TV Reisprogramma's week 24.01 - 30.01.2014

Gecko

Well-Known Member
24.01.2014


EEN
- 14.20 - Nature's Newborns - 8-delige documentaire reeks waarin de Britse dierenarts en tv-persoonlijkheid Steve Leonard mensen opzoekt die bezig zijn met het verzorgen van pasgeboren dieren - gaande van de meest exotische soorten in dierentuinen tot onze favoriete huisdieren thuis.

CANVAS
- 16.17 - Animal Attraction - ook voor dieren is het niet altijd eenvoudig om de juiste partner te vinden (en te behouden). Daarvoor moet er verleid, gedanst, gezongen en vaak ook gevochten worden. In deze documentaire zien we enkele sterke staaltjes van liefde en hofmakerij in de natuur. Een koppel ijsberen gedraagt zich als regelrechte pubers, een paradijsvogel danst zijn eigen versie van de tango, maar verliest daarbij letterlijk en figuurlijk van zijn pluimen. Een maki gebruikt dan weer zijn persoonlijk parfum om een wijfje te verleiden. Een gorillawijfje kijkt diep in de ogen van een potentiële partner, maar speelt ook de jaloerse geliefde om haar doel te bereiken. Een hagedis bewijst dan weer dat het begrip 'hondstrouw' hem op het lijf geschreven is...

ACHT
- 20.40 - James May's Man Lab - in deze aflevering schiet James het stoffelijk overschot van enkele huisdieren de stratosfeer in en recycleert hij een design citruspers en fruitschaal tot een simpele maar efficiënte citruspers in een geïmproviseerde gieterij. Hij geeft ook de garderobe van de moderne man een makeover en leert de kijker gitaar spelen zonder moeite.

DISCOVERY CHANNEL
- 07.20 - Raging Planet - Storm ; een onderzoek over de indrukwekkende kracht van zeestormen, die tot de dodelijkste natuurverschijnselen op aarde behoren.
- 09.50 - Mythbusters - Square Wheels ; in theorie gaat bij een bepaalde snelheid een rit in een auto met vierkante wielen net zo soepel als de rit in een auto met gewone ronde wielen. Kunnen Adam en Jamie dit bewijzen?
- 11.30 - Dirty Jobs - Ice Salvage Crew ; Mike Rowe reist naar Alaska waar hij aan het werk gaat met mensen die gelekte olie opruimen. En in Minnesota helpt hij bij het bergen van een auto die door het ijs is gezakt.
- 15.40 - Baggage Battles - Boy Toys ; de doorgewinterde veilingjagers speuren de wereld af naar veilingen van niet-geclaimde goederen, waar ze op lucratieve voorwerpen bieden die ze met winst proberen te verkopen.
- 16.05 - Baggage Battle - Cash is King ; de doorgewinterde veilingjagers speuren de wereld af naar veilingen van niet-geclaimde goederen, waar ze op lucratieve voorwerpen bieden die ze met winst proberen te verkopen.
- 19.00 - Mythbusters - Revenge of the Myth ; het hele team komt bijeen om de favoriete mythen van de fans naar een hoger plan te tillen. Met kanonnen, vuurwerk, grondgraafmachines en exploderende limousines!
- 20.00 - The Real Hustle - Las Vegas ; het team gebruikt briljante technieken om de zakken van voorbijgangers te rollen. Een nietsvermoedend meisje wordt ongewild medeplichtig gemaakt aan een overval op een juwelier.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 07.40 - Air Crash Investigation ;
- 09.20 - Scam City ;
- 12.40 - Wild Russia ;
- 15.10 - Air Crash Investigation ;

NED 2
- 19.55 - Rail Away ; Canada: Sault St. Marie/Agawa Canyon/Hawk Junction ;

NED 3
- 21.20 - Louis Theroux - Beware of the Tiger ; documentaire over wilde dieren in particulier bezit ; in deze documentaire trekt Louis Theroux naar mensen die in hun huis dieren houden en kweken die je normaal in de wildernis van Afrika of Azië zou verwachten; zo maken we kennis met Joe, een handelaar in "grote katten" ;

BBC 1
- 10.15 - Wanted Down Under - Williamson Family ; a mum is on a mission to persuade her son to move down under with the rest of her family ;
- 12.45 - Helicopter Heroes Down Under - ; a bride's big day is in the balance after her father is badly injured in the bush ;

BBC 2
- 08.45 - Helicopter Heroes Down Under - a surfer is attacked by a shark, and a baby is dehydrated in record temperatures ;
- 19.30 - Great British Railway Journeys - on the final leg of his journey from Southampton to Wolverhampton, Michael Portillo's first destination is the elegant spa town of Cheltenham, where he discovers a very early locomotive carriage which ran not on rails but on the road ...
- 22.00 - Italy Unpacked - the final stretch of Andrew Graham-Dixon and Giorgio Locatelli's journey takes them all the way down to the toe of Italy and the southern regions of Campania and Calabria. Invaders and foreign empires have shaped the culture and cooking..

ARTE
- 05.55 - Arte+7 - Landschappen van hier en elders - Spanje : Las Alpujarras ;
- 07.45 - Arte+7 - De Laatste Schuilplaatsen- De wilde paarden van Mongolië ;
- 11.15 - De heilige schildpad van Vietnam - de legende van Hoan Kiem ;
- 12.00 - Dromen op platteland - Nederland ;
- 12.50 - Géo - Oman, de rozen van de woestijn ;
- 15.35 - Havens : Miami ;
- 17.45 - Landschappen van hier en elders - Ardèche ( Frankrijk) ;
- 18.15 - Een treinticket voor ...Saxen ;
- 19.00 - Australië en de nationale parken - De Rode Woestijn ;
25.01.2014

EEN
- 18.10 - Vlaanderen Vakantieland - toeristisch magazine ; in Vlaamse velden ; Frankrijk: fietsen in de Midi-Pyrénées : deel 2: Haute-Pyrénées ;
- 20.10 - The Big 5 van Europa - 5-delige reeks waarin Chris Dusauchoit samen met biologen Frederik Thoelen en Iwan Lewylle op zoek gaat naar de vijf indrukwekkendste dieren van ons continent.

Chris en zijn ploeg zijn van Finland naar Noord-Spanje gevlogen. Ingenieur en natuurgids Iñaki neemt het gezelschap mee de bergen in. Want hij weet dat er een wolf met kleintjes zit. De wolf is Chris' persoonlijke favoriet, maar hier in Spanje heeft de voorouder van alle honden een zeer slechte reputatie. Wat doet dat verhaal met Chris? En haalt de wolf de Big5-kandidatenlijst? Frederik en Iwan nemen afscheid van Hongarije en rijden door naar Roemenië. Ook zij gaan voor de bergen: de Karpaten, een toevluchtsoord voor zowat alle grote carnivoren in Europa. Hun gids Zoltan stuurt hen de bossen in, waar ze meer dan één vers spoor van de bruine beer vinden. Ze laten zich opsluiten in een kijkhut in de hoop een bruine beer van dichtbij te zien. Want ze moeten hem kunnen beoordelen. Hoort de bruine beer bij The Big5 van Europa of niet?

CANVAS
- 19.05 - De geheimen van Wild India - 3-delige documentaire van National Geographic over de natuur en het dierenleven in India. India is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, maar het is ook gigantisch groot, zodat het toch ook nog een wilde kant heeft, met uitgestrekte stukken ongerepte natuur, die worden bewoond door olifanten, tijgers en zelfs woestijnleeuwen.( aflevering 2 );

- 20.10 - Vranckx - reportagemagazine ; vandaag : Caracas - Kidnap Cops ; Caracas, de hoofdstad van Venezuela, is met meer dan 5 ontvoeringen per dag ook de kidnaphoofdstad van de wereld; geen titel om trots op te zijn en daar probeert een speciale politie-eenheid iets aan te doen met brute kracht en ingenieuze technologie ; ( N.B. - "been there.." maar teruggaan ...ik weet het niet...Caracas is gevaarlijk 24/24, waar dan ook in de stad; de enige plaats waar je, laat ons zeggen min of meer "veilig", bent, is je hotel, nadat je alle sloten hebt ingeschakeld, natuurlijk :eek: - Gecko ).

VTM
- 19.50 - Wild van Dieren - Frank bekijkt hoe het mogelijk is dat je biologisch tuiniert en er toch welig bladluizen tieren. Hij vindt een antwoord en brengt een macrospektakel in beeld. Kijker Roger ontdekt een ondergronds hol van een zoogdier, maar weet niet van welk zoogdier. Nachtlawaai van vossen, kan dat? Allemaal vragen voor Joeri van 'Natuurpunt'. Een dier waar veel mensen van wakker liggen, is de mug. Aan Koen om de nieuwste anti-muggenmiddeltjes op de markt te testen. Stan is zot van vogels en verzamelt hun veren in een plakboek. In zijn collectie ontbreekt nog een veer van de zwarte ooievaar. Hoewel deze vogels uiterst zeldzaam zijn in België, weet Geert misschien wel een plekje waar Stan ze kan vinden.

