Vakantie en "bloody low finances"?

Gecko

Well-Known Member
Dat er crisis is, het is niets nieuw. Iedereen weet het. Het einde is nog niet in zicht. So what ?!
Voor alles bestaat een oplossing :

1. Begin op tijd met te beslissen waar we op vakantie zouden gaan?!
Als je tijdig begint, dan heb je meer keuze; wacht je tot de laatste moment, dan...tja, dan moet je nog langer sparen !

2. Ga naar onbekende bestemmingen
Spanje, Griekenland, Frankrijk, Italië zijn geliefde bestemmingen, druk bezocht dus duurder dan bijvoorbeeld Servië, Kroatië, Slovenië, Montenegro, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en zelfs Oekraïne. Zomer en winter.

3. "Shoulder"seizoen of zelfs buiten seizoen
Ontwijk de dure zomer- en winterseizoenen; kies voor een "shoulder" of laagseizoen...je komt goedkoper uit EN het is minder druk, dus keuze genoeg wat logement betreft.

4. België ? Waarom niet ?!
Het is toch zeer mooi bij ons en minder stressvol dan een vakantie in buitenland.

5. Gokken
Er bestaan reisveilingssites; biedt mee en wie weet ? Misschien gaat je op vakantie goedkoper dan je dacht en misschien naar een totaal andere bestemming dan je in je gedachten had.

6. Met een bus is altijd een beetje reizen...
Denk "Eurolines", "Megabus"- lowcost busmaatschappij met nieuwe "double dekkers" , geldig alleen voor UK, USA en Canada ( N.B. - ik heb bij hen tickets geboekt voor Londen retour rond feesten en het heeft me de "gigantische" som van 13,50 euro gekost en een vriendin van mij ging Bru - Cardiff - Bru vóór 30.12.2012 en ze kwam terug na Nieuwjaar - drukke en dure periode, normaal gezien - ook voor een buitengewone prijs : 32 euro; alles goed en wel, maar je moet flexibel zijn en op tijd boeken, minstens 2 maanden op voorhand, om een zeer goede prijs te krijgen.:) - Gecko).

7. … of met de trein
Iets duurder dan de bus, maar nog steeds goed te doen.

8. Huur een week
Wil je een paar dagen op pad met een huurauto? Informeer dan toch even naar de weekprijs. Opmerkelijk genoeg is dit soms zelfs goedkoper dan drie dagen autohuur. Ga als budgettoerist voor het kleinste en meest simpele model. De tijdelijke vierwieler dient slechts om je snel van A naar B te verplaatsen, niet om je ego een boost te geven. Bijkomend voordeel: is dat model niet leverbaar, dan is de vervangende auto sowieso een upgrade. ( N.B. - hoe langer de huurperiode, des te goedkoper per dag; zie ons dossier in het sub-forum "Wereldreizen" - Gecko).


9. Boek op dinsdagmiddag
Toch met het vliegtuig? Boek dan dinsdagmiddag. In het weekend worden namelijk de meeste vakanties geboekt en reisorganisaties passen daar hun prijzen op aan. Volgens de Consumentenbond is het boeken van een vakantie op deze dag het voordeligst. Het eenmalig opofferen van de lunchpauze loont dus. Wees flexibel in alles !


10. Vertrek buiten het weekend
Net als voor het boeken geldt: mijd een vertrek in het weekend. De tarieven liggen dan hoger, dus als je flexibel bent is een doordeweekse vlucht aan te raden. Op dinsdag, woensdag en donderdag zit je meestal het goedkoopst in het vliegtuig. En heb je wel wat uurtjes slaaptekort over voor een nog betere deal? Vlieg dan ’s ochtends of ’s nachts.

11. Op "jacht"
Januari/begin februari is de "solden"seizoen; niet in winkels, maar bij de grote reisbureaus en bij de luchtvaartmaatschappijen ! maar ook in juli/augustus; waarom ? omdat alle luchtvaartmaatschappijen veranderen van uurrooster, er komen nieuwe bestemmingen bij en natuurlijk andere prijzen.
Nú is het jou moment ; neem een papierblad bij, een bic en veel tijd. Gegarandeerd winst !

12. …of op het nippertje !
Het gebeurt dat het vliegtuig niet vol geraakt, en dan is ook een flinke kans om een goedkoop ticket te vinden. Het blijft toch een "risky business"...

13. Gluren bij de buren !
Zaventem is niet het enige luchthaven ter wereld ! Kijk rondom, en zie welke luchthaven is de meest voordelige voor je. Door ons ligging, geen luchthaven is te ver.

14. Tussenstops
Een ticket met 1 of 2 tussenstops is goedkoper dan een rechtstreekse ticket. Bonus : je kunt wat rond lopen, duty-free shoppen, een andere lucht ruiken, kortom het "snijdt" in een saaie lange vlucht. Minpunt : je reistijd wordt langer maar wat dan ?! je bent nog steeds op vakantie !

