Zo bereidt Dixie Dansercoer zich voor op expedities

Gecko

Well-Known Member
Een gezonde levensstijl wapent je tegen stress

Begin februari keerde poolreiziger Dixie Dansercoer terug van een verblijf van 80 dagen op het ijs, de Arctic ICE Expeditie. Hij maakte er met reisgenoot Sam Deltour een ongemotoriseerde tocht van 5 013 km, een nieuw wereldrecord. Een leuk gesprek met een avonturier pur sang.

* Hoe gezond leef jij ?

Dixie : "Ik ben erg bezig met gezonde voeding omdat het een garantie is voor je
levenskwaliteit op korte en lange termijn. Bij ons thuis worden de labels
gelezen en onze voorkeur gaat uit naar winkelen in natuurwinkels. Ook als
we reizen kiezen we voor bio. Het is niet altijd makkelijk te vinden. Maar
als we in Verenigde Staten zijn, mijn vrouw is van daar afkomstig, is het
voor ons feest. Daar vind je echt heel veel bio-producten. Ik zeg altijd dat
wij de niet perfecte vegetariërs zijn. IK bedoel daarmee dat we niet uit
eigen wil vlees eten. Maar als we op reis verwelkomt worden door
mensen die met veel liefde eten voor ons bereid hebben en er zit
toevallig vlees in, zullen we het wel opeten. Voor ons is het niet eten van vlees een gezondheids- en geen ethische kwestie. Al ben ik wel van overtuigd dat het voor ons allen belangrijk is minder vlees te eten om terug een groenere omgeving te krijken"

* Hebben mensen die gezond eten volgens jou ook minder last van stress ?

Dixie : " Ik denk dat mensen die aandacht besteden aan hunvoeding ook bezig zijn met ee gezond brein. Als je een gezonde levenstijl aanhoudt waar voor mij sporten, gezond eten, yoga en meditatie onderdeel van uitmaken, kan je meer stress aan. Dan ben je als het ware beter gewapend. Ik heb net nog een uurtje gemediteerd en dat staat de tijd stil voor me."

* Hoe bereid jij voor op een expeditie?

Dixie : " 80% is mentale training en 20%fysieke training. Natuurlijk ziet je lichaam af. Het moet als een robot gaan functioneren. Dat is echter een formaliteit, je hebt jezelf de nodige spiermassa gegeven. Maar het is eerder op vlak van de psyche dat zo'n expeditie niet eenvoudig is. Je wordt uit je comfortabele cocon gerukt. Ik heb ervaren dat je de moeilijkheden moet uitnodigen. Je dient eerlijk met jezelf om te gaan en uit te zoeken waar je zwaktes zich bevinden. Daar moet je een analyse van maken zodat je defensiemogelijkheden kan ontwikkelen. Ook in het dagelijkse leven is zoiets natuurlijk belangrijk. En ooit gaan die moeilijkheden natuurlijk wel weer weg."

* Kan je eens een concrete tip geven van hoe je je mentaal kanwapenen?

Dixie : "Ik denk dat het in eerste instantie goed is om een sterke persoonlijkheid te ontwikkelen om op die manier niet mee mee te hollen met de massa. Daardoor wordt je immers geleefd. Sterk in je schoenen staan betekent onmiddelijk dat je minder subject bent maar eerder in controle. Mentaal sta je daardoor al een stuk verder. Je moet ook 'nee' durven zeggen wanneer de externe druk te groot wordt.Daardoor komt er plots tijd vrij om je heuse passies te volgen. Geen schrik hebben om wat alternatief te zijn dus, zelfs al is dat een groot woord. Maar het typeert wel mentaal sterke mensen."

* Hoe heb je je jongste expeditie ervaren ?