ACHT
- 12.05 - James May's Man Lab - documentairereeks waarin James May traditionele 'mannelijke' vaardigheden in ere tracht te herstellen;

DISCOVERY CHANNEL
- 06.25 - Megaworld - Norway ;
- 08.55 - Mythbusters - Fright Night ; hoe eenvoudig is het om een lijk te verplaatsen? Kunnen bepaalde geluidsfrequentie op paranormale activiteiten lijken? Kun je angst ruiken? Het team gaat op onderzoek.
- 09.45 - How the Earth Works ? - Will Iceland Poison the Sky ? ; Martin en Liz verkennen IJsland om te zien of vulkanen in de toekomst een chaos kunnen ontketenen. Martin maakt op een ashelling kennis met een bizarre motorsport.
- 10.35 - Get Out Alive with Bear Grylls - The Tough Get Going ; extreme overlevingswedstrijd onder leiding van survival-expert Bear Grylls. In elke aflevering volgen we hoe hij twee koppels in de wildernis extreme uitdagingen laat ondernemen.
- 17.55 - Baggage Battles - Bad Blood ; de Baggage Battlers zijn terug. In deze aflevering bezoeken ze een veiling in Red Hook, New York in de hoop een stukje historie mee naar huis te nemen. Is hun missie succesvol?
- 18.20 - Baggage Battles - What an Dummy ; de Baggage Battlers bezoeken een politieveiling in Stockton, California. Er is een ruime keuze aan waardevolle voorwerpen, waaronder een klassieke fruitautomaat.
- 23.00 - Ross Kemp Extreme Worlds - Marseille ; de voormalige EastEnders-acteur vervolgt zijn reis om de gevolgen van criminele activiteiten aan het licht te brengen. Deze keer verkent hij de onderwereld van de stad Marseille.
- 03.45 - Rattlesnake Republic - The Ultimate Snake Show ; Jackie Bibby probeert een stunt die hem het leven kan kosten; Robert is afgeleid door aantrekkelijk gezelschap tijdens de jacht en Eric en Rick verdwalen in een ondergrondse grot.
- 04.40 - Off the Hook : Extreme Catches - Shark-a-mania ! ; worstelaar Eric Young neemt het in Florida op volle zee op tegen de haaien, vanaf een paddleboard van 12 cm dik. En waarom zijn panty's zo geschikt om mee te vissen?
- 05.05 - Off the Hook : Extreme Catches - Sailfish Smackdown ; worstelaar Eric is dertien kilometer uit de kust van Miami waar hij vanaf een klein zelfgemaakt vlot zeilvis wil vangen. En hoe kun je een slangenkopvis aan de haak slaan?
- 05.35 - Swamp Brothers - The Straw that Break the Camel's Back ; de broers verzorgen een koppige kameel die holistische therapie nodig heeft en in de vroege uren van de ochtend stelt een slang Stephens kennis op de proef.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 07.00 - Ultimate Airport Dubai ;
- 19.00 - Ultimate Survival Alaska - Belly of the Beast ; de avonturiers trotseren de 'berensnelweg' in Alaska. Hun tocht start in de Valley of Ten Thousand Smokes, waar meer dan 2000 bruine beren leven.

BBC 2
- 12.30 - Great British Railway Journeys - Michael Portillo takes to the tracks with a copy of George Bradshaw's Victorian Railway Guidebook. In a series of four epic journeys, Portillo travels the length and breadth of the country to see how the railways changed us, and what of Bradshaw's Britain remains. His first journey is from Liverpool to Scarborough.

Michael searches for the last liquorice grower in Pontefract, discovers how the railways turned Hull into one of the largest white fish ports in the world and goes fishing for sea bass in Bridlington.

- 17.30 - Coast -Nick Crane leads a journey around the wildest shores of the British Isles to explore dramatic untold stories of peril from the seas.

The Great Storm of 1703 was the most devastating weather event ever to hit southern Britain, when lethal winds whipped in from the Atlantic to claim the lives of one in five seamen of the Royal Navy. Thousands perished and the winds of the storm set more than 400 windmills ablaze and blew ships from our shores to Norway.

On the tiny Scottish island of Tiree, Dick Strawbridge reveals a remarkable story from the Second World War of how the timing of the D-Day landings was determined by the heroism of RAF weather forecasters, flying hazardous missions far out into the storms of the Atlantic. As their vital missions routinely took them head on into storms that would have grounded all other flights, many aircraft crews were lost and their bodies never recovered. Dick meets one of these veteran flyers to discover how they managed to fly just feet above raging seas, with lightning striking the aircraft itself, in an attempt to find a break in the weather that would give the troops on the beaches of Normandy a fighting chance.

Poet and storyteller Ian McMillan uncovers the forgotten story of another shipwreck, which held Britain transfixed at the outbreak of the First World War. For two days in 1914, more than 200 victims aboard the hospital ship Rohilla fought for their lives within sight of the Yorkshire fishing port of Whitby. Mary Roberts, one of those rescued, had survived the sinking of the Titanic two years earlier, but said her experience on the Rohilla was even worse. With historic lifeboats, relatives of the victims and 1914 newsreel footage, Ian McMillan relives the tragic events that changed our lifeboat services forever.

- 18.00 - Wild Arabia - Sand, Wind and Stars ; few places on earth evoke more mystery and romance than Arabia. This enters the forbidding wilderness and reveals a magical cast of characters. From the snow-white oryx that inspired the myth of the unicorn to the long-legged jerboa leaping ten times its own body length through the star-filled Arabian nights. Horned vipers hunt glow-in-the-dark scorpions, while Bedouin nomads race their camels across the largest sand desert in the world.

- 19.00 - Wild Arabia - The Jewel of Arabia ; In a remote corner of southern Arabia one mountain range holds a remarkable secret. Swept by the annual Indian Ocean monsoon, the Dhofar mountains become a magical lost world of waterfalls and cloud forests filled with chameleons and honey-badgers. Off-shore rare whales that have not bred with any others for over 60 thousand years and green sea turtles come ashore in their thousands, shadowed by egg-stealing foxes. Heat-seeking cameras reveal, for the first time ever, striped hyenas doing battle with Arabian wolves. Meanwhile local researchers come face to face with the incredibly rare Arabian leopard.

ARTE
- 09.45 - Géo - Guadeloupe, de beste rum ter wereld ;
- 10.30 - De Witte Planeet ;
- 14.25 - Arte+7 - Landschappen van hier en elders - De Polders ;
- 15.10 - Het Avontuur van het Leven - de insecten ;
- 15.55 - Het Avontuur van het Leven - de planten ;
- 16.40 - Het Avontuur van het Leven - de zoogdieren ;
- 20.00- India, politist als je 6 jaar oud bent ?
- 21.40 - De samoeraï ;26.01.2014

EEN
- 13.35 - Half uur natuur - Nature's Microworlds - Okavango ;

De Okavango-delta bruist van het leven en dat is heel opmerkelijk voor zo'n merkwaardige biotoop. De rivier mondt namelijk niet uit in de zee, maar gaat op in het niets, of liever in een moerassige delta waarin de meest uiteenlopende dieren en planten voorkomen. Die geven hun leefgebied zelf mee vorm en zorgen ervoor dat het geen brakke grond wordt, maar een voortdurende wisseling van moeras en grasland. Alleen zo kan de rijke diversiteit van fauna en flora in stand worden gehouden.

- 16.20 - National Geographic - De megapiranha ; een team van wetenschappers trekt naar de Xingu rivier in het Braziliaanse Amazonegebied om uit te zoeken welke schade de kaken van de oeroude megapiranha destijds konden aanbrengen. Ze doen dit door het vangen en bestuderen van hedendaagse soortgenoten van de vis.

- 17.15 - Vlaanderen Vakantieland ( herh. van 25.01.2014 ) ;
- 18.10 - CPH Lufthaven - Deense docuserie over het leven op Copenhagen Airport, de grootste luchthaven van Scandinavië.
- 20.00 - Dublin Zoo -documentairereeks over het leven achter de schermen van de wereldberoemde dierentuin in Phoenix Park in Dublin, Ierland.

