Uitdagende tips voor mijn reis naar Ecuador

tinus2003

New Member
Ik ben op zoek naar aparte/gekke/spannende/originele tips voor mijn reis naar Ecuador. Ik wil namelijk niet alleen die standaard tripjes maken, maar ook op bizarre plekken terecht komen.

Heb jij misschien suggesties?
 

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
Ik ben er zelf nog niet geweest maar ik heb een beetje informatie opgezocht voor jou.

Volgens mij moet jij in de jungle zijn dan, daar komt niet iedereen. :p
de vulkaan Pichincha zal ook wel de moeite zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ecuador
http://www.landenweb.com/l.cfm?LandID=108&ECUADOR

De Galápagos eilanden zijn ook zeker de moeite waard.

Zo'n 1000 kilometer uit de kust van Ecuador bevinden zich de Galápagos Eilanden, in 1979 door de UNESCO tot Patrimonio Nacional de la Humanidad verklaard. De Galápagos werden in 1535 ontdekt, toen de bisschop van Panamá per ongeluk afdreef op zijn tocht naar Peru en op een aantal eilanden stuitte. In zijn rapport over de ontdekking sprak hij over gigantische 'galápagos' - schilpadden - en de naam voor de eilandengroep was geboren. Drie eeuwen lang dienden ze als rustpunt voor walvisvaarders en piraten, die er vers eten insloegen (schildpadden gingen levend mee in het ruim...). De beroemdste bezoeker is ongetwijfeld Charles Darwin, die in 1835 vijf weken lang bewijsmateriaal zocht en vond voor zijn evolutietheorie. In 1859 publiceerde hij zijn meesterwerk 'On the Origin of Species'. In 1832 werden de Galápagos tot Ecuadoraans territorium geclaimd en tot 1959 werden ze gebruikt als strafkolonie. In dat jaar werd de eilandengroep het eerste Nationaal Park van Ecuador.
De Galápagos zijn een geïsoleerde groep vulkanische eilanden waarvan Isla Isabela ongeveer de helft beslaat. Er zijn 13 grotere eilanden, 6 kleine, en rond de 40 nog kleinere, die niet eens allemaal een naam hebben. Het hoogste punt is de vulkaan Wolf (1707 meter) op Isabela. De meeste eilanden hebben een Engelse en een Spaanse naam en soms ook nog een officiële naam (door de Ecuadoraanse regering toegekend in 1832). Vijf van de eilanden zijn bewoond, te weten Baltra, Santa Cruz, San Cristóbal, Isabela en Santa María. De eilanden zijn ontstaan door erupties van onderwatervulkanen; ook nu is het een vulkanisch aktief gebied. De laatste uitbarstingen dateren van 1991 (Marchena) en 1995 (Fernandina). Het vulkanisch gesteente van de Galápagos is basalt, waardoor er lavastromen gevormd worden bij erupties, in plaats van explosies.

Toen de eilanden gevormd werden, waren het kale vulkanische rotsen en alle dieren die te vinden zijn op de Galápagos hebben op een of andere manier de duizend kilometer weten te overbruggen. Vogels, reptielen en zee-zoogdieren zijn de belangrijkste bewoners. Er zijn weinig land-zoogdieren en dat verklaart het feit dat de meeste dieren niet bang zijn: er is weinig op ze gejaagd. De dieren evolueerden wel, om zich beter te kunnen aanpassen, zo erg zelfs dat er een aantal generaties later duidelijk sprake was van een andere soort (Darwin's theorie over 'evolutie door natuurlijke selektie'). Een aantal soorten is endemisch op de Galápagos, wat wil zeggen dat de betreffende soort alleen daar voorkomt.

In 1964 bouwde de Ecuadoraanse regering op het eiland Santa Cruz het Charles Darwin Research Centre. 97% van het gebied op de eilanden maakt deel uit van het Nationale Park (de rest is bebouwde kom, of farm) en daaromheen nog eens 50.000 vierkante kilometer oceaan. Halverwege de jaren zestig kwam het georganiseerde toerisme op gang, met zo'n 1000 toeristen per jaar. Inmiddels zijn dat er 60.000 per jaar... Er zijn in totaal zo'n 50 plaatsen op de eilanden die bezocht mogen worden. De rest is beschermd gebied.

Het regenseizoen is van januari tot juni, het droge seizoen van juli tot december. Februari is de heetste maand ... Het water is rond de 23°C en meestal kalm in het natte seizoen. Het droge seizoen is koeler en vaak mistig (de 'garúa-mist'). Van augustus tot oktober is de zee ruwer.


de Amazone jungle

Neusbeertjes

Brullende apen, schetterende toekans, een verbaasd opkijkende papagaai, een snuffelend neusbeertje...

Laag overhangende palmbomen, opspattend water van de peddel van de kano, vissen op piranhas...

Blaaspijpen, indianen, medicinale planten...

Wandelen, hangmatten, een uitkijktoren midden in het oerwoud, rood ondergaande zon, kikkers...

Is dit waar je aan denkt bij een reis door het regenwoud? Dan is de Amazone jungle absoluut iets voor jou.

De Amazone, 6.5 miljoen vierkante kilometer regenwoud, rivieren en meren, bevat 20 procent van de zoetwatervoorraad van de aarde en is het grootste tropische ecosysteem ter wereld. In het Ecuadoraanse deel van de Amazone bevinden zich 2 'wildlife reserves' - Cuyabeno en Limoncocha - en één nationaal park: Yasuni. In het tropisch regenwoud van de Amazone valt jaarlijks zo´n 3000 tot 4000 millimeter regen en de luchtvochtigheid ligt meestal tussen de 85 en de 95 procent. Tussen december en maart valt de minste regen en van april tot en met juni de meeste. De gemiddelde temperatuur is 25 graden Celcius.

Er is primair en secundair regenwoud. In het secundaire regenwoud is al op grote schaal door de mens gekapt en op veel plaatsen nieuw regenwoud gegroeid. In het primaire regenwoud is nog niet gekapt. Het verschil: in het primaire regenwoud heb je meer kans om dieren te zien. Voor het primaire regenwoud moet je ook dieper de jungle in. Onderstaand kaartje geeft een overzicht van de reservaten en parken.


Tips

In de zomer is het in Ecuador 7 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Het verschil van één uur tussen zomer en winter wordt veroorzaakt door de zomertijd in Europa. Ecuador kent geen aparte zomer- en wintertijd. De klok links geeft de tijd in Ecuador aan.

Op de Galápagos eilanden is het één uur vroeger dan in Ecuador.

• Aankomst. Alle internationale vluchten naar Quito komen aan op het vliegveld Mariscal Sucre in het noorden van de stad. Van het vliegtuig naar de aankomsthal moet je lopen. Bij binnenkomst in de aankomsthal ga je eerst door de immigratie en krijg je een stempel in je paspoort. Tevens lever je het immigratieformulier, dat je in het vliegtuig hebt ingevuld, in. Daarna kom je in de bagagehal. Je kan een karretje huren voor 1 dollar. Vervolgens ga je door de douane waar je het douaneformulier inlevert en vlak voor je naar buiten gaat wordt meestal nog gecontroleerd of het bagagelabel op je koffers gelijk is aan de stickertjes die je (meestal) op je ticket geplakt hebt gekregen bij vertrek, dit om te voorkomen dat iemand anders jouw bagage meeneemt. Als je een karretje hebt gehuurd loopt er meestal iemand met je mee die graag het karretje wil duwen, laat hem maar doen. Eenmaal buiten wordt je opgepikt of neem je een taxi naar je bestemming. De bagagekarduwer verwacht een fooi van ca. 0,5 dollar. Een taxi naar het centrum van Quito kost ca. 5 dollar.

• Vertrek. Bij vertrek moet je bij alle nationale vluchten ongeveer twee uur vantevoren op het vliegveld zijn, bij de internationale vluchten minimaal drie uur vantevoren. Een taxi vanuit het centrum kost ca. 4 dollar en doet er ongeveer 25 minuten over om bij het vliegveld te komen. In de ochtend en avondspits kan dit oplopen tot wel driekwartier. Bij het verlaten van Ecuador moet een uitreisbelasting van $25 pp. worden betaald (alleen internationale vluchten, vluchten van en naar de Galápagos zijn nationaal). Die betaal je nadat je je bagage hebt ingechecked bij een apart loket. Je krijgt een bewijs van betaling op je instapkaart geplakt. Daarna ga je door de douane naar de wachtruimtes. Na de douane zijn een paar kleine winkeltjes aanwezig waar je nog wat souvenirs en eten en drinken kan kopen (internationale deel, nationale deel is alleen wachtruimte).

• Identificatie. In Ecuador is het verplicht een identificatiebewijs bij je te hebben, overal en altijd. In het nieuwe centrum vindt regelmatig controle plaats door de politie en als je geen geldig identificatiebewijs (paspoort) bij je hebt kunnen ze je meenemen en vasthouden totdat iemand je paspoort komt brengen. Wil je je paspoort niet altijd bij je hebben zorg dan dat je op zijn minst een kopie van de pagina met pasfoto en een kopie van het stempel dat je bij binnenkomst in het land krijgt hebt. Vaak nemen ze hier ook genoegen mee, echter niet altijd.

• Munteenheid. Sinds september 2000 is de Amerikaanse dollar het enige wettige betaalmiddel in Ecuador. Buitenlands geld is moeilijk te wisselen buiten Quito, Guayaquil en Cuenca.

• Pinnen. Er kan in alle grote plaatsen gepind worden. Pinpas met Cirrus-logo wordt het meest geaccepteerd.

• Travellercheques. Travellercheques kunnen bij sommige banken of bij de wisselkantoren ingewisseld worden, tegen een commissie varierend van 1 tot 5 %.

• Credit card. Alle luxere hotels en winkels accepteren credit cards. Soms wordt er commissie berekend bij gebruik van credit card dat soms kan oplopen tot meer dan 10% van het bedrag. Diners Club is het meest geaccepteerd, maar Visa, Mastercard en American Express zijn ook bruikbaar. Kleiner winkels, reisagentschappen, touroperators en hostals accepteren meestal geen credit card of met hoge commissie.

• Ecuadoraans muntgeld. Als muntgeld hebben de Ecuadoranen ook eigen munten gemaakt. Ze zien er anders uit als de Amerikaanse munten maar hebben wel hetzelfde formaat. Oude sucres kun je herkennen doordat ergens op de munt het woord "sucre" staat, op de nieuwe munten staat dat niet, daar staat aangegeven hoeveel "centavos" hij waard is. Zowel de Ecuadoraanse (nieuwe) munten als Amerikaanse munten worden gebruikt. De oude sucres kun je niet meer gebruiken.

• Bus. Ecuador is een land dat gemakkelijk te bereizen is: er gaan veel bussen en het is goedkoop om met het openbaar vervoer naar de meeste toeristische plaatsen te reizen. In Quito vertrek je meestal vanaf de Terminal Terrestre de Cumandá in het zuiden van de stad, waarvandaan bussen naar alle windstreken gaan. Voor lange afstanden is het verstandig je kaartje een dag van tevoren te kopen.

• Taxi. Voor kortere afstanden, binnen de steden of als je prive vervoer wilt kun je ook de taxi nemen. In de grote steden zijn de taxies verplicht een taximeter te gebruiken, maar dat gebeurt (vooral s'avonds) niet altijd. Zorg in dat geval dat je de ritprijs vantevoren afspreekt met de taxichauffeur.

• Post. Een brief of een kaart doet er ongeveer een week over vanuit Quito naar Nederland als je hem inlevert op een postkantoor. • Telefoon. Andinatel is de telefoonmaatschappij van Ecuador. Drie minuten bellen kost ongeveer $6, een collect call gesprek is niet mogelijk naar Nederland. • Net2Phone. Het is in veel internetcafé's in Quito mogelijk om met Net2Phone te bellen - via de computer - en dat kost ongeveer 20 dollarcent per minuut. • Internet. Een uur achter de computer internetten kost ongeveer 60 dollarcent in het centrum van Quito.

• Hoogteziekte. Als je aankomt in Quito bevindt je je op ca. 2850 meter hoogte. Het lichaam moet er aan wennen om op grote hoogte meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Totdat dit gebeurt (pas na een maand!) moeten het hart en de longen extra hard werken. Hoogteziekte komt meestal pas boven de 3000 meter voor, maar kan al bij 2000 meter optreden. De symptomen zijn duizeligheid en hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. De beste remedie is naar beneden gaan...

• Vaccinaties. Raadpleeg voor vaccinaties de GGD in je woonplaats. Meestal wordt aangeraden: hepatitis en DTP, vaak ook gele koorts, buiktyfus en rabiës. Als je naar de jungle of sommige kuststreken gaat moet je nagaan of je ook malariatabletten nodig hebt. In de hooglanden heerst geen malaria.

• Elektriciteit. Overal in Ecuador wordt gebruik gemaakt van 110 Volt en de Amerikaanse stekker. Apparaten uit Nederland werken vaak niet op 110 Volt. Controleer voordat je een apparaat meeneemt of op het apparaat of op de adapter staat dat het ook geschikt is voor 110 Volt of neem een converter mee die 110 Volt omzet naar 220 Volt.
Klimaat

• Kust. Oceaanstromingen beïnvloeden het klimaat. Het regenseizoen is van januari tot april en het is er bijna altijd rond de 25° a 30° C met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Van mei tot december valt er minder regen, is het iets koeler en ook minder vochtig, maar vaak wel bewolkt.

• Hooglanden. Zijn kouder dan meestal wordt gedacht. Het regenseizoen is hier van november tot maart. In het regenseizoen regent het niet elke dag, maar vaak in de middag een paar uur. De temperatuur is afhankelijk van de hoogte en in Quito bv. het hele jaar door tussen de 5° en de 25° C (gemiddeld 15° C). Er is een gematigd klimaat, met heel veel microklimaatjes door de hoogteverschillen (5000 m. hoogte tot semiwoestijn ...). Quito heeft 1300 mm. regen per jaar (Nederland: nog geen 1000 mm.). De sneeuwgrens ligt op ca. 5000 meter.

• Jungle. Heel veel regen, vooral 's middags en 's avonds. April, mei en juni zijn de natste maanden, en het is er bijna net zo heet als aan de kust.
 
Laatst bewerkt:

tinus2003

New Member
Hartstikke bedankt Fred, ik zal je info zeker meenemen in mijn overwegingen. Toch ben ik meer op zoek naar wat specifiekere tips (een markt in...., of een prachtig stukje natuur bij...).
 

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
ok, kwam net nog iets tegen over excursies
over het algemeen vind ik dit wel altijd plezant.

Excursiemogelijkheden

Quito
Quito is de hoofdstad van Ecuador en kent een nieuw, vrij modern gedeelte en een oud koloniaal gedeelte. Hier kun je uren vertoeven op de gezellige pleinen, de fotogenieke smalle en steile steegjes met koloniale gevels en prachtige patio`s of de vele kerken die deze stad rijk is. Vanaf de uitkijkplaats van Guapulo met de kerk en het klooster uit de 17e eeuw heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omringende vulkanen met besneeuwde bergtoppen. Vanuit de Plaza Independencia, het midden van het oude gedeelte kun je lopend naar de Plaza San Francisco en de straten eromheen met gezellige markten waar indianen in kleurrijke kleding hun waar verkopen. Langs de Avenida Amazonas in het moderne gedeelte heb je vele terrassen, souvenierswinkels en restaurants. De stadsparken zijn een must op zondag om te kijken hoe lokale families hun vrije dag besteden. Maak vanuit Quito een dagtocht naar Otavalo, Cotopaxi of naar de plaats waar de 0-meridiaan (de evenaar) ligt.

Baños
Een klein stadje gelegen in prachtige omgeving op 1800 meter hoogte. Dé perfecte omgeving om te gaan paardrijden, mountainbiken en wandelen. Vanuit het mooi gelegen hotel waar je verblijft zijn er verschillende tochten te maken. Bezoek ook zeker de Pailon del Diablo waterval, gelegen op weg Puyo-Baños. Vanuit het hotel is het ongeveer een half uur lopen richting de spectaculaire hangbrug, vervolgens krijg je een klim van een half uur. Je kunt de waterval ook bereiken met de fiets of de bus. Op weg de weg naar Ambota, net buiten Baños, ligt een kleine dierentuin met beesten die je in Ecuador, met name in het Amazone gebied, ook in het wild kunt tegenkomen.

Rio Bamba
Rio Bamba is een rustig stadje met vele parken, pleinen en kerken. Van hieruit begint die elke woensdag, vrijdag en zondag de fantastische treinrit vanaf station Rio Bamba. In zo´n 6 uur bereik je het eindpunt Alausi (wegens gebrekkig railtraject gaat de trein niet meer tot aan Chan Chan of Cuenca), over het befaamde traject de Duivelsneus en terug naar Alausi. Onderweg geniet je zeker van de meest prachtige uitzichten vanaf het dak van de trein! Vlakbij Rio Bamba ligt Ecuadors hoogste berg, de Chimborazo van 6310 meter. Het is mogelijkheid om met een auto/bus tot aan eerste berghut 4500m. te komen en vervolgens omhoog te klimmen naar 4800m. Hier is de 2e berghut waar je een stempel in je paspoort kunt krijgen.

Cuenca
Cuenca, Ecuadors op twee na grootste stad, gelegen aan de rivier is een plek waar veel reizigers enkele dagen blijven. De stad beschikt over aantal musea, die de moeite van het bewonderen waard zijn. Enkele voorbeelden zijn het museum van Banco Central met een groot etnografisch en archeologisch gedeelte. Het CIDAP is een klein museum over folkloristische kunst en gebruiksvoorwerpen van de verschillende indianenculturen in Zuid Amerika. Verder heeft Cuenca een prachtige kathedraal waarin veel marmer is verwerkt. Dichtbij Cuenca, in Tomebamba zijn enkele Inca ruïnes te bewonderen; een uitstap die zeker de moeite waard is! De grootste, meest indrukwekkende en belangrijkste bewaard gebleven Inca ruïnes vindt je natuurlijk in de beroemde plaats Ingapirca, waar je onder andere het fascinerende “Inca gezicht” kunt bezoeken. Het Nationaal park Las Cajas is een schitterend gebied met verschillende kristalheldere meren. Ideaal om uren te wandelen zonder iemand tegen te komen. Een lokale gids is aan te raden om ervoor te zorgen dat je de weg niet kwijtraakt.

Cotopaxi
Een bezoek aan Cotopaxi National Park met de 5897 meter hoge vulkaan is voor velen een hoogtepunt aan het bezoek aan Ecuador. Beklim deze kolos in 2 dagen of maak een wandeling langs meer Limiopungo, gelegen op 3800m. Geniet van het paramo landschap en het dierenleven zoals de lama, vos, valk, herten en met wat geluk een condor! Ook het turkooise kratermeer van Quilotoa is een bezoek meer dan waard. Combineer een bezoekje aan de markt van Zumbahua op zaterdag met een wandeling van ongeveer 3 uur naar het meer. Avonturiers kunnen de Cotopaxi met een mountain bike afdalen!

Otavalo
Otavalo is vooral bekend om zijn souvenir- en dierenmarkt waar indianen uit de wijde omgeving hun waar aanbieden. In de omgeving zijn er echter ook veel andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals het leerdorpje Cotacachi, met 1 hoofdstraat vol leerwinkeltjes die kleding, tassen, portemonnees etc. en Cuicocha, een oud kratermeer. Bij dit meer kun je een schitterende wandeling of boottocht maken. De watervallen van Peguche zijn te bereiken via korte wandeling door eucalyptusbos, waarna je heerlijk kunt eten bij Mieke de Vet, een Nederlandse, getrouwd met een Indigena die haar eigen hosteria/restaurant exploiteert aan de spoorlijn in Peguche. In het houtsnijdersdorpje San Antonio de Ibarra zie je hoe houtsculpturen van wel 1,5 meter hoog gemaakt worden. De meeste winkeltjes zijn gecentreerd rond centrale plein.

Atacames
Atacames, in provincie Esmeraldas is een zeer gezellige badplaats, waar ook veel toeristen uit Quito hun vrije weekenden doorbrengen. Een plaats met een ruime keus aan bars en restaurants, ideaal om een paar dagen rust te nemen tijdens je reis door Ecuador! In de omgeving kun je het rustige eiland Muisne bezoeken of na het kleine en onbekende dorpje Estero de Platanos, met prachtig rotsstrand Gaan, op ongeveer een uur rijden met de lokale bus.

Klein Galapagos
Isla de la Plata, wordt ook wel klein Galapagos genoemd, vanwege de vele vogelsoorten die er voorkomen. Met een boot ligt het eiland op ongeveer 3 uur varen van Puerto Lopez. Het hele jaar door is een bezoek aan dit eiland dat bij het Machalilla National Park hoort, de moeite waard. Van juni tot oktober kun je er met beetje geluk zelfs bultrugwalvissen bewonderen die in de wateren hun broedkamers hebben. Niet ver van Puerto Lopez ligt Agua Blanca waar mooie wandelingen te maken zijn in het bos met onder andere een zwavelmeer en klein archeologisch museum.
 

kohraya

Active Member
Een markt? Die van Otavalo is wereldberoemd ... juist daarom vond ik er niets aan. Die van Saquisili is vele mooier, authentiek en minder toeristisch. Best blijf je ergens in de buurt slapen zodat je voor de toeristenbusjes daar bent, want ja ... er zijn er meer die deze markt hebben ontdekt (wel ff checken wanneer het marktdag is, want dat weet ik niet vanbuiten).
De Cotopaxi is idd een aanrader. Ik deed hem echter vanuit Baños, was niet voldoende geacclimatiseerd en heb de top dus niet bereikt (morgen doe ik een nieuwe poging trouwens met de "El Misti" in Peru - 5825m).
Ik heb in het Cotopaxi N.P. ook mountainbikers gezien. Lijkt ook wel tof. Zelf heb ik in m'n eentje de rit van Baños tot Puyo gedaan waar je onderweg heel wat watervallen ziet. Het is vooal bergaf en je kan terug met de bus, alhoewel ik (onder luid getoeter en aanmoedigend gejuich vanuit passerende bussen) de rit met de fiets terug heb gedaan.
Al eens gaan raften? Zeker de moeite waard. Meestal bieden ze class 3 raftings aan. Probeer 4 of 5 eens ... dat is lekker kicken. In de zomer is het echter droog seizoen en zal je dus moeilijk een class 5 kunnen vinden. Rond Baños of Tena heb je volop mogelijkheden.
Vanuit Tena boekte ik ook een 2-daagse jungletrip waarbij ik een tocht maakte doorheen een rivier en tegen watervallen in omhoog moest klimmen. Best plezant, ware het niet dat het weer zo'n opgezet toeristisch iets was. 's Avonds heb ik daarom gedaan alsof ik ziek was, ben terug gegaan naar Tena en heb de helft van m'n geld terug gekregen.
Onze zomer is echter wel het ideale moment om de bultrugwalvis te spotten. Het is dan namelijk de paringstijd en je ziet ze met de massa als je een excursie boekt naar Isla de la Plata, oftewel " de galapagos voor de arme mensen". Je doet dit vanuit Puerto Lopez zoals Fred al zei.
De rit naar "El nariz del diablo", op het dak van een trein, is weer zo'n toeristische bedoening. Maar als je toch in Cuenca wil zijn ... ach, waarom niet he. Alhoewel, Cuenca op zich vond ik niet zo denderend. Behalve de kathedraal had het voor mij niet veel te bieden.
Voila, dat is zo'n beetje hetgeen mij nu te binnen schiet. Meer negatieve dingen dan nuttige tips misschien, maar je weet het beter op voorhand ;)
 
Laatst bewerkt:

tinus2003

New Member
Momenteel zit ik in Ecuador en heb ik een hele goeie tijd. Ik leer mijn spaans in Quito bij Ecotrackers, een vrijwilligersorganisatie die zich specialiseert in het plaatsen van vrijwilligers in Ecotoeristen in gemeenschappen, top begeleiding en individuele lessen in de spaanse taal. Een aanrader!
 

Vergelijkbare onderwerpen

Bovenaan