Dixie : "Het was een absoluut genoegen om met Sam op pad te gaan omdat wij toch maar mooi de compliciteit van 2 generaties hebben bewezen. Dat het moeilijk was, is natuurlijk duidelijk. Maar alles wat moeilijk is, is ook intens en als het uitmondt in een succes, dan is het daarenboven ook nog eens iets waar je op kan verder bouwen. De expeditie was verder voor mij een stukje thuiskomen : een plaats waar ik heel diep kan ademhalen en me goed kan voelen, ondanks alle moeilijkheen. Ik geef grief toe dat ik behoorlijk kan functioneren als normale burger die in de maatschappij zo creatief mogelijk tracht te zijn. Maar niemand kan me vertellen dat in de files staan, onzuivere luchtinademen of belaagd worden door publiciteit goed is voor de mens. Af en toe daaraan ontsnappen is een heel goed idee, en dat moet niet eens richting Antarctica zijn !"
 
Laatst bewerkt:
....en hoe gaat een expeditie verder !

* Wat mis je het meest als je op expeditie bent ?
Dixie : "Het gaat nooit om materiële zaken, maar veeleer om de warmte van de mensen rondom me. Ik mis de eenvoudige dingen als samen eten of voor een open haard zitten, een wandeling maken of in de tuin werken. De dingen op de expeditie die je niet uit de weg kan gaan zoals de bittere kou of meer ruimte om in te functioneren terwijl de tent beperkingen oplegt, moet je gewoon aanvaarden, want die zaken kunnen niet veranderd worden. Aanvaarding is dan ook iets dat ik hier ten huize voor de dag tover wanneer er zich een situatie aanbiedt waar ik geen vat op heb."

* Op expeditie gaan is best een extreem iets om te doen. Pleeg je op een bepaalde manier ook geen roofbouw op je lijf?
Dixie : "Ik ben er van overtuigd dat die niet het geval is als je je maar maximaal voorbereidt. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik in mijn hele leven fysiek zeer actief ben geweest en dat ik een lichaam geconstrueerd heb dat behoorlijk wat kan incasseren. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een bot gebroken of andere ernstige letsels opgelopen. Doorheen al het sporten - en dat is dan een behoorlijke waaier van sporten geweest en dus nooit te eenzijdig - heeft mijn lichaam zich heel flexibel gehouden. Naarmate de jaren zich hebben aangeboden, wist ik ook dat ik extra inspanningen moet doen om preventief probleempjes te voorkomen. Daarom ben ik nu al 20 jaar lang bezig met yoga. Verder blijf ik heel erg geloven dat je een lichaam moet laten doen waarvoor het gemaakt is en dat is bewegen, waardoor alle spieren en pezen maximaal aangesproken worden.
Ongeveer een goed jaar voor de staart van een expeditie, begin ik met een speciaal trainingsprogramma in functie van de specifieke bewegingen die gepaard gaan met ofwel het voorttrekken van de slede ofwel het gebruik van kites. Dit omdat een mens nu eenmaal in het dagelijkse leven zulke bewegingen niet uitvoert".

Wat kook je trouwens op expeditie? En is dat ook echt lekker?

Dixie : " Koken doen we niet op expeditie. Het is alleen maar toevoegen van heet water aan de voedingspakken die op voorhand zijn samengesteld door een team van specialisten: een chef kok, een energiespecialiste, een holistisch adviseur en zelfs mensen uit de veevoederindustrie ! Het is niet onmiddellijk degusteren wat we daar doen, maar zoals iedereen wel weet, is honger de beste smaakgever en dat ervaren we daar elke dag opnieuw."

Misschien een totaal andere vraag, maar ben je ooit bang tijdens een expeditie ?

Dixie : "Dat gebeurt wel eens en zeker als er een ijsbeer op 3 meter van je staat, maar ook dan moet je je rustig houden en niet panikeren. Of wanneer het ijs onder je begint open te scheuren, dan moet je kunnen rekenen op een 'flow' van acties die gebaseerd zijn op ervaring en goede voorbereiding. Achteraf is er dan wel een emotionele ontlading die absoluut noodzakelijk is om zulke 'stresstoestanden' te catalogeren om opnieuw maximaal efficient te kunnen functioneren."
 
Terug
Bovenaan