De giraffenkudde van Dublin Zoo verwacht uitbreiding; Helen Clarke Bennett en haar team wachten vol spanning op de nakende geboorte van het giraffejong. De verzorgers zullen pas gerust zijn wanneer het kalfje voldoende kracht heeft om op zijn poten te staan. Tuinman Stephen Butler neemt ons op sleeptouw voor een prachtige wandeling doorheen de groene plekjes van Dublin Zoo, en legt uit welke belangrijke rol bloemen, planten en bomen spelen in het leven van de zoo. Emotie bij verzorger Joe Byrne: na 40 jaar dienst in Dublin Zoo neemt hij afscheid van zijn favoriete dieren, de nijlpaarden. De tapir Sasha is hoogzwanger. Verzorgster Susan O'Brien houdt een extra oogje in het zeil, om er in het geval van een vroeggeboorte direct bij te zijn.

CANVAS
- 18.32 - Sur les routes d'Ushuaia - De natuur- en exploratiereeks 'Sur les routes d'Ushuaia' toont de mooiste en meest ongerepte natuurgebieden op aarde en mensen die op hun eigen, eenvoudige manier in harmonie en evenwicht leven met die natuur.
- 19.00 - Expedition Birma - 3-delige documentaire van de BBC over een Britse expeditie naar de jungle van Birma (Myanmar) om na te gaan welke invloed het isolement van het land in de voorbije decennia heeft gehad op de natuur en het dierenleven. Voor het eerst in een halve eeuw hebben Britse wetenschappers en een filmploeg van de Natural History Unit van de BBC toestemming gekregen om diep in het Birmaanse oerwoud op zoek te gaan naar onder meer wilde olifanten, beren, luipaarden en andere zeldzame dieren. Ze ontdekken ook dat sommige diersoorten, ondanks de ongerepte natuur in het Aziatische land, toch bedreigd worden.

VITAYA
- 10.50 - Animal 24/7 ;

ACHT
-11.10 - James May's Man Lab ;
-13.30 - China on Four Wheels - documentaire van Anita Rani en Justin Rowlatt over de manier waarop de groeiende economische macht van China het dagelijkse leven er beïnvloedt ;
- 14.25 - China op Four Wheels - tijdens het laatste traject van hun reis hebben Anita Rani en Justin Rowlatt oog voor de diverse gezichten van het moderne China. In het geïndustrialieerde oosten bezoekt Anita gesofisticeerde en luxueuze steden. Ze bezoekt ook een heuse wijnkelder in Qingdao, en ze gaat na hoe Chinese huwelijken in de loop der jaren zijn geëvolueerd. Justin leert een heel andere wereld kennen, die van de boeren in de meest afgelegen streken van China.

DISCOVERY CHANNEL
- 11.25 - Dual Survival - Eating Dust ; ex-militair Dave Canterbury en natuurkenner Cody Lundin trekken weer naar de meest onherbergzame gebieden op aarde en laten zien hoe je met de juiste vaardigheden kunt overleven. ( N.B. - Hey, Cody, nice to see ye again, mate...;) - Gecko )
- 12.15 - Rattlesnake Republic - The Third Wheels ; in het hart van Texas riskeren mannen hun leven om veel geld te verdienen met het vangen van het gevaarlijkste roofdier van het continent. Wie zijn deze slangenjagers?
- 19.10 - Mythbusters - Hypermiling / Crush Cushions ; Adam en Jamie onderzoeken een filmmythe. Kan een veroordeelde die tussen twee grote agenten in een politieauto zit overleven als de auto van opzij door trucks wordt geramd?
- 20.00 - Curiosity : How Will the World End ? - Hoe waarschijnlijk is een wereldwijde Apocalyps? Samuel L Jackson onderzoekt deze vraag vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Zou het kunnen gebeuren en zo ja, wanneer, waar en hoe?
- 23.00 - Wildest Arctic - Tundra : Desert of Ice ; de Arctische toendra, die één vijfde van het aardoppervlak beslaat, behoort tot de koudste en droogste gebieden op aarde. Door de seizoenswisselingen kunnen levensvormen gedijen.
- 01.00 - Ross Kemp Extreme Worlds - Marseille ; De voormalige EastEnders-acteur vervolgt zijn reis om de gevolgen van criminele activiteiten aan het licht te brengen. Deze keer verkent hij de onderwereld van de stad Marseille.
- 03.45 - Curiosity : I, Caveman ; we verkennen de boeiende evolutie van de mens. Tien vrijwilligers doen mee aan een experiment om te ontdekken of de moderne mens bestand is tegen het leven van een holbewoner.
- 05.35 - Swamp Brothers - Up a Swamp with One Paddle ; Robbie en Stephen komen in de problemen tijdens een routineklus om een babyalligator te vangen. Stephen wordt in een meer vol gifslangen geconfronteerd met zijn angsten.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 09.00 - Ultimate Survival Alaska ;
- 11.30 - Air Crash Investigation - African Hijack ;
- 12.00 - Air Crash Investigation ;
- 13.00 - Air Crash Investigation ;
- 14.00 - Air Crash Investigation ;
- 15.00 - Air Crash Investigation ;
- 16.00 - Air Crash Investigation ;
- 20.00 - Scam City - Mexico City ;
- 01.00 - Scam City ;

NED 2
- 20.15 - De bergen achter Sotsji - documentairereeks waarin Jelle Brandt Corstius door de Kaukasus reist; vandaag : Voorbij Sotsji. De reis begint in Sotsji aan de Zwarte Zee, waar volop gebouwd wordt voor de Olympische Spelen; Jelle verkent het achterland van Sotsji; hier wonen de Tsjerkessen, een trots Kaukasisch volk met een tragische geschiedenis. ( N.B. - voor meer info, lees zijn boek " Kleine Landjes - Berichten uit de Kaukasus"; deze uitzending vindt je in het hoofdstuk " Karatsjaj - Tsjerkessië" ; een boek over kleine en obscure landjes, waarvan weinig mensen weten waar ze liggen, laat staan over hun hoofdstad en cultuur...ze liggen nochtans niet ver : de andere kant van de Zwarte Zee ;) - Gecko ).

NED 3
- 19.55 - 3 op reis - reisprogramma ; Floortje is in een van de minst bezochte staten van Amerika : North Dakota; ze bezoekt een imposant overblijfsel uit de Koude Oorlog dat hier in de middle of nowhere ligt ; tijdens zijn rondreis door India, is Dennis aangekomen bij de nummer één bezienswaardigheid van het land : de majestueuze Taj Mahal.

BBC 1
- 15.45 - Helicopter Heroes - an injured army veteran is badly hurt for the second time, and the team attempt to save the sight of a man blinded in a factory accident.
- 17.35 - Hidden Kingdoms - Secret Forests ; this is the story of two tiny animals coming of age.

In the wild woods of North America, a young chipmunk is gathering a vital store of nuts ahead of his first winter - in his way are ruthless rivals and giant predators.

In the steaming rainforest, a young tree-shrew is forced deep into the jungle to find food. She must draw on all her intelligence and agility if she is to escape the ultimate jungle predator - a reticulated python!

BBC 2
- 19.00 - Wild Arabia - Shifting Sands ; in a rapidly changing Arabia, wildlife finds surprising opportunites and allies.
- 21.00 - This World - The Coffee Trail ; adventurer and journalist Simon Reeve heads to Vietnam to uncover the stories behind the nation's morning pick-me-up. While we drink millions of cups of the stuff each week, how many of us know where our coffee actually comes from? The surprising answer is that it is not Brazil, Columbia or Jamaica, but Vietnam. Eighty per cent of the coffee we drink in Britain isn't posh cappuccinos or lattes but instant coffee and Vietnam is the biggest supplier.

From Hanoi in the north, Simon follows the coffee trail into the remote central highlands where he meets the people who grow, pick and pack our coffee. Millions of small scale famers, each working two or three acres, produce most of the coffee beans that go into well known instant coffee brands.

Thirty years ago Vietnam only produced a tiny proportion of the world's coffee, but after the end of the Vietnam war there was a widescale plan to become a coffee growing nation and Vietnam is now the second biggest in the world. It has provided employment for millions, making some very rich indeed, and Simon meets Vietnam's biggest coffee billionaire. But Simon learns that their rapid success has come at a cost to both the local people and the environment. ( N.B. - ...en ik kan jullie verzekeren dat ik, van alle reizen, in Vietnam heb ik de lekkerste koffie gedronken..."instant" of niet, het smaak was bijzonder lekker :) - Gecko ).

ARTE
- 06.05 - Terug in Dyiarbakir ( N.B. - de hoofdstad van Turkse Koerdistan - ;) Gecko ) ;
- 07.00 - Nieuws van de Witte Zee ( N.B. - geisoleerd tussen zee en bos, het dorp Lopchenga, 150 km van de Siberische haven van Arkhangelsk, is verbonden met de rest van Rusland enkel door een weekelijkse vlucht; tijdens de lange wintermaanden, de dorpelingen leven bijna volledig afgesloten van de rest van de wereld - Gecko. )
- 11.20 - Metropolis - Istanbul ;
- 14.10 - De geheimen van een Vikingse sabel ;
- 22.20 - Wyatt Earp, een rechter van Far West ; ( N.B. - de collega's die naar VS trekken, meer bepaald Arizona, kunnen naar Tomstone gaan om Wyatt Earp en zijn tijden van toen te ontmoeten; ik ben er geweest en het is een zeer aparte plaats ; op 26 octobre 1881,een poging tot aanhouding van enkele bandieten, degenereert in een zeer bekende afrekening : het duel van OK Corral ; ga eens kijken, het is echt de moeite om een Far West dorp te bezoeken, waar je cowboys kunt ontmoeten, in een echte "saloon" een pintje drinken, naar de galg vergapen, een kerkhof bezoeken waar de doden zijn bijna allemaal gestorven door " shot dead" ;) en je kunt de krant van de fameuze dag nog kopen - het wordt vóor je ogen geprint ! echt iets voor de fans van Wild Far West :) - Gecko )27.01.2014

EEN
- 14.20 - Nature's Newborns - 8-delige documentaire reeks waarin de Britse dierenarts en tv-persoonlijkheid Steve Leonard mensen opzoekt die bezig zijn met het verzorgen van pasgeboren dieren - gaande van de meest exotische soorten in dierentuinen tot onze favoriete huisdieren thuis.

CANVAS
- 19.30 - Vranckx - Caracas ( Venezuela) (herh. van 25.01.2014) ;

OP 12
- 21.35 - An Idiot Abroad - The Bucket List ; ( N.B. - herinnert je Karl Pilkington en zijn soms ongewenste avonturen, de wereld rond..., hij is terug ! humor voor iedere reiziger ! - :) Gecko )

VIER
- 22.10 - Los Easy Riders - Arnoud en Polle komen aan in het Boliviaanse La Paz, de stad waar ze elkaar in 2000 leerden kennen. Geholpen door een groep straatkinderen zoeken ze Cano, een oude bekende uit het dagboek. Via de gevaarlijke Camino de la Muerte reizen ze vervolgens verder naar de zoutvlakte van Uyuni.

VITAYA
- 17.00 - The Hotel Inspector - het "Weyanoke" is een Victoriaans hotel met 33 kamers in Eastbourne. Drie jaar geleden werd het gekocht door Marc en Haydee. helaas krijgen ze vooral grote bussen toeristen over de vloer, die niet veel geld spenderen. Daarom besloten ze het hotel volledig te renoveren, en dat heeft hen tot nu toe al een miljoen pond gekost.
- 00.20 - Een Plek onder de Zon - Ver Weg of Dichtbij ; Brighton ( VK) versus Gran Canaria ;

ACHT
- 20.40 - Love Crimes of Kabul - onder 'morele misdaden' wordt onder meer verstaan: overspel en voorhuwelijkse seks, allebei verboden in Afghanistan, waar schending van de familiale eer streng wordt bestraft. Documentairemaakster Tanaz Eshaghian kreeg zeldzame toelating om achter te gevangenismuren te filmen. Ze doet het verhaal van drie jonge vrouwen die op hun proces wachten: de 20-jarige Kareema, die ongehuwd zwanger werd; de 23-jarige Aleema, die wegliep van haar gewelddadige man; en de 18-jarige Sabereh, die verliefd werd op haar buurjongen en ervan wordt beticht met hem te hebben geslapen. Alle drie riskeren ze tot 20 jaar opsluiting.

- 22.00 - Making the Crooked Straight - de joods-orthodoxe Rick Hodes woont al 20 jaar in Ethiopië, waar hij zieke kinderen gratis behandelt en maar liefst 17 weesjes in huis genomen heeft. Medische zorgen zijn niet vanzelfsprekend in Ethiopië, dat maar 2500 dokters telt op een bevolking van 82 miljoen. Hodes, die vaak wordt vergeleken met Albert Schweitzer en Moeder Theresa, focust zich vooral op kinderen met ruggengraat-tbc, een veel voorkomende ziekte die bulten op de rug veroorzaakt, en neemt zich voor alle kinderen die een operatie nodig hebben, te helpen.

DISCOVERY CHANNEL
- 07.20 - Raging Planet - Tornadoes ; aan de hand van bijzondere filmbeelden wordt de kracht van Moeder Natuur geïllustreerd, waardoor inzicht wordt verkregen in de oorzaak van natuurrampen zoals tornado's.
- 09.50 - Mythbusters - Revenge of the Myth ; het hele team komt bijeen om de favoriete mythen van de fans naar een hoger plan te tillen. Met kanonnen, vuurwerk, grondgraafmachines en exploderende limousines!
- 15.40 - Baggage Battles - Knightwalkers ; de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 16.05 - Baggage Battles - Crate Expectations ; de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 19.00 - Mythbusters - Fire versus Ice ; in deze aflevering testen Adam en Jamie een internetsensatie over een heroïsch duel tussen een vlammenwerper en een CO2-blusser.
- 23.00 - Alaska the Last Frontier - volg de familie Kilcher en hun geïsoleerde gemeenschap net buiten Homer in Alaska. De family woont en werkt al vier generaties lang op hun boerderij.
- 00.00 - Monsters Inside Me - Double Agents ; parasieten kunnen schadelijk en nuttig zijn. Volg het verhaal van een man die haakwormen gebruikt tegen zijn allergieën en een bloedzuiger die in de neus van een schrijver kruipt.
- 05.35 - Baggage Battles - Toronto ; op de Pearson International Airport-veiling biedt Mark op een legerplunjezak waarin hij een afstandsmeter met bijbehorende documentatie ontdekt. Levert zijn gelukstreffer winst op?

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 06.20 - Doomsday Preppers ;
- 08.00 - Air Crash Investigation ;
- 09.40 - Planet XXL ;
- 13.00 - Wild Russia ;
- 15.30 - Air Crash Investigation ;

BBC 1
- 10.15 - Wanted Down Under ; Neil Connor hopes that a new life in Australia could bring himself and partner Christopher a lifestyle they currently only dream of in Glasgow. Although the couple often spend nights searching online for their ideal house in Australia, Christopher is torn between following his partner's wishes and having to leave his ill mum in Scotland.

Experiencing everything Australia has to offer during a trial week in Adelaide, Neil and Christopher discover properties that surpass their expectations, but also realise affording them is going to be difficult. Is Neil's dream destined to bite the dust, or will the couple decide Australia is where their future lies?

- 12.45 - Helicopter Heroes Down Under ; Dr Hilary is called to a diver with the symptoms of the bends off Bondi Beach.
A British ex-pat family is at the centre of an emergency after its youngest member is crushed by a kitchen unit.

BBC 2
- 08.50 - Helicopter Heroes Down Under ; a bride's big day is in the balance after her father is badly injured in the bush - and British doctor Pete Sherrin is called to rescue him. A critically ill patient at a remote clinic is examined by webcam.

- 16.15 - Coast ; "Coast" takes a journey around the British Isles and also visits the shores of their European neighbours.

Beginning at the famous Oyster Festival in Whitstable, Neil Oliver ventures offshore to the remarkable Red Sands sea forts. Built as air defences in the Second World War, they went on to inspire the design of the first North Sea oil rigs. Neil also becomes a silent movie director as he films a scene from The Mayor of Casterbridge using an antique camera, to reveal how pioneers in Brighton taught the world to make movies long before Hollywood shot a frame.

In Dover, Alice Roberts relives the glamour days of the hovercraft crossing to France. She takes to the waves to learn how to fly a hovercraft and discovers the science behind this British invention. She also finds out what brought the cross-channel service to its untimely end. Miranda Krestovnikoff joins a 1,000-year-old battle between men and fish in Hastings, and shares tricks of the fishermen's trade, including eco-friendly nets.

Mark Horton visits Rottingdean to peek over Rudyard Kipling's garden wall and follow in the footsteps of Victorian celebrity hunters, before unearthing the history of a unique Victorian electric railway which ran underwater: Magnus Volk's bizarre and beautiful Daddy Long-Legs.

Nick Crane explores the geology of the Isle of Wight, England's biggest island. It's a unique time capsule containing clues to an epic journey that the British Isles have made around the Earth. Nick discovers dinosaur footprints, ancient chalk seabeds, and evidence of a 'continental car crash' between Africa and Britain millions of years ago, when the two landmasses were on the move.

- 17.15 - The Secret Life of Elephants - First in a series of three programmes revealing the emotional and dramatic lives of elephants in Kenya's Samburu reserve.

As the day begins, there is great excitement in one elephant family when a new baby, named Breeze, is born. But her first few weeks look set to be the most dangerous of her life. Meanwhile, elephant experts Iain and Saba Douglas-Hamilton face the huge challenge of fitting a radio collar to a three-tonne female elephant with an entire herd looking out for her. Breeze faces her first big test, crossing a river, and the research team investigate when one of their best-known bull elephants is found dead in suspicious circumstances.