15. All-in
Als je een "all-in" formule kiest, dan weet je precies wat is de prijs voor je vakantie. En blijf niet altijd in je hotel-oase : neem openbaar vervoer en ga iets bezoeken, zodanig dat je,tenminste, een idee hebt over het land.

16. Let op !
Als je iets boekt, er komen altijd extra kosten bij : gebruik van de kredietkaart, kiezen van een bepaalde plaats in het vliegtuig, en bij sommige charters zelfs een kleine hapje kost gauw 17 euro/pax.

17. Maak jezelf bekend !
Vele grote reisbureaus, zoekmachines en luchtvaarmaatschappijen hebben een "nieuwsletter". Vul het in en je bent altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

18. Slapen
Tegenwoordig, zijn er veel meer mogelijkheden om je logement te kiezen "in samenwerking" met je budget.
Bronnen ; andere reisfora, "Thorn Tree" van " Lonely Planet", "Tripadvisor" en sites over hostels, B&B, hotels, coachsurfen, huisruil, een huis verhuren en delen met je vrienden, camping, een last-minute reservatie van je hotel (N.B. - toch "risky", als je me vraagt...- Gecko).

19. Breakfast om de hoek
Ga buiten ontbijten...voor dezelfde ontbijt of nog beter zelfs, betaal je op z'n minst de helft van wat je in je hotel gaat betalen. Of ga je ontbijt zelf kopen in een locale winkel.

20. Goedkoop slapen
In alle toeristische steden, een kamer boeken in de week-end is een dure business. In de 'zakensteden' is juist andersom.
Ga eerst op pad via je computer en dan vergelijk en je keuze is snel gemaakt ! Hou ook rekening met parkeerkosten, lokale belastingen per pax, en. Of anders zoek een arrangement.

21.De ligging
Toch iets moois gevonden...fijn...maar check hoe ver moet je lopen om te gaan eten, shoppen, iets bezoeken.

22. Vervoer van en naar...
De goedkoopste manier is je ma, pa, zus, broer, vriend, collega, kennis aan te spreken om je te laten vervoeren.( N.B. - In Zaventem heb je "Discount Parking"; ze behoren bij "Interparking" en ze hebben dikwijls acties, zoals bv 14 dagen voor 50 euro; ze liggen wel op Zaventem Cargo, maar er is een gratis shuttle, om de 5', tot bij de passagiers afdeling - eigen ervaring - :) Gecko).

23. Thuis
Haal alles uit de stekker, en vergeet de verwarming niet.

24. Reislijst maken
Maak een lijst met alle kleine dingen die gemakkelijk te vergeten zijn : reisadaptor, lader, aftersun, bril, en.

25. Inentingen en pillen
In ons forum, vind je in het sub-forum "Algemeen" een reisapotheek die overgenomen is van I.T.G.; er wordt ieder jaar vernieuwd; kijk wat je nodig hebt en ga langs je huisarts. Op tijd.

26. Reisgidsen
Zorg altijd dat je de laatste editie hebt. Een oude editie is misschien goedkoper maar niet meer up-to-date.

27.Je eigen reisagentschap
Goedkoper kan het echt niet ! Denk dat hoe meer tussenpersonen, hoe duurder je reis. Niets mag tussen je en je reis komen, behalve, natuurlijk, je laptop, een bic, een stuk papier EN je geld. En ik schrijf uit eigen ervaring...mijn alle reizen zijn op dit manier georganiseerd, behalve één : Egypte ! En daar, uit pure frustratie, heb ik besloten dat wat een reiskantoor kan, kan ik ook !

28. Neem zo weinig mogelijk mee
Vergeet geen enkele second dat je draagt alles wat je meeneemt ! Alleen de strikt noodzakelijke dingen meenemen, wat, bv, ter plaatse niet te vinden valt. En natuurlijk, je reisapotheek EN creditcards;) !

29. Downloaden
Met je iphone kun je veel apps downloaden : reisgids, weer, reiskaarten, woordenboeken, en ; véél lichter dan alle boeken bij elkaar...

30. Reisverzekeringen
Annulatieverzekering, autoverzekering ( van je eigen auto maar ook voor de gehuurde auto), ziekteverzekering, en alle verzekeringen die je vakantie kan om zeep helpen...controleer ze zeer goed na !

31.Levensmiddelen
Als je een autovakantie "geboekt" hebt, zorg dat je wat eten bij hebt; langs de autostrade, in een restaurant eten, is duur.

32 Vermijd tolwegen als het kan
Duur en niets te zien, zo ziet een tolautostrade uit. Je bent langer onder weg, maar je gaat er geen spijt van hebben.

33. Tanken
NIET langs de autostrade ! Het is veel te duur ! Ga in een dorp tanken. Informeer je op tijd over de prijzen van de brandstof in verschillende landen op je traject.

34. Hitchhiker
Het is niet meer van deze tijd, maar het is de moeite waard om het toch te proberen. Ladies, take care !, NOOIT alleen ! Hitchhiking is meestal gratis, maar heb toch wat klein geld klaar in geval van "kosten delen".

