connoisseur ; Mike bezoekt een jelly beans-fabriek en maakt een jelly bean die naar de geur van zijn laarzen smaakt. Daarna plukt hij bosbessen in Maine en doet hij mee een taartenbakwedstrijd.

- 13.55 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe gelatinecapsules, wipkippen, diepvriespannenkoeken en natuurlijk rubber worden geproduceerd.

- 14.20 - How It's Made - We nemen weer alledaagse producten onder de loep. Ontdek hoe papieren parapluutjes, kolen, vliegtuigstoelen en urnen worden geproduceerd.

- 14.45 - X-Machines - Het baggerschip D'Artagnan moet het Panamakanaal verbreden om miljoenen kostende verkeersopstoppingen te voorkomen en de vernieuwde Sea King-helikopter is klaar voor de 21e eeuw.

- 21.00 - I Escaped Jaws - Schokkende verhalen uit de eerste hand van mensen die oog in oog kwamen met het meest gevreesde roofdier van de oceaan, en die het geluk hadden de confrontatie te overleven.

- 21.55 - Monster Hammerhead - Enkele haaiendeskundigen gaan naar de Florida Keys om bewijs te vinden van het bestaan van Old Hitler, een reusachtige hamerhaai die wel zeven meter lang zou zijn.

- 00.40 - Naked and Afraid - Bares All ; de survivalkenners vertellen hoe het er achter de schermen aan toe ging. We zien nooit eerder getoonde beelden van deze serie, die de lat voor survivalseries nog hoger legt.


BBC 1
- 12.00 - Animal Saints and Sinners - Horseboy and the Dog Scaring the Neighbours ; in West Yorkshire a large dog on the loose is scaring the neighbours. Plus the mystery of a lost dog who is a long way from home, the horses that keep a young boy calm and the search and rescue dog that saved one woman's life.


BBC 2
- 11.35 - The Travel Show - Ade Adepitan is in the Caribbean, examining the controversy around Jamaica's ban on jet skis. Also, the start of a new series with Carmen Roberts looking at the latest travel apps and social media trends and a visit to the Arctic Ocean for a trip through the North West Passage, one of the world's most challenging journeys.

- 12.55 - Fred Dibnah's Magnificent Monuments - Bridges and Tunnels ; Fred Dibnah looks at some of the great achievements in civil engineering, from the earliest wrought iron suspension bridge to the Channel Tunnel.

- 16.30 - Coast - Brittany ; Britain's strong bonds with its Celtic cousins across the English Channel in Brittany, or 'Little Britain' as the French think of it, are explored.
Neil Oliver tours the province of Finistère, which is battered by some of the wildest waters in the world, meeting a lighthouse keeper made famous by one of the world's most reproduced photographs. The image shows him about to be swallowed up by mountainous seas, so how did he manage to survive? Neil also visits Île de Sein, a tiny 'island of heroes' which was honoured with a prestigious military award by President de Gaulle after the islanders took to their boats at the start of the Second World War to fight with the Free French forces. The last survivors relive these moving events.

Nick Crane joins the Onion Johnnies, who provide the stereotypical image of a Frenchman in stripy T-shirt and beret on a bicycle laden with onions. For nearly 200 years these bulb sellers have peddlled their produce around the homes of Britain. Nick finds out what's so special about their onions and meets a Johnny who picked up a Geordie accent and married a Newcastle girl.

Alice Roberts reveals the life-saving chemical element that's locked away inside seaweed as she recreates the remarkable accidental discovery of iodine. At Carnac, Mark Horton moves among the mysterious lines of standing stones erected thousands of years before Stonehenge to investigate their age-old connection to Britain. Miranda Krestovnikoff dives for a seafood delicacy - she's in search of a rare mollusc with a beautiful shell that fine diners pay a fortune to eat.

- 17.15 - Great Continental Railway Journeys - from Prague to München ;with his 1913 guidebook in hand, Michael Portillo explores the stunning Art Nouveau architecture of the Czech capital. In a café popular with artists of the time he discovers the dance craze of the day - the tango - and gamely gives it a go. In the spa of kings, Marienbad, now known as Marianske Lazne, Michael samples the sulphurous waters and wallows in peat and mud. At the Skoda factory in Pilsen he investigates how the machine products of peacetime gave way to the manufacture of armaments for war and test drives a state-of-the- art passenger train locomotive made there today.

Crossing the border from Bohemia to Bavaria, Michael encounters a fire-breathing dragon in Furth-im-Wald and in Nuremberg he rides German railway history - made in Britain. Arriving in Munich, he finds a blue horse created at the time of his guidebook and discovers an early 20th-century pioneer who laid the foundations for the city's pre-eminence in science and technology today.


NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 08.00 - Caught in The Act - Dangerous Games ;

- 09.30 - Air Crash Investigation - Terror in Paradise ; een vlucht naar Tahiti stort neer, waarbij alle inzittenden omkomen. Het onderzoek brengt een opmerkelijke toedracht aan het licht.

- 12.05 - Cosmos : A Spacetime Odyssey - Some of the Things the molecules Do ; Neil de Grasse Tyson verkent de evolutie door natuurlijke en kunstmatige selectie, met een blik op de ontwikkeling van het menselijk oog.

- 12.55 - Caught in The Act - Leopard vs. Python ;

- 14.50 - Air Crash Investigation - Qantas 32 : Titanic In The Sky ; de onderzoekers moeten uitzoeken waarom de motor van Qantas Vlucht 32 ontplofte en of elke andere A380 ook gevaar loopt.

- 16.40 - Science of Stupid - Presentatrice Ymke Wieringa laat zien hoe en waarom een avontuur kan uitlopen op een nachtmerrie.

- 20.00 - Do or Die - Disaster in the Sky ; hou je vast wanneer je uit je parachuteharnas glijdt en 4000 m naar beneden valt.

- 20.30 - Do or Die - Terrible Twister ; kruip achter het stuur terwijl een enorme tornado op je afraast, of probeer op een surfplank een omrollende reuzengolf te overleven.

- 23.55 - Ultimate Survival Alaska - Climb From Hell ; de drie resterende teams staan voor aardverschuivingen, sneeuwlawines en steile kliffen tijdens hun tocht door het barre Tordrillo-gebergte.

- 00.45 - Air Crash Investigation - Miami Mystery ; vlucht 101 van Chalk's Ocean Airways stortte vlakbij Miami in de oceaan. Hopelijk werpt de videofilm van een toerist licht op de oorzaak.


NED 1
-21.18 - Baardmannetjes - Texel ; de heren gaan naar het grootste Waddeneiland van Nederland; Texel. Hans heeft maar liefst twee vogel wensen, hij wil graag de eidereend en de grauwe franjepoot zien.


ARTE
- 06.05 - Algarve ;

- 06.50 - Arte+7 - Per Vliegtuig - Zwitserland, van Neuchâtel tot Fribourg ;

- 07.15 - Armorkust ;

- 07.45 - Arte+7 - Woestijnolifanten ;

- 11.15 - België - Vlaanderen ;

- 12.40 - Verdwenen Vliegtuigen ;

- 15.40 - Cuba, viva la vida !

- 17.45 - Noord Vosges-gebergte ;

- 18.15 - Een Kilometer te voet - Kreta, passen en spleten ;
Labels : Abchazië, Afghanistan, Australië, Bangladesh, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Congo (D.R.), Cuba, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Haïti, Ierland, Ijsland, India, Indonesië, Italië, Jamaica, Japan, La Réunion, Madagascar, Maleisië, Mexico, Namibië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oekraïne, Oman, Peru, Polen, Senegal, Spanje, Sri Lanka, Tahiti, Transnistrië, Tsjechië, Tunesië, Venezuela, Vietnam, V.A.E., V.K., V.S.A., Zuid-Afrika, Zuid- Ossetië, Zwitserland,
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan