We zijn vertrokken (Tsjechië + Slovenië = 29.03 - 24.04.2015)

Gecko

Well-Known Member
IMG_0373k.jpg

Het begin van een zwerversbestaan... hoe doe je het? Simpel: je wilt een land bezoeken en als je toch daar bent, neem je het buurland ook maar bij, en herhaal... tot je terug thuis bent, 10 landen en/of 8-9 maanden later.
Reisbenodigdheden: reiskriebels, zin in avontuur, een grote dosis nieuwsgierigheid, je smartphone en/of kaarten en wat geld, uit pure praktische redenen. A, en tijd... zoveel mogelijk tijd. Het maakt niet uit als het betaald is en/of onbetaald. En dan, GO!

Volgens mij zijn de kaarten van Freytag & Berndt de beste, maar als je waterafstotende vindt, dan is het nog beter.


* Tsjechië (29.03 - 04.04.2015)

Voor velen betekent Tsjechië Praag, city trip; ongetwijfeld, Praag is mooi. Tsjechië is meer dan Praag: ga naar het majestueuze Tatra gebergte (in het noorden, goedkoop skiën, lange wandelroutes), naar Ceske Budejovice, Karlovy Vary, Benesov, Marianske Lazne, Brno, of stop gewoon in een oud dorpje/stadje, waar je een babbeltje kunt slaan met de locals (je krijgt tips, soms zelfs een uitnodiging om iets samen te eten en/of drinken, je leert het land kennen, dit alles gaan georganiseerde reizen je niet aanbieden). Je kunt van alles doen en op je gemak aan 'christelijke' prijzen als je buiten toeristische seizoen gaat.
Vermijd de toeristische 'traps', zoals een cruise op de Donau, alle 'must see's of attracties... er zijn miljoenen Lonely Planet in omloop. Volg je 'neus' , durf verloren lopen en je ziet dingen die de anderen niet zien.

Marianske Lazne

Geen mooi weer en dat was spijtig... misschien volgende keer. Het is een kuuroord in de bergen. Het was koud, het sneeuwde en, voor een afwisseling, regende het ook.
De stadje heeft mooie architectuur en het is dubbel zo mooi als de zon schijnt. Je kunt wandelen alle richtingen, in het bos, op het platteland, in de bergen... Je kunt een ondergrondse zoutgrot bezoeken (waar je je longen kunt 'trakteren' met een portie gezonde lucht).


Brno

Niet zo'n stad die miljoenen toeristen ontvangt, maar zeker de moeite waard om te stoppen en een paar dagen 'verloren' lopen. Het hart van de stad is oud en mooi. Vraag bij je accommodatie hoe je het centrum kunt bereiken met openbaar vervoer.
Ga eten waar je locals ziet eten, het is niet duur en zeker lekker.
De munt is de koruna. Het heeft geen zin om in euro te 'vertalen', want de wisselkoers schommelt altijd, niet veel, maar toch...

Hier is Brno zoals ik het gezien heb:

IMG_0451.JPG IMG_0447.JPG IMG_0453.JPG IMG_0457.JPG
IMG_0485k.jpg IMG_0472k.jpg IMG_0493k.jpg IMG_0489k.jpg IMG_0495k.jpg

Sex on the... streets of Brno:

IMG_0455k.jpg IMG_0462k.jpg IMG_0463k.jpg IMG_0490k.jpg

Paasmarkt:

IMG_0468k.jpg IMG_0469k.jpg IMG_0474k.jpg

Middeleeuwse praktijken:

IMG_0479k.jpg* Slovenië (04.04 - 24.04.2015)

Als je Slovenië binnenkomt, eerst je vignette kopen; die kost 30€ voor 1 maand. En dan ontdek je dat ze een radiofrequentie hebben met verkeersinfo en muziek, tweetalig: Engels en Sloveens. Zeer praktisch. De radiofrequentie staat op borden langs de autostrade aangegeven als Radio SI.

Door het traject te wijzigen (Oostenrijk was winterbanden), hebben we eerst kennis gemaakt met Oost Moravië, meer bepaald met Moravske Toplice. Een plaatsje buiten het pad van de grote bezienswaardigheden; een ander plaatje. Spa, mineraal water voor verschillende ziektes. Rustig en plattelandse omgeving. In de lente, de aankomst van de ooievaars, met hun immense nesten. Verschillende fietspadden. Van gemakkelijk tot zwaar (voor mountainbikes). Leven tussen de Slovenen, goedkoop eten.

Gratis drank:

IMG_0497k.jpg

Het traject gaat verder: van Moravske Toplice (Murska Sobota) - via Ljubljana - naar Bohinjska Bistrica, de plaatselijke Bled.
De autostrades zijn beter dan in Duitsland, bv., en op A1 rijden is een echte 'scenic drive': veel tunnels, een langer dan de vorige, de hoge Julische Alpen met sneeuw bedekt, lange en hoge bruggen... zeer mooi landschap.

IMG_0506k.jpg

Bestemming bereikt. Bohinjska Bistrica. Geen toerist te bespeuren, terwijl in Bled, tientallen bussen met bezoekers van verschillende nationaliteiten geparkeerd staan. Als je Bled grondig wilt bezoeken, heb je 2 dagen ervoor nodig. Als uitstap vanuit rustige Bohinska Bistrica.
Parkeren is gratis enkel bij restaurants. Zelfs voor een nationale park te bezoeken moet je tot 12 € parking betalen. Riskeer niets, de politie is onzichtbaar maar toch overal aanwezig. De boete is 'royaal': 350€ !
Als je van treinen houdt, er is een stoomtrein van Nova Gorica naar Jesenice (duur : 3 uren) ; site: http://en.abc-tourism.si/steam-train-adventures/


De Julische Alpen op achtergrond

IMG_0502k.jpg


Nog andere mooie plaatsen zijn Mostinica en Voje Dolina. Het is Zwitserland op z'n Sloveens.

Volgens me, het mooiste traject is : Bohinjska Bistrica - Tolmin - Kobarid - Bovec - Vrsic Pas - Kranjska Gora - Jesenice - Bled -Bohinjska Bistrica ; het is een toer van Triglav Nationale Park, op nationale en secundaire wegen, allemaal zeer goede wegen.


Wat is het ?o_O

IMG_0517k.jpg


Het is een andere 'scenic drive' met watervallen, dorpen hangend op bergflanken, tunnels, bos, bergbloemen... Slovenië op z'n mooist. Er zijn accommodaties in alle budgetklassen en winkels om je te bevoorraden. Je kunt overal wandelen, skiën, je kunt op de rivier Soca rafting doen, kayakken, hydrospeed. Voor meer over de navigatie op Soca, zie http://www.soca-plovba.si/ (de site heeft een Engelse versie maar geen foto's).

IMG_0524k.jpg IMG_0529k.jpg IMG_0518k.jpg IMG_0528k.jpg

Bovec voorbij (oud stadje, zeker een ontdekking waard), kun je ook aan paragliding doen. De weg naar Vrsic Pas is een droom ! Ik ben verschillende keer in Zwitserland geweest, maar ik overdrijf niet als ik deze weg met Zwitserland vergelijk. Op 1 108 m bereik je de sneeuwgrens, op een kronkelende weg... zelfs de auto 'zegt' dat het zuurstof begint te minderen. 1 611 m... de top... Vrsic Pas... 1/2 m sneeuw langs de weg. Het is fris en indrukwekkend.
Daarna begint je te dalen tot in Kranjska Gora; 'welkom!' in traditionele kledij, gezongen door een klein orkest, de locals dansen mee, de muziek is nauw verbonden met de Tirolese muziek.

IMG_0547k.jpg IMG_0532k.jpg IMG_0540.JPG IMG_0543k.jpg IMG_0541.JPG

Van Kranjska Gora hebben we 2 mogelijkheden om Bled te bereiken : de autostrade (afrit 3 voor Bled) of de nationale weg. Beide even goed.
Vanaf Bled gaan we terug naar Bohinjska Bistrica.
Dit traject neemt een ganse dag in beslag, maar het is zonder enige twijfel, meer dan de moeite waard.

Je kunt nog andere uitstapjes doen naar Radovljica, Skofja Loka en uiteraard Bled. De oude stad van Skofja Loka heeft huizen gebouwd rond de jaren 1 800. Als je naar Skofja Loka met openbaar vervoer komt, vanaf 'avtobusna' (busstation), ga naar links en nog eens naar links. Tegenover het busstation, bevindt zich de winkel Nama.


Skofja Loka

IMG_0550k.jpg IMG_0551k.jpg IMG_0552.JPG IMG_0555.JPG IMG_0556k.jpg

Als je met eigen vervoer komt, moet je parkeren; parkeren = betalen; een tip: ga vanaf het busstation naar links, over de brug en dan naar rechts; parkeer onder de bomen, langs de rivier en geniet van je bezoek in de mooie Skofja Loka!

Een paar sites :

http://www.bohinj.si/en

http://www.slovenian-alps.com/en/

http://www.slovenia.info/

Volgende stop heet Cerklje na Gorenjskem. Buiten een zeer mooie ligging en mogelijkheden om te wandelen, paard rijden, kun je van hieruit gemakkelijk Ljubljana bereiken, de hoofdstad van Slovenië. Je neemt autostrade A 2 en voor je het weet, ben je er.

Ljubljana. Parkeren zonder een deftige som te betalen is onmogelijk. Als je zo lang op reis bent, elke euro is waardevol.
Een tip : parkeer buiten het centrum, in een woonwijk. Bv., tegenover Tivoli Park. Het centrum is niet ver. Ljubljana is Hong Kong niet. Te voet is goed te doen. Er zijn terrasjes overal en langs de rivier, banken om te rusten. Volg geen kaart of gids. Je kunt zelf Ljubljana oude stad ontdekken : Dragon Bridge, Ljubljana Castle, Presernov Trg, en. En we hadden geluk om een bekende persoon te zien: ladies and gentlemen, Michael Moore!

IMG_0578k.jpg


IMG_0560k.jpg IMG_0564.JPG IMG_0562k.jpg IMG_0568k.jpg IMG_0569k.jpg IMG_0573k.jpg IMG_0582.JPG

En nog verder in Slovenië... de Karst regio. Met als top en wereld beroemde grot, Postojna. Buiten het feit dat bussen geparkeerd stonden en een zeer grote parking voor auto's bijna vol was, heb ik van Postojna grot niets gezien. Waarom niet?
Zeer hoge ingangsprijs (ticket geldig maar voor 1 dag, terwijl zoveel te zien is!) je wordt met een elektrische treintje door de grot vervoerd (ik ben de leeftijd voor treintjes gepasseerd!), weinig plaats (lees: tijd) voor eigen manier van ontdekking... geef me dan maar de Paradise Cave in Vietnam!

In plaats ervan, hebben we de omgeving verkend, wandeling door bossen... en Predjama Castle van buiten bekijken; een veel betere alternatief is Sneznik Castle :

IMG_0585k.jpg IMG_0587k.jpg
Adres: Kozarisce 67, Stari Trg, 1386 Pri Lozu; om het uur zijn begeleide bezoeken met een goed geïnformeerde en vriendelijke gids. Parking gratis, ingangsgeld: 5€. Er is ook eetgelegenheid. Op onze terugweg, stopten we even om Dolenje Jezero , 'het meer dat geen meer is' te zien... het water verdampt zichtbaar.


Stanjel Castle een ongewone alternatief: het is de Middeleeuwen vandaag. 25 km van Postojna, op autostrade en dan neem nationale weg 204. Parkeren is gratis, en geen ingang te betalen. Vanuit Square Tower ( Maandag gesloten ), heb je een prachtige uitzicht op de omgeving. Er is ook een mooie terras in het kasteel.

IMG_0593k.jpg IMG_0597k.jpg


Onze laatste dagen brengen we door aan de zee, in de mooiste stad van de kleine Sloveense Riviera: Piran. Klein, maar ongelooflijk mooi. Wandel doelloos en je krijgt zoveel te zien! Veel terrassen met zicht op zee, pubs, en bezoek het Schelpen Museum (ik dacht ook dat het voor kinderen was, tot ik binnen ging!). En als je een fan bent van Clive Cussler, vooral de serie 'Dirk Pitt Adventures', dan ga je 'The Museum of Underwater Activities' bezoeken.
Een detail: wat je dan ook doet, het is klimmen geblazen... de straatjes zijn zeer steil!
In het kort :
- Slovenië is duurder geworden en de locals zeggen dat ze verdere prijsstijgingen verwachten. Kom Slovenië bezoeken, nu dat het nog iets goedkoper is dan België.
- de prijzen die je ziet, zijn netto prijzen ; er komen verschillende taksen bij, die uiteindelijk te betalen som bijna verdubbelen ;
- de openbaar vervoer (bussen) zijn groot en voorzien van alle comfort;
- de Slovenen zijn vriendelijke mensen die zeer veel van hun natuur houden... en ze hebben gelijk!
- de goedkoopste winkels zijn Hofer (de Sloveense versie van Aldi, maar stukken beter en groter) - open ma-vrij : 08-20.00 uur ; zat: 08-15 uur. - en Lidl ; Merkator is de duurste.
- tanken is even duur als in België ; tip : tank in Tsjechië of Oostenrijk, maar niet op autostrade; neem de eerste de beste uitrit, tank in de eerste dorp en keer terug naar de autostrade ;
- de sigaretten zijn wat goedkoper dan in België ;


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een sympathieke samenwerking van Poza, Fred en Gecko.
 

Bijlagen

  • IMG_0518k.jpg
    IMG_0518k.jpg
    270.6 KB · Weergaven: 9
  • IMG_0528k.jpg
    IMG_0528k.jpg
    291.9 KB · Weergaven: 8
Laatst bewerkt:
Bovenaan