35. 's Nachts reizen
Door 's nachts reizen, bespaar je een nacht in een hotel of andere logement, vooral als je een afstand moet overbruggen waar ECHT niets te zien valt.

36. Shopping
Als je elke dag moet uit gaan eten, het is nogal prijzig. Ga picknicken in een mooie park of op een interessante plaats, met lokale producten ( N.B. - het is juist andersom in Tsjechië en Slovakije, m.a.w. het is goedkoper om te gaan eten dan boodschappen doen - eigen ervaring - Gecko). En als je toch fijner vindt om op een terras te gaan eten, vermijd ten alle kosten de toeristische trekpleisters; ze zijn natuurlijk duurder...iedereen wilt genieten van de omgeving van Seine...!

37.Een tip met betrekking tot de minibar op je kamer
Je hebt verschrikkelijk dorst maar het gaat snel over als je de prijzen ziet; ga bij de supermarkt en koop hetzelfde product en leg hem onschuldig in plaats van diegene die je gedronken hebt. Het kan geen kwaad. Heel zeker !:)

38. Souvenirs.
Koop geen prul die niemand iets aan heeft en ervoor massa's geld betalen. Koop streekproducten en iedereen gaat blij mee zijn, je inbegrepen.

39. Afdingen.
Buiten Europa, in Azië bv, afdingen is een must. Het is een gewoonte van oudsher en iedereen weet het. Zo dus, je moet meespelen; het kan geen kwaad, zolang als je de "regels" respecteert. Het is niet moeilijk : begin met de halve van de gevraagde prijs en zeg lachend, dat je z'n winkel niet wilt kopen. Alles op een respectvolle en serene manier. en dan begint het spelletje : je doet ietsje meer bij je prijs en hij/zij ook, tot een prijs is bereikt die beide partijen goed vinden.
Ding NIET af als je je souvenir/product niet van plan bent om ECHT te kopen ! Het is voor beide gezichtsverlies...ongehoord in die contreien.

40. Nepproducten kopen
Maar niet te veel. Met drie nepartikelen in de categorieën horloges, cd’s/dvd’s en ‘overig’ kun je nog gerust de douane passeren; bij overschrijding loop je de kans op een boete EN in beslag namen. Parfum is beperkt tot 250 ml per persoon. Kijk voor alle veiligheid in ons sub-forum "Algemeen" de post "Douane reglementering".

41. BTW terug vragen
Veel gekocht in officiele winkels ? Bewaar dan de bonnen en vorder BTW (VAT in het Engels) terug bij de Duty Free-kantoren die op veel grotere vliegvelden te vinden zijn. Bij een uitgave van een paar honderd euro, krijg je wat geld terug; hoeveel ? vraag aan Mr. Google; hij weet het.

42. Zich gratis amuseren
Doe je "Lonely Planet"gids open; daar vindt je wat; niet genoeg ? zoek in "Google" gratis attracties + de naam van je bestemming. Onmogelijk dat je niets vindt.

43. Bellen
Een dure bezigheid ! SMS liever, gebruik "Skype" of koop plaatselijk een SIM-kaart; als je smartphone werkt met 2 SIM-kaarten, zoals mijne, het is nog eenvoudiger : de phone gaat je vragen welke SIM-kaart wil je op dat moment gebruiken; de rest is simpel.
Internet : gebruik Wi-Fi ( op veel plaatsen kosteloos aangeboden) of anders ga naar een plaatselijk internet-café.

44. Money change
Vóór je vertrek, check de wisselkoers van je valuta. Zo maak je minder kansen om afgepluimd te zijn.

45. Change !
Als je op reis bent, het is altijd handig om munten bij te hebben. Denk aan tips geven, plaatselijke vervoer betalen en aan vrienden verzamelaars.

46. Schaden
Aan je vakantiehuis, je huurauto, je jetski; aan alles. Het is namelijk een veel voorkomende truc dat achteraf flink moeten worden bijbetaald voor ‘toegebrachte’ schade. Maak daarom foto’s van het gehuurde, zodat je aan kunt tonen dat jij niet verantwoordelijk ervoor bent.

47. Compensaties
Wat compensaties betreft, zie ons sub-forum "Reisnieuws", boven, in blauw, gemarkeerd als "belangrijk" : "Vlucht vertraging? Dit zijn je rechten + verloren bagage ( je rechten)" en "Het grote bagage onderzoek + verloren bagage".

48. Gebruik alles wat op ons forum te vinden valt, tegen "scams" en dergelijke praktijken. Heb je nog vragen ? Heel zeker gaat altijd iemand zijn die je gaat helpen. Gegarandeerd !

======================================================================
* Dit dossier blijft ook open; als jullie tips hebben om onze vakanties goedkoper te maken, aarzel a.j.b. niet om mij te contacteren - de tip gaat onder je naam gezet worden en op dit manier, hoop ik, gaan we een club vormen :), de club van de "oude" en slimme wereldreizigers !

Prettige vakantie !:)
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan