Van den Bossche schrapt dossierkosten bij reisreservatie

Fred.

Administrator
Forumleiding
Travel Advisor
BRUSSEL - Touroperatoren en luchtvaartmaatschappijen mogen geen dossierkosten meer aanrekenen bij boeking van een reis.
Minister Freya Van den Bossche heeft hiervoor een wettelijke omkadering klaar.
De reissector noemt de aankondiging echter ,,voorbarig, onjuist en onvolledig''.

Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche kondigde vandaag aan dat ze een ontwerp-kb daarrond heeft opgesteld.
Volgens haar rekenen reisorganisaties nu willekeurig kosten aan, waardoor de consument niet op voorhand weet hoeveel hij precies betaalt en geen prijzen kan vergelijken.
Reisbureaus rekenen bijvoorbeeld dossierkosten aan, luchtvaartmaatschappijen en touroperators laten klanten extra betalen voor het reserveren of het afleveren van een ticket.

Het voorstel van de minister van Consumentenzaken verbiedt touroperatoren en luchtvaartmaatschappijen om dossierkosten te vragen. Reisbureaus die een extra dienst leveren, kunnen die wel aanrekenen. Extra diensten betekenen immers extra werk voor de reisbureaus.

De betalende diensten worden vastgelegd in een tarieflijst, waarin onder meer reservatie, wijziging en annulatie van een reis op maat, vervoer, logies en de huur van een wagen zijn opgenomen.
Andere kosten mogen niet worden aangerekend.
Dat betekent dat reisbureaus niet langer geld mogen vragen voor het louter openen van een dossier of voor het opzoeken van informatie.

Onduidelijkheiden

De reissector is niet te spreken over de aankondiging van Van den Bossche.
Verschillende organisaties benadrukken dat de gesprekken nog niet zijn afgerond en dat het daarom veel te vroeg is om al conclusies te trekken.

De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) bestempelt de uitlatingen van Van den Bossche als ,,voorbarig, onjuist en onvolledig''.
Volgens de VVR bestaan er nog heel wat onduidelijkheden.

Ook de Belgian Travel Organisation (BTO) en de Vlaamse Associatie van Reisagenten (VLARA) hebben kritiek op de bekendmaking.
De BTO spreekt zelfs van ,,een poging tot manipulatie''.
,,Binnen het kabinet van Van den Bossche nemen bepaalde personen hun dromen voor werkelijkheid.
Door aan te kondigen dat er een beslissing is ivm de reglementering van dossierkosten, verdraait de auteur de waarheid'', stelt de BTO.

bron : De Standaard
 
Bovenaan