Ik ben er zelf nog niet geweest maar ik heb een beetje informatie opgezocht voor jou.
Volgens mij moet jij in de jungle zijn dan, daar komt niet iedereen.

de vulkaan Pichincha zal ook wel de moeite zijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ecuador
http://www.landenweb.com/l.cfm?LandID=108&ECUADOR
De Galápagos eilanden zijn ook zeker de moeite waard.
Zo'n 1000 kilometer uit de kust van Ecuador bevinden zich de Galápagos Eilanden, in 1979 door de UNESCO tot Patrimonio Nacional de la Humanidad verklaard. De Galápagos werden in 1535 ontdekt, toen de bisschop van Panamá per ongeluk afdreef op zijn tocht naar Peru en op een aantal eilanden stuitte. In zijn rapport over de ontdekking sprak hij over gigantische 'galápagos' - schilpadden - en de naam voor de eilandengroep was geboren. Drie eeuwen lang dienden ze als rustpunt voor walvisvaarders en piraten, die er vers eten insloegen (schildpadden gingen levend mee in het ruim...). De beroemdste bezoeker is ongetwijfeld Charles Darwin, die in 1835 vijf weken lang bewijsmateriaal zocht en vond voor zijn evolutietheorie. In 1859 publiceerde hij zijn meesterwerk 'On the Origin of Species'. In 1832 werden de Galápagos tot Ecuadoraans territorium geclaimd en tot 1959 werden ze gebruikt als strafkolonie. In dat jaar werd de eilandengroep het eerste Nationaal Park van Ecuador.
De Galápagos zijn een geïsoleerde groep vulkanische eilanden waarvan Isla Isabela ongeveer de helft beslaat. Er zijn 13 grotere eilanden, 6 kleine, en rond de 40 nog kleinere, die niet eens allemaal een naam hebben. Het hoogste punt is de vulkaan Wolf (1707 meter) op Isabela. De meeste eilanden hebben een Engelse en een Spaanse naam en soms ook nog een officiële naam (door de Ecuadoraanse regering toegekend in 1832). Vijf van de eilanden zijn bewoond, te weten Baltra, Santa Cruz, San Cristóbal, Isabela en Santa María. De eilanden zijn ontstaan door erupties van onderwatervulkanen; ook nu is het een vulkanisch aktief gebied. De laatste uitbarstingen dateren van 1991 (Marchena) en 1995 (Fernandina). Het vulkanisch gesteente van de Galápagos is basalt, waardoor er lavastromen gevormd worden bij erupties, in plaats van explosies.
Toen de eilanden gevormd werden, waren het kale vulkanische rotsen en alle dieren die te vinden zijn op de Galápagos hebben op een of andere manier de duizend kilometer weten te overbruggen. Vogels, reptielen en zee-zoogdieren zijn de belangrijkste bewoners. Er zijn weinig land-zoogdieren en dat verklaart het feit dat de meeste dieren niet bang zijn: er is weinig op ze gejaagd. De dieren evolueerden wel, om zich beter te kunnen aanpassen, zo erg zelfs dat er een aantal generaties later duidelijk sprake was van een andere soort (Darwin's theorie over 'evolutie door natuurlijke selektie'). Een aantal soorten is endemisch op de Galápagos, wat wil zeggen dat de betreffende soort alleen daar voorkomt.
In 1964 bouwde de Ecuadoraanse regering op het eiland Santa Cruz het Charles Darwin Research Centre. 97% van het gebied op de eilanden maakt deel uit van het Nationale Park (de rest is bebouwde kom, of farm) en daaromheen nog eens 50.000 vierkante kilometer oceaan. Halverwege de jaren zestig kwam het georganiseerde toerisme op gang, met zo'n 1000 toeristen per jaar. Inmiddels zijn dat er 60.000 per jaar... Er zijn in totaal zo'n 50 plaatsen op de eilanden die bezocht mogen worden. De rest is beschermd gebied.
Het regenseizoen is van januari tot juni, het droge seizoen van juli tot december. Februari is de heetste maand ... Het water is rond de 23°C en meestal kalm in het natte seizoen. Het droge seizoen is koeler en vaak mistig (de 'garúa-mist'). Van augustus tot oktober is de zee ruwer.
de Amazone jungle
Neusbeertjes
Brullende apen, schetterende toekans, een verbaasd opkijkende papagaai, een snuffelend neusbeertje...
Laag overhangende palmbomen, opspattend water van de peddel van de kano, vissen op piranhas...
Blaaspijpen, indianen, medicinale planten...
Wandelen, hangmatten, een uitkijktoren midden in het oerwoud, rood ondergaande zon, kikkers...
Is dit waar je aan denkt bij een reis door het regenwoud? Dan is de Amazone jungle absoluut iets voor jou.
De Amazone, 6.5 miljoen vierkante kilometer regenwoud, rivieren en meren, bevat 20 procent van de zoetwatervoorraad van de aarde en is het grootste tropische ecosysteem ter wereld. In het Ecuadoraanse deel van de Amazone bevinden zich 2 'wildlife reserves' - Cuyabeno en Limoncocha - en één nationaal park: Yasuni. In het tropisch regenwoud van de Amazone valt jaarlijks zo´n 3000 tot 4000 millimeter regen en de luchtvochtigheid ligt meestal tussen de 85 en de 95 procent. Tussen december en maart valt de minste regen en van april tot en met juni de meeste. De gemiddelde temperatuur is 25 graden Celcius.
Er is primair en secundair regenwoud. In het secundaire regenwoud is al op grote schaal door de mens gekapt en op veel plaatsen nieuw regenwoud gegroeid. In het primaire regenwoud is nog niet gekapt. Het verschil: in het primaire regenwoud heb je meer kans om dieren te zien. Voor het primaire regenwoud moet je ook dieper de jungle in. Onderstaand kaartje geeft een overzicht van de reservaten en parken.
Tips
In de zomer is het in Ecuador 7 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Het verschil van één uur tussen zomer en winter wordt veroorzaakt door de zomertijd in Europa. Ecuador kent geen aparte zomer- en wintertijd. De klok links geeft de tijd in Ecuador aan.
Op de Galápagos eilanden is het één uur vroeger dan in Ecuador.
• Aankomst. Alle internationale vluchten naar Quito komen aan op het vliegveld Mariscal Sucre in het noorden van de stad. Van het vliegtuig naar de aankomsthal moet je lopen. Bij binnenkomst in de aankomsthal ga je eerst door de immigratie en krijg je een stempel in je paspoort. Tevens lever je het immigratieformulier, dat je in het vliegtuig hebt ingevuld, in. Daarna kom je in de bagagehal. Je kan een karretje huren voor 1 dollar. Vervolgens ga je door de douane waar je het douaneformulier inlevert en vlak voor je naar buiten gaat wordt meestal nog gecontroleerd of het bagagelabel op je koffers gelijk is aan de stickertjes die je (meestal) op je ticket geplakt hebt gekregen bij vertrek, dit om te voorkomen dat iemand anders jouw bagage meeneemt. Als je een karretje hebt gehuurd loopt er meestal iemand met je mee die graag het karretje wil duwen, laat hem maar doen. Eenmaal buiten wordt je opgepikt of neem je een taxi naar je bestemming. De bagagekarduwer verwacht een fooi van ca. 0,5 dollar. Een taxi naar het centrum van Quito kost ca. 5 dollar.
• Vertrek. Bij vertrek moet je bij alle nationale vluchten ongeveer twee uur vantevoren op het vliegveld zijn, bij de internationale vluchten minimaal drie uur vantevoren. Een taxi vanuit het centrum kost ca. 4 dollar en doet er ongeveer 25 minuten over om bij het vliegveld te komen. In de ochtend en avondspits kan dit oplopen tot wel driekwartier. Bij het verlaten van Ecuador moet een uitreisbelasting van $25 pp. worden betaald (alleen internationale vluchten, vluchten van en naar de Galápagos zijn nationaal). Die betaal je nadat je je bagage hebt ingechecked bij een apart loket. Je krijgt een bewijs van betaling op je instapkaart geplakt. Daarna ga je door de douane naar de wachtruimtes. Na de douane zijn een paar kleine winkeltjes aanwezig waar je nog wat souvenirs en eten en drinken kan kopen (internationale deel, nationale deel is alleen wachtruimte).
• Identificatie. In Ecuador is het verplicht een identificatiebewijs bij je te hebben, overal en altijd. In het nieuwe centrum vindt regelmatig controle plaats door de politie en als je geen geldig identificatiebewijs (paspoort) bij je hebt kunnen ze je meenemen en vasthouden totdat iemand je paspoort komt brengen. Wil je je paspoort niet altijd bij je hebben zorg dan dat je op zijn minst een kopie van de pagina met pasfoto en een kopie van het stempel dat je bij binnenkomst in het land krijgt hebt. Vaak nemen ze hier ook genoegen mee, echter niet altijd.
• Munteenheid. Sinds september 2000 is de Amerikaanse dollar het enige wettige betaalmiddel in Ecuador. Buitenlands geld is moeilijk te wisselen buiten Quito, Guayaquil en Cuenca.
• Pinnen. Er kan in alle grote plaatsen gepind worden. Pinpas met Cirrus-logo wordt het meest geaccepteerd.
• Travellercheques. Travellercheques kunnen bij sommige banken of bij de wisselkantoren ingewisseld worden, tegen een commissie varierend van 1 tot 5 %.
• Credit card. Alle luxere hotels en winkels accepteren credit cards. Soms wordt er commissie berekend bij gebruik van credit card dat soms kan oplopen tot meer dan 10% van het bedrag. Diners Club is het meest geaccepteerd, maar Visa, Mastercard en American Express zijn ook bruikbaar. Kleiner winkels, reisagentschappen, touroperators en hostals accepteren meestal geen credit card of met hoge commissie.
• Ecuadoraans muntgeld. Als muntgeld hebben de Ecuadoranen ook eigen munten gemaakt. Ze zien er anders uit als de Amerikaanse munten maar hebben wel hetzelfde formaat. Oude sucres kun je herkennen doordat ergens op de munt het woord "sucre" staat, op de nieuwe munten staat dat niet, daar staat aangegeven hoeveel "centavos" hij waard is. Zowel de Ecuadoraanse (nieuwe) munten als Amerikaanse munten worden gebruikt. De oude sucres kun je niet meer gebruiken.
• Bus. Ecuador is een land dat gemakkelijk te bereizen is: er gaan veel bussen en het is goedkoop om met het openbaar vervoer naar de meeste toeristische plaatsen te reizen. In Quito vertrek je meestal vanaf de Terminal Terrestre de Cumandá in het zuiden van de stad, waarvandaan bussen naar alle windstreken gaan. Voor lange afstanden is het verstandig je kaartje een dag van tevoren te kopen.
• Taxi. Voor kortere afstanden, binnen de steden of als je prive vervoer wilt kun je ook de taxi nemen. In de grote steden zijn de taxies verplicht een taximeter te gebruiken, maar dat gebeurt (vooral s'avonds) niet altijd. Zorg in dat geval dat je de ritprijs vantevoren afspreekt met de taxichauffeur.
• Post. Een brief of een kaart doet er ongeveer een week over vanuit Quito naar Nederland als je hem inlevert op een postkantoor. • Telefoon. Andinatel is de telefoonmaatschappij van Ecuador. Drie minuten bellen kost ongeveer $6, een collect call gesprek is niet mogelijk naar Nederland. • Net2Phone. Het is in veel internetcafé's in Quito mogelijk om met Net2Phone te bellen - via de computer - en dat kost ongeveer 20 dollarcent per minuut. • Internet. Een uur achter de computer internetten kost ongeveer 60 dollarcent in het centrum van Quito.
• Hoogteziekte. Als je aankomt in Quito bevindt je je op ca. 2850 meter hoogte. Het lichaam moet er aan wennen om op grote hoogte meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Totdat dit gebeurt (pas na een maand!) moeten het hart en de longen extra hard werken. Hoogteziekte komt meestal pas boven de 3000 meter voor, maar kan al bij 2000 meter optreden. De symptomen zijn duizeligheid en hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. De beste remedie is naar beneden gaan...
• Vaccinaties. Raadpleeg voor vaccinaties de GGD in je woonplaats. Meestal wordt aangeraden: hepatitis en DTP, vaak ook gele koorts, buiktyfus en rabiës. Als je naar de jungle of sommige kuststreken gaat moet je nagaan of je ook malariatabletten nodig hebt. In de hooglanden heerst geen malaria.
• Elektriciteit. Overal in Ecuador wordt gebruik gemaakt van 110 Volt en de Amerikaanse stekker. Apparaten uit Nederland werken vaak niet op 110 Volt. Controleer voordat je een apparaat meeneemt of op het apparaat of op de adapter staat dat het ook geschikt is voor 110 Volt of neem een converter mee die 110 Volt omzet naar 220 Volt.
Klimaat
• Kust. Oceaanstromingen beïnvloeden het klimaat. Het regenseizoen is van januari tot april en het is er bijna altijd rond de 25° a 30° C met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Van mei tot december valt er minder regen, is het iets koeler en ook minder vochtig, maar vaak wel bewolkt.
• Hooglanden. Zijn kouder dan meestal wordt gedacht. Het regenseizoen is hier van november tot maart. In het regenseizoen regent het niet elke dag, maar vaak in de middag een paar uur. De temperatuur is afhankelijk van de hoogte en in Quito bv. het hele jaar door tussen de 5° en de 25° C (gemiddeld 15° C). Er is een gematigd klimaat, met heel veel microklimaatjes door de hoogteverschillen (5000 m. hoogte tot semiwoestijn ...). Quito heeft 1300 mm. regen per jaar (Nederland: nog geen 1000 mm.). De sneeuwgrens ligt op ca. 5000 meter.
• Jungle. Heel veel regen, vooral 's middags en 's avonds. April, mei en juni zijn de natste maanden, en het is er bijna net zo heet als aan de kust.