Back in the reserve, a young calf becomes injured and cannot keep up with his herd. His mother sticks with him, but will he survive without the support of a family? There is further tragedy when a matriarch dies. In unique footage, a herd of elephants visit her body, and appear to mourn her death. ( N.B. - als je geïnteresseerd bent in het leven van de olifanten, lees : Joyce Poole - Mama Olifant ( mijn werk en leven met de olifanten in Kenya) en/of Mark Shand - India per Olifant ; fijne lectuur :) - Gecko ).

- 19.30 - Great British Railway Journey - guided by his 19th century Bradshaw's guide, Michael Portillo embarks on a new journey from Norwich to Chichester. On this first leg he explores Norwich's medieval heart. In the city's Norman castle he uncovers the Victorian public's gory fascination with crime and punishment and finds out how campaigners such as Elizabeth Fry, who was born in Norwich, worked to improve conditions for prisoners. At the city's livestock market, Michael learns how to buy a calf at auction with a subtle twitch of his guidebook.

He then heads west to Thetford to explore the rabbit warrens of the Brecks. He discovers how the Victorian appetite for rabbits and their fur led to special train services to London, known as Bunny Trains.
After a painful encounter with a polecat, Michael heads northwest to Brandon, home of some of the best quality flint in Britain and tries his hand at flint-knapping.

- 00.20 - Russia on Four Wheels - Justin Rowlatt and Anita Rani continue their epic road trips across Russia, discovering two very different sides of a vast and bewildering country looking to assert itself once again on the world stage.

Having started out at Sochi, the Black Sea resort hosting the 2014 Winter Olympics, Anita is in Moscow where she meets wealthy socialite Alisa Krylova, Pussy Riot protester Yekaterina 'Katia' Samutsevich and some rebellious night drag-racers and their souped-up cars. She then moves on to St Petersburg, Russia's former capital and its gateway to the west. She gets the chance to open a massive bridge and behind the tourist sites she finds a city of migrant workers and gay rights protesters.

Anita then turns north to meet entrepreneurs harvesting caviar from sturgeon stocked in the warm waters of a nuclear power plant, before reaching her final destination of Murmansk, high in the arctic and Russia's new economic frontier.

Justin continues on his journey east, from Perm and one of the last Gulag prison camps, deep into the Ural Mountains and Asia. He spends time with some very traditional bear hunters, gets close to some powerful military buyers at Russia's biggest arms fair, and drives on to Yekaterinburg, where he comes a little too close to men protecting the graves of local gangsters from the 1990s.

Finally, Justin reaches the lands of Russia's incredibly rich natural resources - a world of grim copper smelters, Cold War nuclear bomb-making plants, and a road that seems to go on forever into Siberia, looking east towards China and Japan.

ARTE
-07.45 - Arte+7 - Australië en de nationale parken - Het tropisch woud ;
- 11.10 - Havens : Stockholm ;
- 12.00 - Dromen op platteland - Walachije ( Roemenië ) ;
- 12.50 - Géo : Nieuw-Zeeland - extreme marathon ;
- 15.30 - Havens : Lima ( Peru) ;
- 16.20 - Wie heeft "Gioconda" gestolen ?
- 17.45 - Landschappen van hier en elders : de Waddenzee ;
- 18.15 - De laatste schuilplaatsen - Olifanten in Sri Lanka ;
- 19.00 - Hawaii - De Vuurarchipel ; Big Island, fusie-eiland ;
- 01.00 - Yunnan Gebergte ( China ) ;28.01.2014

EEN
- 14.20 -Nature's Newborns - 8-delige documentaire reeks waarin de Britse dierenarts en tv-persoonlijkheid Steve Leonard mensen opzoekt die bezig zijn met het verzorgen van pasgeboren dieren - gaande van de meest exotische soorten in dierentuinen tot onze favoriete huisdieren thuis.

- 23.10 - Great Continental Railway Journeys - Copenhagen to Oslo ; Britse reisreeks waarin journalist, mediafiguur en voormalig politicus Michael Portillo Europa per trein doorkruist aan de hand van George Bradshaws 'Continental Railway Guide' uit 1913.

In deze aflevering verkent Michael de Scandinavische landen. Hij staat stil bij de verbondenheid die de Britse reiziger aan het begin van de 20ste eeuw voelde met Denemarken en Noorwegen via hun banden met het Britse koningshuis. In de Tivoli-tuinen van Kopenhagen probeert hij een van de oudste rollercoasters ter wereld uit. Nadien neemt hij de trein over de Oresund-brug tussen Denemarken en Zweden, waar hij meer te weten over een unieke treinreis van een revolutionaire Russische passagier. In Lund proeft hij van de bekende Zweedse feestmaaltijd Smörgåsbord, waarna hij verder trekt naar Göteborg. Hier krijgt hij de kans om met een vintage Volvo te rijden. Nadien steekt hij opnieuw de grens over, richting Noorwegen. Michael ontdekt hoe dit jonge land in 1913 zijn eigen moderne identiteit uitte in onder meer theaterstukken, schilderijen en poolexploratie.

CANVAS
- 19.30 - My America - documentairereeks van Michiel Vos waarin hij de kijker laat kennismaken met 'zijn' Amerika zoals hij het de afgelopen tien jaar heeft leren kennen.

VIER
- 16.35 - Luchthaven Australië ;

Op 12
- 23.00 - An Idiot Abroad ;( N.B. - kijk waar Karl Pilkington weer in de nesten is belandt ;) - Gecko) ;

VITAYA
- 17.00 - The Hotel Inspector - acteur Robert Gray is de uitbater van St Alfeges, een kleine maar karaktervolle Bed & Breakfast met drie slaapkamers in Greenwich. Hij heeft de opbrengsten nodig om zijn acteercarrière te financieren, maar als zijn B&B aanvankelijk gezellig sjofel was, is het nu alleen nog maar sjofel. Ruth stelt hem een nieuwe richting voor en helpt hem in een prestigieuze gids te krijgen. Maar zal hij een staande ovatie krijgen, of toch rotte tomaten?

- 01.20 - Een Plek onder deZon - Ver Weg of Dichtbij ; surfers Simon en Angela worden voor een moeilijke keuze gezet. Ze zoeken een vakantiehuisje, maar weten niet waar ze dat willen kopen. Trekken ze naar Fuerteventura in Spanje of blijven ze in de UK?

ACHT
- 08.45 - Love Crimes in Kabul - onder 'morele misdaden' wordt onder meer verstaan: overspel en voorhuwelijkse seks, allebei verboden in Afghanistan, waar schending van de familiale eer streng wordt bestraft. Documentairemaakster Tanaz Eshaghian kreeg zeldzame toelating om achter te gevangenismuren te filmen. Ze doet het verhaal van drie jonge vrouwen die op hun proces wachten: de 20-jarige Kareema, die ongehuwd zwanger werd; de 23-jarige Aleema, die wegliep van haar gewelddadige man; en de 18-jarige Sabereh, die verliefd werd op haar buurjongen en ervan wordt beticht met hem te hebben geslapen. Alle drie riskeren ze tot 20 jaar opsluiting.

- 10.00 - Making the Crooked Straight - de joods-orthodoxe Rick Hodes woont al 20 jaar in Ethiopië, waar hij zieke kinderen gratis behandelt en maar liefst 17 weesjes in huis genomen heeft. Medische zorgen zijn niet vanzelfsprekend in Ethiopië, dat maar 2500 dolkters telt op een bevolking van 82 miljoen. Hodes, die vaak wordt vergeleken met Albert Schweitzer en Moeder Theresa, focust zich vooral op kinderen met ruggengraat-tbc, een veel voorkomende ziekte die bulten op de rug veroorzaakt, en neemt zich voor alle kinderen die een operatie nodig hebben, te helpen.

- 16.45 - Making the Crooked Straight ( herh.) ;

DISCOVERY CHANNEL
- 07.20 - Raging Planet - Landslides ; aan de hand van bijzondere filmbeelden wordt de kracht van Moeder Natuur geïllustreerd, waardoor inzicht wordt verkregen in de oorzaak van natuurrampen zoals aardverschuivingen.
- 09.50 - Mythbusters - Fire versus Ice ; in deze aflevering testen Adam en Jamie een internetsensatie over een heroïsch duel tussen een vlammenwerper en een CO2-blusser.
- 14.50 - Wild Britain with Ray Mears - in de Cairngorms, een bergrug in de Schotse Hooglanden, ziet Ray hoe edelherten, sneeuwhazen, steenarenden, rendieren en de zeldzame korhoenders hun territorium verdedigen.
- 15.40 - Baggage Battles - California Scheming ; de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 16.05 - Baggage Battles - Grand Theft Auto ; de kopers bieden op duizenden in beslag genomen voertuigen op de Tampa Machinery Auction en er wordt flink gestreden om een half gerestaureerde Corvette uit 1976.
- 19.00 - Mythbusters - Swinging Pirates ; Adam en Jamie testen een mythe uit 'Pirates of the Caribbean 2'. Kan een piraat die vastzit in een hangende kooi, de kooi voldoende laten slingeren om via een richel te ontsnappen?
- 23.00 - Megaworld - Argentina ; bezoek het Argentijnse bureau dat satellieten bouwt en lanceert, en kijk rond in het bedrijf dat kunstgras maakt voor de grootste voetbalstadions in Zuid-Amerika.
- 00.00 - Monsters Inside Me - Homegrown Enemies ; parasieten leven in de grond waarop je loopt, de lucht die je inademt en het voedsel dat je eet. Volg verhalen van mensen in de VS die besmet raakten met inheemse parasieten.
- 05.35 - Bagage Battles - North Carolina ; Op een veiling van niet-geclaimde vracht bieden de koopjesjagers op een Singer-naaimachine en uiteenlopende persoonlijke bezittingen. Zal de buit winst of verlies opleveren?

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 06.20 - Doomsday Preppers ;
- 08.00 - Air Crash Investigation ;
- 13.00 - Wild Russia ;

NED 1
- 20.30 - Opgelicht ?!

BBC 1
- 10.15 - Wanted Down Under - Debbie Wynn's had enough of battling British winters, and even though she's never been, she's determined to move her family to Australia. Son Jacob's happy to move, but Debbie's dream faces a hurdle in the shape of husband Carl. He's happy with his busy life in the UK and just can't understand the attraction of a country the family has never visited.

In a week where they get to discover the reality of life down under, Carl begins to see some potential in Debbie's vision of their future. But will that be enough to persuade him to move half way around the world?

- 12.45 - Helicopter Heroes Down Under - new medic James Milligan swaps Leeds General Infirmary for a first aid class in the bush, and a child is hurt in a freak accident at a theme park.

BBC 2
- 06.55 - Wonders of Nature : Mandarin Duck ; First Flight ;
- 08.50 - Helicopter Heroes Down Under - Dr Hilary is called to a diver with the symptoms of the bends off Bondi Beach.
A British ex-pat family is at the centre of an emergency after its youngest member is crushed by a kitchen unit.

- 10.05 - Great Continental Railways Journeys - following in the footsteps of early 20th century British tourists, Michael Portillo sets off with his 1913 railway guide to sample the delights of the French and Spanish Atlantic coast.

Heading first to Bordeaux, he uncovers an historic British connection to the fine clarets of the region and marvels at the ingenuity of the city's trams. In Biarritz, he discovers how Britain's 'railway king' Edward VII made the region popular and how he amused himself in the fashionable resort.

Across the border in San Sebastian, Michael learns how dynastic diplomacy brought Britain and Spain closer together and rides a hair-raising scenic railway. Heading into the Spanish Basque country, in Bilbao, Michael explores the industrial ties between the two nations and learns to cook a traditional Basque dish.

- 16.15 - Coast - for the first time, Coast is in France on a journey following the shoreline of Pas de Calais, Picardy and Normandy to discover the surprisingly close connections to our neighbours across the English channel.

On Cap Gris-Nez (the Grey Nose), the closest point between Britain and France, Neil Oliver explores the hidden remains of a fortress built by Henry VIII in a desperate attempt to keep an English toehold on French soil. Dick Strawbridge unearths the story behind the ultra-secret map that stopped the D-Day landings sinking into the sands of Normandy. Dick meets 89-year-old veteran Royal Engineer Major-General Logan Scott-Bowden, who on New Year's Eve 1943 - a full six months before the invasion - swam onto the D-day beaches in the dead of night to take sand samples from under the noses of the Nazis.

Miranda Krestovnikoff has a close encounter with the bats that have set up home in bunkers abandoned by the German army. Mark Horton discovers how William the Conqueror taught the English the art of constructing castles, and why William looked to Normandy for the stone to build the Tower of London.

Amateur artist Alice Roberts packs her paints for a lesson in how to become an instant impressionist; she tries to capture the spectacular chalk cliffs at Etretat on canvas, using the impressionist style pioneered by Claude Monet on this stretch of the French coast. Nick Crane explores the white cliffs of France and finds evidence for the catastrophic 'megaflood' that separated Britain from the continent half a million years ago.

Finally, Dick Strawbridge learns how a revolutionary lens, invented by Normandy-born Augustin Fresnel, is now used the world over because it made lighthouses brighter and lighter.

- 17.15 - The Secret Life of Elephants - second in the series of three programmes revealing the emotional and dramatic lives of elephants in Kenya's Samburu reserve.

Baby elephant Breeze is growing up fast, but with the dry season approaching, she is about to face her biggest test yet. Meanwhile, Breeze's teenage brother, Buster, seems intent on getting himself and Breeze into trouble.

Outside the reserve, more trouble is brewing as people and elephants come into conflict. Elephant expert Iain Douglas-Hamilton sends daughter Saba on a mission to help one of their best-known elephants, Mountain Bull, who is on a collision course with farmers and villagers.

Elsewhere, a marauding group of bulls cause havoc by breaking into fields and raiding crops. The team think they might have an unusual solution and will need the help of some African honey bees.

Back in the reserve, a devastating drought takes hold and Breeze and her family are forced to compete with other elephants for food and water. Will baby Breeze survive these hard times?

- 19.30 - Great British Railway Journeys - Michael Portillo continues his journey from the east coast to the south coast beginning in the port of Ipswich, capital of the farming county of Suffolk. His first port of call is an agricultural implement works with its own railway sidings. Michael investigates what could have earned the Victorian manufacturer a special mention in his Bradshaw's.

Continuing his journey south west into Essex Michael dredges oysters off Mersea Island before taking the train to Witham, where he discovers a model farming establishment at Tiptree. His final destination is Chelmsford and the world's first purpose-built radio equipment factory, established by Guglielmo Marconi.

- 22.00 - Inside the Animal Mind - have you ever wondered what it would be like to be an animal? This series gives startling and revelatory answers. Combining jaw-dropping demonstrations of animals' abilities with revealing photography, Chris Packham travels the world to uncover the secrets of the animal mind.

Chris explores the remarkable ways animals use their senses. Focusing on dogs, he discovers how their powerful sense of smell creates a bizarre alternative reality.

ARTE
- 07.45 - Australië en de nationale parken - De Australische Alpen ;
- 08.45 - Het Hoorn van Afrika en het gevloek van de petroleum ;
- 11.10 - Havens : Honolulu ;
- 12.00 - Dromen van landschappen - Auvergne ( Frankrijk) ;
- 12.50 - Géo -Bolivia ;
- 15.35 - Havens : Ho-Chi-Minh ( Vietnam );
- 17.45 - Landschappen van hier en elders : Valais ( Zwitserland ) ;
- 18.15 - De laatste schuilplaatsen - Jachtluipaarden in Namibië ;
- 19.00 - Hawaii, de vuurarchipel - Maui eiland, surfersparadijs ;
29.01.2014

EEN
- 14.20 - Nature's Newborns - 8-delige documentaire reeks waarin de Britse dierenarts en tv-persoonlijkheid Steve Leonard mensen opzoekt die bezig zijn met het verzorgen van pasgeboren dieren - gaande van de meest exotische soorten in dierentuinen tot onze favoriete huisdieren thuis.

VIER
- 16.35 - Luchthaven Australië ;

VITAYA
- 17.00 - The Hotel Inspector - het jonge koppel Rob en Elly kochten de Haven met de droom om het in het eerste vijfsterrenverblijf van Great Yarmouth te veranderen. Hun droom is echter veranderd in een nachtmerrie. Na slechts drie maanden hebben ze gigantische schulden verzameld, maar geen gasten. Ze richten hun hoop op Ruth Watson. Die neemt hen terug mee naar school, met onder meer een uitstapje naar haar eigen hotel dat verschillende awards heeft gewonnnen. Maar slaagt ze erin de ambitieuze Elly realistisch te laten zijn?

- 00.10 - Een Plek onder de Zon - Ver Weg of Dichtbij ; Steven en Danielle zoeken een buitenverblijf waar ze de weekend kunnen doorbrengen. Ze twijfelen echter tussen het zonovergoten Lanzarote of de regenachtige Yorkshire Dales? Jonnie en Jasmine trachten voor een laatste keer dit seizoen de knoop door te hakken.

DISCOVERY CHANNEL
- o7.20 - Raging Nature - Swarms and Stampedes ; ‘Raging Nature' laat videobeelden zien van de kracht van Moeder Natuur, waardoor we inzicht krijgen in de oorzaak van natuurrampen zoals bijenzwermen en op hol geslagen kuddes.
- 09.50 - Mythbusters - Swinging Pirates ; Adam en Jamie testen een mythe uit 'Pirates of the Caribbean 2'. Kan een piraat die vastzit in een hangende kooi, de kooi voldoende laten slingeren om via een richel te ontsnappen?
- 14.50 - Wild Britain with Ray Mears - Ray verkent North Uist in de Outer Hebrides, waar hij een gevarieerde populatie duikers, waadvogels en zeehonden aantreft, evenals een rijke variëteit aan onderwaterdieren.
- 15.15 - Wild Britain with Ray Mears - Ray verkent de kalkrotsen langs de Engelse zuidkust. Hij zoekt naar slechtvalken, de zeldzame Adonisblauwtjes en dassen, maar zal hij ze vinden?
- 15.40 - Baggage Battles - Eye for an Eye ; de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 16.05 - Baggage Battles - de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 19.00 - Mythbusters - Driving in Heels ; Adam en Jamie willen weten of hakken gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Ze trekken mooie stappers aan en testen het schoeisel achter het stuur van een auto op het stuntcircuit.
- 20.00 - Dangerous Flights - Fear Factor ; Cory huurt piloten Pete en Brad in om een King Air van Engeland naar de VS te vliegen. Pete is echter van slag nadat hij bij de Reno Air Races getuige is geweest van een ongeluk.
- 00.00 - Monsters Inside Me - Shape Shifters ; er woedt een oorlog tussen parasieten en hun gastheer, en het menselijk lichaam vecht terug. We onderzoeken parasieten die de tegenstand van het menselijk lichaam kunnen weerstaan.
05.35 - Baggage Battles - Diamonds in the Rough ; vraag je je wel eens af wat er met je zoekgeraakte bagage gebeurt? We krijgen een uniek inkijkje in de lucratieve wereld van het bieden op niet-geclaimde bagage.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 06.20 - Doomsday Preppers ;
- 08.00 - Air Crash Investigation ;
- 13.00 - Wild Russia ;
- 15.30 - Air Crash Investigation ;
- 23.00 - Scam City ;
- 02.00 - Scam City ;

NED 3
- 20.25 - Nick & Simon The Caribbean Dream - ze reizen naar Cuba en Jamaica ;

BBC 1
- 10.15 - Wanted Down Under - Andrew Treagust previously had a high-powered job in the City. After giving up his job to spend more time with his family, he and wife Emma Woodward now have two sons and a comfortable life just outside Brighton. Andrew's always wanted to become a snowboard instructor in New Zealand, but if that's to become a reality, Emma faces a difficult choice.

She's reluctant to leave her own job, which she's worked hard for and loves. In addition, she's heartbroken at the thought of breaking the close bond the couple's two-year-old son Albert has developed with his grandmother. Can Andrew persuade Emma the life their young children could have in New Zealand is worth sacrificing what she currently has at home?

- 12.45 - Helicopter Heroes Down Under - a rodeo rider is thrown from his horse and former Royal Navy pilot Mike de Winton is scrambled to an emergency radio beacon in the bush.

BBC 2
- 08.45 - Helicopter Heroes Down Under - New medic James Milligan swaps Leeds General Infirmary for a first aid class in the bush, and a child is hurt in a freak accident at a theme park.

- 16.15 - Coast - the series continues with a journey from Cornwall to South Wales.
Neil Oliver casts his own bronze sword and discovers how demand for tin 3,500 years ago put Cornwall at the centre of an international arms trade. Neil also explores the site of the Welsh Great Escape, when nearly 70 German prisoners of war were on the loose in the sand dunes after tunnelling out of a prisoner of war camp on the coast of Wales.

Newcomer to Coast and champion surfer Renee Godfrey swims with seals and searches out rare corals on the island paradise of Lundy. On Exmoor's treacherous sea cliffs, Nick Crane is challenged to an epic sideways climb, originally inspired by the conquest of Everest. Nick meets the men who set a record for this uniquely British endurance test.

Hermione Cockburn discovers how American media mogul William Randolph Hearst, the inspiration for Citizen Kane, transformed a run-down castle on the Welsh coast into a fabulous fun palace for the rich and famous.

The last family of mud-horse fishermen reveal the fruits of a day's work on the Severn Estuary mudflats, and Mark Horton visits Bristol to uncover the story of Samuel Plimsoll. He became a national hero in the 1800s when he campaigned against the corruption of ship-owning MPs, and made sailors safer by painting a simple line on the side of ships.
- 17.10 - The Secret Life of Elephants - last in the series of three programmes featuring the emotional and dramatic lives of elephants in Kenya's Samburu reserve.

After the drought, the rains have arrived, but has baby elephant Breeze survived?

As hundreds of elephants descend on the reserve for the breeding season, the research team hit their busiest time of year. With the help of new technology, Saba Douglas-Hamilton tracks down the biggest land animals on earth: the mighty bull elephants. But even Saba is keeping her distance when Rommel, a dangerous bull who once flattened a car and tried to kill two of the team's researchers, arrives on the scene.

Outside the reserve, there is a shocking development when Onesmas Kahindi investigates two mysterious deaths; could poachers be targeting the local elephants?

And when field researcher David Daballen finds a baby elephant in desperate trouble, he and the team must mount a life or death operation to save her.

- 19.30 - Great British Railway Journeys - steered by his Bradshaw's, Michael Portillo heads along the Essex bank of the Thames before crossing the river into the Garden of England, Kent.

He begins this leg at Barkingside, where a Victorian philanthropist called Dr Thomas Barnardo made it his life's work to transform the lives of destitute children.

From Upminster Michael takes the London, Tilbury and Southend Railway to Tilbury and finds out how the line and the old station transformed the town into one of the country's most important ports. At the docks, Michael tries his hand at loading a container on to a pocket wagon.

Over the river at Gravesend Michael discovers how one of Queen Victoria's favourite army officers, General Gordon, left his mark on the town.

Michael's last destination on this leg is Rochester, where he encounters a host of familiar characters and explores the city which was home to one of the Victorian era's greatest writers, Charles Dickens.

ARTE
- o6.00 - Landschappen van hier en elders - Beaufortain ( Frankrijk ) ;
- 07.45 - Arte+7 - Australië en de nationale parken - Duivelseiland ;
- 08.55 - De Ambassadeurs van Tana (1/3 );
- 09.40 - De Ambassadeurs van Tana ( 2/3 ) ;
- 10.25 - De Ambassadeurs van Tana ( 3/3 );
- 11.10 - Havens : Doha ;
- 12.40 - Géo - Abu Dhabi ;
- 15.35 - Havens : Hamburg ( Duitsland ) ;
- 17.45 - Landschappen van hier en elders - Het Zwarte Woud ( Duitsland );
- 18.15 - De Laatste Schuilplaatsen - De Beren van Roemenië ;
- 19.00 - Hawaii - de vuurarchipel ; Oahu, het hoofdeiland ;
30.01.2014

EEN
- 14.20 - Nature's Newborns - 8-delige documentaire reeks waarin de Britse dierenarts en tv-persoonlijkheid Steve Leonard mensen opzoekt die bezig zijn met het verzorgen van pasgeboren dieren - gaande van de meest exotische soorten in dierentuinen tot onze favoriete huisdieren thuis.

- 20.40 - Via Annemie - Liefde in tijden van Taliban ; reportagereeks van Annemie Struyf met ontroerende en aangrijpende verhalen, balancerend op de grens van leven, liefde en hoop.

Je zal maar Belgisch ambassadeur zijn op de minst aantrekkelijke post ter wereld. Geen champagnediplomatie dus, maar een gevaarlijk en lastig bestaan. In Kaboel gaat Annemie de ambassadeur in zijn zwaar bewaakte compound opzoeken. Maar ze reist niet alleen. Want de ambassadeursvrouw die Afghanistan is ontvlucht, wil uitzoeken of er tussen de stress en de bomaanslagen nog leven en liefde mogelijk is.

VIER
- 16.35 - Luchthaven Australië ;

VITAYA
- 17.00 - The Hotel Inspector - de "Woodlands Lodge" stond een tijdje geleden nog bekend om de excellente gerechten die je er kan proeven. Nu de kritieken alsmaar minder positief worden en de concurrentie in de streek toeneemt, kampt het hotel met een dalend aantal reservaties. Ruth Watson neemt de gedateerde "Woodlands Lodge" onder handen en tracht het tij te doen keren.

- 00.15 - Een Plek onder de Zon - Ver Weg of Dichtbij ; Jasmine Harman en Jonnie Irwin helpen Britse gezinnen die hun geluk in het buitenland willen beproeven en die op zoek zijn naar een vaste verblijfplaats of vakantiehuis dichtbij of ver weg van hun huidige thuishaven.

DISCOVERY CHANNEL
- 07.20 - When Disaster Strikes - America Burning ; brand slaat in enkele seconden toe, maar heeft vaak levenslange gevolgen. Wetenschap en deskundige kennis bieden inzicht in de feiten achter een van de grootste rampen van Amerika.
- 09.50 - Mythbusters - Driving in Heels ; Adam en Jamie willen weten of hakken gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Ze trekken mooie stappers aan en testen het schoeisel achter het stuur van een auto op het stuntcircuit.
- 14.50 - Wild Britain with Ray Mears - Ray verkent het spectaculaire Skomer Island voor de kust van Pembrokeshire, waar hij papegaaiduikers, alken, zeekoeten, konijnen en de inheemse Skomer-woelmuis bestudeert.
- 15.15 - Wild Britain with Ray Mears - in de Schotse Hooglanden bezoekt Ray het grootste veenmoeras ter wereld, waar hij de zeldzame blauwe kiekendief ziet. Welke sporen uit het verleden verbergt het moeras?
- 15.40 - Baggage Battles - Liar Liar ; de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 16.05 - Baggage Battles - Shock & Awe ; de Baggage Battlers bezoeken over de hele wereld veilingen van niet-geclaimde bagage. Ze bieden op koffers in de hoop dat er spullen in zitten die ze met winst kunnen verkopen.
- 19.00 - Mythbusters - Bouncing Bullet ; Adam en Jamie onderzoeken een mythe over ricocherende kogels. Kari, Tory en Grant testen de mythe dat als je aan een explosie ontsnapt en springt, je op de schokgolf kunt surfen.
- 23.00 - Beyond Survival with Les Stroud - Sea Gypses ; Les gaat de open zee op met de zeenomaden van Maleisië om te speervissen en te overleven op het water. Stormen en tsunami's bedreigen echter het voortbestaan van de stam.
- 00.00 - Monsters Inside Me - My Daughter Is Loosing Her Mind ; een kind wordt getroffen door een dodelijke parasiet en zijn been begint op te zwellen. Moeten de artsen het amputeren? En een pasgetrouwde vrouw heeft bizarre hallucinaties.
05.35 - Baggage Battles - Breaking the Bank ; vraag je je wel eens af wat er met je zoekgeraakte bagage gebeurt? We krijgen een uniek inkijkje in de lucratieve wereld van het bieden op niet-geclaimde bagage.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
- 06.20 - Doomsday Preppers ;
- 08.00 - Air Crash Investigation ;
- 11.20 - Scam City ;
- 13.00 - Wild Russia ;
- 15.30 - Air Crash Investigation ;
- 21.00 - Scam City; vandaag : Jeruzalem ;
- 22.00 - Doomsday Castle - documentaire over de bouw van een fort om het einde van de wereld te overleven ; vandaag : The Days of the Siege ;
- 00.00 - Scam City ;

NED 1
- 21.35 - Floortje naar het einde van de wereld ;

BBC 1
- 10.15 - Wanted Down Under - the Savage family faced hard times after husband Paul tragically passed away. Single mother Helene has relied heavily on eldest daughter Nicole to help bring her siblings up, and believes now is the right time for the whole family to make a fresh start - on the other side of the world.

But daughter Nicole is reluctant to be separated from extended family at home in Northern Ireland, so can a trial week sampling Australia's lifestyle bring her on board? A week in Western Australia seems to be bringing her round to the idea, but when the family's UK home is valued for far less than they thought, Helene's dreams are threatened.

- 12.45 - Helicopter Heroes Down Under - there is a difficult rescue after a woman plunges from a cliff, and the team flies a tiny baby to specialist care in Sydney.
- 21.00 - Hidden Kingdoms - Urban Jungle ; this is the ultimate hidden kingdom - the urban jungle; in the colourful and chaotic streets of Rio, a young marmoset is separated from his street gang and forced to confront of the dangers of the city alone.

In the futuristic metropolis of Tokyo, a rhinoceros beetle escapes his captors and begins an extraordinary journey through this alien world to find sanctuary.

BBC 2
- 08.50 - Helicopter Heroes Down Under - a rodeo rider is thrown from his horse and former Royal Navy pilot Mike de Winton is scrambled to an emergency radio beacon in the bush.

- 16.15 - Coast - "Coast" breaks new ground with a spectacular journey following the southern shoreline of Ireland, from Cork Harbour all the way round to Dublin Bay.

In Cork, Neil Oliver explores Titanic's last port of call and tells the tale of the Irish priest who disembarked the doomed vessel at the last minute. Father Frank Browne's iconic photographs of the ship would soon appear in newspapers around the world. Neil also joins the Irish Naval Service as they conduct a no-holds-barred training exercise to board a suspect ship.

Alice Roberts tries to decipher some of the earliest writing in the British Isles as she encounters the curious carvings on one of the mysterious Ogham Stones. Alice's other challenge is to make glass from sand on the beach at Waterford as she explores the art and science that lie behind Waterford Crystal.

Miranda Krestovnikoff goes in search of the beautiful and rare white-fronted geese, which every year make an epic migration from Greenland to Ireland to feed on the rich grasses of the Wexford 'Slobs'. Dick Strawbridge takes a ride on 'Brunel's Folly', the dramatic coastal railway that the great engineer constructed to cling to the cliff face at Bray Head.

Hermione Cockburn creates an earthquake on Killiney beach to discover how a local man, Robert Mallet, invented seismology - the study of earth tremors that has helped to save countless lives since its beginnings in the 1840s.

- 17.15 - Lost Land of the Tiger - documentary series following a dramatic expedition searching for tigers hidden in the Himalayan Kingdom of Bhutan.

With tigers heading for extinction, an international team of big cat experts and wildlife filmmakers are given unique access to the jungles and mountains of Bhutan for what could be the last chance to save this magnificent animal.

Explorer Steve Backshall is joined by sniffer dog Bruiser; together, they hunt for tigers through the dense forest undergrowth. High in the mountains, wildlife cameraman Gordon Buchanan drives himself to exhaustion tracking tigers that seem as elusive as the yeti. And in a jungle base camp, scientist George McGavin organises a firefly disco, while camerawoman Justine Evans is stuck at the top of a tree during a tropical lightning storm.

For the final team member, big cat biologist Alan Rabinowitz, time to save the tiger is running out, as he has been diagnosed with incurable leukaemia. Alan bugs the forest with remote cameras to capture whatever secretive creatures are lurking there, but ultimately he needs to find tigers if his ambitious plan to protect them across the Himalayas is to succeed.

We follow the expedition every emotional step of the way as they strive to find evidence that could help to bring wild tigers back from the brink of extinction and safeguard their future.

- 19.30 - Great British Railway Journeys - Michael Portillo continues his journey from Norwich to Chichester beginning in Faversham in Kent, at one of the country's oldest surviving breweries, Shepherd Neame. Michael discovers how the brewery invested heavily in the railways and even ran rolling stock with its own smart livery taking beer to London.

After making his own delivery to the Railway Tavern in one of the brewery's oldest vehicles, Michael heads for the south coast to the defensive town of Dover, little more than 25 miles from the historic enemy, the French. Here he uncovers one of Dover's best kept secrets, the sunken fortress known as the Western Heights.

In the Weald of Kent, Michael finds out how the railways helped to put Tonbridge School on track for cricketing glory before heading into Surrey where he blow-dries a hen in Dorking!

ARTE
- 06.05 - Landschappen van hier en elders - Aix ( Aix-en-Provence - Frankrijk );
- 07.45 - Australië en de nationale parken - De Kust van de walvishaai ;
- 08.55 - Ol' Man River - Mississippi ;
- 11.10 - Havens : Napels ;
- 12.00 - Dromen op het platteland - Wales ;
- 12.45 - Géo - De drijvende dorpen van Halong Bay ( Vietnam );
- 15.35 - Havens : New-Orleans ;
- 17.45 - Landschappen van hier en elders - Het Vosges Gebergte ;
- 18.15 - Arte+7 - De chimpanzees van Ivoorkust ;
- 19.00 - Hawaii, de vuurarchipel - Kauai, een holywoodien eiland ;
Labels : Afghanistan, Argentinië, Australië, Bhutan, Birma, Bolivia, Brazilië, Canada, China ,Cuba, Denemarken, Duitsland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Gran Canaria, Guadeloupe, Hongarije,IJsland, India, Italië, Jamaica, Karatsjaj, Mongolië, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oman, Peru, Qatar, Roemenië, Rusland, Spanje, Sri Lanka, Tsjerkessië, Turkije, Venezuela, V.S.A,Vietnam, Zwitserland,
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan